2017-09-19
今晚同媽咪嚟到銅鑼灣食泰國菜 呢間餐廳位於銅鑼灣渣甸街Aura in Pennington嘅3樓 入到去環境闊絡 具有一番泰國風情嘅設計 位置舒適坐喺窗邊可以望到出面嘅風景 感覺唔錯而且店員態度親切友善 會為客人介紹唔同嘅菜式我哋就先點左一份野菜沙律鮮蝦柚子沙律 $98本身我唔係好食得辣 但我又唔記得問呢個沙律辣唔辣><柚子部分食落第一啖有啲辣 但入面混合左唔少蝦米乾魚乾炸蒜片花生碎 沖淡左嗰份辣 面食到一種好味既鹹香 成個組合變到好match 而且啲蝦都好食!值得一試青咖喱雞 $88我超鍾意青咖喱呢隻味道 本身我係以為佢都係會有啲辣 點知食落冇乜辣味 反而椰香味重 超級正!入面有薯仔、四季豆、泰國嘅白茄子、蘿蔔等蔬菜 全部食落都覺得新鮮 去皮雞肉都好嫩滑 應該係用咗雞腿肉 上邊有一串黑色嘅一粒粒 本身仲以為係葡萄仔 點知原來係胡椒 差啲中招><~...鮮菠蘿炒飯 $98呢個菠蘿炒飯份量超足 可以兩至三人分享 菠蘿非常鮮甜 而且入面嘅海鮮份量超級多 有鮮蝦、青口、魷魚 仲加入左芹菜 令炒飯多咗一份香氣 炒飯粒粒分明又炒得唔油 腰果又香脆又可以增加口感 真
而且店員態度親切友善 會為客人介紹唔同嘅菜式
我哋就先點左一份野菜沙律
呢個菠蘿炒飯份量超足 可以兩至三人分享 菠蘿非常鮮甜 而且入面嘅海鮮份量超級多 有鮮蝦、青口、魷魚 仲加入左芹菜 令炒飯多咗一份香氣 炒飯粒粒分明又炒得唔油 腰果又香脆又可以增加口感 真係唔錯 但如果肉鬆可以多啲就更好喇~
加入蝦米乾炒 調味適中 炒得唔油膩 椰菜苗都好新鮮 見到隔離枱點通菜都好似唔錯 下次試吓先
食完全部都已經就好飽 但都不忘叫甜品
芒果鮮甜多汁 糯米飯煙韌帶點甜 淋上帶點鹹香嘅椰奶 味道層次完全唔同咗 再配上一啖芒果 完全係泰國嘅風味 最驚喜嘅係糯米飯係熱架 食完真係令人回味 芭堤雅椰皇海燕 $52
感覺呢款比較普通 應該就係貴在海燕吧 因為佢就係一個椰皇 然後用佢本身嘅椰皇汁同椰皇肉整成 不過海燕份量都幾多下 可以一試
呢個沙冰超好飲 應該就係直接用菠蘿打成汁 飲落清甜解渴 好濃郁嘅菠蘿味 然後上面仲有半塊菠蘿可以食!
整體覺得呢間餐廳菜單款式多 價錢唔貴 值得下次再嚟!