2013-06-26 758 views
第一站去到MACAU,我朋友就帶左我地黎呢到。我地係坐發財巴黎既,係M記到落車宜,背住M記行就到喇。我地黎到呢到,係…一個人都冇。朋友叫左3個食物,我地一行6人都係諗住咩都試少少,叫左書中比較出名的。店內貼左好多名人的相,唯一最記得係滔滔==其實真係有諗過係米真嫁D翅!魚翅湯面,我就覺好普通,如果話食緊魚翅,我覺個口感更加似花膠,滑溜溜的。個湯底都好既,飲得入口,只係覺個SIZE真係比較細,可能我地人多,一人一啖就KO左佢喇。 呢個係撈面,同平時既一樣都有碗湯跟尾,D翅當然係碗湯到喇!相對黎講,呢個撈的湯同上一個的湯好唔同,呢個的胡椒味重,所以上一個我話可以入口的原因就係到喇!最好味係呢個魚翅球,上個時真係夏日熱辣辣 好熱好熱,朋友都放左入口都要吐出黎咬一半。味道不錯,脆卜卜的,對於我地一班90後黎講呢個當然最愛喇。我自己食左2粒XD有個醬,要黎伴吃的。感覺係M記的泰式辣醬==我會認為唔沾會更加好,因為更原汁原味
第一站去到MACAU,我朋友就帶左我地黎呢到。
我地係坐發財巴黎既,係M記到落車宜,背住M記行就到喇。
我地黎到呢到,係…一個人都冇。

店內貼左好多名人的相,唯一最記得係滔滔==
其實真係有諗過係米真嫁D翅!
一人一啖就KO左佢喇。
魚翅湯麵

呢個係撈面,同平時既一樣都有碗湯跟尾,D翅當然係碗湯到喇!
相對黎講,呢個撈的湯同上一個的湯好唔同,呢個的胡椒味重,
所以上一個我話可以入口的原因就係到喇!
魚翅撈麵
最好味係呢個魚翅球,上個時真係夏日熱辣辣 好熱好熱
朋友都放左入口都要吐出黎咬一半。
味道不錯,脆卜卜的,對於我地一班90後黎講呢個當然最愛喇。
我自己食左2粒XD
有個醬,要黎伴吃的。
感覺係M記的泰式辣醬==
我會認為唔沾會更加好,因為更原汁原味
2013-06-20
Type of Meal
Lunch
2013-04-15 617 views
基本上, 一年都會去澳門兩, 三次… 今次仲揀左好多人嘅四日連假復活節… 為左唔想餐餐都要排隊(多數都係旅遊書有介紹嗰啲)… 所以… 今次決定走出氹仔同新口岸到酒店check in完到官也街逛下… 但始終仲有兩個幾鐘先食dinner… 於是隨意搵間食肆坐下, 食少少野… 多年來, 好多飲食節目同旅遊書都有介紹達榮魚翅湯麵… 一直都冇試… 今餐諗住食清清地… 就即興揀左呢間… order左魚翅湯麵同半份魚翅球… 先試啖湯, 感覺它是真材真料的, 簡簡單單嘅魚翅同金華火腿味, 是我喜歡的味道, 清清的… 但…魚翅雖然大大塊… um… 可能… 我不太懂欣賞… 麵雖然冇鹼水味, 不過太淋; 魚翅球, 感覺上同鯪魚球差不多, 但這個外面比較脆 總括而言, 這間餐廳不會令我有下次一定要encore嘅衝動, 或者, 有日我會為它的魚翅湯再到訪

到酒店check in完到官也街逛下… 但始終仲有兩個幾鐘先食dinner… 於是隨意搵間食肆坐下, 食少少野… 多年來, 好多飲食節目同旅遊書都有介紹達榮魚翅湯麵… 一直都冇試… 今餐諗住食清清地… 就即興揀左呢間… order左魚翅湯麵半份魚翅球
2013-03-29
2012-11-08 400 views
兩年前來過一次,在澳門第一餐就是吃這一家今年一樣,在澳門的第一餐也選定這一家照慣例地必點魚翅系列由於上一次試過魚翅湯麵,這一次就點些不同的湯飯感覺比較飽,飯也比較能吸收魚翅湯味當然也可能跟我個人喜好有關...我特別喜歡吃飯...尤其湯飯至於撈麵則比較咸價錢也比較貴...但味道卻沒有比較好...不太建議驚喜的魚翅球本身覺得價錢比較貴...但想到外出旅遊就別計較太多結果一試難忘,先叫了半份,臨走又再打包半份但回歸到核心問題...的確是貴了點整體感覺不如兩年前...不知是挑剔了還是真的有點下滑不過下次來澳門還是會前來拜訪的
兩年前來過一次,在澳門第一餐就是吃這一家
今年一樣,在澳門的第一餐也選定這一家

照慣例地必點魚翅系列
由於上一次試過魚翅湯麵,這一次就點些不同的
湯飯感覺比較飽,飯也比較能吸收魚翅湯味

至於撈麵則比較咸
價錢也比較貴...但味道卻沒有比較好...不太建議
驚喜的魚翅球
本身覺得價錢比較貴...
但想到外出旅遊就別計較太多
結果一試難忘,先叫了半份,臨走又再打包半份

但回歸到核心問題...的確是貴了點

整體感覺不如兩年前...不知是挑剔了還是真的有點下滑
不過下次來澳門還是會前來拜訪的
2012-11-05
2012-10-17 277 views
早幾個月才來過澳門光顧此店,今次又來了。上次原本想試下魚翅湯飯,但因不太肚餓。所以,最終只點了魚翅湯麵,今次就點了魚翅湯飯了。魚翅湯飯送來的時候,飯在湯內仍是一舊舊,沒有散開的。吃過魚翅湯飯,個人認為魚翅湯麵會好味些。因感覺食麵比食飯更為入味。此外,點了魚翅球。魚翅球每份十粒,但也可點半份。我們就點了半份魚翅球有點細粒,外皮鬆脆。內裡好像魚翅不多,好像與吃鯪魚球分別不大。整體食物水準及服務都好,值得再次光顧。
早幾個月才來過澳門光顧此店,今次又來了。
餐牌
上次原本想試下魚翅湯飯,但因不太肚餓。
所以,最終只點了魚翅湯麵,今次就點了魚翅湯飯了。
魚翅湯飯
魚翅湯飯送來的時候,飯在湯內仍是一舊舊,沒有散開的。
吃過魚翅湯飯,個人認為魚翅湯麵會好味些。
魚翅湯麵
因感覺食麵比食飯更為入味。

此外,點了魚翅球。
魚翅球每份十粒,但也可點半份。

我們就點了半份
魚翅球半份
魚翅球有點細粒,外皮鬆脆。
內裡好像魚翅不多,好像與吃鯪魚球分別不大。

整體食物水準及服務都好,值得再次光顧。
2012-10-11
魚翅球半份
2012-07-31 214 views
我不是第一次光顧此餐廳。回想第一次光顧,是朋友帶我來。之後到訪澳門,偶意也會到此餐廳進食。多位電視明星及名人都曾光顧。餐廳就在官也街附近,食完又可逛一下官也街,買手信。交通方面:銀河酒店有免費穿梭巴士來回,由銀河酒店步行至此都很近,只需約十分鐘。店舖面積不大,約只能容納三十多人。所以,有時要在店外等候。這裡馳名的就是魚翅湯麵,另外也有魚翅湯飯供應。今次,原本想試下魚翅湯飯,但又好似不太肚餓。所以,最終只點了魚翅湯麵。接著,店員每次都會推介魚翅球。每份十粒,也可點半份。因為不太肚餓,今次都是沒有點啊!麵的份量不多,魚翅都算足料。湯味濃,有鮮味。最後,我都將整碗湯喝完了。整體食物水準及服務都好,值得再次光顧。
我不是第一次光顧此餐廳。
回想第一次光顧,是朋友帶我來。
之後到訪澳門,偶意也會到此餐廳進食。

多位電視明星及名人都曾光顧。
餐廳就在官也街附近,食完又可逛一下官也街,買手信。

店舖面積不大,約只能容納三十多人。
所以,有時要在店外等候。

這裡馳名的就是魚翅湯麵,另外也有魚翅湯飯供應。
今次,原本想試下魚翅湯飯,但又好似不太肚餓。
所以,最終只點了魚翅湯麵。

接著,店員每次都會推介魚翅球。
每份十粒,也可點半份。
因為不太肚餓,今次都是沒有點啊!
魚翅湯麵
麵的份量不多,魚翅都算足料。
湯味濃,有鮮味。
最後,我都將整碗湯喝完了。

整體食物水準及服務都好,值得再次光顧。
2012-07-21
$49 (Dinner)
2012-07-22 135 views
本來想去波爾圖吃晚飯,可惜沒有訂位,店員說連等位都不用了,因早已Full booking,嗚......唯有退而求其次,在同一條街的達榮魚翅湯面用魚翅撈飯吧!店內顧客不多,由始至終都沒有等位需要,環境十分寧靜。看看餐牌,發現價錢與上年來的時候不同,又加價了!我們吃了~魚翅湯飯:湯底的色澤令我覺得會很淡,幸好尚有一定的鹹味,用來配飯,很易入口,卻不能以鮮甜來形容。魚翅方面,當然不是上乘的貨色,質感像花膠,偶爾有少量翅碎,味道不過不失啦!魚翅湯麵:湯麵尚算彈牙,沒有鹼水味,感覺尚可。魚翅評價同上。魚翅球:$32五粒,炸得很香,外層卜卜脆,好!不過內裏的魚翅不多,感覺較像吃鯪魚球。凍檸茶:糖水要自己加,甜度可以掌握。剛上桌的時候,我覺得太少冰,所以向侍應要求加冰,他也很「爽手」,結果冰多得滿瀉,哈哈!相信今次會是我最後一次光顧達榮魚翅湯面,價錢已不能稱為「抵食」,食物亦不是很吸引,一試便可。

唯有退而求其次,在同一條街的達榮魚翅湯面用魚翅撈飯吧!

店內顧客不多,由始至終都沒有等位需要,環境十分寧靜。
顧客不多,無需等位。
看看餐牌,發現價錢與上年來的時候不同,又加價了!
加價了!
我們吃了~
湯飯與湯麵
魚翅湯麵
魚翅球:$32五粒,炸得很香,外層卜卜脆,好!
不過內裏的魚翅不多,感覺較像吃鯪魚球。
多冰的凍檸茶
2012-06-17
$72 (Dinner)
顧客不多,無需等位。
加價了!
2012-04-27 173 views
今日第四餐 ﹗再食 ﹗女友介紹一齊去試如廁麵 ﹗達榮魚翅湯麵。魚翅麵,非常十分香濃既鯊魚骨湯底,淡淡的金華火腿咸香,又略帶點膠質,勁好味 ﹗但未能尋獲任何翅針囉,只有排翅邊肉,還可以啦,夠份量,口感滑溜。依個麵加入大量芽菜,我唔食芽菜的啊 ﹗好很腥呀 ﹗麵底淡而無味,無蛋香而且不爽不彈。結論係淨 order 個湯就夠喇,其餘可以不理。脆炸鯊魚丸,嘩 ﹗味道同口感跟鯪魚球 100% 一樣呀,好神奇呀 ﹗都炸得香口既,一試無妨。

menu
魚翅麵
脆炸鯊魚丸
2011-12-26
$60 (Tea)
menu
  • 鯊魚骨湯
2012-03-03 69 views
我地一行六大一細. 其實好飽, 行到攰攰地又想坐下. 岩岩黎到達榮門口, 又無人等位, 就入去試下D魚翅麵啦.由於太飽, 無位再放麵落肚, 所以4位大人只要魚翅湯.而兩位男仕就話有D麵咬下會比淨湯好. 所以要左2碗魚翅麵. 而小朋友一向唔鍾意飲湯, 又好難要佢要一個淨湯, 於是要左個淨魚蛋比佢食.有麵無麵都係同價, 視乎食唔食得落個麵.魚翅湯一到好似有好多料.... 因為有牙菜同埋一D唔識係咩黎架野. 我估係在翅頭的邊, 好似一D軟骨咁架. 翅就一條都見唔到. 但個湯我飲晒呀 !魚翅麵就有一個麵. 比起淨湯還要好, 因為真係有D野去咬下. 而個麵都幾爽. 淨魚蛋就係一團好淋的粉. 一D都唔彈或者魚味可言.
一D都唔好味的魚蛋
魚翅麵
魚翅湯

由於太飽, 無位再放麵落肚, 所以4位大人只要魚翅湯.

而兩位男仕就話有D麵咬下會比淨湯好. 所以要左2碗魚翅麵.

有麵無麵都係同價, 視乎食唔食得落個麵.

淨魚蛋就係一團好淋的粉. 一D都唔彈或者魚味可言.
Other Info. : 如果想去食翅的話, 我估一定會非常失望. 如果想去試下個湯底好唔好味, 又唔駛去lee間比四十幾蚊去食一個湯麵咁囉. 總括黎講, 如果真係要兩者選其一, 我會選魚翅麵. 但如果可以選唔去, 我一定舉手讚成唔去 !!
2012-02-26
2012-02-21 42 views
早餐在酒店吃自助餐,接著到官也街走走逛逛,午餐只想吃一頓清淡的美食。見門面有食家滔滔的推介,便到此館一試。老公叫了魚翅泡飯,而我叫了湯麵。所謂魚翅,其實是魚翅的裙邊,頗爽口,要熱食,涼了會有「鯹」味。我習慣多加醋去鯹味。對於無肉不歡的老公,略嫌魚翅泡飯味道太過清淡,他說早知叫雞扒湯麵。
見門面有食家滔滔的推介,便到此館一試。
老公叫了魚翅泡飯,而我叫了湯麵。
2012-02-19
$48 (Lunch)
2011-04-25 45 views
又係睇旅遊書推薦黎呢度食魚翅麵..去到都唔算太多人,,地方都幾空曠..嗌左2碗,,大件夾抵食,,個味都ok..呢個價錢都算係咁la幾廿蚊..都唔係d食評講到咁差丫印象中..
又係睇旅遊書推薦黎呢度食魚翅麵..
去到都唔算太多人,,
地方都幾空曠..
嗌左2碗,,
大件夾抵食,,個味都ok..
呢個價錢都算係咁la幾廿蚊..
都唔係d食評講到咁差丫印象中..
好大塊
2010-08-12
好大塊
點解d旅遊書仲介紹咁差o既食肆呀 =(今次再o黎澳門突然諗住食下翅, 潛移默化之下就諗起官也街附近o既lee間店鋪~~~ 可惜, 此起彼落, d味道愈o黎愈差, 但物價就愈o黎愈高, oh~ 魚翅麵/飯$43半份魚翅球(5粒)$28豬扒包$18佢LEE碗麵真係少到哩….$43雖然話魚翅O者, 但大家都心知咩魚翅呀, D邊邊位同埋D 連煲湯都冇價值O既所謂魚翅O者, 所以今次再食同上次我O黎澳門比較, (幾個月前) D味我覺得好腥 而且D翅O既口感係好怪, 佢唔係排翅, 唔會係一條條狀, 我覺得佢地似魚骨黏住少少肉咁law~~~ 唉~ $43 o向澳門應該可以有更好同更多o既選擇!!!魚翅球其實就保持到水準, 當然大家都心知入面o既"內涵"有幾真實 我覺得佢食落o既口感就好似炸鯪魚球咁, haha!!! 所以只要夠鑊氣應該唔會難食得去邊~最後lee個豬扒包就真係火都o黎埋, $18一個包, 香港價, 當然部份老字號d o既澳門食肆都貴o既….但今次lee種咁樣o既水準真係請我都唔食, 真係唔好天真相信澳門大部份細型食肆都會識做豬扒包, 事實上係NO!!!佢個賣相已經夠肉酸啦~ 又扁又
點解d旅遊書仲介紹咁差o既食肆呀 =(

魚翅麵/飯$43

半份魚翅球(5粒)$28

豬扒包$18

佢個賣相已經夠肉酸啦~ 又扁又燶咁, 見到都唔開胃, 因為豬扒包O既精髓我覺得O向個豬仔包度, 豬仔包必須做到外脆內軟, 咁樣咬落去先有層次架ma, 有時o向香港都可以食到有水準o既豬仔包啦~ 澳門點解會係咁???
當然我知道lee間鋪頭唔係做茶餐廳類別, 但你擺得o向個menu之上, 你都要交到功課先得架ma!!!真係愈講愈氣結!!!

講番塊豬扒先, 佢完全係似d bbq包入面o個塊孤單又頹廢o既豬扒!!! 肉質冇彈性都不特止, 仲要係啖啖都食到肥肉, 唉~~~佢唔係用埋d 剩肉o黎整lee塊豬扒呱, 真係不敢想像!!!
而且唔知點解佢用左好多香料同牛油意圖或企圖去掩蓋塊頹豬扒o既怪味同霉味, oh no!!!!! 好恐怖呀!!! 大家千奇要緊記的確唔係度度都識整豬扒包, 千奇唔好求奇呀!!! 簡直係貼$$買難受呀~

希望新一期o既澳門旅遊書可以轉一轉, 唔好真係以為明星效應就咩都得, 真係要體貼d照顧遊客O既味蕾嘛!!!
唉~愈O黎愈行貨
無樣貌又無內涵 =(
唯一保持水準~
2011-03-20
$45 (Lunch)
唯一保持水準~
2011-02-20 36 views
好耐之前係電視美食節目介紹過呢間魚翅湯麵, 今次無意中經過, 就入去食返碗先 魚翅湯麵 $43成碗野都好普通, 雲吞麵會好過佢魚翅球 $52我地一致認為係炸鯪魚球... 中間加左少少翅碎
魚翅湯麵 $43
成碗野都好普通, 雲吞麵會好過佢
韜韜推介魚翅湯麵實物
魚翅球 $52
我地一致認為係炸鯪魚球... 中間加左少少翅碎
2011-02-19
$95 (Lunch)
韜韜推介魚翅湯麵實物
2011-02-20 26 views
同朋友去澳門玩,跟旅遊書周圍去食野,見到依間食魚翅麵就去試下,叫左魚翅湯麵同魚翅球,一上枱就發覺出事… 碗麵$42 賣相差唔在講,d湯清到水咁,飲落基本無咩味,只有胡椒味… d所謂ge翅基本找不到翅針,只係d類似魚肚的帶狀物體 當然都係無咩味 個魚翅球就只是炸魚球 就盛惠$28蚊5粒

當然都係無咩味

個魚翅球就只是炸魚球
就盛惠$28蚊5粒
2011-02-19
2011-01-04 31 views
同朋友去澳門玩,跟旅遊書周圍去食野,聽聞氹仔呢邊出名魚翅面,即刻去試下。入到去見到$39蚊碗,就即刻唔理貴同唔貴叫左先算。過左一陣黎到好清,近乎冇味,加左好多醋先叫有番少少味,D面有梘水味= =而且D魚翅同魚肚冇咩分別,同埋好少。再叫左個炸魚翅球。係魚肉球黎入面得果一小條魚翅,好唔抵。除左係食魚翅面做招徠,真係冇咩特別,但重點個味道都唔係話令人可以一試難忘。
同朋友去澳門玩,跟旅遊書周圍去食野,
聽聞氹仔呢邊出名魚翅面,即刻去試下。
入到去見到$39蚊碗,
就即刻唔理貴同唔貴叫左先算。

過左一陣黎到

好清,近乎冇味,加左好多醋先叫有番少少味,
D面有梘水味= =
而且D魚翅同魚肚冇咩分別,
同埋好少。

再叫左個炸魚翅球。

係魚肉球黎
入面得果一小條魚翅,好唔抵。

除左係食魚翅面做招徠,真係冇咩特別,
但重點個味道都唔係話令人可以一試難忘。
2010-05-27
2011-01-01 39 views
一行人聖誕過大海, 首站到此醫肚聞名不如見面, 原來呢間就係早年滔滔介紹過個間~等左20mins到就入去, 回左"魚翅"撈麵~麵就輕輕以豉油撈過, 色水薄薄既, 不過尚算均勻, 係未瀝乾得透遮~翅湯為清湯底, 接近一般家庭大時大節煲個種, 味道濃淡還可以不過翅湯主要係得翅骨, 同我預期見到一排完整既翅有出入同行朋友叫多入魚翅球share, 呢個就真係唔係太得一咬仲以為食錯野, 因為食唔到有魚翅係裡面, 同一粒普通鯪魚球無咩分別噢, 第一餐就咁, 電視D飲食節目都係睇完就算.......
一行人聖誕過大海, 首站到此醫肚
聞名不如見面, 原來呢間就係早年滔滔介紹過個間~
等左20mins到就入去, 回左"魚翅"撈麵~
"魚翅"撈麵

不過翅湯主要係得翅骨, 同我預期見到一排完整既翅有出入

同行朋友叫多入魚翅球share, 呢個就真係唔係太得
噢, 第一餐就咁
, 電視D飲食節目都係睇完就算.......

2010-12-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)