2024-11-25 38 views
今日因為同親戚走左去澳門,所以試下呢間葡國菜。環境比較狹窄,但係有兩層樓。當時叫左6-8人餐($799),超有澳葡菜特色。當時叫左葡國雞,非洲猪頸肉,馬介休球,咖哩牛腩,蕃茄抄長介休蛋等等,食物非常特同猪勁肉色。當中非常推薦牛腩,馬介休球,馬介休抄飯。牛腩超有澳葡甜咸特色,外加少少辣味,同蒜蓉包一齊食,超香香料味。馬介休球外脆內軟,餡裏面薯容軟滑,裡面仲塞左馬介休,超香咸魚特有海鮮味。就算係抄飯,都非常有咸魚味。猪頸肉喺用通話才特色版嘅非洲汁去焗,發現味道係會辣辣地同香花生味。總之,食物極具特色,價錢比較其他葡國餐廳來講,超級親民。

總之,食物極具特色,價錢比較其他葡國餐廳來講,超級親民。
2024-11-24
2023-10-25 1111 views
嚟到澳門當然唔少得要食返餐葡國菜啦🤣因為人生路不熟,所以我哋就咁係Google Map搵吓附近有咩食,咁喎就搵到呢間鋪。唔嚟到都唔知原來呢間經鋪都幾高人氣,星期日既8 9點都仲好多人排隊。今次叫咗佢既H餐,包咗薯絲炒馬介休、咖哩崩沙牛腩、3樣包同飯同埋木糠布甸,我哋自己再加咗份阿里巴巴雞扒。我覺得最好味既係薯絲炒馬介休,薯絲好幼細,所以好香脆,配埋馬介休呢種咁鹹香既配料真係好好送飯🤣但牛腩就唔係舊舊都咁淋🫣但咖哩味都幾香濃,可以一試。阿里巴巴雞扒有大量肉醬同芝士🤣平時鍾意食焗豬扒飯既人都可以試吓🤣
2023-08-13 844 views
樣樣都好吃,連炒雜菜都唔錯。 崩沙腩真係崩沙腩的部份,是有筋、肉和油花的鬆軟部份,不是普通牛腩,有趙口。一鍋有十多塊,不像香港的只有幾塊,我們一行7人,我吃了4塊,各同伴也有吃。咖喱偏咸,加埋麵包啱啱好。焗飯也不錯,豬扒和雞扒經過高溫在爐烹製後,依然Juicy .能吃到炸豬扒的鬆鬆質感和豬味。反而木糠布甸叫人有少少失望,似奶凍多於布甸,各人口味不同,我更喜歡像雪糕的質感。炸薯仔馬介休最有驚喜,有點似螞蟻上樹下次可以再來,一定要再來。
樣樣都好吃,連炒雜菜都唔錯。
炸薯仔馬介休最有驚喜,有點似螞蟻上樹
下次可以再來,一定要再來。
2023-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
Celebration
Birthday
2023-04-25 1070 views
大三巴附近已有兩間分店,做遊客生意,地方大,唔洗等位。餐牌一目了然,有哂推介菜式,都係大路野。餐廳有啲舊,有啲啲葡式裝修。**白酒煮蜆**蜆的份量都幾多,但好細隻,湯汁比想像中稠,似係好多生粉整成,味道帶酸,裡面有少少檸檬,加埋白酒的果香,整個菜甜甜酸酸,幾特別,但唔夠熱。**馬介休炸球**呢個好好味,味道夠,但又係敗在唔夠熱。炸皮好薄,裡面有薯蓉加魚肉絲。軟綿綿咁,好好食。**咖哩牛坑腩**牛坑腩夠淋夠軟身,雖然用個煲上菜,但完全唔熱,啲咖哩汁唔辣,好快變杰,附送的豬仔包不食也可,又乾又柴。如果行到攰,諗唔到食乜,呢到坐得舒服,價錢公道,但味道可以更好。
大三巴附近已有兩間分店,做遊客生意,地方大,唔洗等位。
餐牌一目了然,有哂推介菜式,都係大路野。
餐廳有啲舊,有啲啲葡式裝修。
**白酒煮蜆**

**馬介休炸球**
咖哩牛坑腩

**咖哩牛坑腩**

2023-04-24
四大一細有bb車,我同佢講bb訓緊覺收唔車,佢就話有車要等六人枱,ok,等嘅期間有個廚房佬無啦啦走過嚟話bb車唔可以拎入去,講真,其實一開始唔比車入,點解你又要我地等六人枱?又唔貼張紙係門口列明?好啦,前面嗰枱五個人你地叫其他食客調位讓比佢地,但到我地嗰陣就話無位要等,明明現場好多人都係兩個人坐六人枱都唔肯安排調位,一句到尾,見你有bb車唔想做你生意!唉,企係出面等成半個鐘,到最後都覺得佢地服務態度太趕客走左!呢啲咁樣去歧視小朋友嘅餐廳,唔知你地係咪所有員工都無家庭無囝囡嘅呢?生意唔係咁做㗎!
2023-04-10 524 views
番茄屋(推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)🍅係好肚餓又要等位嘅情況下見到有人棟起招牌招攬遊客,太肚餓,所以決定就食呢間。原來由大山巴大街行上去店舖,都要行7至10分鐘,仲要係斜路🫣 本身已經好肚餓,仲要行斜路🥹 好彩指示牌好清晰,上到去,排隊嘅人唔多,但都full哂,好彩只係等咗10分鐘就有位🥳 🍅菜式種類好多,而且價錢好平,多朋友一齊食可以試到好多款😋😋🍅推薦菜款: ⭐️葡式白酒煮蜆略鹹,但蜆好厚肉,份量好大,同朋友食極都仲有😂⭐️葡式豬頸肉個汁好岀色,有小小似食緊大陸嘅串燒味。用嘅係新鮮嘅蒜,加秘制嘅醬料,同豬頸肉好Match⭐️葡式咖哩崩沙牛腩(配豬仔包) 崩沙牛腩好淋,淋到仲要好有牛味,必試!⭐️薯仔馬介休略淡味,只係還好。可以再重味啲⭐️忌廉焗馬介休一打開錫紙就聞到好香!雖然有小小乾,但係好足料,好快就俾我地清哂!⭐️葡式雞排焗飯去到最後上焗飯,小編同朋友戰鬥力好強,因為焗飯係有拉絲嘅效果😍 好香,雞扒都好入味道。⭐️木糠布甸(必試!!!)係一定要食,一定要食,一定要食😋好重牛奶味,仲要$20一杯,好抵食😋📍地址:新馬路史山斜巷4號
番茄屋(推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
🍅推薦菜款:
⭐️葡式白酒煮蜆
略鹹,但蜆好厚肉,份量好大,同朋友食極都仲有😂
⭐️葡式豬頸肉
⭐️葡式咖哩崩沙牛腩(配豬仔包)
崩沙牛腩好淋,淋到仲要好有牛味,必試!
⭐️薯仔馬介休
略淡味,只係還好。可以再重味啲
⭐️忌廉焗馬介休
⭐️葡式雞排焗飯
⭐️木糠布甸(必試!!!)

📍地址:新馬路史山斜巷4號

2019-08-26 1874 views
呢間店已經開業超過廿年歷史,由一開始寂寂無名,到宜家擴張左兩間舖,一直都係走街坊路線, 價錢相宜,材料足,而味道就唔好抱有太大期望。 如果你係已經多次到訪澳門,呢間會係平價葡餐,簡簡單單食一餐既選擇,但如果你係多年無到澳門,期望食正宗葡國菜,呢一間就絕對唔岩你喇。因為味道唔算好正宗,只係用左葡式既材料,所以單純想食葡國菜係可以一試。就好似我之前食過薯蓉焗馬介休以及白油炒蜆,味道係唔錯既。可惜今次試既馬介休炒雜菜,馬介休同葡式腸份量雖然多。但佢推介既阿里爸爸焗雞扖飯,味道係芝士葡汁雞飯,飯底係白飯,個人覺得某連鎖店既焗豬扖飯好食多了,不值一試。就連佢推介既蜂蜜薏米露都只係有薏米,無咩蜂蜜味。總括黎講識揀係好重要的,記得唔好信哂佢既推介,揀返馬介休既食品就好了。另外一提,佢宜家有兩間分店,遠少少果間係老店,坐得舒服得多,新果一間地下只有三張台,多人就要上樓上,所以樓下坐會多人出出入入,唔太舒服。而且裝修都係老店食好d,可以既話一定要行多兩步上去老店食。

阿里爸爸雞扖飯 馬介休炒雜菜

2019-08-26
Type of Meal
Lunch
2019-07-26 932 views
好耐無黎蕃茄屋啦~蕃茄屋簡值就係中學嘅回憶~今次黎食晚餐,以葡國餐來說,價錢都算平,但環境同質素一定無高級葡國餐咁好啦。檸檬什飲,什果賓治葡式咖喱崩沙牛腩+豬仔包超級大,質地係唔係好稠個種,但好香咖哩香料味,唔係好辣,牛腩牛味濃同埋都幾軟,會食唔停口!個豬仔包外脆內軟,配埋一齊好正呀~因為太多汁,之後再後加多個豬仔包薯絲炒馬介休上層係脆脆薯絲,下層就係馬介休,有d青椒,葡式腸,蛋炒埋一齊,口感好有趣,同埋出面餐廳未見過葡式阿里巴巴焗雞扒飯聽個名夠晒勁,其實個味就無甜甜酸酸的芝士雞扒飯,一上台個飯熱到支支聲,好多泡泡感覺好正,仲有飯焦但唔夠多汁用黎撈飯今次一共食左$267,食到3個人飽晒~

檸檬什飲,什果賓治

葡式咖喱崩沙牛腩+豬仔包

薯絲炒馬介休

葡式阿里巴巴焗雞扒飯
但唔夠多汁用黎撈飯

今次一共食左$267,食到3個人飽晒~
2019-06-30 752 views
星期六見悶悶地就諗住試下由香港坐巴士過澳門, 嚟個快閃半日遊. 我同男朋友就想食葡國菜, 係大三巴附近見到依間餐廳嘅招牌, 所以就決定去試下. 我地去到餐廳時大概5點幾, 入面已經有4,5枱客, 但環境算清淨。 而我就發覺原來兩年前我都有同朋友嚟過依間嘢食, 但記得當時我地對d嘢食嘅評價係嘛嘛. 但既然都坐低咗就決定再試下. 我印象中記得上次食佢地嘅啊里巴巴雞好ㄧ般所以今次就試其他菜. 我見menu 入面個豬頸肉好似幾好味所以我地就要咗個D套餐( 有蒜蓉包, 葡式咖哩崩沙牛腩 配豬仔包, 葡式豬頸肉, 白飯ㄧ份, 木糠布甸x2) 我地再額外叫多一份馬介休炒西蘭花.個咖哩同豬仔包嚟先, 開頭覺得d咖哩都ok有咖哩味冇乜特別除咗係稀咗d, 麵包唔算差。 D 飯冇耐就嚟咗...佢地d飯都幾特別... 可以用叉拮住嚟食😂😂之後其餘嘅菜都陸續嚟齊(除咗甜品, 因為係會後上)... 蒜蓉包好味蒜蓉味夠濃, 但就有少少鹹, 但都可接受到。 西蘭花亦正常但碟豬頸肉...真係唔多掂 望落見d肉畀啲芡汁浸住諗住會係帶少少酸酸甜甜嘅味..點知係完全冇味. d豬頸肉簡直係畀啲汁糟蹋咗 同埋食食下d咖哩都變到好
但既然都坐低咗就決定再試下.

蒜蓉味夠濃, 但就有少少鹹, 但都可接受到。 西蘭花亦正常

但碟豬頸肉...真係唔多掂
同埋食食下d咖哩都變到好"結" 身。 個廚似乎打芡嗰陣重手咗...
個甜品

總括嚟講我地嘥咗我地嘅quota.
下次亦會好記得見到依個餐廳ㄧ定唔會再入去食.
葡式豬頸肉
Dinner
馬介休炒西蘭花
木糠布甸
2019-06-09 582 views
小生第一次去澳門遊行,一心打算試一下葡國菜,所以中午在遊客區見到這鋪頭的分店就跟著指示走到總店。當小生想好點午市菜單首位的「阿里巴巴焗雞扒飯」和「桂圓薑母茶」後,就向一名女侍應點菜。但她回應「等陣」後,就完全忘了小生要點菜。之後小生向一名男侍應點菜,男侍應竟然問「今日星期幾」。過了良久,焗飯上菜。另一名老男侍應上菜後好心提醒「小心熱」。小生吃過後,感覺是芝士加番茄醬焗雞扒飯。好吃是好吃,但好油膩,吃過後都不想其他東西了。所以整天澳門遊行就只吃了這餐。

2019-05-24
$58 (Lunch)
2019-06-02 516 views
去開大三巴 諗住係附近搵間餐廳食午餐於是就決定去總店食啦下晝一點幾 間餐廳都幾多人裝修都好靚好有特色 但餐牌設計相對就簡陋左啲🤭叫左個薯蓉焗馬介休($80)價錢唔平但份量都偏少鹹魚既比例比較多所以整體都偏鹹我地仲叫左個焗雞扒飯($44)睇食評好似評價唔錯但佢同一般焗雞扒飯都真係無異啲汁亦唔算特別 所以有啲失望總結 如果以正宗葡國菜既標準去睇雖然價錢真係相對平民 但味道就真係麻麻地啦 但當佢係一般餐廳咁睇 都叫不過不失啦
去開大三巴 諗住係附近搵間餐廳食午餐
於是就決定去總店食啦
下晝一點幾 間餐廳都幾多人
裝修都好靚好有特色
但餐牌設計相對就簡陋左啲🤭
叫左個薯蓉焗馬介休($80)
價錢唔平但份量都偏少
鹹魚既比例比較多所以整體都偏鹹
葡式薯茸焗馬介休

我地仲叫左個焗雞扒飯($44)
睇食評好似評價唔錯
但佢同一般焗雞扒飯都真係無異
啲汁亦唔算特別 所以有啲失望
阿里巴巴焗雞扒飯

總結 如果以正宗葡國菜既標準去睇
雖然價錢真係相對平民 但味道就真係麻麻地啦
但當佢係一般餐廳咁睇 都叫不過不失啦
2019-05-30
$62 (Lunch)
2019-01-17 896 views
眾所周知!澳門的葡國菜餐廳都係偏貴,但食物質素未必成正比。亦有好多都係名大於實,所以出街食飯都係碰運氣,多人鐘意亦未必好食,只有自己親身體驗先係最真實,往往不抱期望,便不會有太大的失望。這個薯茸並非想像中好食,只係混有馬介休及忌廉的薯茸,味道不算突出,我覺得炸的馬介休應該會比這個好食。葡國雞配有一些雞件、薯仔、切片腸仔等食材及面頭灑了一些芝士粉。它的汁味道還好,適合配上白飯進食,但白飯的份量唔多。蒜茸包算係唔錯既,有濃濃的蒜香及牛油味,熱辣辣。木糠布丁應該係最出色,布丁有濃郁的奶味,不會過甜。以澳門的葡國菜來講,蕃茄屋算係比較抵食,但整體既味道不算突出,以佢既定價算係咁。
薯茸忌廉焗馬介休,葡國雞
蒜蓉包

蒜茸包算係唔錯既,有濃濃的蒜香及牛油味,熱辣辣。
木糠布丁

木糠布丁應該係最出色,布丁有濃郁的奶味,不會過甜。

2019-01-14
$111 (Dinner)
木糠布丁
2018-08-18 1633 views
話說每星期嚟一次澳門工作,都嚟咗幾個星期,今次都最後一次🈵️,但都未食過葡國菜,所以search吓有咩葡國餐廳,我仲以為都係search到小飛象🐘,小木偶嗰啲🗿er…點知大部分都係講依間蕃茄屋🍅歸納我睇到嘅就係: 澳門人好少會去食,大部分係遊客💺,抵食👍,好食😋。雖然話係遊客食店,但由大三巴行過嚟🚶‍♂️🚶‍♀️都有少少遠,我點零嚟到,有好多人等緊,食完兩點幾,門口都仲有人等緊(相),行完曬完🌞乜胃口都冇晒,所以叫咗唔多嘢食,不過本身我都唔係食得多😝打開餐牌睇吓有乜食,點知睇到公司自我介紹,發現唔係正宗葡國菜,又有啲非洲菜,又有啲中國菜,原來係 fusion菜😏馬介休球,外脆內滑,都幾好味另外叫咗個招牌菜,阿里爸爸焗雞扒飯,我食落就覺得似肉醬意粉轉飯🍝➡️🍚+雞扒🐓,大家應該估到係咪味,但個雞都幾滑,份量亦相當足有樣嘢真係值得讚,門口啲人周圍坐,店員都會請佢哋坐埋一邊,唔好塞住條路,唔會自私,因為自己要做生意而騷擾其他居民👍👍👍

馬介休球,外脆內滑,都幾好味

2018-01-29 1825 views
After a tiring day of sightseeing in Macau, it was lovely to sit down in Tomato and enjoy their quality Portuguese food. We had a couple of Bacalao dishes (traditional Portuguese dishes based on dried cod) and some great potato wedges. I would recommend anyone to dine here during a trip to Macau.
2018-01-22
$80 (Dinner)
  • Potato  wedges
〖2017-3月中旬〗 早排有個舊同事飯聚,S姐提議吃蕃茄屋。 居然是蕃茄屋。 大家都情不自禁地露出「唔係掛」的樹熊樣,不知她在新公司受了什麼刺激。為何?因為蕃茄屋現在已出晒名是遊客店,不是FOR我們這等本澳平民吃的。 但後來認真想一想,原來OneMan一次都沒吃過蕃茄屋啊!!!這樣的我根本沒資格流著澳門人的血,甚至連遊客都不如了吧?! 冇計,大家唯有陪我吃一次遊客餐。 這家旅遊書馳名的蕃茄屋,之前在教業學校附近,現在搬到哪吒廟旁。 20年「老店」,其實呢20年在澳門來說還不算很老啦……十月初五街求求其一間都過50年。 平日的晚飯時間,爆晒棚,顧客是台灣韓國香港人都有,真係身在本地都有旅遊的感覺。 遊客店特色之一:餐牌上已寫明什麼是必點名菜,仲有Set添~媽媽今天不必擔心我。 做遊客做到盡!今天我們也是看著推介點菜,冇用過腦。 葡式咖哩崩砂腩 Mop74 一大兜深不見底的咖哩汁,聲稱使用32種香料製成。但在成街都係咖哩腩的澳門來說,這裡的咖哩不算特別,香氣、味道都只是中規中矩,偏流質,叫做撈下飯咁啦。 內有數大塊崩沙腩及薯仔,已經煮至軟淋入味,確實唔錯!配葡式豬仔包,但一
〖2017-3月中旬〗

早排有個舊同事飯聚,S姐提議吃蕃茄屋。
居然是蕃茄屋。
冇計,大家唯有陪我吃一次遊客餐。

做遊客做到盡!今天我們也是看著推介點菜,冇用過腦。

葡式咖哩崩砂腩 Mop74

內有數大塊崩沙腩薯仔,已經煮至軟淋入味,確實唔錯!配葡式豬仔包,但一隻Bell絕對沾不完這麼大兜咖哩汁,後來又加點了白飯。一兜咖哩餵飽成村人!

白飯超大兜!千祈唔好Order「人頭飯」

葡式阿里巴巴焗雞扒飯 Mop42
個名太威了,實在冇辦法視而不見。
其實就是「蕃茄焗雞扒飯」,還加了芝士蕃茄醬入口酸甜,雞扒也算嫩口。你話特別就冇咩特別喇~但就是直球式的好吃,學生哥和地盤大哥都會Like的口味。
不過吃完都不知和阿里巴巴san有什麼關係……老闆大大,幾時開估?

葡式薯蓉焗馬介休 Mop75
薯蓉焗馬介休通常是一兜咁上,這裡是很住家Feel的一塊黃色薯餅,好像還有點葡汁的元素,好香~

顏值就冇乜,但味道都不錯,夾著腸和一絲絲馬介休馬介休含量高,也很粗粒,沒吃過馬介休的遊客sss可以趁機認清這種鹹魚的口味~

薯絲炒馬介休 Mop84
通常這一道菜呢,薯絲和馬介休是撈埋一齊炒的。有些餐廳的做法(比如葡多利)是拌入蛋漿,質地比較濕潤。
這裡的是薯絲和馬介休炒蛋分開,上乾下濕,第一次見到這種玩法,而且講緊這裡只是飯堂格局呀!

薯絲聲稱是純手切,切成幼絲,新鮮炸起冇得輸。
吃的時候才任意撈埋底下的馬介休炒蛋,濕軟中帶有酥脆口感,不錯!
這個時候,會令人有一種想要加Ketchup的衝動……
是Scrambled egg加Hash brown啊!!(你奏凱)

葡式白酒炒蜆 Mop70

這是這一餐唯一沒有跟「店家推介」點的菜。
本來我想,Heyyy間間葡菜店都有白酒炒蜆啦~應該好穩陣喇掛~點知……
我老細:「搞咩,冬瓜蓉煮蜆?」
對不起!是我天真是我傻!無啦啦幹嘛自把自為呢!這兜蜆的芡汁厚到可以Gel頭啦~

唯一優點就是份量不少,但一早煮熟待機的,加厚芡再煮一次,味道真是令人無言……

葡萄牙Sumol有汽果汁 Mop16
最後,來到澳門吃葡菜,不喝酒的話就絕對要試下呢款葡國汽水。重甜多氣,與重口味葡菜特別匹配,人工菠蘿口味,感覺最貼地。

連R哥都話想做代言人,免費飲足一世。Sumol CEO大大如果有興趣起用呢位男子做新一季宣傳,可以隨時聯絡我,啾咪。

咁Errrrr,作為本地人,覺得蕃茄屋怎樣呢?
冇咩事,都係交番個場俾遊客算罷啦XD
Other Info. : 薯絲炒馬介休
2017-03-15
$150 (Dinner)
  • 薯絲炒馬介休
Also posted on