2023-05-02 796 views
舊年同朋友幫襯過沙華dee泰,雖然係到會,但同場朋友一致讚好。到今年話開舖,朋友相約去吃,今次真係一試難忘。首先利申﹕我地都係鏡粉同錯粉嚟,但係今次真係乜粉都幫唔到。原本預約七點,食之前果日,朋友話舖頭希望我地改早半個鐘,理由係「有人book七點」當時大家已奇怪,有人book七點,同叫我地改早關係響邊?唔會係想我地食半個鐘嘛?後來大家諗,可能想做兩轉啩?比起預約還早到達,約六點半度未齊人,被告知用膳時間為90分鐘,明白的,於是快快透過qr code落單,酒精特飲(醉九鳥,menu圖右下角)在餐單上有五款,order餐單得兩款,無問題,照落。拼盤﹕牛雞各兩串,有朋友吃了雞,說﹕係咪蝦嚟?的確,雞有雞味牛有牛味原來有意思,真係食唔出係雞。馬拉盞炒菜﹕有朋友話太濕,我覺得普通一碟炒菜。蟹肉炒飯﹕淡,無味,無味指真係唔知放咗咩入口。生菜包及生蝦刺身﹕全晚最好味咸食,不過生菜多番少少好啲。泰式明爐魚﹕魚都滑,之但係啲湯底係暖,試過食第間,係會滾。冬蔭公湯一定要講…點解冬蔭公湯會係甜?你無睇錯,真係糖水果隻甜咁,好彩我地叫一煲。肉碎蝦膏炒河﹕較炒飯好,正常味道。斑蘭糕同椰汁西米糕係最好味甜品。(有

首先利申﹕我地都係鏡粉同錯粉嚟,但係今次真係乜粉都幫唔到。

馬拉盞炒菜﹕有朋友話太濕,我覺得普通一碟炒菜。
蟹肉炒飯﹕淡,無味,無味指真係唔知放咗咩入口。
生菜包及生蝦刺身﹕全晚最好味咸食,不過生菜多番少少好啲。
泰式明爐魚﹕魚都滑,之但係啲湯底係暖,試過食第間,係會滾。
肉碎蝦膏炒河﹕較炒飯好,正常味道。
斑蘭糕同椰汁西米糕係最好味甜品。(有命案飛尾送)
再加的椰汁西米露又有小故事,qr code落單是有的(MENU亦有印的),落單後朋友去洗手間,聽到侍應A話﹕「椰汁西米露點整?」侍應B話﹕「唔知吖!同客講賣晒啦!」

芒果糯米飯…唔係想講前事,但係芒果糯米飯響到會時,朋友話過係招牌,果時叫差不多一人叫一個,今次叫咗一個,但…係食剩,紫米有朋友食到(了到中間)未熟。
中間仲有啲小故事,雖然我無打算再去食,但講埋應該會俾其他粉追殺。我真心希望泰九鳥能夠提升番(起碼食物)水準,

費用方面,有人係王勁會員有折,所以每人洗費不高,但幾平都好…真心不了。
Other Info. : 到埋單,為方便當然碌卡,當時係侍應攞住部機,我俾咗張卡繼續同朋友傾計,轉頭佢剩俾張單我(碌卡單,剩顯示卡同收錢資料果張) ,我當時無為意收咗,(而侍應無講嘢剩俾番張單我),到收完朋友錢,忽然發現張卡呢?我驚自己烏龍,再搵下銀包,的確無,於是問侍應,其他侍應有幫手望,攞住部機個侍應轉頭攞番張卡俾我,另一侍應俾番有詳細資料o既單俾我(食物吖,每樣幾錢果張),亦係乜都無講。 事後諗番,一般都係連卡連單俾,假如果日我地埋完單即走,我咪無咗張卡?再者講句「唔好意思」請問係咪真係咁難?當然如果我話驚你攞我張卡唔知做乜當係諗多咗。
2023-04-23
$200 (Dinner)
  • 生菜鳩包