2024-01-17
喜歡食泰菜嘅朋友,相信你哋一定會喜歡·泰瀾鑊·依家北角都有分店啦😃食物飲品款項多,味道正宗,價錢貼地,值得推介😉香口小食《香葉爆炸軟殼蟹🦀》配上炸咗嘅九層塔,一件軟殼蟹一小塊九層塔,非常出色呢😚《泰式蟹肉炒飯🦀》呢個泰式蟹肉炒飯🍚真係一絕,食落去香口得滯,飯粒粒分明,輕輕鬆鬆而且唔會黏笠。蟹肉🦀的份量同飽滿程度,簡直係豐富得嚟又鮮美,每一啖都嚐到海鮮嘅鮮甜。加埋啲蛋🥚,帶出咗整體嘅滑潤口感,又或者係啲青豆,為炒飯增加咗爽脆嘅層次。烹調上面,炒得火候恰到好處,你會發現每一啖都微蔥炒飯中間帶有一絲絲嘅煙韌味道👍🏻,係非常地地道。而且炒飯🍳入口後,其實仲會覺得一股淡淡檸檬葉嘅清香,幫助提昇食欲😋。色澤金黃又食指大動👀,個個飯粒都好似鑲嵌咗泰國嘅陽光一樣,吸引人一試再試。真心推介比想嚐試泰國風味嘅朋友,係一個難忘嘅美食經驗😊。而且佢嘅擺盤,簡單但質感,就好似將一份家嘅溫馨帶係桌上,好適合同三五知己分享。總結,呢個泰式蟹肉炒飯,係可以話係色香味俱全👌🏻,每一啖都令人感受到嚴選材料嘅用心,喺呢個炒飯中能夠嚐到一種文化嘅混合體驗,推薦度爆燈💡,絕對值得再去品嘗🙌🏻。食唔到馬拉盞嘅辣可以食《蒜蓉炒雜菜