2021-12-01 341 views
早2日同朋友長沙灣上完堂,本身諗住去舊時有間 neighbour食 burger😢執咗,行行下見有間舖個雪櫃放滿泰式甜品好吸引,於是就入去開餐😂點知原來新店,但我哋又揾到寶喎😍.🟥泰式生菜包🥬🟥食泰國野必點生菜包啦~呢度的肉碎香得黎唔會過油,但保持到肉汁,個人覺得如果再辣 d會更惹味。.🟧船麵🍜🟧有魚蛋及豬肉,甜甜的肉湯味,金邊粉索哂汁好好食。.✨ ! ! 必食推介!!✨🟨泰式柚子沙律 🥗🟨好鍾意食呢個😍看似普通,但超級大粒及大量的柚子肉,混有炒香咗小蝦乾及腰果(好大粒好香) ,十分脆口極惹味,仲有少椰絲更帶甜味,甜甜酸酸非常開胃。.🟩走地雞🐔🟩全餐最愛♥店員極力推介,開頭覺食泰國野點解要食燒雞,好彩有叫! 😂烘脆的外皮,加上超嫩雞肉,輕輕有油脂流出,真正外脆内嫩,雞肉又滑又甜,食唔停口!。其實有醬,但係唔點一樣夠味,2個人完全食得哂半隻💯.🟦冬蔭功薄餅🍕🟦 開頭以為泰式/印度款的油酥薄餅,點知係薄脆近西式的薄脆餅。但新奇地好食😍一食有冬蔭功香,但食食下帶點蕃茄的甜,仲有紅油滴滴下,加上芝士的加持,十分惹味💯.🟪芒果糯米飯🟪同朋友每次食泰國野都要叫的"long果磨米飯"😂(一次

🟥泰式生菜包🥬🟥
🟧船麵🍜🟧
有魚蛋及豬肉,甜甜的肉湯味,金邊粉索哂汁好好食。
✨ ! ! 必食推介!!✨
🟨泰式柚子沙律 🥗🟨
🟩走地雞🐔🟩
🟦冬蔭功薄餅🍕🟦
🟪芒果糯米飯🟪
同朋友每次食泰國野都要叫的"long果磨米飯"😂(一次口誤可以講成世) 以小杯裝上場,賣相精緻。如傳統泰國方式一樣,係冇黑糯米的。芒果夠甜,糯米亦夠軟熟,只係椰汁未能滲透落底部的糯米,多汁會更滿足呢。
  • 走地雞
  • 冬蔭功薄餅