2009-07-05 116 views
澳門一日遊,決定以美味葡國餐結束,本來諗住去酒吧街逛吓,但去到後居然發覺冇咩嘢啱食,沿路見到呢間餐廳,雖然一個人都冇,但服務員哥哥實在太欣勤,所以決定幫襯,並由經理介紹以下菜式:自製麵包:夠熱但未必啱所有人口味,但個蕃咖牛油就做得唔錯.葡式烤乳豬炒飯:今日我哋講過,去完賭場,羸就食乳豬,輸就食豬扒包,皇天不負有心人,我哋一定要食乳豬.乳豬皮估唔到咁脆,啲肉都好夠味,但最估唔到係個炒飯,好乾身,配埋啲葡國香腸一齊炒,好惹味.紐西蘭烤羊扒:好夠羊味配埋有味粉既薯條,個個都話正 忌廉馬介休薯蓉:一路都覺得啲葡國鹹魚好鹹,但呢個薯蓉超好味,啲馬介休居然有鮮味,啲薯蓉又香又滑,一定要試  我哋仲叫左客蒜蓉包嚟點薯蓉添非洲雞:又一個值得推介既美食,少少辣,但皮脆肉嫩,仲可以加辣添可能落雨關係,冇咩人,好夠情調,我哋可以晚晚傾計,渡過一個開心晚上!!

自製麵包:夠熱但未必啱所有人口味,但個蕃咖牛油就做得唔錯.

紐西蘭烤羊扒:好夠羊味配埋有味粉既薯條,個個都話正
 我哋仲叫左客蒜蓉包嚟點薯蓉添

自製麵包配蕃茄牛油
蒜蓉包
烤羊扒(有三件架)
忌廉馬介休薯蓉
葡式烤乳豬炒飯
2009-07-04
$130 (Dinner)
自製麵包配蕃茄牛油
蒜蓉包
烤羊扒(有三件架)
忌廉馬介休薯蓉
葡式烤乳豬炒飯
2009-03-25 117 views
Lunch set 有超好多選擇, 由 MOP49 -60!...包括湯, 主菜, 同飲品!!今日叫咗一個意粉set, 同另加兩個主菜, 因lunch set 無燒乳豬同非洲雞!! 焗肉醬意粉 ~ 買相好得, 味道超得, 好好好味呢!!!葡式燒乳豬 ~ 乳豬d皮脆卜卜, 毎次必定order, 水準無一次失守...good!!非洲雞 ~ 辣汁香不太辣, 雞嫩滑, 有兩個大大薯仔伴蠂, 辣汁點薯仔好味, 如果有一個白飯就不得了喇!!!

焗肉醬意粉 ~ 買相好得, 味道超得, 好好好味呢!!!

葡式燒乳豬
非洲雞
$150 (Lunch)
葡式燒乳豬
2008-12-26 92 views
經一輪research, 終於決定平安夜既晚餐喇!參考完其他人的介紹, 決定點幾樣葡國菜!!炸馬介休, 葡汁焗四蔬, 葡式乳豬炒飯...三樣都迎非常美味, 炸馬介休很香口, 特別喜歡吃炸東西的我,葡汁焗四蔬, d汁好正葡式乳豬炒飯, 呢個係最正架, 乳豬夠香脆同埋多肉, 炒飯超正呢度唔係旺區, 所以比較少人, 可以享受一下寧靜既環境...餐廳內的佈置很有情調, 好好的一晚candle night dinner!
經一輪research, 終於決定平安夜既晚餐喇!

參考完其他人的介紹, 決定點幾樣葡國菜!!
炸馬介休, 葡汁焗四蔬, 葡式乳豬炒飯...

葡汁焗四蔬, d汁好正

炸馬介休
葡汁焗四蔬
葡汁乳豬炒飯
炸馬介休
葡汁焗四蔬
葡汁乳豬炒飯
2008-11-14 56 views
11/11 我同老公結婚1周年紀念, 諗住試下食葡國餐...我地當晚9:15pm到, 嘩! 得返一檯, 仲要差不食食完...正! 可以包場...哈哈我地叫左一般葡國餐的例牌菜: 麵飽 -- ok, 幾好味 炸馬介休球 -- 炸得幾好味, 老公話好鄉村餸... 烤乳豬配炒飯 -- 乳豬d皮脆卜卜, 好熱好新鮮, d炒飯仲正...哈哈 蒜蓉炒雜菜 -- ok, 正常

我地叫左一般葡國餐的例牌菜:

麵飽 -- ok, 幾好味

炸馬介休球 -- 炸得幾好味, 老公話好鄉村餸...

蒜蓉炒雜菜 -- ok, 正常
$150 (Dinner)
  • 烤乳豬配炒飯
2008-10-26 41 views
星期六與友人到澳門逛逛, 原本打算到一家餐廳吃晚餐, 的士司機卻提議我們到附近的餐廳吃, 因為那家餐廳比較遠離旅遊區, 擔心我們吃飽後會比較難找到5人的士到碼頭那邊, (事實上我們5個人整天也是等了很久才找到5人的士, 見到的總是for 4人的) 因此我們就試試這家葡萄園餐廳吧!到了餐廳, 環境不錯, 很有氣氛, 亦不用等位我們點了葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯, 忌廉焗薯馬介休和非洲雞因為打算之後去食糖水, 所以只叫了幾杯熱茶, 沒有點其他飲品- 葡汁四蔬好味, 很香, 送飯一流- 葡式乳豬炒飯的乳豬脆卜卜的, 有少少肥肉, 不過正因為這些肥肉令它更香, 炒飯味道也不錯, 有點似西炒飯- 忌廉焗薯馬介休(大), 好好味, 有D魚咬下, 冇平時食開D薯蓉咁"溜", 不過細的已經足夠, 因為薯仔吃得多都會"溜", 會好快飽- 非洲雞的味道比較普通, 沒有其他的那麼多驚喜, D 雞肉唔夠滑雖然只是4碟菜, 不過已經令我們吃得飽飽, 糖水也吃不下了下次有機會都想再到這餐廳, 並試試那些酒和甜品

到了餐廳, 環境不錯, 很有氣氛, 亦不用等位

我們點了葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯, 忌廉焗薯馬介休和非洲雞

- 葡汁四蔬好味, 很香, 送飯一流

雖然只是4碟菜, 不過已經令我們吃得飽飽, 糖水也吃不下了

下次有機會都想再到這餐廳, 並試試那些酒和甜品
餐包, 葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯
忌廉焗薯馬介休
非洲雞
$90 (Dinner)
餐包, 葡汁四蔬, 葡式乳豬炒飯
2008-09-27 41 views
因為2pm先到,lunch人潮剛好避過. 環境好, 服務OK. Lunch set 由 MOP49 -60. (MOP60 湯款係龍蝦湯. )龍蝦湯好好味. 主菜揀橙咖喱牛柳條, 橙咖喱味少少甜,唔錯, 但牛柳條唔似真係牛柳, 老牛肉條. 老公食XX牛柳飯(唔記得咩名), 牛柳好嫩, 可以. 跟Set 甜品Jelly, 有d'行貨'
$66 (Lunch)
  • 龍蝦湯
2008-04-28 41 views
黎澳門之前一天打電話訂枱, 因為有朋友放工先黎所以訂了8:45PM, 黎到已經剩番三, 四枱客. 呢度裝修好歐陸, 我地坐近窗口, 幾舒服同好有情調. 正頭痛唔知食乜, 有位Waitress走黎介紹一個四人套餐俾我地, 八百幾蚊包四位咖啡/茶及木糠布甸, 仲有四杯紅/白餐酒, 個女待應仲好好人話送多一位大甸俾我地, 真係幾抵, 所以就叫左. 個餐有煙三文魚沙律, 牛仔骨, 焗青口, 蒜蓉/芝士開邊蝦, 焗魚同炒雜菜, 因為我地五個人, 故另外叫了葡國乳豬跟炒飯同一杯Coffee. 樣樣食物都好好味, 特別係牛仔骨, 蝦, 青口同乳豬, 木糠布甸亦好正. 呢度所有server都好nice好好, 我地order食物時亦提醒我地分量以免叫得太多. 埋單一千多, 比起木偶同法蘭度, 呢度同船屋真係好好多.

2007-11-13 21 views
環境:好HIGH CLASS.環境優雅,有時是燭光晚餐,VERY GOOD!!!!!!!味道:超好食!!忌廉焗馬介休不會太鹹,葡式乳豬炒飯的乳豬燒得很香,皮脆卜卜的, 炒飯是全澳門最好事的西炒飯.非洲雞很香又不會太辣,薄荷特飲非常好喝,不會太甜.服務:十分好,那裡會有侍應招呼你,又會告訴你你應該ORDER大若多少食物.GOOD!!抵食:如題目,物超所值,比起坤記/木偶好N倍.乾淨:乾淨過屋企/HOTAL.P.S.記得先BOOK位,費是去到要等位
抵食:如題目,物超所值,比起坤記/木偶好N倍.
乾淨:乾淨過屋企/HOTAL.
P.S.記得先BOOK位,費是去到要等位
2006-07-12 62 views
A little bit expensive when order normal foods, expensive for barbecue pork because 98 dollars for 6 small barbecue pork only and not provide drink water.
2005-05-09 29 views
呢間餐廳係我第一次去澳門搵男朋友個時佢帶我去食既,都係係佢公司附近.環境浪漫,比公雞及小飛象還好!食物水準亦不俗!價錢合理!
環境浪漫,比公雞及小飛象還好!
食物水準亦不俗!
價錢合理!
2004-04-04 22 views
這裏的環境唔錯, 但價錢就貴了些, 這次我叫了"葡式乳豬炒飯", 好好味, o的乳豬好脆,不同傳統乳豬咁!! 還有這裏服務態度都好有禮貌.下次我來澳門, 都會最去多次!!