GREEN

2014-11-27 4115 views
今日第一次黎Green食晚飯, 只得枱上LED洋燭燈照明, 環境都幾昏暗, 餐牌都差些看不到, 四個菜套餐包果汁三百幾價錢都相宜, 點了菜後, 先來橙汁和麵包, 麵包有幾款揀, 芝士條幾好, 有橄欖醬和牛油塗麵包食, 唔錯.前菜選了三文魚沙律和巴馬火腿, 三文魚份量略少, 反而巴馬火腿幾多, 而且火箭菜上淋上芝麻油好香, 用蜜瓜捲整成花的型狀有心思.跟著來的是蕃茄海鮮湯, 侍應會噴些即磨黑胡椒粉上去辟魚腥, 湯裡面加些帶子絲, 味道非常濃郁好飲. 同行的認為海鮮是用大眼雞淆成隔渣.之後來的主菜有四款選擇, 帶子墨汁飯的飯質比較硬, 可能有人覺得有嚼勁, 不過我唔太like, 墨汁幾creamy, 不過我唔覺得好食, 小伏, 早知揀海鮮天使麵或鋸扒好過. 同行的揀煎魚塊配酸忌廉, 鱸魚看上去幾大塊, 又有薯蓉, 西蘭花和小番茄做配菜, 滴些檸檬上面夠晒perfect.甜品有好幾款揀, 我選了蘋果批配雪糕, 味道當然好過老麥十蚊果種, 不過雪糕放上熱騰騰嘅蘋果批其實好快溶掉, 相機食先好大鑊, 其實分開左右兩邊放就更適合, 蘋果批有很多果肉, 批邊批底亦夠香脆.同行的揀栗蓉焦糖燉蛋, 我試
芝士條
三文魚沙律
巴馬火腿
蕃茄海鮮湯
帶子墨汁飯
煎魚塊配酸忌廉
雪糕蘋果批
同行的揀栗蓉焦糖燉蛋, 我試了些, 最上層焦糖好脆, 蛋就幼滑, 最底層是栗蓉, 味道不錯, 和法式甜品店相約.
栗蓉焦糖燉蛋
illy 咖啡
Other Info. : 服務好, 樓層高, 不過太暗
2014-11-26
$360 (Dinner)
  • 煎魚塊配酸忌廉
  • 巴馬火腿