2023-11-09
今晚同朋友嚟到丸京拉麵食,六點半嚟到已經要排隊排到接近七點先有得食。🍜我叫既係真叉燒拉麵配小蝦乾清湯🦐[💵$108]我琴日冇影相😭所以用返ig以前嘅story,下圖係丸京拉麵,有三塊普通叉燒(左)同三塊真叉燒(右)🐖 [💵$100]我通常都會去深水埗呢間因為深水埗呢間有蝦湯🦐,但其他分店例如荃灣就冇。我最鍾意嘅湯底係小蝦乾清湯,清得嚟又鮮甜,而且有濃郁嘅蝦油味,豬骨湯同蝦味都可以清晰咁食到,配上掛湯嘅拉麵食係一流。🍲⭐要注意嘅係小蝦乾清湯得星期一同三先有,星期四至六做嘅係濃湯!丸京嘅拉麵質素喺香港係tier one,叉燒有分普通叉燒同真叉燒,真叉燒即係慢煮叉燒🐷咬落爽口唔油膩,中間嘅筋部仍然保持豬肉嘅油香🐖所以如果嚟食丸京一定要食佢嘅真叉燒。雖然真叉燒拉麵價錢有少少貴,但如果你想平平地咁食其實佢普通嘅豚骨湯拉麵都係78蚊。🥢至於配菜方面,唔可以唔提嘅係佢嘅筍好爽口,而且好吸湯,配上湯食落好正。我嚟咗三次,雞蛋都係半熟火喉啱啱好🍳坐吧檯會見到師父親自整呢個拉麵,佢會好大力咁chok個麵,chok走拉麵嘅鹼水味。等待嘅時間會耐少少,但可以見到呢度師傅嘅誠意。⏳真心推薦呢度嘅真叉燒拉麵🍜而且
[💵$108]
真心推薦呢度嘅真叉燒拉麵🍜而且丸京分店開嘅地方主要都係九龍同新界,舖租唔貴,所以佢哋拉麵嘅價錢都唔會太貴💵相比起港島嘅拉麵幾抵食同性價比高!👍