2021-03-05
今日Happy Friday!又到試新野既時候!好少黎深水埗,今日約左友人黎呢間coffee house食個快lunch。係呀,呢間係coffee house,唔係普通cafe,友人話呢度主要提供健康少甜既食物同飲品。第一次黎,發現原來呢度係一間小店,一共有四個位,好彩上一手啱啱食完我地先霸到最舒服既面壁位,裝飾擺設都幾靚,影相幾好睇。枱上仲有一支消毒搓手液。呢度餐牌有全日早餐,意粉,牛角包,貝果(Bagel),貝果漢堡同一款甜品。咖啡種類好多,亦有非咖啡飲品同沙冰。我地一人叫左一個餐。餐包細杯咖啡或飲品,大杯加$2,沙冰加$4。日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 $98我其實好怕嗰啲乾爭爭同硬掘掘既貝果,所以一直好少食。呢個日式鰻魚滑蛋貝果漢堡完全令我對貝果改觀。首先,居然貝果都有唔同味道揀,有原味,竹炭黑芝麻,罌粟籽芝麻,我揀左紅菜頭貝果。而且個包本身都軟熟,加上紅菜頭味道令佢呈甜甜地,另外鰻魚汁超多,所以成個貝果一啲都唔乾。餡料方面,有半塊鰻魚,係暖架,啖啖肉又彈牙,好味道,下面有多汁既炒滑蛋同好多塊新鮮青瓜片。以成個既size,我地只能逐層食。精選全日早餐 $98精選全日早餐擺盤骨子,材料豐
咖啡種類好多,亦有非咖啡飲品同沙冰。
日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 $98
精選全日早餐 $98
精選全日早餐擺盤骨子,材料豐富,有流汁牛乳滑蛋,兩條脆皮唔肥膩既黑豚肉腸,一塊唔係脆個啲但唔會死咸同乾既煙肉,好多雜菌,四塊青瓜同三粒車厘茄切半,上面加左適量日式芝麻醬,用紙兜仔裝住既美式焗豆,兩片香脆帶微辣既蒜蓉牛油多士。整體質素唔錯。
飲品我地都加錢升級做沙冰。
益力多柚子沙冰 +$4
益力多柚子沙冰主要係柚子味,甜度適中,好健怡淸新,仲有一啲柚子皮咬。
曲奇忌廉沙冰 +$4
曲奇忌廉沙冰睇落heavy,點知連埋頂個pat cream一齊飲,都係好健怡,甜度夠之餘又唔過火。呢杯碎冰較多可以咬下,仲有啲Oreo 曲奇餅碎食,飲完好似食咗甜品咁。
總括而言,呢度啲食物飲品都唔錯,貝果特別出色,小店值得鼓勵。