2022-10-08
可以嘅話,其實真係唔想第一次寫就寫負評;不過受夠就係受夠,花少少時間寫低,提醒自己下次咪再去…過去兩年飲食業好難捱,知嘅,所以少有出開街都盡量買外賣返屋企食,屋企人煮少餐,又可以支持下。去開尖沙咀,唔爭在行過少少去佐敦。通常係幫襯澳洲牛奶公司,呢兩年間中就轉去隔籬麥文記,第一次係因為見佢靜到好似隨時做唔住。禁堂食期間、N咁多限制期間,入去買外賣都仲正正常常。幾次都係買一樣嘅嘢-雲吞麵同炸醬麵。雲吞屋企人話係好食嘅,足料、新鮮;麵都幾好,係有時鹼水味太重。炸醬麵都可以,不過亦試過一樣係陣鹼水味。以人均$50一個麵嚟講,份量又真係少咗啲。利申:一向叫少飯都未試過食得哂嘅胃,又或者唔記得叫少飯時兩個飯底會變成兩個人食兩餐。一個雲吞麵/炸醬麵,僅僅比隔籬澳牛一份蛋治飽啲啲。今日難得唔太熱,特登由尖沙咀行過去就係諗住耐無食過雲吞麵/炸醬麵。一行到白加士街見澳牛條人龍幾乎排到轉角要過埋馬路,心諗飲食業卒之好返啲,唔駛咁淒涼,好事~行到麥文記門口,因為近lunch hour,門口都有5-8(?)個人等緊位。攝到入櫃面時,難得無撞正有其他人俾緊錢或落緊單,禮貌地問可唔可以借張餐牌落單。櫃面姐姐頭不動眼
今日難得唔太熱,特登由尖沙咀行過去就係諗住耐無食過雲吞麵/炸醬麵。一行到白加士街見澳牛條人龍幾乎排到轉角要過埋馬路,心諗飲食業卒之好返啲,唔駛咁淒涼,好事~行到麥文記門口,因為近lunch hour,門口都有5-8(?)個人等緊位。攝到入櫃面時,難得無撞正有其他人俾緊錢或落緊單,禮貌地問可唔可以借張餐牌落單。櫃面姐姐頭不動眼不抬,0 tone答:「出門口睇」。麵舖選擇唔算多,但都有大有細有湯麵有撈麵,門口張餐牌俾等位人龍徹底封住,正常情況之下都唔會逼埋去睇,更何況呢幾年不斷灌輸俾大家嘅「社交距離」概念(雖然我一直用開嘅personal space隔得仲遠)。我忍唔住問多次:「買外賣要出門口睇餐牌再入嚟嗌?」姐姐照舊0 tone答:「係」
無言⋯結果我直接出門口走咗。係嘅,好小事,之不過,之前每一次我都係一模一樣,拎住餐牌落單大家都唔會有誤會,我確定我買咩,你知我叫咩,相安無事。今日生意好啲嘞,就突然咁樣?sorry我接受唔到。你唔憂無生意時,我都有得選擇,係咪?既然唔係特別好食,亦唔可以話平,加上咁樣待客,點解我仲要揀你?
自問唔係西客/奧客--「澳牛-certified」食咗廿幾年從來無令到佢哋要俾網傳招牌treatment(真心,從來無試過喺澳牛受到不禮貌對待,亦唔認同佢哋態度有咩問題)。經過呢兩年,眼見大部份零售同餐飲業嘅人都比以前禮貌,今日呢件小事我真係無預料到⋯⋯
青菜蘿蔔,各有所愛,我blacklist佢佢亦唔會在乎,寫低幾隻字啫~