2019-02-26
澳門君悅飯店三樓的Mezza9 自助餐,真係好受歡迎~~~即使一個月前訂平日的座位,都是例入Waiting List。避免"掃興",我們就訂了Grand Hyatt Macau 的「君心喜悅package 」,包括Grand Hyatt Macau 一晚房間連早餐及Mezza9 自助餐兩位(還可免費享用房間Mini Bar-不包酒精類飲品),價錢當然不便宜,平日兩人個都花了HK$3200 (雖然最後都覆我有位,但住喺Grand Hyatt, 兩手fing fing 去食Buffet, 食完拍拍屁股就走得,感覺過癮👍)我們在房間休息一會兒,提早5:50分就到達 Mezza 9, 諗住今日係星期一(又不是公眾假期)以為自己係最早,可以第一個衝入去襯食物整整齊齊"相機食先"但原來已經有幾十人在門口排隊中,等候入場!!一就座,當然第一時間衝去「龍蝦檔」ORDER「龍蝦檔」同「燒烤肉檔」在同一位置以下是可選擇的烹調方法~~~~我們是不是太貪心!!五個龍蝦🦞的烹煮方法都試晒!!(但想不到又食得晒)個人覺得各種方法都各具特色,最好由淡味食到濃味; 最淡味是「清蒸」,真的沒有調味可以食到最Raw 的龍
但原來已經有幾十人在門口排隊中,等候入場!!
一就座,當然第一時間衝去「龍蝦檔」ORDER
「龍蝦檔」同「燒烤肉檔」在同一位置
以下是可選擇的烹調方法~~~~
而我最喜歡是"蒜蓉"及"芝士"。
另外近入口位置,又有另一個「海鮮檔」,有蝦、有蟹、有蜆、有魚⋯⋯⋯
客人同樣可選擇自己想要的烹調方法~~~
好興奮,感覺好像去了"西貢"食海鮮,不同的就是可以一個價錢任食
我們點了「陳皮蒸鮑魚」、「豉汁蒸老虎班」、「豉椒炒花甲」、「避風塘炒蟹」、「蒜蓉蒸蝦」
陳皮蒸鮑魚:鮑魚超級迷李(可以食多幾隻都唔漏),但肉質鮮嫩,雖然陳皮味不太出,但味道都不錯
豉汁蒸老虎班:魚肉都幾滑、唔腥,味道幾好
豉椒炒花甲:咁多款之中最濃味,味幾幾好,只是欠了還"獲氣"
避風塘炒蟹:這個普普通通,雖然好多炸蒜,好香,但食落無乜味,蟹炸得好乾,無乜肉
蒜蓉蒸蝦:普通到不能再普通,不試也罷
除了海鮮同肉類,連蔬菜都可以即叫即煮
我點了「薑汁芥蘭」、「蒜蓉油麥菜」、「魚湯浸勝瓜」
薑汁炒芥蘭:吃不出黃味,但芥蘭都很爽脆鮮嫩、無楂。
蒜蓉炒油麥菜: 好好味,好香蒜蓉味、菜很嫩,加上一個"玻璃汁",好滑好好味
魚湯浸勝瓜:魚湯好香魚味,但似乎無落鹽,味道較淡;勝瓜的格刨得好乾淨,所以好滑
除了即叫即煮食物,也有一些冷盤~~~但我覺得只有"龍蝦鋏"食得過。
還有一些熟食,但我掛住食海鮮就無食啦!!
亦有一些葡式熱食。
還有一個比較隱蔽的corner,有魚生、壽司同天婦羅等日式食物 ,質素一般
飲品方面,除了可以到水吧點叻啡、奶茶、檸茶、檸水~~~
有新鮮「即榨橙汁」,睇住D橙碌入架機度榨出汁來,感覺新鮮無添加
還有其他凍飲~~~~
食到飽飽地,係時候到甜品時間
不過這兒的甜品就沒有太大驚喜~~~
我比較推介必食的係這個「焦糖椰子布甸」
焦甜即燒,很香脆,椰子布甸好滑,超正!!
但其餘幾款甜品,如果胃沒有太多空間,不試也沒損失
++++++++++++++++++++++++++++++
總結:
五星級酒店BUFFET,環境、務服都一流; 即點即煮自選海鮮、肉類同蔬菜,簡直超過癮、超讚
龍蝦🦞新鮮,必食;椰子布甸亦是我的推介;但除了以上兩款食物,我覺得其他食物質素一般,調味都偏淡,比超香港很多海鮮酒家做得失色;又沒有新鮮生蠔;接近HK$800一位的buffet 來說,性價比不高。
猶豫很久應該給笑?還是OK?
想給笑,因為即叫即點真係好過癮,加上本人又喜歡食龍蝦🦞,所以都想encore
但咁高級價錢的自助餐就只得龍蝦一款食物好食(其他食物唔難食,但普通啦)
但客觀一點,還有好多進步空間,今次都係給OK啦!!