2024-10-24
紀念日想食餐好又唔想食西餐,就揀咗加入新加坡風味嘅modern European cuisine - Whey🌟估唔到又幾有驚喜🤓[𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟓𝟖𝟖𝐩𝐩]🦑𝐒𝐨𝐭𝐨𝐧𝐠 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐥𝐞𝐭 & 𝐛𝐚𝐤𝐤𝐰𝐚 𝐛𝐚𝐨兩款amuse bouche 魷魚撻及炸饅頭般似肉碎包都很不錯!前者crispy蜂窩餅及後者包住cream cheese、特製肉乾同黑胡椒,一脆一軟味道截然不同但兩者富有層次感,成功打開我地味蕾👅🐟𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐜𝐤全餐唯一走小清新路線(?)縞鰺刺身加入哈密瓜及春碗豆去提鮮,清新開胃😊🍞𝐖𝐡𝐞𝐲’𝐬 𝐁𝐮𝐚𝐡 𝐊𝐞𝐥𝐮𝐚𝐤 𝐌𝐢 𝐏𝐚𝐮用上東南亞黑果新鮮焗製嘅麵包🍞聞起黎好香可可味,包體非常軟熟,包控表示很可以,絕對會想encore🥰不過男友表示就係普通可可麵包🙄🐄𝐆𝐮𝐥𝐚𝐢 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐑𝐢𝐛 (𝐚𝐝𝐝-𝐨𝐧 $𝟏𝟗𝟖𝐩𝐩)男友最喜歡嘅一道!牛小扒用芹菜同大樹菠蘿調味,估唔到3樣貌似唔適合擺埋一齊嘅食材係可以咁match! 牛非常非常軟腍,連旁邊嘅菇都十分好食🥺🫶🏻絕對係值得add on嘅一道菜😋🍚𝐍𝐚𝐬𝐢 𝐔𝐥𝐚𝐦主菜Nasi
估唔到又幾有驚喜🤓
[𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟓𝟖𝟖𝐩𝐩]
🦑𝐒𝐨𝐭𝐨𝐧𝐠 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐥𝐞𝐭 & 𝐛𝐚𝐤𝐤𝐰𝐚 𝐛𝐚𝐨
🐟𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩𝐞𝐝 𝐉𝐚𝐜𝐤
全餐唯一走小清新路線(?)
縞鰺刺身加入哈密瓜及春碗豆去提鮮,清新開胃😊
🍞𝐖𝐡𝐞𝐲’𝐬 𝐁𝐮𝐚𝐡 𝐊𝐞𝐥𝐮𝐚𝐤 𝐌𝐢 𝐏𝐚𝐮
用上東南亞黑果新鮮焗製嘅麵包🍞
不過男友表示就係普通可可麵包🙄
絕對係值得add on嘅一道菜😋
🍚𝐍𝐚𝐬𝐢 𝐔𝐥𝐚𝐦
主菜Nasi Ulam會喺食客面前打開蓋攪拌幾igable😆
jasmine rice粒粒分明配上煎到脆邊嘅threadfin一聞已經食指大動🤤
強烈建議撈埋附上嘅自家製XO醬!簡直將個飯昇華到另一個層次
🐔𝐂𝐞𝐫𝐞𝐚𝐥 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 (𝐭𝐨 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞 $𝟏𝟖𝟖)
麥片炸雞有4大舊,保留到肉汁且帶有咖哩香氣,不過呢個add on冇牛小扒出色,可選擇只add on 牛小扒已足夠🤭
🌽𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
💛𝐌𝐚𝐨𝐬𝐡𝐚𝐧 𝐖𝐚𝐧𝐠 𝐃𝐮𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 (𝐬𝐮𝐩𝐩 $𝟏𝟖𝟖)
甜品男友揀咗sweet corn ice cream,濃濃粟米香味加上柑橘皮及新加坡風味嘅水粿,🦒很滿意😂
身為榴槤愛好者我揀咗另一道招牌魚子醬貓山王榴槤雪糕。鹹鮮魚子醬配上濃郁榴槤雪糕係是日最愛!一試難忘😭👏🏻
好!好!食!🥺
願意為咗呢個甜品再返嚟Whey💛
Only Whey can do it!!☺️
最後有千層糕及朱古力作結,更因為知道我地慶祝anniversary送上蛋糕🍰,最後飽到捧住肚走🤰🏻🫃🏻
每一道都有記憶點及驚喜,感受到chef加入hometown特有食材,有心思❤️
overall lunch性價比唔錯🫶🏻
不過紅日lunch time只有3枱客人,希望大家留港消費嘅時候可以多支持有水準嘅餐廳😣
絕對會為咗貓山王榴槤雪糕再黎Whey🥰