2022-07-02
米芝連一星新加坡菜人均消費:$1700總結:可以試一次————————————————————————同Hansikgoo 同一集團嘅Whey. Book 位果陣一心諗住食佢好出名嘅肉骨茶同埋拉茶雪糕,點知佢轉左menu.🥹餐廳裝修同Hansikgoo 好似,令人覺得舒服嘅木系環境.前菜都好引起我地嘅食慾,三款都以新加坡傳統菜為靈感. 蜂巢餅上面有香茅青檸醬同埋鹹蛋黃,香脆清香. 蝦醬撻有魚同埋魚子醬,鮮味. 左邊係雞皮加雞肝醬,勁香口.開胃菜. Spot prawns marinated with citrus sauce - 個人認為如果個汁清番少少更能突顯蝦嘅甜味,而家稍嫌太酸.Onion porridge - 呢個好好味🥹🥹🥹洋蔥好甜,溝埋所有配料口感好豐富.Whey名物黑果面包 - 外脆內軟. Ash baked potato with razor clams - 薯仔非常粉綿,加埋個用芝士同tiger beer煮嘅汁好夾,呢道菜用左幾款唔同嘅菌類,包括羊肚菌同鮮刨嘅黑松露,好香. 面頭果塊脆脆係薯片黎嘅. 食呢道菜會有杯迷你tiger beer比你啤下. 爽😇Coast
米芝連一星新加坡菜
人均消費:$1700
總結:可以試一次
————————————————————————
Whey名物黑果面包 - 外脆內軟.
Coastal lamb saddle - 主菜之一,羊嘅不同部位. 主廚Barry會喺上main嘅時候介紹食材同煮法. 羊用左新加坡傳統菜咖啡排骨做靈感,所以個汁係甘甘地幾得意. 可惜羊鞍部分有條筋,好難咬.
‘Lemak’ Three Yellow Chicken - 個人黎講比較鍾意呢款以雞為主嘅main course. 以椰漿飯做靈感,最鍾意雞心雞胗釀雞翼. 可惜嘅係佢個汁又係太酸,令食材嘅味唔夠出. 可能係因為新加坡菜偏向濃味?但都應該視乎食材特性,如果唔係就會令人有強差人意嘅感覺,而今晚嘅main就令我地有少少失望喇.
Curry Laksa Konjac Rice - 龍蝦煮得岩岩好,非常爽滑,Konjac rice吸滿Laksa味嘅龍蝦湯,好濃郁,但有啲過鹹,令到食到中間有啲漏.
因為我地唔食榴連,所以揀左呢個Porcini mushroom ice cream. 意外地好好食😂 好香嘅菇味但又好match雪糕呢樣野.
Petite fours - 有趣的結尾.
整體黎講用餐體驗係新奇有趣嘅,不過個人比較鍾意Hansikgoo嘅service,比較warm 同friendly. 試一次嘗下鮮都唔錯,但就唔會再訪喇.
Whey (中環)
中環威靈頓街198號The Wellington UG樓