2014-04-21 4445 views
今次已是我第二次黎了。上次黎食左個馬介休奄列多士餐,今次再黎,試下馬介休奄列公仔麵,點知,極度驚喜!!見到餐牌,知道公仔麵無餐,但又岩岩起身,想食多點東西,所以叫左個公仔麵。公仔麵個亮點係,佢比埋咖喱汁,一放落去,嘩~ 簡直絕配! 我本身食唔到辣,落左少少,好香,都忍唔住再落多d. 同埋,食到最後,通常d 麵都會發脹,唔知點解,我食到最後果幾條,都依然唔脹,抵讚!!!講真,價錢就真係唔平...一個馬介休奄列公仔麵加涷檸茶都要50幾蚊,不過,今次印象真係深過上次單食奄列。下次黎都會試番公仔麵

2014-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Breakfast)
  • 馬介休公仔麵
2012-10-13 2681 views
近年常到澳門工幹,饞嘴族當不放過捐窿捐罅尋找廉價美食機會,結果悶棍常吃,板撞破不少下得出一份值得一去再去的食肆名單. 年少氣盛,以踢館為己任,踢的不是人家打開門口做生意的食店餐廳,是一眾食家的生招牌,第一個要踢的是乞人憎到極致的兩億名咀食家介紹過的永安. 點了匈牙利牛肉飯,水汪汪有別一般碟頭飯反光杰撻撻汁,牛肉(應是腩吧)帶著肥膏頗香口,薯仔軟腍腍吸盡精華,不俗;凍檸茶一般;牛尾湯是罐頭貨;火腿奄列麵也平凡過平凡,此時,想起永安名物"上等咖哩油",加之,一樽油只附一把刀其實不算衛生,我做好自己吧,千辛萬苦加到我的火腿奄列麵,奇蹟發生,甚麼畫龍點睛,化腐朽為神奇,起死回生妙手回春等統統派上用場,眼前的不再是火腿奄列麵了,而是一碗香噴噴,辣出火(下油份量過多之故),極之美味的一碗麵!!有這種轉變,全賴澳門神油-上等咖哩油!! 如沒有神油,相信不會山長水遠來永安.
如沒有神油,相信不會山長水遠來永安.
平平無奇
畫龍點睛,起死回生,澳門神油!!
Other Info. : 澳門神油在議事亭近街市的雜貨舖有售,沿路上大三巴的某間餅店也有售,有大有細悉隨專便.
畫龍點睛,起死回生,澳門神油!!
2012-06-08 1777 views
牛脷好淋好味,通粉一般。佢地係用出前一丁嘅麵煮,牛腩都係好淋,辣辣地真係好好食。隻蛋好香好正呀,真係未食過咁正嘅蛋!但係好似凍奶茶咁,淡而無茶味就唔多好飲啦。
鹹牛脷通粉
牛脷好淋好味,通粉一般。
咖喱牛腩麵
佢地係用出前一丁嘅麵煮,牛腩都係好淋,辣辣地真係好好食。
隻蛋好香好正呀,真係未食過咁正嘅蛋!

但係好似凍奶茶咁,淡而無茶味就唔多好飲啦。
2012-05-21
$40 (Breakfast)
咖喱牛腩麵
  • 鹹牛脷
2012-06-01 1256 views
去永安咖啡室食地道蒜香撈麵!($25一碗)要讚的是佢係用出前一丁,D雞肉/豬頸肉都用蒜香醃過,分量夠多而且好入味、肉質鮮嫩夠林又冇渣! 那個黑椒牛肉撈丁,D牛肉好入味,黑椒唔太辣!當侍應端來撈丁,同時會遞上鎮店之寶──上等咖哩油!唔好睇少呢罌調味醬,因為佢味道好得意,似沙爹加沙茶醬但不太油,用佢黎點D肉或撈麵食,有畫龍點睛之妙,好絕核! (溫馨提示:怕辣的朋友千萬唔好點咁多,因為太"重手"的話後果自負!)除此之外,舖頭嘅可樂係大樽裝,夠凍夠氣又夠喉! 至於杯熱奶茶,茶膽夠靚質感好滑;凍飲就會遞上一jar糖水,多甜少甜悉隨尊便!
去永安咖啡室食地道蒜香撈麵!($25一碗)

那個黑椒牛肉撈丁,D牛肉好入味,黑椒唔太辣!

除此之外,舖頭嘅可樂係大樽裝,夠凍夠氣又夠喉!

2012-05-21
Celebration
Mother's Day
2010-09-23 1057 views
19號突登搭的士來,貼了字條「10-19日休息」。哼哼….澳門的茶餐廳可是有性格,星期日多是休市……所以第二天又要再來。店內十分家庭式,很有舊冰室氣氛。吃了蒜蓉焗肉丁公仔麵$23。送到來,完全O晒,「焗」原來唔係焗飯焗意粉那種"焗";「肉丁」也不是罐頭"肉丁"。「蒜蓉焗肉丁」其實係蒜香,煎焗肉粒!!!老公欣賞到不得了。真是很經典很經典的鑊仔風味!公仔麵,有人說是出前一丁,我倒不清楚,因為它麵身幼,唔通是日版出前一丁!!?anyway,總之一定不是大光麵。好食!!套餐A.$33。馬介休奄列+油多。馬介休給我印象是「咸魚」,但它在這奄列中,一點也不咸,反而有點似味淡的龍脷魚。加上下了很多洋蔥絲,其實不太覺,正吃魚奄列。油多,用舊式烘法,有微微燶味,牛油也被烘熱氣,溶入多士中,正!港式,好少見~熱奶茶,似茶包+奶水。好失望,咁出名既冰室,原來只係食物出名咋!仲有鴨胸、葡腸食品、黃薑豬扒飯都好想試呀…….
19號突登搭的士來,貼了字條「10-19日休息」
。哼哼….澳門的茶餐廳可是有性格,星期日多是休市……

所以第二天又要再來。
店內十分家庭式,很有舊冰室氣氛。
吃了蒜蓉焗肉丁公仔麵$23。送到來,完全O晒
仲有鴨胸、葡腸食品、黃薑豬扒飯都好想試呀…….
自家製咖哩醬
好辣吓....
蒜蓉焗肉丁公仔麵
馬介休奄列
奶茶
2010-09-20
$28 (Breakfast)
自家製咖哩醬
蒜蓉焗肉丁公仔麵
馬介休奄列
所有網友都讚就去試下,連"阿蘇"都介紹過,叫了兩碟飯同兩杯飲品,除了杯檸樂外,全部把鬼,匈牙利牛肉飯,水溜溜韰烚烚,馬介休奄列飯,仲差,無馬介休味,因為搵唔到D馬介休,杯凍奶茶淡而無味。我都知浪費是不對,但真係唔想食,只係食晒所有飯,淨了大部份牛肉和馬介休奄列。
,匈牙利牛肉飯,水溜溜韰烚烚
,馬介休奄列飯,仲差,無馬介休味
2010-08-01
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2010-07-23 374 views
同個 friend 食飽飽之後, 我地就周圍行下買下野, 之後就行到呢一間 "永安咖啡室". 個 friend 話佢地出名 "牛脷通粉", 但我唔食牛脷架嘛. 所以就同個朋友一齊試了另一款咖哩牛腩通心粉 - 真係唔錯, 幾好味, 啲牛腩煮得好林好入味....個 friend remind 我要加埋 "上等咖哩油".....嘩嘩嘩...真係超正呀...so good!

2010-07-20
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$13 (Tea)
2010-05-18 256 views
D 脷瘩好白. 唔好睇住食落去都好味. 通粉好正.
D 脷瘩好白. 唔好睇住食落去都好味. 通粉好正.
2010-04-25
2010-05-17 202 views
身為澳門人居然還因為阿蘇的介紹才去這家店,羞愧羞愧~很貪心的一次過吃了阿蘇所推介的匈牙利牛肉跟通粉,通粉算是澳門茶餐廳中比較好吃的有紋通粉,但仍吃到"水"味,如果烚通粉時加點味道更讚~匈牙利牛肉煮得十分好,有點辣味很開胃,牛肉也很軟很稔,配飯吃應該更美味!!!奶茶有點澀,朋友吃的是馬介休奄列通粉,這算比較有特色吧,但奄列煎得有點老~服務方面, 只有一個服務生在樓面位置, 我坐下後朋友還未到他已走過來以一點白鴿眼問我吃甚麼, 不過沒有催客人離開甚麼的, 尚算可以接受~吧~
身為澳門人居然還因為阿蘇的介紹才去這家店,
羞愧羞愧~

很貪心的一次過吃了阿蘇所推介的匈牙利牛肉跟通粉,
通粉算是澳門茶餐廳中比較好吃的有紋通粉,
但仍吃到"水"味,
如果烚通粉時加點味道更讚~
匈牙利牛肉煮得十分好,
有點辣味很開胃,
牛肉也很軟很稔,
配飯吃應該更美味!!!
奶茶有點澀,
朋友吃的是馬介休奄列通粉,
這算比較有特色吧,
但奄列煎得有點老~

2010-05-14
$40 (Lunch)
(Non-member)
2009-11-11 160 views
生日嘅一日冇唸住出去食早餐...點知酒店食早餐居然要等位?????冇套餐叫,於是要個一個$22嘅雞翼公仔麵好有heart 亞,居然比福麵。好過香港嘅茶餐廳多多聲。我男朋友就食左個黑椒牛肉米(原本要麵不過比錯左)都好味亞,新鮮牛肉。不過杯凍奶茶就怪啲。
冇套餐叫,於是要個一個$22嘅雞翼公仔麵
好有heart 亞,居然比福麵。
好過香港嘅茶餐廳多多聲。
我男朋友就食左個黑椒牛肉米(原本要麵不過比錯左)
都好味亞,新鮮牛肉。
不過杯凍奶茶就怪啲。
2009-11-10
$69 (Breakfast)
(Non-member)
2009-03-23 106 views
成日聽d friend講永安d食物品種多又好食,今日下午同老公去試下,真係好多人去食野!我叫左個蒜蓉焗肉丁出前一丁,超好味,同埋奶茶都OK!而我老公就食左個咖喱牛腩飯,佢話味道好食而且夠(林),,,,,,.等下次再試其它先!因為好多都想試

2009-03-03
  • 蒜蓉焗肉丁 咖喱牛腩
2009-03-08 65 views
之前食过呢渡滴招牌菜黃薑豬肉飯感觉几好,今次来试咖喱牛腩飯估唔到仲好食,呵,仲抢佐老公滴馬介休奄列来食,认真好味!!!店铺又重新装修过,感觉干净整齐佐好多!赞!
店铺又重新装修过,感觉干净整齐佐好多!赞!
2008-03-07
$35 (Lunch)
  • 馬介休奄列,咖喱牛腩飯
2008-10-31 70 views
行左成朝山(東望洋燈塔)...好肚餓呀 ~我記得前一天搵酒店時,一路行一路索下有咩好野食....俾我索到..有茶啡香味...真係幾香....因為剛剛才食完第一餐.無15分鐘..哈哈 ~ 我都真係好胃食~ 所有呢 ,呢日行完東望洋燈塔後,就黎試下啦 ~午飯時間已過..都兩點幾三點啦..都好多澳門人在此食野,應該有保證..叫了 1)咖喱牛腩出前一丁2)蒜香豬頸肉出前一丁3)涷啡4)涷檸茶牛腩& 豬頸肉 都好好味,出前一丁都煮到有屋企feel, (平時係香港茶餐廳好多時d一丁唔似一丁,但又加收2蚊...)所以 okok 而且我個鼻都依舊靈敏......d啡同茶都掂.唯一要講係這間舗d服務一般,3個人都係晒廚房...(開放式)係見到人的, 但=左好耐位都無人講一句野...可能真係做本地人生意...(自己黎啦)....佢仲有好多野可以試.....(下次先)
行左成朝山(東望洋燈塔)...好肚餓呀 ~
我記得前一天搵酒店時,一路行一路索下有咩好野食....
叫了
1)咖喱牛腩出前一丁
2)蒜香豬頸肉出前一丁
3)涷啡
4)涷檸茶
...d啡同茶都掂.

佢仲有好多野可以試.....(下次先)
  • 咖喱牛腩出前一丁;蒜香豬頸肉出前一丁