2016-10-10 1243 views
雪糕三文治,一次過可以食到3種口味(隨機),入口清新蜜瓜味,椰子味。感覺唔多cream唔覺肥好清。在這店食雪櫃,如果叫一磅庄,應該都食得晒!另叫一客兩球雪糕~朱古力唔會過甜,芝麻味香濃。由於澳門還有好多美食,每款也要試點呀!下次來澳門都會過來再試一下其他味道了。
雪糕三文治,一次過可以食到3種口味(隨機),
入口清新蜜瓜味,椰子味。感覺唔多cream唔覺肥好清。
在這店食雪櫃,如果叫一磅庄,應該都食得晒!
另叫一客兩球雪糕~朱古力唔會過甜,芝麻味香濃。
2016-10-09
  • 雪糕三文治
2016-09-11 1241 views
「薄荷賓治」好重嘅薄荷味。個中有水果可以食。中規中矩啵。「花生雪糕」我覺得值得推薦。比較鍾意食花生。花生味好好食。「雪糕三文治」真係麻麻啲。幾普通啫。裡度仲有新地,奶昔呢啲凍嘢。仲有熱飲。
「薄荷賓治」好重嘅薄荷味。個中有水果可以食。中規中矩啵。
薄荷賓治
「花生雪糕」我覺得值得推薦。比較鍾意食花生。花生味好好食。
「雪糕三文治」真係麻麻啲。幾普通啫。
裡度仲有新地,奶昔呢啲凍嘢。仲有熱飲。
2016-09-11
$50 (Lunch)
薄荷賓治
  • 花生雪糕
2016-09-11 1258 views
夏天來到澳門,行左一陣已經熱到出晒汗。途中見到禮記雪糕就行左入去,食下雪糕解下暑。先講下個雪糕磚先,感覺好似雪糕蛋糕,但佢就軟d。幾好味,食完即刻無禁熱。至於個雪糕菠蘿冰就不過不失,如果凍些個感覺就無得頂啦
夏天來到澳門,行左一陣已經熱到出晒汗。
途中見到禮記雪糕就行左入去,食下雪糕解下暑。

至於個雪糕菠蘿冰就不過不失,如果凍些個感覺就無得頂啦
朱古力雪糕磚
雪糕菠蘿冰
離開Cakez Cafe,沿斜路往下走至大街,轉左向禮記雪糕方向前進。不久,小店耀眼的湖水藍呈現眼前。要了一件雪糕三文治,十七大元一小件,著實不便宜啊!打開一看,略帶脆口的威化餅內,夾著芒果味、朱古力和椰子味雪糕。雖稱之為雪糕,然,質感沙沙的,不算香滑非常。此外,芒果和朱古力味道極淡,只有椰子味較為濃香且好吃。坦白講,除了懷舊包裝外,雪糕三文治可說是「毫無亮點」可言了!
要了一件雪糕三文治,十七大元一小件,著實不便宜啊!
2016-08-27
2016-08-15 505 views
宜個Lai kei logo同Leica camera 嘅logo有D像樣!舖面係一見傾心呀!我😍😍😍舊味個浸除!入面完完全全係時光倒流呀!唔近景點,用Google Maps行去,行都好鬼熱, 所以叫咗雪糕三文治!真係幾好食呀!唔大甜, 好滑!白色係淡香椰子味,綠色係密瓜味,黃色係花生味!舊式包裝三文治雪糕有三種味道雪糕舖面

舊式包裝三文治雪糕
有三種味道雪糕
舖面
2016-07-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2016-07-30 706 views
名过于實,質素實在太差,水果味雪糕冇水果咁,芒果雪糕只有芒果染色,完全沒有芒果香味,椰子雪糕只系白色球狀物体,丁点椰子香味都没有,紅豆冰如紅豆粥,質量口感到不合水準!
2016-07-27
2016-07-30 963 views
夏日炎炎去澳門要去雪糕專門店🍦不過禮記較為偏僻,附近冇咩野玩,所以要特登搭車過去。最後揀咗:1. 三色雪糕 - 椰汁 花生 蜜瓜椰汁味較為普通花生味道濃郁,重口味之選,好食蜜瓜味較為清新,唔錯2. 雪糕三文治懷舊之選,不過宜家香港深水埗都有如果冇嘢做都可以搭車過嚟依邊坐下食下行下,都好有懷舊風味
夏日炎炎去澳門要去雪糕專門店🍦

不過禮記較為偏僻,附近冇咩野玩,所以要特登搭車過去。

最後揀咗:
1. 三色雪糕 - 椰汁 花生 蜜瓜
椰汁味較為普通
花生味道濃郁,重口味之選,好食
蜜瓜味較為清新,唔錯

2. 雪糕三文治
懷舊之選,不過宜家香港深水埗都有

如果冇嘢做都可以搭車過嚟依邊坐下食下行下,都好有懷舊風味
三色雪糕:椰汁花生蜜瓜
三色雪糕:椰汁花生蜜瓜
2016-06-18 1138 views
夏日炎炎,食雪糕係一流嘅享受!禮記雪糕賣嘅係懷舊嘅味道、懷舊裝潢、懷舊嘅餐具!一入門口,彷如踏入七十年代!未食雪糕都已經別有風味!一坐低,即刻叫返個最出名嘅雪糕三文治!見到三隻色就以為白色係雲尼拿,啡色係朱古力。原來三色係椰子、咖啡同芒果!每一啖都有好濃嘅味道,夾餅都夠脆,唔會俾雪糕整到冧晒!除咗雪糕三文治,單球雪糕都有驚喜!個人推介「花生雪糕」,味道十足奶醬多!花生味極濃!下次再去一定要再食!而香芋味都與別不同,口感棉棉,好似食凍嘅芋泥咁!
夏日炎炎,食雪糕係一流嘅享受!
禮記雪糕賣嘅係懷舊嘅味道、懷舊裝潢、懷舊嘅餐具!

一入門口,彷如踏入七十年代!未食雪糕都已經別有風味!

一坐低,即刻叫返個最出名嘅雪糕三文治!

除咗雪糕三文治,單球雪糕都有驚喜!
而香芋味都與別不同,口感棉棉,好似食凍嘅芋泥咁!

雪糕三文治
單球雪糕(香芋、花生)
雪糕三文治
單球雪糕(香芋、花生)
2016-05-03 2797 views
記得多年前曾到訪過禮記,印象模糊,估量着味道不是太特别。這天遊澳,走着走着來到禮記門前,一場來到,加上實在是累了,就進店嘗嘗吧! 始終是澳門名物,店內已坐滿客人,十居其九是遊客。懷舊冰室格局,有一小櫃展示着懷舊玩意,整間店子瀰漫着舊時代的氣色,然而一翻開餐牌,那價位絕對是與時並進。點了椰子雪糕,小小的一球索價$10可真不便宜。雪糕球冰得很,椰子味自然但不算香濃,有零星椰子肉在内,不太甜。吃吃還好,可味道就説不上特別了。 而較令人失望的是雪糕三文治,如肥皂大小的一件索價$19,賣點該是用上懷舊的盒子吧。兩片薄威化處於半稔狀態,而且只有三色雪糕的隨機配搭: 椰子、芒果、巧克力,可以説成是給客人試齊三種口味,我卻只能解讀為全無誠意。朱古力味淡淡的,偏甜。芒果味也説不上香濃,椰子味則清新自然。 禮記不是我的童年回憶,懷舊對我來説起不了作用。加上味道不算十分出色,雖說是澳門名物,其實不試也並無損失。
記得多年前曾到訪過禮記
印象模糊,估量着味道不是太特别。

這天遊澳,走着走着來到禮記門前
一場來到,加上實在是累了,就進店嘗嘗吧!

始終是澳門名物,店內已坐滿客人,十居其九是遊客。

椰子雪糕

雪糕三文治

禮記不是我的童年回憶,懷舊對我來説起不了作用
加上味道不算十分出色,雖說是澳門名物,其實不試也並無損失
2016-03-28
$15 (Tea)
2016-04-11 1229 views
聞名而至,失望而回。點了有名的香芋和朱古力雪糕球,各$13香芋味勉強可接受,像冰芋頭,沒什麼特別,更不像雪糕朱古力味雖口感似是雪糕,卻只有甜味不知是口味問題還是別的原因,感覺這店舖實在過譽。自問在不同地方也吃過不少,這價性比于我實在是最差的頭幾位。
聞名而至,失望而回。
點了有名的香芋和朱古力雪糕球,各$13
香芋味勉強可接受,像冰芋頭,沒什麼特別,更不像雪糕
朱古力味雖口感似是雪糕,卻只有甜味

不知是口味問題還是別的原因,感覺這店舖實在過譽。
自問在不同地方也吃過不少,這價性比于我實在是最差的頭幾位。
2016-04-09
2016-04-02 845 views
遊覽大三巴前順道買個禮記雪糕邊行邊食門面勁懷舊好似時光倒流一樣買左個椰子味+咖啡味+雲呢拿味三色雪糕三文治椰子味濃有椰子香咖啡味一般偏淡雲呢拿味完全食唔到整體不太甜可一試的懷舊小吃
遊覽大三巴前

TakeAway
Type of Meal
Tea
2015-12-27 1284 views
這家地點離旅客區很近,而且每天都有著來自不同國家的旅客到訪還記得之前帶老妹到訪過幾次,她也頗喜歡到這裡為了並不是吃冰淇淋,而是喜歡這裡的裝潢仿佛就停留在昔日的時光
這家地點離旅客區很近,而且每天都有著來自不同國家的旅客到訪
還記得之前帶老妹到訪過幾次,她也頗喜歡到這裡
為了並不是吃冰淇淋,而是喜歡這裡的裝潢
仿佛就停留在昔日的時光
Celebration
Christmas
2015-11-20 1546 views
今次Vi 係食完午餐,黎呢下呢間老字號!呢間冰室由擺設、裝修到雪糕櫃都好懷舊,Menu 簡單易睇,多字少圖,唔會有現代果種眼花撩亂既設計 Vi 主要試左兩款雪糕1. 雪糕三文治(MOP16)Lam脷: 3/5抵食: 3/5相機: 4/5O係香港應該揾唔到咁懷舊ge雪糕三文治吧 三文治係用威化餅夾住三款雪糕,有咖啡,雲尼拿同椰子味道其實普通,但我諗係食佢既懷舊味ba 2. 香芋雪糕 (MOP 12)Lam脷: 3.5/5抵食: 3/5相機: 3/5Vi比較喜歡芋頭雪糕,呢度係真係用芋頭做,食得出粉粉地同粒粒芋頭 唔太甜幾特別,可以試下 總括黎講不過不失啦,如果抱住食勁正既蛋糕心態就會大失所望,Vi諗以前既味道都係偏淡,唔似依家既雪糕禁多采多姿,有好多添加既成份。但如果想黎感受下既話,就絕值可以一試!
今次Vi 係食完午餐,黎呢下呢間老字號!
呢間冰室由擺設、裝修到雪糕櫃都好懷舊,
Menu 簡單易睇,多字少圖,唔會有現代果種眼花撩亂既設計

Vi 主要試左兩款雪糕
1. 雪糕三文治(MOP16)
Lam脷: 3/5
抵食: 3/5
相機: 4/5
O係香港應該揾唔到咁懷舊ge雪糕三文治吧

三文治係用威化餅夾住三款雪糕,有咖啡,雲尼拿同椰子
味道其實普通,但我諗係食佢既懷舊味ba
2. 香芋雪糕 (MOP 12)
Lam脷: 3.5/5
抵食: 3/5
相機: 3/5
Vi比較喜歡芋頭雪糕,呢度係真係用芋頭做,
食得出粉粉地同粒粒芋頭

唔太甜幾特別,可以試下
2015-11-14
2015-10-14 1804 views
禮記雪糕的裝修,以至雪糕的包裝,都有種復古的感覺,似是回到舊年代。店子以傳統手製雪糕馳名,天然健康。椰子雪糕、香芋雪糕等等都十分出名,但我們更推薦紅豆雪條和雪糕三文治 !還可以當手信帶回香港。讚!很喜歡雪糕三文治的四方紙盒包裝。
很喜歡雪糕三文治的四方紙盒包裝。
雪糕三文治
$25 (Tea)
  • 紅豆雪條
2015-09-07 1802 views
一來到,門面唔係十分新淨好有懷舊冰室的感覺有多款甜品 多款雪糕因為第一次黎食有介紹下咩推介呢種雪榚櫃比較少見是向上拉的偷望之下 入面全是冰包裝有一個經典的女孩餅乾夾住3種雪糕分別係蜜瓜,芒果和椰子椰子味最突出食得出用新鮮椰子做香蕉船有2球雪榚就選左新出的芝麻味和不可不試的椰子味雪糕味道幾突出有少量水果作陪襯 (提子,菠蘿...)
一來到,門面唔係十分新淨
好有懷舊冰室的感覺
是向上拉的
偷望之下 入面全是冰
包裝有一個經典的女孩
餅乾夾住3種雪糕
分別係蜜瓜,芒果和椰子
椰子味最突出
食得出用新鮮椰子做
香蕉船有2球雪榚
就選左新出的芝麻味和不可不試的椰子味
雪糕味道幾突出
有少量水果作陪襯 (提子,菠蘿...)
香蕉船
2015-08-30
$25 (Tea)
  • 雪糕三文治
  • 香蕉船