2016-10-11
快閃澳門團成立,今日同朋友去左個快閃澳門!見無咩特別野做,去左大三巴買手信同行左陣!據悉新麻蒲係澳門開分店,一向我都對新麻蒲印象唔錯,決定同朋友去試下澳門既新麻蒲。位置近筷子基,果頭有好多唔同國家既美食,但我同朋友都唔敢亂試,驚中伏,所以最後都係入去裝修都ok既新麻蒲。入到我店員同我地講,原來澳門呢間係所有醬料、餐牌等等都係要跟番韓國果邊,會比較接近韓國果邊既味道。連果個燒爐都拎埋專利,聽完之後,信心增加左,同埋佢地既肉類係美國果邊過黎,保證新鮮。配菜方面,我最鍾意就係佢地既泡菜,好正宗!我地叫左個beef combo,貪佢咩款式既肉類都有,可以試哂唔同既肉。呢個餐仲有牛肉壽司同大醬湯送,係非常之抵食。而我覺最好食既係牛肉眼扒,韓藉師父幫我地親手燒埋,佢燒得唔會太熟,入口即溶。另外佢仲有大蝦,肉質非常新甜。食完咁多肉仲可以食番燒菠蘿解膩。韓燒必食既五花腩,點埋韓國醬料包生菜係韓國人最鐘意既食法。五花腩看似好肥,但當大廚剪左一塊塊後,比較容易入口,加上外皮反而更加脆。另一要大讚既係海鮮煎餅,煎餅係韓國大廚親手煎,厚度到夠哂份量,又足料。本來以為食得多會好油膩,但因為佢都煎得好乾身,加上有
見無咩特別野做,去左大三巴買手信同行左陣! 據悉新麻蒲係澳門開分店,一向我都對新麻蒲印象唔錯,決定同朋友去試下澳門既新麻蒲。
位置近筷子基,果頭有好多唔同國家既美食,但我同朋友都唔敢亂試,驚中伏,所以最後都係入去裝修都ok既新麻蒲。 入到我店員同我地講,原來澳門呢間係所有醬料、餐牌等等都係要跟番韓國果邊,會比較接近韓國果邊既味道。連果個燒爐都拎埋專利,聽完之後,信心增加左,同埋佢地既肉類係美國果邊過黎,保證新鮮。
配菜方面,我最鍾意就係佢地既泡菜,好正宗! 我地叫左個beef combo,貪佢咩款式既肉類都有,可以試哂唔同既肉。呢個餐仲有牛肉壽司同大醬湯送,係非常之抵食。而我覺最好食既係牛肉眼扒,韓藉師父幫我地親手燒埋,佢燒得唔會太熟,入口即溶。另外佢仲有大蝦,肉質非常新甜。食完咁多肉仲可以食番燒菠蘿解膩。 韓燒必食既五花腩,點埋韓國醬料包生菜係韓國人最鐘意既食法。五花腩看似好肥,但當大廚剪左一塊塊後,比較容易入口,加上外皮反而更加脆。 另一要大讚既係海鮮煎餅,煎餅係韓國大廚親手煎,厚度到夠哂份量,又足料。本來以為食得多會好油膩,但因為佢都煎得好乾身,加上有海鮮,完全無呢種感覺。 仲有個飯團,顏色好靚,蟹籽都足料。估唔到既係,竟然店員咁都幫我地撈埋,可能佢怕我地唔識撈。仲好左一個個波比我地,更易入口。
總括黎講,呢度既服務真係滿分!味道都正宗,好接近韓國的!大讚!