2023-04-09
我與友人飲咗好多年精品咖啡,路過見到店名叫Syphon Coffee,諗咗一陣。。。決定入去試吓。總括嚟講,唔該店員、老闆重新再學吓咖啡先開。這餐廳以精品咖啡作為賣點,幾十款唔同產區嘅咖啡豆,最淺嘅已經係中炒。其實冇淺炒都唔係問題,因為日本主流都唔興淺炒,同樣帶出不同咖啡豆嘅特色。好啦,所以我哋叫咗一杯中炒嘅尼加拉瓜,不過這都不是重點。重點係,店員真係唔識的:我地:「你地有無啲炒得淺啲嘅豆?」店員:「淡啲呀?」我地非常愕然,唔明佢講乜,心諗:「乜野呀?」我地再問:「唔係,有冇炒得淺啲嘅豆?」店員:「炒得淺啲淡啲。」頓時間,我同友人真係着咗,有點想噴血的感覺我地:「炒得淺唔代表會淡啲個喎。」店員仲要再兜,我哋已經唔想同佢講咁多,直接嗌咗一杯。而呢杯咖啡亦都係呢位店員沖泡的。其實我只有聽過,沖得薄身,而唔係淡啲。呢樣係喺咖啡沖泡手法上面嘅調整,整杯咖啡唔係會淡咗,而係出嘅味道,同埋層次會唔同咗。無論你沖深炒豆或是淺炒豆,都可以調整。到我哋真係飲呢杯咖啡啦,好簡單,佢帶唔出一杯syphon coffee嘅特色。其實佢啲豆炒得咁深,正常都會帶一點點朱古力或者焦糖甜味,二如果用syphon(虹吸
我地:「你地有無啲炒得淺啲嘅豆?」
店員:「淡啲呀?」
我地非常愕然,唔明佢講乜,心諗:「乜野呀?」
我地再問:「唔係,有冇炒得淺啲嘅豆?」
店員:「炒得淺啲淡啲。」
頓時間,我同友人真係着咗,有點想噴血的感覺
我地:「炒得淺唔代表會淡啲個喎。」
到我哋真係飲呢杯咖啡啦,好簡單,佢帶唔出一杯syphon coffee嘅特色。其實佢啲豆炒得咁深,正常都會帶一點點朱古力或者焦糖甜味,二如果用syphon(虹吸),一般都會比filter / pour over甜少少,一般果甜味會更突出。好可惜我哋手上呢杯尼加拉瓜係一啲甜味都冇。
嘢食真係非常之一般,價錢亦唔係好平。
咖啡當然就一啲都唔值呢個價錢啦!
佢嘅咖啡豆質量一啲都唔高,都要$60一杯。
離開之後友人問我,「我哋係唔係好harsh?」
我話:「呢間餐廳個名叫syphon coffee,以虹吸咖啡做招徠。佢咁有guts 咁樣定位自己間舖頭,唔係唔stand the challenge 嘛?」
我成日都覺得精品咖啡,真係要入民間,而唔係繼續留喺中產世界,為中產文化獨有。不過,係普及精品咖啡嘅同時,唔該都唔好影衰呢種文化。
我真係唔知道呢位店員,同左幾多位油麻地嘅街坊講「炒得淺啲即係淡啲」,真係唔好散播Fake News。