2018-04-22 233 views
同朋友 happy friday, 佢 book 左呢間。餐廳位於牛頭角宜安街,成條街都係餐廳,絕對係一條隱藏的食街。每次去觀塘or牛頭角,只會去apm或者工廠區的樓上Cafe啫,朋友唔講,我完全唔知呢條街嘅存在 ,地膽果然係地膽!舖位門口細細,但入面比想像中大。晚餐時間都好 full 吓,好彩有訂枱。晚餐 order 主菜加 $40 便有沙律,餐湯同餐茶,梗係加啦!三文魚沙律 ,三文魚大大件,配上黑醋汁,唔錯喎。餐湯是椰菜花忌廉湯,未飲已經聞到好香濃,好大碗飮唔曬,初初飮 ok, 慢慢又覺得偏咸。餐包是有芝士饀的,幾特別。主菜我地叫左兩款 share, 分別係君度酒菠蘿極黑豚,同埋軟殼蟹龍蝦汁天使麵。君度酒菠蘿極黑豚$158,呢味真心推介。極有豬味的厚切黑豚,煎到好香,唔會羶唔會韌,咬落夠 juicy 。佢再用上大量菠蘿碎舖面,同黑豚肉的味道好夾。旁邊小杯係薯蓉,味道不過不失,如果可以焗香D會好味D。伴碟小番茄好可愛,又夠甜,仲有墊底蔬菜都好入味,感覺健康。另一主菜軟殼蟹龍蝦汁天使麵$118, 一上枱似一坐小山夠吸睛。軟殼蟹炸到熱辣辣又酥脆,天使麵有好多海鮮同磨菇一齊煮,好足料,味道

同朋友 happy friday, 佢 book 左呢間。

三文魚沙律 ,三文魚大大件,配上黑醋汁,唔錯喎。

餐包是有芝士饀的,幾特別。

君度酒菠蘿極黑豚$158,呢味真心推介。

伴碟小番茄好可愛,又夠甜,仲有墊底蔬菜都好入味,感覺健康。

另一主菜軟殼蟹龍蝦汁天使麵$118, 一上枱似一坐小山夠吸睛。軟殼蟹炸到熱辣辣又酥脆,天使麵有好多海鮮同磨菇一齊煮,好足料,味道亦不錯。

餐飲我點左藍色多瑙河,其實係果味梳打,加上粒粒飽滿的藍苺粒,清新夠 refresh 。夠凍又正,轉個頭已經俾我飲曬。

朋友就叫左玫瑰伯爵茶慢慢歎,佢話味道偏淡,但是其實玫瑰數量都不少,俾D耐性焗長D時間便出味了。

最後當然唔少得甜品,我地叫左黑芝麻窩夫配雪糕$68。擺盤都靚,但上枱的時候雪糕溶左了,窩夫亦唔夠熱,影響口感,呢 part 扣左D分。

還好服務不錯,侍應有禮同常常主動加水收碟,好細心。加上餐廳都算好坐,幾啱放工 hea 吓。
Type of Meal
Dinner