之前去了世貿13樓的牛禪食飯, 旁邊有間泰國餐廳~ 看到裝修不錯, 一直心思思想試下~ 剛好, 有數名友人約食飯, 便提議去試一試~ 打去訂位, 十分FULL, 唯有BOOK 6點的時段~ 因為BOOK了早時段, 去到都不用等, 而且我們還是是晚的第一台客人~ 這裡環境相當唔錯~ 不會像很傳統的那種泰國餐廳, modern得黎, 又會有少少hint of Thai~ 而且燈光用了污絲燈泡, 非常vintage, 很浪漫的說~ 經這裡店長介紹, 原來呢間SOI 18並不是一般泰國菜咁簡單~ 店長原來係泰東北人, 這裡也有泰東北菜~ 香港好似比較少見~ 一定要試下呢~ 食泰國野當然唔少得冬蔭功湯, 但原來泰東北既湯係有D唔同~ 佢地唔落椰奶, 而用了酸子~ 店長推介一定要試試~ 這個湯一飲落去會比平常的辣~ 但好清, 辣味也很快散~ 而且冇咁酸~ 好好味啊~ $60這個"NHEAM"就是我KAKA的最愛喇~ "NHEAM"是泰文, 酸味的意思~ 非常香口, 野味~ 可像生菜包咁包住食~ 就咁食NHEAM豬軟骨也可~ 一樣好味~$108這個豬頸肉, 我試了一舊, 因為這個比較辣~ 不過朋友們

泰東北冬蔭清湯

泰東北特色''NHEAM''炸豬軟骨

這個豬頸肉, 我試了一舊, 因為這個比較辣~ 不過朋友們很喜歡, 說酸酸的很好味~
香辣豬頸肉沙律

接著就是呢個燒雞青木瓜沙律~ 還配糯米飯~ 原來青木瓜沙律是泰東北不可以的一道菜~ 很清爽~ 很開胃~ 雞也燒得相當不錯~ 非常野味~
泰東北燒雞青木瓜沙律配糯米飯

這個糯米飯, 還有呢個汁是KAKA的最愛~ 這個汁可稱為百搭汁~ 酸酸辣辣的太好味~ 用糯米飯點呢個百搭汁, 就是停不到口~ 食不到辣的我~ 一路飲水都要繼續一路食呢~
糯米飯
還叫了2道海鮮~ 酸子蝦和黑椒蟹~ 酸子蝦酸酸甜甜的, 很開胃, 而且蝦很爽口~ 黑椒蟹味道較濃, 非常野味~
香炸虎蝦配酸子汁

最後當然唔少得甜品啦~ 太滿足喇~
泰式香芒椰汁糯米飯

總括SOI 18是一間很有特色的餐廳, 泰東北菜實在係好好味~ 而且非常傳統~ 服務態度也非常好, 店長好好人啊~ 一定會再來~
2014-08-05
$250 (Dinner)
泰東北冬蔭清湯
泰東北特色''NHEAM''炸豬軟骨