2010-02-11
11pm. 我只想坐低食甜品. 朋友suggest去厚福街.去到, 唔想再用腦, 見到呢間就入, 唔好煩.當時唔多客, 環境都算ok.不過總覺得有一絲污糟既感覺. 點解呢? 唔知... plus總覺得員工們有點頹同hea. 唔係好勤力~anyways, 由於一入門口就見到有幾台客叫心太軟, 估計呢個應該係鎮店之寶, 所以唔執輸, 叫返個先. menu上有好多款, 頭都痛. 咁就是但另外再叫一個黃金夢 (定係黃金屋呢? can't really remember... ). 因為有圖. 3個人, 又唔係好肚餓, 所以叫2個都夠既~可能又係冇乜客啦, 所以都幾快上~先上黃金夢. 見到佢個時有少少0咀~ 因為佢個器皿個樣實在有點... 點講呢... 樣衰? 好cheap? 唔知點describe, 總之我見到即時唔多有興趣想食. 一個好有plastic feel既碗已經令到我對呢個甜品打個discount. but this is probably my problem. btw, 我想講, 師傅放d配料係個bowl in a really求其manner. 你feel到佢係好冇心機咁將所
去到, 唔想再用腦, 見到呢間就入, 唔好煩.
當時唔多客, 環境都算ok.
不過總覺得有一絲污糟既感覺. 點解呢? 唔知...
plus總覺得員工們有點頹同hea. 唔係好勤力~
可能又係冇乜客啦, 所以都幾快上~
先上黃金夢. 見到佢個時有少少0咀~ 因為佢個器皿個樣實在有點... 點講呢... 樣衰? 好cheap? 唔知點describe, 總之我見到即時唔多有興趣想食. 一個好有plastic feel既碗已經令到我對呢個甜品打個discount. but this is probably my problem. btw, 我想講, 師傅放d配料係個bowl in a really求其manner. 你feel到佢係好冇心機咁將所有要放既野放入一個碗到.
講返個味道先. 我估呢個野suppose係幾凍, 但可惜事實係呢碗野只係room temperature. 溫度問題其實係好多甜品鋪都有出現, 所以係到experience到唔出奇. 呢碗野因為唔夠凍, 所以變得唔好味... 如果想問我d配料味道如何, 我只能話, 芒果幾甜. 雖然佢係奶白色, 但其實冇乜奶味. 其他野, 我輕試左一啖就冇再食過. i can say its pretty much like a楊枝金露 (because of similar ingredients).
心太軟呢... 外表幾靚. 切開個時真係會有朱古力湧出黎. 呢個要讚下, 真係真係做得唔錯~ 無論係熔左既朱古力醬定係個cake, 都唔係話好甜. 我比較鐘意食甜, 所以我覺得可以再甜d~ 不過呢個level都acceptable~ 個cake唔乾, 夠濕. chocolate cake + chocolate sauce + vanilla ice cream = pretty tasty! 可惜既係只得一個非常細少既vanilla味雪榚球~ 邊到夠? 俾多個雪榚球就good.