2024-08-07
今日食既餐廳「葡富軒」位於澳門氹仔舊城區(官也街附近),周圍都有買手信既商店同多元化美食。嚟旅行🧳心思思想食葡菜,所以選擇依間。餐廳有兩層,環境微暗,油畫及座位擺盤精緻,播住柔和懷舊音樂令人投入浪漫💕氣氛。[前菜]炸馬介休球:即叫即炸咬落香脆,內餡入口即溶。味道調的剛好;而且食到魚肉,讚👍!葡式八爪魚黑毛豬串燒第一次食依款菜式。黑毛豬平時有食開,但配上八爪魚腿🐙一併食就真係好新奇。八爪魚腿質感好軟身,而黑毛豬肉質彈牙,加埋一起食好正,送酒一流。[主菜]葡式海鮮湯飯:海鮮份量好多,有蝦、青口、帶子,而且款款彈牙。葡式湯飯個湯頭色澤鮮橙色帶點鹹香好開胃,令d飯濕潤更好食🤤。葡式辣醬烤雞:配上自家製辣醬食,即刻將味道再昇華左,少少辣好惹味!烤雞雖然細細隻,但質感勁嫩滑,特別係隻雞脾,超juicy![甜點]葡富軒焦糖布丁🍮店員於上菜時用火槍點火,之後會撥下個火令火花飛溢💥好浪漫,打卡一流。火燒後整個表面鋪了一層焦糖脆片,將佢破開好治癒。布丁甜甜又好滑身,滿足我甜品胃。[特色飲品]葡式水果酒🍹有紅&白酒溝水果既酒,賣相好吸引🤩。而水果有蘋果小薄片、檸檬粒令杯酒有d果汁甜味。邊飲邊食水果粒口感好正
[前菜]
[甜點]
葡富軒焦糖布丁🍮
[特色飲品]
葡式水果酒🍹
有紅&白酒溝水果既酒,賣相好吸引🤩。而水果有蘋果小薄片、檸檬粒令杯酒有d果汁甜味。邊飲邊食水果粒口感好正😊。