其實澳門除左葡國菜之外,中菜都其實幾出色,今次就黎到皇朝區的天潮,試下佢個佛跳牆二人餐。二人餐都幾豐富,包括有兩盅迷你佛跳牆、潮式海味煲、西蘭花燴黑豆腐同埋黃金翡翠炒飯。<迷你佛跳牆>佛跳牆湯底好清甜,應該已經吸收晒啲精華,材料都好豐富,包括有鮑魚、海參、花膠、翅、雞肉、瑤柱同杞子等,飲完都飽左一半。<潮式海味煲>海味煲首先要讚係份量極多,包括好多土魷同埋蝦乾,仲有花膠添同唔同種類的雜菇。而醬汁係蠔油底夠濃稠,所以可以掛汁包住晒係啲海味身上,令到味道層次更加豐富。<西蘭花燴黑金玉子豆腐>黑豆腐豆味特別濃,仲有少少焦香味,好似食緊芝麻糊咁,玉子豆腐質感亦夠滑,配埋瑤柱金菇芡令整個餸菜味道昇華。份量極多,基本上兩個人係食唔晒。<黃金翡翠炒飯>炒飯粒粒分明夠乾身,味道都幾香口。整體黎講,地方環境都好舒適,餸菜味道又唔錯,又夠足料。雖然今次食左二人餐,其實份量之多三個人食都夠,性價比唔錯。

<迷你佛跳牆>

<潮式海味煲>

<西蘭花燴黑金玉子豆腐>

<黃金翡翠炒飯>

炒飯粒粒分明夠乾身,味道都幾香口。

從網上平台上買了兩份套餐,分別是干鮑一人餐和石鍋翅一人餐。兩份套餐都包含黃金翡翠炒飯和白灼時蔬。首先登場的是#石鍋金湯翅。這道菜以其豐富的湯底和滑嫩的魚翅製作而成,湯底金黃透亮,用來拌飯都能感受到魚翅的細膩與湯汁的滋味交融。另一套餐的主菜#乾鮑扣遼參 ,這道菜呈現出乾鮑和遼參兩道珍貴食材,搭配特製的醬汁,讓每一口都充滿了濃郁的海味。接下來是#白灼時蔬 ,新鮮的生菜在熱水中輕輕燙熟,保持了原汁原味,搭配一點醬油,簡單卻不失高雅。最後是#黃金翡翠炒飯 ,色香味俱全。飯粒粒分明,與蛋香、蔥花的搭配,形成了完美的口感層次。💰 石鍋金湯翅
💰 白灼時蔬
💰 黃金翡翠炒飯
💰 乾鮑扣遼參

💰 石鍋金湯翅
💰 白灼時蔬
💰 黃金翡翠炒飯
💰 乾鮑扣遼參

2024-09-24 446 views
仲記得第一次去澳門,食咗個佛跳墻,之後就贏咗錢,所以我每次去澳門,指定動作就係佛跳墻。今次揀嘅呢間系新派潮菜,好味得嚟,又唔會過於濃郁。 🍖我哋直接講佛跳墻,一人一盅,確保分配平均,而且非常足料,隻鮑魚大過個匙羹,海蔘好易咬開但保持爽脆口感,花膠就煲到超諗,入口可以化開嘅感覺。呢幾種海味一般本身系冇味,所以一定要靠個湯去帶出鮮既味道,呢個係雞湯嘅湯底就非常出色,鮮甜得嚟唔會油膩,仲有一件雞件,而且保持嫩滑。成個處理都非常出色。 🍖我哋點嘅係套餐同小菜,本來都諗住比較簡單,唔會喧賓奪主。點知都各有各精彩。先講我最鍾意嘅黑金玉子豆腐。初頭見佢個面系黑色,要為就係黑豆做嘅豆腐,點知攞起,有幾層,黑色白色梅花間竹,除咗視覺上靚,最重要系睇到師傅叫心機,一層凝結再放另外一層,系功夫菜嚟嘅。因為用沙煲上,外層有少少微焦嘅感覺,但係裏面非常嫩滑,黑豆同黃豆嘅味混埋一齊,唔可以好似顏色上咁清楚分出,但係就非常有豆嘅味道。 🍖潮式海味煲,有魷魚蝦乾花膠菇同西蘭花,配合埋蠔油汁底,好香,好易送飯。呢度要特別一提佢嘅花膠同上面提及過嘅佛跳墻花膠口感非常唔同,之前去已入化境,而家係相對有咬感,咁先至可以同蝦乾

🍖潮式海味煲,有魷魚蝦乾花膠菇同西蘭花,配合埋蠔油汁底,好香,好易送飯。呢度要特別一提佢嘅花膠同上面提及過嘅佛跳墻花膠口感非常唔同,之前去已入化境,而家係相對有咬感,咁先至可以同蝦乾同魷魚達到一致性,又一個見到師傅嘅功力位。就係因為咁成個翡翠黃金炒飯咁大個都俾我一次過ko。

講真唔係成日過嚟澳門,所以食嘅餐廳,一定要諗過度過,今次又係一個我非常滿意嘅選擇。唔到你唔信,最重要系,返去嘅時候,荷包又係漲過嚟嗰陣時。

2024-08-24 152 views
🌟黑金套餐$228🦀黑金龍皇灌湯餃(2只)有金箔作為點綴嘅龍皇灌湯餃,內餡係滿滿嘅🦀蟹肉同🦐蝦肉,鮮香味美非常足料,而湯汁香濃之餘,連餃皮都非常煙靭彈牙,值得一試🍲黑金玉子豆腐煲(1份)估唔到玉子豆腐係黑色㗎,香滑嘅豆腐被淋上瑤柱金菇芡,唔單止夠晒鮮味,仲夠哂營養添🍞黑金奶黃流沙包(2只)奶黃流沙包相信大家就食得多喇,黑金奶皇包唔知大家又食過未呢,👧🏻👧🏻澄澄洛洛最愛就係食奶黃流沙包啦,搣開個包就會見到金黃色嘅流沙餡,奶香奶香嘅味道甜而不膩,而且包皮夠Q彈,簡直係多重享受🦀黃金蟹肉炒飯(2份)金黃色嘅炒飯炒到粒粒分明,非常乾身又夠鑊氣,每一啖都食到蟹肉,真係齒頰留香🐚天潮醃螄蚶(另外點)潮汕特色美食之一嘅潮式生醃螄蚶,嚟到呢度梗係要試一試佢啦,生醃嘅醬油鹹鹹香香,而螄蚶爽脆鮮甜,忍唔住一個接一個咁食哂佢呀🐖天潮叉燒(另外點)厚切嘅半肥瘦叉燒被燒得微微焦香,入口油香匀稱,口感香口煙靭,👧🏻👧🏻澄澄洛洛都話好食呀😋如果你哋都想試吓正宗嘅潮洲菜,就記得嚟到澳門試吓呢間【天潮】啦

🌟黑金套餐$228
🦀黑金龍皇灌湯餃(2只)

🍲黑金玉子豆腐煲(1份)

🍞黑金奶黃流沙包(2只)

🦀黃金蟹肉炒飯(2份)

🐚天潮醃螄蚶(另外點)

🐖天潮叉燒(另外點)

2024-07-14 425 views
去澳門點可以吾食翅😍😍😍今日就去左位於皇朝區嘅天潮😋品嘗潮式石頭鍋翅✨朋友介紹喺美團或者大眾點評落單仲有優惠👉石鍋翅二人餐折左都只係406.9人仔😍好抵食👍👍👍👇石鍋翅二人餐包括👇石鍋翅兩位好大個鍋🤩係大碗size,燒熱咗嘅石窩嚟到仲喳喳聲熱騰騰✨保溫度十足😉一畢落去滿滿嘅魚翅, 係一梳梳嘅, 並唔係平時食嗰啲cheap嘢散修修😍😍😍淨係兩大碗足料魚翅呢個價錢都抵返曬啦😎魚翅滑溜唔在講,而且紅燒湯汁非常入味❤️加埋大量芽菜,超爽口感✨佐料仲有三款,紅醋芫茜同埋金華火腿乾絲, 可隨自己喜愛添加椰汁臘鴨荔芋煲以為有椰汁會好漏,食落足夠椰香味得嚟又唔怕好飽肚👏臘鴨好香,味道完全滲入去芋頭之中,可能太耐冇食潮州菜,有d耳目一新嘅感覺✨黃金翡翠炒飯簡單嘅蛋炒飯, 炒得粒粒分明🤗但係又唔會好乾👌拌以生菜絲一齊炒增添口感👏炒飯一人一個非常飽足套餐包埋油生菜兩份另外加點了一份黑金龍黃灌湯餃😊賣相好靚,打卡一流😍黑色嘅灌湯餃真係第一次食,上面仲有金箔點綴好矜貴🥰 灌湯餃好大隻, 咬落有鮮蝦同埋濃濃嘅海鮮味,連個湯都有好重鮮蝦味,鍾意食海鮮嘅朋友一定要試下😉

👇石鍋翅二人餐包括👇

石鍋翅兩位

椰汁臘鴨荔芋煲

黃金翡翠炒飯
套餐包埋油生菜兩份

2024-05-30 158 views
去澳門點都會搵下翅食,今次唔係大三巴個邊食,去左宋玉生廣場個邊,餐廳要上二樓,鳥籠既坐位設計,私隱度好高,而且好適合打卡🤗🔸石鍋金湯翅金湯南瓜湯為基底,再加上排翅,金湯清甜又鮮味,濃湯中的裙翅也很足料🔸乾鮑扣遼參平時出去食價錢都唔平,原條遼參都有大半隻手掌咁長,乾鮑已經用鮑汁扣至糖心,保有鮑魚肉原有的彈性、鮮嫩脆爽🔸白灼時蔬非常脆綠,爽口,伴碟既醬油經過調味,唔會過咸🔸黃金翡翠炒飯飯粒粒粒分明,師傅將蛋炒至金黃色,唔使複雜既調咪,簡單蔥花已經能夠增加香氣。咁樣食法都係4百幾蚊2個人,性價比好高💕

🔸石鍋金湯翅

🔸乾鮑扣遼參

🔸白灼時蔬
非常脆綠,爽口,伴碟既醬油經過調味,唔會過咸

🔸黃金翡翠炒飯

咁樣食法都係4百幾蚊2個人,性價比好高💕
$200 (Dinner)
2024-03-22 224 views
嚟到澳門🇲🇴,其中一道名菜就係魚翅🐟!無論係喺遊客區搵餐廳🥢,定係好彩賭贏咗🎰,都會諗到要食返餐豪嘅😝。除咗好出名嘅連鎖舖頭,今次我哋就搵到一間環境高級🛋️,同時間魚翅足料又抵食嘅潮州菜、中菜餐廳😍。嚟呢度建議預先訂座📞。.✌🏻石鍋翅二人餐($458)我哋今次就揀咗呢個套餐🙌🏻,無論係翅嘅份量,定係其他菜式嘅份量都超級多😆,兩個人就算好肚餓都會食得超級飽🫄🏻。.🎏石鍋鮑汁紅燒翅石鍋保留住熱辣辣嘅溫度🔥,上菜時候一路咕嚕咕嚕♨️,湯汁夠晒杰、夠濃郁。每碗有二兩翅🤤,份量夠多,每一片都大塊又完整💕。食到一梳梳嘅爽口質感👅,亦都食到邊位軟腍腍嘅骨膠原質感。.🦆椰汁臘鴨荔芋煲椰汁嘅甜香味🌴,配埋臘鴨鹹香味,好有特色🥳。鴨肉既有臘香,亦都唔會過鹹,肉質亦都夠腍🫦。加上芋頭嘅份量超級多,而且每件都吸收咗椰香同埋臘肉鹹香味🍠,好滿足。.🍛翡翠黃金炒飯、白灼時蔬呢個套餐仲有蛋炒飯🍳,同埋菜。炒飯粒粒分明,夠蛋香味😙。蔬菜賣相靚仔,食落爽口,符合預期✌🏻。.🦪生醃螄蚶除咗食套餐之外,我哋仲試咗呢道特色潮州菜😍!螄蚶真係好大隻🤤,見到已經好吸引。生醃保留咗本身爽脆又滑嘅口感👅,同平時烚過嘅腍身感覺好唔同。而且
✌🏻石鍋翅二人餐($458)
🎏石鍋鮑汁紅燒翅

🦆椰汁臘鴨荔芋煲

🍛翡翠黃金炒飯、白灼時蔬

🦪生醃螄蚶
除咗食套餐之外,我哋仲試咗呢道特色潮州菜😍!螄蚶真係好大隻🤤,見到已經好吸引。生醃保留咗本身爽脆又滑嘅口感👅,同平時烚過嘅腍身感覺好唔同。而且醬汁超級惹味😋,浙醋嘅酸香、濃郁蒜味、仲有蔥芫荽辣椒等等配料🧂,真係好夾!
2024-03-14
Type of Meal
Dinner
餓鳥.....有話兒:「延續新年的浪漫~吃個佛跳牆開一個福壽雙全的好意頭😝」-最近看見這家位於皇朝太陽冰室樓上的粵菜餐館推出了不少海味套餐,除了常見的乾鮑和石鍋翅,還有經典風味的佛跳牆,一於去試試二人餐味道如何🤩店鋪門口較隱蔽狹窄,樓上整體空間不太大,分了公共區和一間獨立包廂,內裡有🀄️打麻將🎤唱歌設備,聚餐娛樂一並具全啊😙🔹《迷你佛跳牆》一盅把彈牙的鮑魚、滑嫩的海參、軟滑的花膠、絲絲脆彈的魚翅、瑤柱、咸香的金華火腿、不柴的雞肉等匯集在一起,湯清甜鮮香,用料豐盛,口感多樣,頓感皮膚變得滋補,女士們不能錯過呢🥰🔹《潮式海味煲》一揭開熱騰騰的海味煲,除了軟彈有嚼勁的主角花膠,還有蝦乾、土魷和菇菇作輔助,香氣撲鼻🤤而濃稠的醬汁咸咸鮮鮮,扣入套餐配的用香料調制過的小米和生菜下去,味道昇華,簡直是風味版的鍋仔飯啊🥴🔹《天潮醃螄蚶》血紅飽滿的螄蚶,加上有蒜粒、辣椒圈、芫荽碎作調味,爽脆鮮甜中又帶點微辣,一口一隻,嗦得挺過癮呢😁-✨餓鳥點餐✨ 佛跳牆二人餐 ($888) :迷你佛跳牆潮式海味煲白灼時蔬健脾小米天潮醃螄蚶($98)-💥另加收10%服務費喔
餓鳥.....有話兒:
「延續新年的浪漫~吃個佛跳牆開一個福壽雙全的好意頭😝」

🔹《迷你佛跳牆》

迷你佛跳牆
潮式海味煲
白灼時蔬
健脾小米
天潮醃螄蚶($98)
💥另加收10%服務費喔
公司在附近,所以經常去食lunch,中午有粥粉麵飯,價錢合理,個黯然銷魂飯真係好銷魂另外都有點心可以叫,有啲都幾有特色,例如火鴨腐皮卷,賽磅蟹春卷,特別得黎味道唔錯夜晚都成日帶家人去聚餐,因為環境舒適夜晚就正經少少,會比中午略貴嘅,點餸食,亦都有火鍋任食選擇十分推介甜品椰皇露!食落個口感超似魚翅,但其實一條魚翅都冇落過,係椰子肉,都可以有咁嘅口感!因為食得多,加入佢會員可以儲積分,再用積分埋單,幾正

夜晚都成日帶家人去聚餐,因為環境舒適
夜晚就正經少少,會比中午略貴嘅,點餸食,亦都有火鍋任食選擇

因為食得多,加入佢會員可以儲積分,再用積分埋單,幾正
2020-06-22
2016-11-20 3969 views
環境古典中帶新意,食物喜出望外。叉燒香甜軟𣺉,大眼雞絕非香港一般雪藏味,非常鮮甜。推介片皮鴨,原來配上蜜瓜可以減去油利清新口感。蟹粉豆苗足料,不過用強烈酒味去腥,可以再作改良。油浸荀殼配埋魚春,有驚喜。未試甜品,下次一定要試下。員工親切,久違既笑容係香港買少見少。
  • 片皮鴨
  • 油浸荀殼