2012-07-17 64 views
今日終於約到朋友去Coco high tea 喇!呢個High tea 好似淨係weekday 先有,所以唔易約到朋友嚟試。我地兩個月仔被安排座喺Yamm的圓枱架位,私隱度好高,但其實成個場都唔多個五張枱有人,好似包場咁侍應禮貌地落單後,徐徐擺左個三層high tea 架我們先由下層的咸點(有四款)開始Roasted Beef & Onion Caramelized Curry Bagel:咖哩味不太突出,對不好辣的我覺得唔錯,麵包好鬆軟,薄薄的烤牛肉生熟度啱啱好,唔會鞋口,牛肉上洋葱有令牛肉的味道提升,絶對發揮了綠葉的作用。Brie Cheese on Walnut Soft Roll:芝士漢堡由一塊厚厚的芝士配合火箭菜及合桃組成,看似簡單的一個漢堡卻透視出設計者的心思,濃郁的芝士香有火箭菜中和膩感,再有合桃提升漢堡的口感,好味。Salmon Gravlax on Healthy Bamboo Charcoal Profiterole:黑色的麵包配合鮮橙的三文漁,淨係視覺效果已經得分不少。黑炭麵包的味道與平時的沒甚麼分別,配合鮮味的三文魚,根本就美味的保證Leek Quiche:蛋味

侍應禮貌地落單後,徐徐擺左個三層high tea 架
我們先由下層的咸點(有四款)開始
,牛肉上洋葱有令牛肉的味道提升,絶對發揮了綠葉的作用。

Leek Quiche:蛋味很濃,煙肉不多,整體而言,味道不錯,但略嫌批底唔夠脆身
Cinnamon Pecan Cake:玉桂味十分香濃,中間的合桃焦糖醬唔會太甜,但這款蛋糕喺冬天食好似合適啲
Chocolate & Orange Sacher Torte Bar:朱古力味蓋過香橙味,味道好味但不見特出
Grenadine Panna Cotta:Panna Cotta 好滑,但我又唔多覺石榴味
Baileys-Coffee Trifle:這個亦是high tea中,我其中一個推介甜品,這個 trifle 好滑,Bailey 同 Coffee 的味道好夾,最正係中間的脆脆粒,令口感增加

至於個Scone就普普通通,個醬就更加不值一提
整個high tea最美中不足的可算是飲品,它們的朱古力是沖粉的,所以我要了杯Latte,咖啡味不夠出。
2012-06-13