沙田[新城市廣場]★Simplylife Bakery Cafe咁出名既Simplylife梗係食過幾次,不過沙田既"新"分店就遲遲都未去幫襯過~做完運動今晚想"清清地"食個沙律就諗起佢令人食過番尋味既蟹肉沙律星期日既晚上,本身仲擔心好似九龍塘果間要排長龍等到餓死都未有得食,竟然等都唔洗等直接有位(限時1.5hrs)!哈~印象中果時係6點幾未到晚餐peak hour,所以話早到的鳥兒有美食餐廳入面既環境一貫地佈置得好靚好舒適,型型地以黑白灰做主調配雲石枱,仲有放滿綠色酒樽既酒櫃做裝飾,加埋指定既昏暗燈光真係次次入到黎都好放鬆搵食時間哈哈~其實拎左餐牌都未低已經等唔切order左個沙律先,為食無界限- 餐包(跟主菜):可能見我成個餓鬼咁,好有效率轉頭已經送上法包3片滿心歡喜準備食法包,不過拎上手發現係凍既完全無加熱唔怪之得上得咁快應該係一早切好放到...凍既法包唔洗問食落真係好硬好似有2種法包,不過食落味道都差唔多。- 蘑菇餐湯(主菜加$30,連餐湯/沙律 + 冰茶/汽水):老實說賣相真係一般般,顏色加上d白泡好似....哈哈~都係唔好諗費事影響食慾。舀起一勺湯發現好足料喎真係有好多蘑菇

搵食時間

- 餐包(跟主菜):
法包
可能見我成個餓鬼咁,好有效率轉頭已經送上法包3片
滿心歡喜準備食法包,不過拎上手發現係凍既完全無加熱
好似有2種法包,不過食落味道都差唔多。

蘑菇餐湯
老實說賣相真係一般般,顏色加上d白泡好似....
哈哈~都係唔好諗費事影響食慾。
舀起一勺湯發現好足料喎真係有好多蘑菇粒
,可能因為咁真材實料所以個湯係啡色唔係平時果d頹白色忌廉蘑菇湯~
蘑菇餐湯
飲落好濃蘑菇味,只係隱約覺得有d酸味味咁?(p.s. 唔係變壞既味道)
Anyway,個餐湯拯救左一個想食法包又覺得太硬既為食妹

- 蟹肉雜菜沙律配花生芝麻醬($138):
蟹肉雜菜沙律
登登登登~最期待既主角成座山咁登場
見到咁多白雪雪既蟹肉散佈係沙律菜之中就証明百幾蚊一個沙律真係物有所值嫁!蟹肉味道鮮甜,肉質結實,連對海鮮有一定求既啤酒肚都讚好
沙律菜夠新鮮,均勻咁沾上超級惹味花生芝麻醬汁,越食越開胃
哈哈~味道有d似食緊落左麻醬既腸粉(雖然啤酒肚話我咁講完全downgrade左個沙律

- 南瓜栗子有機糙米飯($98):
南瓜栗子有機糙米飯
鮮艷既橙黃色糙米飯面頭鋪滿南瓜粒/栗子粒/松子仁/香葉/一小片芝士,賣相誇啦啦
食落好creamy,d飯又有咬勁口感,感覺似食緊risotto
栗子肉粒好香又夠晒粉
,不過除左正中間果舊南瓜香甜軟綿,果d方形南瓜粒真係比較失色食落生生地未煮熟咁

不過呢就咁睇仲以為好大碟,原來....
南瓜栗子有機糙米飯
隻碟好淺,飯只係薄薄一層,全部舀埋都未必有一碗

所以呢,個飯好食就好食,但要注意份量比較少,同埋都幾"dry"下嫁(啤酒肚不停話無嘜餸好空虛好似無食到主菜咁

- 冰橙茶(主菜加$30,連餐湯/沙律 + 冰茶/汽水):
冰橙茶
好好呀落order果時waiter主動問洗唔洗少冰/走冰
仲要走左冰都仲咁大杯~
上枱果下仲以為今晚咁普通係檸茶,睇清楚先發現原來有茶入面係兩大舊橙肉
即刻高一個層次咁,哈哈!個茶幾好飲完全零苦澀,想加幾多橙味就自由篤啦~

之前次次黎到點都嗌個甜品作結,不過今晚腸胃狀態一般都係唔好餵到佢咁飽
帶著一點點遺憾離開....

埋單$293/2ppl。
整體黎講食物都一貫地有水準(除左個又凍又硬既法包有待改善),環境舒適服務又好,只要唔洗排長龍絕對會間中覆下桌

2016-02-20
$146 (Dinner)
蟹肉雜菜沙律
冰橙茶