2008-06-23
新同事係0黎了香港無耐的美國人, 未試過飲茶, 我就0地盡0下地主之宜, 帶佢0黎呢度體驗0下香港人的 "yumchaessen" 文化 一行 5 人訂了檯, 不過 as expected lunch hour 多人得很, 準時0黎到一樣要等位, 好在時間唔長.As usual 叫點心叫到一檯都係, 加個炒飯. 份量唔少, 絕對食得飽, 味道唔特別, 但佢咁平, 已比想像中好:- 春卷: 「新派」的, 好幼身, 用玻璃杯 serve, 賣相十足沙爹王的脆蝦棒. 熱辣辣炸起, 夠晒脆口, 不過除0左炸粉之外乜都食唔到.- 炸雲吞 (配甜酸汁): 除0左多少少蝦之外, 味道同春卷一模一樣.- 蝦餃: 一籠 4 隻, size 適中, 餡料爽口, 味道 ok 的, 不過層皮太厚, 咬到「牙教」軟.- 千層馬拉糕: 呢個唔得, 雖然夠香甜, 但質感好實, 完全唔鬆軟, 似食緊西式麵包店的「牛油蛋糕」多 d.- 豉油王 XO 醬炒腸粉: 夠上色, 幾夠鑊氣, 食落微辣, 又出奇地唔油, 幾滿意.- 炸腐皮卷: 扁撻撻的, 脆身, 餡料有豬肉, 韮菜之類, 食到一口油.- 鳳爪
- 鳳爪: 睇住美國同事「刻服心理障礙跨出第一步」食 chicken feet, 都幾好笑 本身飲茶好鍾意食鳳爪, 不過呢度的認真麻麻, 唔入味又唔夠腍, 早知叫泰式無骨0個隻啦!
- 瑤柱蛋白炒飯 (例牌): 熱辣辣, 炒得乾身, 材料幾豐富, 都幾難會難食.
另外仲有流沙奶黃包, 唔夠分的關係我無食到, 不過見同事們食到 d 奶黃漏晒出0黎, 相信都唔錯.
環境好迫0下, 好街坊酒樓 (!) 格局, 不過招呼 ok 的, 人手雖然少, 但侍應們有求必應的, 態度又唔錯, 0係灣仔 peak hour 實在難得.
埋單每人 $50, 勁平, 不失為一個 lunch hour 飲茶平平0地又唔差0既選擇.
P.S. 唔記得帶相機影低同事食 chicken feet 的 "historical moment" tim