2008-05-23
我平時食東海堂的旦糕, 多數食虎皮芝士和朱古力咖啡芝士. 今次試下輕芝士旦糕, 因為我覺得佢個樣同我最鐘意食的"大阪和北海道名物"--日式芝士旦糕好似.但自從少飛日本後, 都好耐冇食了.嘩, 原來真係類似日式cheese cake的口味, 真係有相逢恨晚的感覺. 因為以前在東海堂攞一打西餅, 阿好攞左這款來食, 但佢話唔好食, 所以佢這個評語一直影響住我, 即使我今日買之前, 都猶豫了一陣, 應唔應該買這款呢? 但最後都同自己講, 唔試過點知好唔好食呢?現在推想, 或者相對於其他口味, 這款cake 太plain, 所以佢先唔鐘意吧.不過, 我唔鐘意佢上面那層透明的甜syrup, 有咩味, 只得個甜字. 所以我抺走左佢, 再自行加了藍苺醬, 變成日式藍苺芝士旦糕, 酸味味, 中和了芝士的滯膩, 味道又豐富左.唔, 我會再買呀!
唔, 我會再買呀!