2017-04-04 514 views
瑪加列是澳門最出名的葡達售賣店,專程到這間分店飽嘗。但此店的員工態度極之惡劣,令我大感失望之餘亦不再願意花費任何金錢及推介予親朋。葡達的味道亦很一般,完全不值。
2017-03-31 517 views
1 egg tart for $10, 6 egg tarts for $55! The wait was super short and they have seats outside. I didn't get a sandwich, but a couple of my friends did and said they were a bit overrated. But the egg tarts were pretty worth the hype. They were good warm, but also good cold.

Egg  Tarts
2017-03-31
$15 (Other)
Egg  Tarts
2017-03-29 451 views
相信瑪嘉烈應該係每個遊客到澳門必會之選,以前去到最少要排半個鐘,或者係因為我哋12點鐘去到所以今次好好采只等咗20分鐘就輪到我哋。由於很快要吃午飯所以只點咗每人1件葡撻。1向唔食酥皮的我也隠唔住佢的香味誘惑,蛋汁香濃唔係太甜,真係令人回味。唔怪之得咁多人半打,1打咁買返去啦….

2017-03-26 504 views
仲記得好多年前,香港曾經都有過葡撻專門店,可惜開左唔係好耐就已經被淘汰啦。今日難得山長水遠由香港黎到澳門,點都要試返件葡撻呀。好唔容易先至黎到瑪嘉烈蛋撻店,澳門唯一既一間,見到幾十人係到排緊隊,都知唔試就真係走寶啦。原來咁多人排隊係等緊新鮮出爐既葡撻,大家記住要先去買票,之後先去排隊等,否則可能會空歡喜一場架。瑪嘉烈蛋撻店既葡撻特點在於撻皮同雞蛋餡料形成強烈對比,表面既焦糖更提高蛋撻既香味。因為係新鮮出爐時,所以個皮熱得黎之餘內餡亦都相當鬆軟,非常好味。

今日難得山長水遠由香港黎到澳門,點都要試返件葡撻呀。
2017-02-05 1157 views
尋日同個朋友晨早過左澳門玩,全日都係食食食,不停搵野食,行到邊食到邊。由氹仔落船之後,都無留喺氹仔,直接去左澳門新馬路嗰邊。朋友忽然話想食呢間,於是由問人路,都好快搵到,因為有好多人排隊都坐底,好覺眼。$10一個葡撻,$20一杯野飲。店外有位坐,但要同d大媽爭位。排隊買撻要10分鐘左右。葡撻熱辣辣出爐,個餡都幾厚料,唔太水,有質感既。甜度都適中。但野飲要$20略貴,唔抵飲。下次應該唔會再買,因為大把地方有葡撻食(安xx),何必坐得甘辛苦?

$10一個葡撻,$20一杯野飲。

店外有位坐,但要同d大媽爭位。排隊買撻要10分鐘左右。

2017-02-02 809 views
每次去澳門,一落船,就會去瑪嘉烈醫肚!佢間店鋪唔易搵,係條巷仔行入去。主打食品當然係葡撻啦,如果單係講佢本身,葡撻係唔錯,但如果要比較的話,路環安德魯更好味!講番葡撻本身,味道比香港嘅葡撻濃味,蛋好滑皮夠脆!食左十幾年都保持水準,另外叫左杯西瓜汁,味道比較淡,凍咖啡反而好好多,味道比較濃,唔錯!至於服務.... 只可以講普通,可能人手唔夠,無咩人抹枱。缺點係門口d座成日被人坐哂,而且價錢比較貴左少少。
每次去澳門,一落船,就會去瑪嘉烈醫肚!
佢間店鋪唔易搵,係條巷仔行入去。
至於服務.... 只可以講普通,可能人手唔夠,無咩人抹枱。
缺點係門口d座成日被人坐哂,而且價錢比較貴左少少。
2016-12-05 1777 views
我記得響呢間鋪頭受過2次氣。第一次我仲細,同朋友入去拎蛋撻時掛住影相俾人喝。都算少事。成8年後,啱啱星期六又經過。見到仲係勁多人排隊,諗住反正今次去澳門喺想悠悠閒閒,咪排下。成嗰買野既System 唔清唔楚,分左兩條隊,都唔知做乜。隔一陣一個聲大夾惡既女人走出黎「解釋」。原來一條喺俾錢買票,一條喺拎撻。咁我地俾左錢,張票寫住3:45pm 。咁我地就等到3:45pm 出爐。等到3:35pm 時無端端嗰惡女人走出黎大叫有票去前面,兼抽樣望下張票。有D人衝左去前面,我前面等緊嗰D人又喺拎住張票又喺度等。咁我咪以為前面D人憑票慢慢拎緊D撻。我繼續跟隊向前,突然停左。加上我見到前面D人張票寫住4:15pm! 我咪問下惡女人囉。點之,就開始俾佢鬧:「之前叫左好多次啦,講左你又聽唔到,求先查唒飛ga la。都唔知你求先喺唔喺到。先生(佢竟然問前面位先生),你求先見唔見佢喺度ga?好奇問下。」講到好似反而喺我罪大惡極咁,佢跟本就冇查我張票,又冇講有3:45pm 飛嘅人去拎撻。仲一直鬧到我走,臨尾講一句「多謝哂」都冇用啦,飽哂啦。跟著望到D蛋撻簡直想嘔,勉強食左發覺一D特別都冇。或者間店特別在鬧人掛。反

跟著望到D蛋撻簡直想嘔,勉強食左發覺一D特別都冇。或者間店特別在鬧人掛。反正我覺得俾錢人賺仲要冇哂骨氣一D都唔值得。諗返轉頭總共受左佢2次氣,夠啦,一定唔會再幫襯。喺咁先。
2016-12-03
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
Tea
2016-12-04 1289 views
上一次來澳門是10年前,食過一個完美的葡撻,忘了是安得魯還是瑪嘉烈。今天再次到來,人龍長得嚇人!排了30分鐘,葡撻$10個,6個$55,加多杯凍奶茶$16全部已包裝好,奶茶也雪定。奶茶超淡,係我飲過最難飲既葡撻皮算脆,可惜蛋漿太淡,唔知加了咩材料,蛋唔滑,一層層,感覺好奇怪!查返資料,原來瑪嘉烈老闆娘與安得魯餅店老闆離婚後,另立門戶,再將祕方賣了給KFC。個人認為KFC今時今日的葡撻比瑪嘉烈做得出色!
上一次來澳門是10年前,食過一個完美
的葡撻,忘了是安得魯還是瑪嘉烈。
今天再次到來,人龍長得嚇人!
排了30分鐘,葡撻$10個,6個$55,
加多杯凍奶茶$16
全部已包裝好,奶茶也雪定。
奶茶超淡,係我飲過最難飲既

葡撻皮算脆,可惜蛋漿太淡,
唔知加了咩材料,蛋唔滑,
一層層,感覺好奇怪!

查返資料,原來瑪嘉烈老闆娘與
安得魯餅店老闆離婚後,另立門戶,
再將祕方賣了給KFC。

個人認為KFC今時今日的葡撻
比瑪嘉烈做得出色!
2016-12-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2016-11-29 967 views
來澳門很多次,差不多每次都會經過此店,但每次不是賣光就是店主去旅行所以關門...今次12點左右經過,不算太多,只有十多人在排隊 (我們2時多再經過時有40-50人...)由於很快要吃午飯,於是只點了兩個葡撻 (@MOP10) 和一杯檸檬汁(MOP20)來試。付款後要再排另一條隊等葡撻出爐。唔~新鮮出爐的葡撻味道特別好,撻皮酥脆,蛋漿味道不太甜,非常好吃。難怪很多人是半打或一打的買來吃!!! 檸檬汁非常的酸,老公很喜歡,如果再凍一點就更好!在排隊的時候,務必要跟指示...因為有一位說普通話的女士,說話語氣好像很有禮貌,但聽上去感覺還是覺得她很"串"...我們看到一位拿一千元鈔票的客人給趕了出去: "一千元我們不收!一千元我們不收!去換錢回來再排隊!"之後她又不停跟其他在排除的客人說:"你們 (顧客)交了單就跟著她 (裝餅的店員)!不然就會亂了"

葡撻, lemonade
付款後要再排另一條隊等葡撻出爐。

難怪很多人是半打或一打的買來吃!!!

檸檬汁非常的酸,老公很喜歡,如果再凍一點就更好!

在排隊的時候,務必要跟指示...

2016-11-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$40 (Other)
葡撻, lemonade
  • 葡撻
2016-11-04 663 views
葡撻ok , 但服務態度與飲品完全不合格。20元的咖啡啖而無味。親眼見到阿姐們如何呼喝客人. 期望愈失望愈大.如果不用排隊都可以一試 但排約1小時換來如此質素的服務與食品 可謂浪費時間.

期望愈失望愈大.

2016-09-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 葡撻
2016-09-28 579 views
之前也一直在路边随便买葡挞。第一次找来玛嘉烈蛋挞的店。早上十点 刚到店门口就吓到我。好长好长好长的队伍 本来没有特别想吃。结果心理作用 觉得特别想试试 什么样的蛋挞值得大家排长队。上图上图买到啦!先说说口味:蛋挞外面很酥。抓在手上油滋滋的。中间的蛋很软很软。排队进店就闻到很香的蛋挞的香甜味。一口咬进去。内软外酥。很不错。(咬开 给你看)之前听很多人说玛嘉烈的蛋挞很甜。会觉得腻。我超级喜欢吃甜食!虽然我很喜欢!但是我还是能感觉到。这个蛋挞的确挺甜的。我朋友吃着就觉得有点腻。我还好。喜欢吃甜食的朋友应该会觉得还不错。门店外面有很多座位 好多好多好多人买好多盒蛋挞坐在门口一个个吃(你们不腻么)估计就是因为隔壁大利来记猪扒包是外卖店。好多人买来猪扒包和蛋挞一起吃。
买到啦!
先说说口味:

2016-09-17 351 views
我諗瑪嘉烈葡撻應該個個去親澳門都會食,平時去到門口就見倒排晒長龍,不過今次我係閒日唔使排隊仲有位坐!可能人少d店員態度都比平時好😂😂淨係睇個樣就知d葡撻好味,同kfc食果d差好遠,個蘇皮好蘇脆但唔會好油膩,kfc果d勁油。而蛋心好軟滑,好香,表面焗到爑爑地,甜度又啱啱好,食嘅時候個皮一定要同蛋心一啖過咬,蘇皮加軟滑蛋心真係好正!另外仲叫左杯奶茶,凍奶茶冇加冰係用雪櫃雪凍,不過味道就一般般啦

Breakfast
2016-09-13 3943 views
就如演唱會的第一首歌,往往是最重要。旅行的第一餐,也是重點,往往影響了你的心情和期望。 今次來澳門的兩日一夜短trip,總共是二十七小時,我們吃了十一餐。 說真,我覺得,份量不多,如果是瘋狂的吃,十一餐也算少了。 十個人來,我的首站還是選擇了上次的那個最穩當之選。 沒有辦法,肚餓了兩個多小時,等船乘船過關,第一站來到又是坐賭場車來到的新葡京,自然最快來到瑪嘉烈吃一個葡撻。 今次的人龍長很多,買葡撻一條龍,攞葡撻又一條龍。 六個葡撻七個人分,我上個月才吃過,難得隊友中有人未吃過,當然君子不奪人所好。 今次的葡撻是熱辣辣剛焗起,不知是不是人龍長做唔切還是其他原因。 那個葡撻還是很麻麻,比我上次吃差了一點。 外帶的更有一件放得不好而扁了,服務照樣不好,但不明的是人還是這樣多。 最重要最離奇係,正常新鮮出爐熱辣辣應該最好食,但係今次食熱到冇乜味冇乜香,吃到唯一的只是滑。 也許,再想一想,大約連上次的level也到不了。 唯一改的是自己想法,的確原來百物騰貴得非常快捷,讀者提醒我,十元個葡撻,非常正常,還要是遊客店,價錢其實十分相宜。 大約,離譜的,是那兩條長長的龍吧。 無論點,也影響

說真,我覺得,份量不多,如果是瘋狂的吃,十一餐也算少了。

十個人來,我的首站還是選擇了上次的那個最穩當之選。

今次的人龍長很多,買葡撻一條龍,攞葡撻又一條龍。

那個葡撻還是很麻麻,比我上次吃差了一點。

也許,再想一想,大約連上次的level也到不了。

大約,離譜的,是那兩條長長的龍吧。

無論點,也影響不了我這個二十七小時的任務,讓未吃過這名店的朋友吃一口瑪喜烈葡撻,我相信也是合理的劇情吧。

瑪嘉烈蛋撻店

新馬路馬統領街金利來大廈17B地舖
2016-09-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Also posted on
2016-08-30 658 views
雖然是平日下午,但還是有很多人來一嚐這裡的葡撻。由於要等葡撻出爐,排隊就差不多用了1小時。而且排隊安排不佳,排隊中途突然員工出來分了兩條隊,但解釋不足,在大家起哄後,才了解到,變成一條隊買票,一條隊用票換葡撻,這樣的安排,苦了單獨旅遊的我,因為其他人已經立即分兩批排隊了!終於嚐到葡撻,熱辣辣也好吃。不過,覺得安德魯餅店的較香及軟滑。
,因為其他人已經立即分兩批排隊了!
葡撻
Waiting Time
60 Minutes (TakeAway)
Tea
2016-08-25 456 views
老實說..kfc的葡撻也比他好吃撻皮好淋, 完全沒有酥皮應有的口感..普通蛋撻皮也比他好蛋漿過甜, 沒有蛋香, 不知所謂值得一提的是, 老闆娘及店員奇差的服務態度, 當眾指罵前面於店內拍照的顧客!咁既食店, 你唔係仲幫襯呀?????
老實說..kfc的葡撻也比他好吃

撻皮好淋, 完全沒有酥皮應有的口感..普通蛋撻皮也比他好
蛋漿過甜, 沒有蛋香, 不知所謂

咁既食店, 你唔係仲幫襯呀?????