❄️小編一向喜歡冬天食雪糕,有無人同我一樣haha🙋🏻‍♂️? 迆讀音係Hea,主打香港口味純素雪糕,有薑汁、豆腐、菠蘿冰同鹹檸七而且仲捉緊魷魚遊戲熱潮,有得玩椪糖,又有得食又得玩🤪—————————————————🔹本地薑豆腐味 $38 (左)純素雪糕用植物奶都好滑,質感同一般雪糕唔會有好大分別,不過好似易少少溶會形容呢款係小薑,薑汁味好出,豆腐味就中和咗薑嘅辣,但薑味近乎Cover晒豆腐味,對於豆腐/豆乳控就可能會失望😣雪糕上嘅焦糖脆脆好甜,雪糕筒就好脆,夾埋雪糕感覺都唔會太甜漏👌🏻.🔹本地薑味拼檸檬雪條 $46 (右)呢款絕對係大薑, 同樣配焦糖脆脆,有助減輕薑嘅辣,但後來薑味太過突出,甚至可以話係過辣,好似啪成嚿凍薑,連喉嚨好辣好嗆🤡只可以話小編唔係愈老愈辣,咁Strong嘅味唔係我杯茶檸檬雪條就幾fresh,酸酸甜甜🍋除非真為如果想食下Mild薑味,可以揀本地薑豆腐味更加容易入口.🔹椪糖 $5 Follow FB/IG就可以加購價$5玩椪糖,店員會俾你抽卡分別有圓形、同星星成功挑戰就有免費雪條1條本身抽到三角形就諗今次實掂啦!點知牙籤都就斷,都分唔開,最後用牙咬就真係爛埋hah
而且仲捉緊魷魚遊戲熱潮,有得玩椪糖,又有得食又得玩🤪
—————————————————

🔹本地薑豆腐味 $38 (左)
🔹本地薑味拼檸檬雪條 $46 (右)
只可以話小編唔係愈老愈辣,咁Strong嘅味唔係我杯茶
檸檬雪條就幾fresh,酸酸甜甜🍋
🔹椪糖 $5
成功挑戰就有免費雪條1條
本身抽到三角形就諗今次實掂啦!點知牙籤都就斷,都分唔開,最後用牙咬就真係爛埋haha😂

🔹豆腐味配麻辣醬 (試食)

只可能話係幾得意,又甜又辣,但小編就唔係好接受到辣油配雪糕🌶️
如果唔要麻辣醬可以改配木糠
💡可以問店員試食,就易啲揀食咩味👅
—————————————————
🧜🏻‍口水度:🌕🌕🌕🌘🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌘🌑
🧚🏻‍打卡值:🌕🌕🌕🌕🌖
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌘
👅再食指數:🌕🌕🌕🌑🌑
♟Overall♟
雪糕賣相都好IGable,環境完全為咗打卡花心機📸
服務都好貼心,有得試食😌
不過口味選擇相對特別同少(唔算大眾化),期待之後有多啲其他味🤗
2021-11-14 25 浏览
⏹🔼⏺Bookmark左呢間雪糕店🍦好耐喇😆佢有最近大熱既碰糖遊戲🍭買雪糕加$5送碰糖一塊,成功cut出黎就送手工雪條一條🎁都幾難整,最後都成功左🎊唔洗死之餘仲換左話梅雪條😎酸酸甜甜幾好味☺️講返雪糕先,呢度既雪糕係純素雪糕,以植物奶代替牛奶🥛,對牛奶敏感都食得,唔驚肚仔痛😊雪糕以本土口味為主題,例如本地薑、鹹檸七味,我地今日就試左本地薑豆腐味🍦好似食緊薑汁豆腐花咁😋幾得意!上面仲有幾塊焦糖脆脆,好好味🤩

2021-11-14
下午茶
想親身體驗大熱韓劇《魷魚🦑遊戲》中的椪糖遊戲來 #迆雪糕專門店 邊食邊玩吧!(迆 粵音:hea)迆 主打自家製原創素食雪糕推出各款香港味道每個月都會轉轉特色口味雪糕我今日就試左🍦菠蘿+咸檸七雪糕 拼 紅豆雪條 配 檸檬皮薄荷葉一份雪糕有齊多種味道又甜又酸又鹹真係超級豐富👍🏻我私心推介大家要配紅豆雪條~好幼滑的紅豆味!而其他雪糕口味還有檸檬、豆腐和薑味~ ⭕️ 椪糖 ○ △ ☆購買任何雪糕加$五就買到一塊椪糖不限時成功挑戰 用牙籤取出圖案的話會送你一枝雪條喔圖案是親子抽籤的不過抽中☆就好容易GG了 ~店面和店內還有些《魷魚🦑遊戲》中的佈置大家可以盡情打卡喔~

想親身體驗大熱韓劇《魷魚🦑遊戲》中的
椪糖遊戲
來 #迆雪糕專門店 邊食邊玩吧!
(迆 粵音:hea)

迆 主打自家製原創素食雪糕

配 檸檬皮薄荷葉
一份雪糕有齊多種味道
又甜又酸又鹹
真係超級豐富👍🏻
我私心推介大家要配紅豆雪條~
好幼滑的紅豆味!

而其他雪糕口味還有檸檬、豆腐和薑味~

⭕️ 椪糖 ○ △ ☆
購買任何雪糕加$五就買到一塊椪糖
不限時成功挑戰 用牙籤取出圖案的話
會送你一枝雪條喔
圖案是親子抽籤的
不過抽中☆
就好容易GG了 ~

店面和店內還有些《魷魚🦑遊戲》中的佈置
大家可以盡情打卡喔~

深水埗,太子一帶近年成為左文青熱點亦吸引更多本地特色小鋪進駐今次黎到依間開左冇耐既純素雪糕店入面口味全部都係港人回憶例如: 咸檸七,薑味,豆腐味,麻辣etc我揀左依個豆腐薑味雪糕+紅豆雪條+焦糖脆脆HKD46豆腐味好濃郁好香薑味亦都夠辣,食完口裡會留著一股溫熱既感覺焦糖脆脆夾著雪糕食會中和左佢既甜,亦都增添左口感!感覺令你聯想起薑汁豆花👍🏾👍🏾👍🏾 唯一要提及既係,可能職員忙,一時唔記得將紅豆雪條插上,要另外追問才知漏左紅豆雪條大慨一隻食指長度,可以過過口隱,但唔係話好出色。

深水埗,太子一帶近年成為左文青熱點
亦吸引更多本地特色小鋪進駐

今次黎到依間開左冇耐既純素雪糕店
入面口味全部都係港人回憶
例如: 咸檸七,薑味,豆腐味,麻辣etc

我揀左依個豆腐薑味雪糕+紅豆雪條+焦糖脆脆
HKD46
豆腐味好濃郁好香
薑味亦都夠辣,食完口裡會留著一股溫熱既感覺
焦糖脆脆夾著雪糕食會中和左佢既甜,亦都增添左口感!
感覺令你聯想起薑汁豆花👍🏾👍🏾👍🏾

紅豆雪條大慨一隻食指長度,可以過過口隱,但唔係話好出色。
2021-11-06 21 浏览
📍深水埗南楓樓係深水埗亂行果陣,發現左南楓樓果頭有一個魷魚遊戲造型既人型公仔,就過去望望~原來係雪糕專門店黎😙11月仲咁熱真係好適合食雪糕😂店名叫 迆,本來唔知點讀,google 左,原來Hea 就係咁寫~真係長知識了!🔸鹹檸七味雪糕配菠蘿雪條好鍾意張生命麵包既紙!配左檸檬皮!食落係幾有檸檬味,不過鹹檸七最緊要係雪碧/七喜既汽😂不過雪糕點做到呢😂菠蘿雪條係菠蘿冰既味~🔸豆腐味雪糕配木糠加檸檬雪條朋友叫左呢個!張萬壽無疆紙真係好正😂一食落去超多木糠粉😂😂豆腐味濃到不得了超級推介大家試下另外唔配木糠可以選配麻辣醬😂下次都想試試佢檸檬雪條唔係好假既檸檬味,真係真檸檬果種酸味,好fresh好醒神!另外雪糕都有個架裝住好方便打卡既朋友😂
📍深水埗南楓樓
原來係雪糕專門店黎😙
11月仲咁熱真係好適合食雪糕😂
🔸鹹檸七味雪糕配菠蘿雪條
好鍾意張生命麵包既紙!配左檸檬皮!
菠蘿雪條係菠蘿冰既味~
鹹檸七味雪糕配菠蘿雪條

另外雪糕都有個架裝住
好方便打卡既朋友😂
鹹檸七味雪糕配菠蘿雪條
豆腐味雪糕配木糠加檸檬雪條
菠蘿咸檸七拼話梅雪條 $46好有本土特色嘅口味,菠蘿🍍配咸檸七酸酸甜甜帶啲鹹味,為味蕾👅帶嚟多重享受,話梅味雪條亦都好重話梅味,可見真材實料,值得推薦👍🏻豆腐雪糕拼紅豆雪條 $46豆腐味濃厚,甜度適中,如果想挑戰吓味蕾上嘅刺激可以選擇加啲麻辣醬🌶,唔啱辣都可以揀配木糠任君選擇!咁啱依排撞正魷魚遊戲熱潮⭐️🔴🟦,小店仲精心準備左椪糖遊戲俾大家玩,只需要買任何雪糕加$5就可以玩到,仲唔快啲去試吓!
菠蘿咸檸七拼話梅雪條 $46

豆腐雪糕拼紅豆雪條 $46

2021-10-30
  • 菠蘿咸檸七拼話梅雪條
  • 豆腐雪糕拼紅豆雪條
2021-10-31 13 浏览
坦白講,工作忙碌到這個地步,要hea,是很難。不能回頭,只能繼續向前衝。但這個下午,就在迆雪糕專門店,hea了半小時,人生還是美好的。是很地道,很本土的軟雪糕選擇。加上深水埗的地圖,這天,是來一個香港味。豆腐味 $38:8.5分,豆腐味最適合小晴晴吧,軟雪糕質感香滑,完全沒有冰感,豆腐味很突出,這刻,就像在吃深水埗地道的豆腐花。配上木糠,增添了層次感,也好。菠蘿鹹檸七味 $38:8分,更為玩味的是菠蘿鹹檸七味,還配上檸檬皮及薄荷葉。鹹檸七常喝,菠蘿鹹檸七軟雪糕,吃到的,就是茶記那杯鹹檸七的味道,鹹鹹酸酸的,很開胃。雖然很忙,但,我也有看魷魚遊戲的。太離地,寫的,想的也會離開市場。相信椪糖一幕,是大家很有記憶的。迆雪糕專門店這裡,就讓大家重溫椪糖這個遊戲。$5一塊,剛好抽了圓形的,當然是最容易完成。贏了還有雪條一支,這個海鹽焦糖味雪條,帶鹹香,焦糖味濃,很香滑,堅得。本土味道的軟雪糕,豆腐味配木糠,以及菠蘿鹹檸七味,迆雪糕專門店,有意思。
深水埗近年開咗好多新 café連🍦店都唔例外店舖內外都係充滿魷魚🦑遊戲嘅元素非常緊貼潮流👍🏻食雪糕之餘仲可以加$5玩椪糖遊戲大家快啲把握機會💪🏻趁 Halloween👻來臨過嚟打個卡 玩遊戲啦🥳👉🏻豆腐雪糕🍦w/ mini菠蘿雪條(提提你💡雪條味道仲可以6選1添😋)
深水埗近年開咗好多新 café
仲可以加$5玩椪糖遊戲
大家快啲把握機會💪🏻
趁 Halloween👻來臨過嚟打個卡 玩遊戲啦🥳

👉🏻豆腐雪糕🍦w/ mini菠蘿雪條
(提提你💡雪條味道仲可以6選1添😋)
2021-10-29 18 浏览
深水埗新開雪糕專門店 最近仲用咗魷魚遊戲做主題 仲有椪糖遊戲挑戰玩 萬聖節好去處🙈.最近深水埗開咗一間新嘅雪糕店用咗魷魚遊戲做主題○△□可以見到場內充滿咗魷魚遊戲嘅元素環境都幾新淨 有唔少打卡位 1比1士兵立牌(可睇圖).⭐️木糠豆腐雪糕 拼紅豆雪條😋紅豆配豆腐好夾 😱木糠可以轉麻辣醬選擇感覺好伏 所以冇試 但店員話咁先特別 同唔太辣搞到我好有興趣下次再試.⭐️菠蘿冰味雪糕 拼檸檬雪條😋菠蘿冰味好清新 唔會過甜😋整體酸酸甜甜 我鐘意可以加$5換購椪糖 成功挑戰可以換雪條我試玩圓形 佢哋難度唔算高第一次試就成功咗 唔洗死😅原來椪糖小小焦糖feel 後帶小苦口感整體好過癮 開心.題外話:感謝店員介紹 其實我想搵你影相呀 怕羞.#迆雪糕專門店 (深水埗) 地址:深水埗界限街10F號南楓樓地下5號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4.5/5服務:4.5/5 抵食:3.5/5
最近深水埗開咗一間新嘅雪糕店
用咗魷魚遊戲做主題○△□
可以見到場內充滿咗魷魚遊戲嘅元素
環境都幾新淨 有唔少打卡位 1比1士兵立牌(可睇圖)
⭐️木糠豆腐雪糕 拼紅豆雪條
第一次試就成功咗 唔洗死😅
原來椪糖小小焦糖feel 後帶小苦口感
整體好過癮 開心
題外話:感謝店員介紹 其實我想搵你影相呀 怕羞
#迆雪糕專門店 (深水埗)
地址:深水埗界限街10F號南楓樓地下5號舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:4.5/5
服務:4.5/5
抵食:3.5/5
深水埗多左間雪糕打卡熱店!開左咁耐終於有機會嚟試下😋 主打素食雪糕,雪糕本身達到最嚴謹既純素標準,而雪糕筒則含蛋奶成份,想食唔同程度既素食,可以問下店員再決定用雪糕筒定杯,同埋加咩配料。今期既雪糕口味分別有鹹檸七、菠蘿冰、本地薑、豆腐味,口味可以相拼,同朋友share就可以一次過試齊四款口味,仲可以加錢試埋手工雪條。菠蘿鹹檸七拼話梅雪條神還原菠蘿冰既味道,加上鹹檸七果種鹹中帶酸刺激到成個味蕾,感覺好爽!旁邊既話梅雪條,酸得嚟好開胃,係熱辣辣既夏天非常想食到既酸甜口味。本地薑豆腐味拼紅豆雪條上面佈滿焦糖脆脆。本地薑用上子薑製作,先食到雪糕本身既creamy,再帶點薑既後勁,兩者balance得好好;四款口味之中,最鐘意既就係豆腐味❤️,以本地有機黃豆整成,味道濃郁之餘,口感軟密。旁邊既紅豆雪條亦同樣出色。十月萬聖節期間,亦加入左唔少魷魚遊戲🦑既元素。未入舖頭,已經見到門口棟左個一比一既士兵立牌💂🏻‍♀️,入面亦放有椪糖遊戲既四個圖案比人打卡。只要follow IG或FB,就可以$5優惠價買個椪糖挑戰下,成功的話仲可以獲贈一支雪條。椪糖抽中圓形,仿如嬴在起跑線上,三兩下就過左關。而我手上既星星

椪糖
抽中圓形,仿如嬴在起跑線上,三兩下就過左關。而我手上既星星吉左十分鐘,都無乜進展,仲要裂開,死埋😂。椪糖以砂糖同梳打粉整成,口感同叮叮糖有啲似,可以食又可以玩。
2021-10-22 16 浏览
The weirdest combination of ice cream I’ve heard of but the most ridiculously matching ice cream flavour🍦Mala spicy sauce + tofu ice cream + red bean ice popYou may expect a good combo of red bean and tofu but the mala sauce actually adds some new chemistry to the dessert. The aroma you you can smell is just the normal mala that we are familiar with from a mala noodles. With slightly spicy mala sauce, the flavour is interesting as it’s offset by the sweet tofu ice cream and strangely matching… f

You may expect a good combo of red bean and tofu but the mala sauce actually adds some new chemistry to the dessert. The aroma you you can smell is just the normal mala that we are familiar with from a mala noodles. With slightly spicy mala sauce, the flavour is interesting as it’s offset by the sweet tofu ice cream and strangely matching… food adventurers go for it lol
Hea對於我來講絕對唔係Negative嘅詞語因為喺繁忙嘅香港絕對需要慢活今次就黎到係 #界限街 #南楓樓 入面既「迆」(音:hea)主打原創素食雪糕既迆為左讓客人嘗試到更多屬於香港既味道佢地會每幾個星期就轉一次口味#淘小姐 就比較貪心揀左兩款扭紋口味🍦Chill住迆 : 特迆菠蘿咸檸七拼話梅雪條配檸檬皮薄荷葉菠蘿同咸檸七兩款味道都好突出好適合炎炎夏日話梅雪條就令淘小姐印象深刻因為佢地真係放左話梅肉係雪條入面令話梅味更濃🍦迆味人生:大迆本地薑豆腐味配焦糖脆脆本地薑真係好夠薑好似食緊薑汁豆腐花咁加上好crispy既焦糖脆脆有種畫龍點睛嘅感覺而近日大熱既 #魷魚遊戲 入面既 #椪糖 遊戲呢道都有得玩淘小姐就抽到⭕️結果就…同店員交流既時候發現自己竟然睇漏左麻辣豆腐味😱店員好好比一小啖我試佢吱完雪糕之後就竟然拎出一樽麻辣醬油😳😳再試一次豆腐味果然好滑要呢個麻辣味道就顛覆咗我對麻辣一定要熱食嘅感覺邊個話麻辣豆腐唔可以凍食㗎?🤔食完雪糕仲可以去附近嘅 #大南街 #基隆街 #汝州街 行過圈呢區除咗有好多賣手工藝品既店舖仲有好多Cafe真係可以 #迆 一日啊~
Hea對於我來講絕對唔係Negative嘅詞語

就顛覆咗我對麻辣一定要熱食嘅感覺
邊個話麻辣豆腐唔可以凍食㗎?🤔

呢區除咗有好多賣手工藝品既店舖
仲有好多Cafe

真係可以 #迆 一日啊~
以本土特色口味雪糕打正旗號香港人一向生活得急促勞碌😥而近呢幾年大家都好攰喇😤係時候抖下😪不妨去南楓樓行返轉「迆」下坐低食杯雪糕🍦心情都舒暢啲🤗揀咗本地薑味配焦糖脆脆🍦諗住問問店員要埋個雪糕仔點知店主話開張期優惠已過🙈但店主話俾埋個雪糕仔我🥺送俾我食😋係度要多謝返你先🙏🏻🙏🏻🙏🏻雪糕仔揀咗鹹檸7味薑味啖啖都好夠薑味🤩配焦糖脆脆真係好match👍🏻👍🏻鹹檸7味真係食到果種鹹鹹酸酸嘅味道👅👅👅非常刺激到個味蕾😜而且每個月會有新口味推出真係熱切期待🥳🥳充滿本土文化風味嘅小店🤓作為土生土長嘅你們無理唔撐掛💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
以本土特色口味雪糕打正旗號

充滿本土文化風味嘅小店🤓
作為土生土長嘅你們無理唔撐掛
💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
2021-10-17 28 浏览
[深水埗] 迆雪糕專門店.麻辣豆腐雪糕拼紅豆雪條食剩指數 0/100豆腐雪糕同紅豆雪條以前都食過加麻辣醬就第一次食落唔算好辣但係就有麻辣既後勁紅豆同豆腐味就一向都夾估唔到麻辣同豆腐雪糕既甜味都出奇地夾怕辣或食素嘅朋友就可以麻辣改配木糠.鹹檸七、菠蘿冰雪糕拼話梅雪條食剩指數 0/100另一款就好港式口味鹹檸七雪糕既鹹酸味幾特別菠蘿冰雪糕同樣係酸甜加埋有菠蘿同檸檬味唔會太甜食落都幾清新話梅味雪條第一次食真係自家製先有既口味同食酸梅乾好似少少鹹少少酸少少甜~.Ps雪糕全部都係純素部分配料同雪糕筒就係蛋奶素如果要食純素嘅朋友可以更換配料同轉做紙杯.另外我買緊雪糕果陣見到加5$就可以玩最近好熱門既魷魚遊戲如果成功的話仲可以贏到雪條1支~
[深水埗] 迆雪糕專門店
紅豆同豆腐味就一向都夾
估唔到麻辣同豆腐雪糕既甜味都出奇地夾
怕辣或食素嘅朋友
就可以麻辣改配木糠
鹹檸七、菠蘿冰雪糕拼話梅雪條
食剩指數 0/100
食落都幾清新
話梅味雪條第一次食
真係自家製先有既口味
同食酸梅乾好似
少少鹹少少酸少少甜~
Ps雪糕全部都係純素
部分配料同雪糕筒就係蛋奶素
如果要食純素嘅朋友可以更換配料同轉做紙杯
另外我買緊雪糕果陣
見到加5$就可以玩最近好熱門既魷魚遊戲
如果成功的話
仲可以贏到雪條1支~
深水埗真係變咗好多,由以前通街都係批發布行,而家就舊區活化,真係開咗好多Cafe,特色小店,之前講過,我每個月最少都會去深水埗一次,今個月再去,就見到呢間雪糕店,而家天氣咁熱,梗係要去食吓啦!🤣🤣🤣入到去,店內以藍色同白色為主,一邊牆身係深水埗街道地圖,特色又簡潔嘅裝修,令人真係好舒服。😊😊😊雪糕方面,佢哋係每日自家製,仲要係純素雪糕以植物奶取代牛奶,適合素食人士享用,而且佢嘅雪糕十分有特色,大家真係要去試吓!👍👍👍「迆」雪糕專門店地址:深水埗界限街10F號南楓樓地下5號舖本地薑味雪糕🍦🍦🍦成杯雪糕真係好夠薑又夠滑,唔單止雪糕已經有薑味,仲有薑嘅焦糖粒,再加埋薑嘅糖漿,鐘意食薑嘅人,一定唔好放過。😆😆😆當日店員哥哥好好,知我想食菠蘿雪榚,又知我食唔晒,所以佢就比咗一少杯我試,嘩!真係好重菠蘿味,呢個我仲鐘意,我下次一定要食一大杯先得。😋😋😋另外,佢哋除咗雪糕,仲有一d飲品同糕點,適合唔同人仕需要。👏👏👏整體評分:最高為🌕🌕🌕🌕🌕味道:🌕🌕🌕🌕服務:🌕🌕🌕🌕環境:🌕🌕🌕🌕地點:🌕🌕🌕🌕再食:🌕🌕🌕🌕

「迆」雪糕專門店
地址:深水埗界限街10F號南楓樓地下5號舖