今次去澳門玩,順便試咗間葡式餐廳老店——蕃茄屋,聽聞佢哋 平價又有傳統葡國風味,睇下係咪真係有水準!🥔 葡式薯茸焗馬介休(MOP$94)薯蓉細膩幼滑,調味唔會過鹹,馬介休嘅鹹香滲入薯蓉裡面,鹹香濃郁又唔會搶味,整體味道平衡,口感綿密👍🏻🥩 葡式咖喱崩沙牛腩配咸麵包(MOP$92)牛腩 燜得夠淋,完全吸收咗葡式咖喱獨特風味!🍛 葡式咖喱 帶微微辛辣,混合淡淡椰香,同印度或泰式咖喱唔同,冇咁濃烈香料味,反而有種溫和嘅醇厚感。麵包微微帶鹹味,沾埋咖喱汁食特別惹味,比單食更好味!🥬 葡式炒雜菜(MOP$56)炒雜菜用咗 酸酸甜甜嘅茄汁調味,但椰菜偏硬,冇咩特別驚喜,感覺較普通整體嚟講,呢間葡國菜算係價錢親民,味道不過不失,馬介休同葡式咖喱算係有驚喜,如果想試地道葡國菜,又唔想去貴價餐廳,蕃茄屋都係個不錯嘅平民選擇,可以一試!

🥔 葡式薯茸焗馬介休(MOP$94)
🥩 葡式咖喱崩沙牛腩配咸麵包(MOP$92)
🥬 葡式炒雜菜(MOP$56)

2025-02-02