2020-11-27 514 浏览
今日 我和朋友去日式Cafe食Dinner我們提早一日打電話Book位店員安排了窗口位置給我們望附近寫字樓 靚Cafe環境舒服🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽我叫了「炸豚肉流心蛋」、「北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋」、「原條蒲燒鰻魚炒飯」、「Purple Patato Latte」、「Milk Chocolate Hazeinut」炸豚肉流心蛋:薄薄一層豚肉包住流心蛋,做得好好北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋:有粉絲,湯非常好飲,蟹腳要自己拆殻,非常麻煩,食落一般般原條蒲燒鰻魚炒飯:一般般Purple Patato Latte:紫薯唔會超級甜,唔錯Milk Chocolate Hazeinut:拉花好靚,榛子味非常出,好飲CP值🌟60%
今日 我和朋友去日式Cafe食Dinner

我們提早一日打電話Book位
店員安排了窗口位置給我們
望附近寫字樓 靚

Cafe環境舒服

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

炸豚肉流心蛋:薄薄一層豚肉包住流心蛋,做得好好

北海道3.7牛乳松葉蟹腳鍋:有粉絲,湯非常好飲
,蟹腳要自己拆殻,非常麻煩,食落一般般

原條蒲燒鰻魚炒飯:一般般

CP值🌟60%

2020-11-23 790 浏览
晏晝行行吓街, 友人問我同 P san 一唔一齊食晚飯, 結果就一行四人, 由友人車咗嚟觀塘搵食, 搵到喱間日式小店。雖然位處工廠大廈, 但係門口俾人一種舒服嘅感覺。 入到店家, 店員問我哋有無 book 位, 因為無 book 位, 所以要等店員安排入座。 入到去啲枱櫈比平時去嘅餐廳矮, 仲有日式榻榻米同矮枱坐, 有種令人好放鬆嘅感覺。 我睇完 menu 之後, 決定點原條蒲燒鰻魚炒飯。 鰻魚真係好大條, 但唔熱亦唔暖, 所以食落質地比較硬, 亦無咩鰻魚味同唔肥美, 炒飯好似用咗蒸魚豉油加熟油一齊炒嘅味道咁, 食到一半就已經有少少膩唔想繼續食, 飯粒亦唔多似係真正日本米咁短短肥肥脹卜卜同有飯味, 飯嘅份量都唔算多, 但店家都會貼心咁配埋少許生椰菜絲同兩件醃蘿蔔, 可以俾人解吓膩。     我哋除咗各自點咗一個主菜之外, 仲點咗個七味墨魚咀。 喱個墨魚咀外皮炸得鬆脆, 而且七味粉平均散佈喺每粒墨魚咀度, 好惹味, 喱個係成餐飯我會比較推薦嘅菜式。 P san 點咗喱個神戶野菜牛肉鍋加一個雜炊, 我哋點完, 店員拎咗個爐上枱, 再等咗一陣就放埋個鍋上個爐上面同點火, 我同 P san 等

原條蒲燒鰻魚炒飯

七味墨魚咀

P san 點咗喱個神戶野菜牛肉鍋加一個雜炊, 我哋點完, 店員拎咗個爐上枱, 再等咗一陣就放埋個鍋上個爐上面同點火, 我同 P san 等啲湯滾咗先開始烚。 牛肉份量多, 而且有好濃牛味, 不過食落似係我哋平時打邊爐嗰啲肥牛, 下面有粗粉絲、 菜、豆腐同鮮冬菇, 啲湯飲落好清甜而且有菜味, 應該係用味醂煮嘅, 喱個都不錯食哦, 可以放埋個飯落去成為一個雜炊。

神戶野菜牛肉鍋

最後, 飲品方面, 因為我唔飲汽水, 所以我點咗喱間店多人推薦嘅富士山特飲嚟打吓卡, 之後就俾咗 P san 飲, 而我就點咗個焦糖鮮牛奶朱古力。

喱個富士山特飲, 下面係梳打水加冰, 店家放咗一粒有燈嘅塑膠冰粒喺梳打水入面閃吓閃吓, 上面係雲呢拿雪糕, 外貌做到同富士山相似, 當雪糕融咗喺梳打水之後, 更會做出富士山有不同層次雪景嘅狀況, 等我哋無得去日本都可以欣賞到富士山解下旅行癮。

富士山特飲

跟住喱個係另一個我會推薦嘅飲品, 用鮮牛奶沖泡, 而且滿有香濃朱古力味, 又唔會苦, 奶味同朱古力味都飲得出, 好 balance, 上面有一層好輕嘅 cream, 再有少許焦糖吱咗喺層 cream 上面, 令朱古力更香滑。

焦糖鮮牛奶朱古力

總括, 喱間餐廳似 cafe 俾人傾計同 hea 多過一間餐廳, 店家有一種日式小店嘅感覺, 坐得舒服好 relax, 飲品比較吸引亦吸睛, 不過我哋星期日 7:00pm, 有 1.5 小時限時, 若大班朋友就最好 book 位。
2020-11-22
七味墨魚咀
神戶野菜牛肉鍋
焦糖鮮牛奶朱古力
2020-11-22 423 浏览
同成班姊妹吹水,梗係要搵個地方舒服、仲可以坐得耐㗎啦!今次就揀咗下晝嚟呢一間觀塘嘅餐廳食嘢,🥳大大碟㗎!大家可以睇吓麵豉湯碗同個飯大細嘅對比🥰女仔會食唔晒囉!😛😋😍食完仲可以叫杯嘢飲一邊吹水,不過今次大家都好飽,食完都成個鐘。呢度嘅職員真係好好,唔會吹你走,(當然前提下餐廳係冇客等緊啦)有時做客人嘅嘢,又唔好有啲咩過分要求嘅,你好我好囉,搞到人哋,人哋做嘢都好辛苦,唔係話俾錢就大晒。Any肥,一定會再幫襯!
同成班姊妹吹水,
梗係要搵個地方舒服、仲可以坐得耐㗎啦!
今次就揀咗下晝嚟呢一間觀塘嘅餐廳食嘢,

🥳大大碟㗎!
大家可以睇吓麵豉湯碗同個飯大細嘅對比🥰
女仔會食唔晒囉!😛😋

😍食完仲可以叫杯嘢飲一邊吹水,
不過今次大家都好飽,
食完都成個鐘。

呢度嘅職員真係好好,
唔會吹你走,
(當然前提下餐廳係冇客等緊啦)
有時做客人嘅嘢,
又唔好有啲咩過分要求嘅,
你好我好囉,
搞到人哋,
人哋做嘢都好辛苦,
唔係話俾錢就大晒。

Any肥,一定會再幫襯!

2020-11-14 591 浏览
出去官塘做完野就諗住食埋晚飯先返屋企樓下派單張話而家有九折錦就上去試下佢係15樓但電梯只係上到14樓要轉行樓梯一層至會到既去到出面個門口都幾靚既錦入到去問有無book位我就緊係無佢就安排我坐榻榻米要除鞋既對鞋要放入櫃錦又確實有d麻煩既😅味道都幾好既唔算好平如果三五知己傾偈都舒服既我覺得都算多人有興趣記住預先book位都唔緊要啦都上到黎其實都算多款式不過就如果一個人就無set dinner既二人餐就有我最後叫左個日式肥牛鍋同凍烤榛子咖啡
出去官塘做完野

二人餐就有

我最後叫左個日式肥牛鍋
同凍烤榛子咖啡

2020-11-13 502 浏览
好友生日飯局, 揀咗觀塘工廈樓上cafe。印像中數年前嚟過, 擺設裝修悠閒舒服。一早book咗位 用餐時間限1.5 小時, 對於我哋幾個難得聚頭嘅老友記時間好似唔多夠。留意每位消費$150起 或者每人至少 order一款主菜。餐牌食物主打日式料理,鍋物,炸物,串燒, 意粉沙律 等等。這杯焦糖朱古力(凍) 賣相討好, 鮮忌廉唔算太甜, 朱古力味濃郁混合少許焦糖味道唔錯, 唯一缺點係比較細杯😂朋友點了一杯『白桃烏龍茶』, 佢話味道唔錯 不過又 只係 一個小茶杯, 仲以為有一壺畀佢慢慢斟~另一朋友點了『皇冠家啡』, 味道唔錯 ,好驚瞓唔著 但係就好大杯。『北海道3.7 牛乳松葉f蟹鍋』濃郁清甜嘅牛乳湯底, 蟹腳有唔少, 但比較偏瘦, 落手落腳食,但係冇較剪工具( 蟹殼比較軟需要用到較剪, 但職員解釋較剪工具未有貨), 幾位女士都有點狼狽。 這個『 洋蔥牛油燒廣島蠔』非常惹味! 洋蔥圈勁香帶出蠔鮮味。『神户野菜牛肉鍋』$118 也是熱辣辣, 冬天最啱圍爐取暖😍 牛舌串$35 一串一吋有四件左右, 但有些部位勁多筋位咬唔開。甜品試了藍莓芝士蛋糕$38和紅莓批$38, 賣相和味道好一般, 竟然也唔

好友生日飯局, 揀咗觀塘工廈樓上cafe。
印像中數年前嚟過, 擺設裝修悠閒舒服。

留意每位消費$150起 或者每人至少 order一款主菜。

餐牌食物主打日式料理,鍋物,炸物,串燒, 意粉沙律 等等。

味道唔錯, 唯一缺點係比較細杯😂

『北海道3.7 牛乳松葉f蟹鍋』

牛舌串$35 一串
一吋有四件左右, 但有些部位勁多筋位咬唔開。

甜品試了藍莓芝士蛋糕$38和紅莓批$38, 賣相和味道好一般, 竟然也唔記得影相~

明太子蟹肉炒飯$118
炒得甘香美味不過份量稍為細。

菜式,飲品整體味道唔錯, 不過份量偏細適合二人,小情侶, 大胃王分享要点多幾份先夠!

2020-11-13 475 浏览
今日經過觀塘先發覺原來觀塘咁多好嘢食一於揀咗一間好多好評嘅日式餐廳冇失望之餘仲有驚喜由於我好少去觀塘嘅工廈食飯所以間餐廳都要搵咗一陣入到黎好開揚陽光好夠好光猛佢每張枱都hold咗原來真係俾人book晒好在我前一日喺OpenRice book咗枱如果唔係就冇得食啦果然係好受歡迎嘅人氣食店裝修好靚好日式仲有一個角落係賣日本精品由於我11:45到達店員話12:45前交枱就可以有八折優惠仲免加一絕對冇問題呀途中發生咗小插曲由於我叫咗個明太子醬燒松葉蟹肉壽司三文魚子蕎麥冷麵但係店員話做緊外賣單呢個餸要等半個鐘頭但佢話會照計返八折俾我當然後來我轉左另一個餐不過佢哋肯折返俾我都幾好喎態度加分男朋友叫咗自家製宮崎唐揚南蠻雞($108未折)好友日式家庭料理嘅感覺個南蠻雞熱辣辣啱啱炸好但絕對冇油膩嘅感覺加埋上面酸酸地嘅醬汁脆卜卜!好開胃好好食!!飯同埋湯都好夠熱當然前菜豆腐都好正呢個南蠻雞真係推介好好食!至於我後來就轉左秋之皇冠御膳($118未折)分別有湯啦前菜,燒玉子,汁燒鯖魚,汁煮蓮藕漬同埋腐皮烏冬燒肉玉子好好味夠熱夠甜夠鬆軟!又有蛋香加埋沙律醬好好味汁燒鯖魚都好食呀但似乎就唔係好夠啦份量汁煮蓮藕漬就
今日經過觀塘

當然後來我轉左另一個餐
不過佢哋肯折返俾我都幾好喎

態度加分

自家製宮崎唐揚南蠻雞

男朋友叫咗自家製宮崎唐揚南蠻雞($108未折)
好友日式家庭料理嘅感覺
個南蠻雞熱辣辣啱啱炸好
但絕對冇油膩嘅感覺

加埋上面酸酸地嘅醬汁
脆卜卜!好開胃好好食!!

飯同埋湯都好夠熱
當然前菜豆腐都好正
呢個南蠻雞真係推介

好好食!

秋之王冠御膳

至於我後來就轉左秋之皇冠御膳($118未折)
分別有湯啦
前菜,燒玉子,汁燒鯖魚,汁煮蓮藕漬同埋腐皮烏冬
燒肉玉子好好味

夠熱夠甜夠鬆軟!又有蛋香
加埋沙律醬好好味

汁燒鯖魚都好食呀
但似乎就唔係好夠啦份量

汁煮蓮藕漬就硬咗少少但都好食嘅~
腐皮烏冬非常好食

性價比唔夠高
如果唔折嘅話其實就真係幾貴
但食得出係用心煮嘅料理
當然值得笑笑啦

下次都想來試吓其他嘢~
大家記得嚟之前要book位啊
食緊嘅途中聽到好多人打電話嚟都話冇位
自家製宮崎唐揚南蠻雞
秋之王冠御膳
2020-11-04 815 浏览
朋友介紹嚟到呢間喺工厦嘅cafe, 雖然搭lift只係可以去到14樓,仲要自己再行多一層,但係一推開餐廳門,已經覺得好舒服,好有空間感🥰 晚餐有二人套餐,但係怕太豐富食唔哂,我地決定散叫!我地揀咗牛肉鍋,牛肉三文魚子冷麵,仲有燒牛脷🐗🤤牛肉鍋用火熱住,好大份🤩除咗有好多肥牛,仲有唔少配菜(兩種菇🍄兩種菜🥦豆腐同粉絲)結果飽到冇加到飯🤣 目測附近嘅人都有叫鍋物🤣牛肉三文魚子冷麵用嘅係薄切牛肉,比起肥牛鍋嘅牛有更濃嘅牛味🤤加埋三文魚子配冷麵真係唔洗落太多冷麵醬已經好正(可以扮食得健康啲😂)燒牛脷超推介!實物比張相仲要大,燒得好香又juicy,好有咬口,鍾意食牛脷嘅會好滿足😚另外仲散叫咗兩杯飲品,比較特別嘅係Tiramisu latte (冷熱佳可)喺熱嘅咖啡上面加咗凍嘅厚cream同可可粉🤩 飲落雖然冇Tiramisu 嘅芝士味,但飲到係好濃嘅奶油加比較甘嘅可可咖啡味🥰餐廳有最低消費每人$150或一個主食。以呢間cafe嘅環境同食物質素,個人覺得價錢係合理嘅。順帶一提,呢間餐廳嘅廁所喺返店入面,仲非常乾淨,完全唔怕去樓上cafe遇上污糟公廁嘅問題😂

2020-11-03
  • 牛脷串
  • 神戶野菜牛肉鍋
2020-10-31 633 浏览
裏面嘅環境好舒適,入到餐廳裏面感覺好似去到日本咁,人好多但一啲都唔嘈,大家都自律咁細細聲講嘢。嘢食我點左我好鐘意嘅炸雞,佢喺炸雞面上淋左啲自製嘅沙律醬,十分之好食,令到我不知不覺地食曬成個餐。佢嘅嘢食好大份,係會食到飽肚好滿足(留意番我係女仔,可能男仔會唔夠飽?),環境氣氛完全令到成個人好開心,啲櫈都好正。呢度唔大機會比出面等位嘅人仇視,因為全部都預留曬book枱位置,所以要黎食嘅記得book枱先吖
2020-10-31 517 浏览
多數要book位,wall in預左未必有,黎左好多次,終於坐到窗口位,自然光射入黎真係可以坐一個下午,好舒服好悠閑。Pefer食lunch,性價比高,加上有日光,成間店氣氛更日式,而晚餐食過一次,有點貴呢。不過之前同同事黎,佢地就略嫌細份,我諗可能睇下你嗌咩餐吧。外賣我也試過,炒飯熱辣辣,唔錯唔錯。

不過之前同同事黎,佢地就略嫌細份,我諗可能睇下你嗌咩餐吧。
外賣我也試過,炒飯熱辣辣,唔錯唔錯。
2020-10-13 900 浏览
係周圍食飯都好逼既星期六晚上,想搵個地方好坐,啲野又好食既地方同另一半二人世界💕首選當然係樓上cafe!睇左好耐openrice,決定揀觀塘呢間cafe試下!日系裝修同用日文歌做background music,感覺有啲似去左日本😂衝住呢杯富士山特飲而來,當然要叫黎試下!點左兩杯飲品,一堆小食,重有主菜牛肉鍋🥘🥛3.6牛奶雪糕球+梳打水 $52內有閃粒冰塊好適合打卡影相😂無咩甜味🤔🥛3.6牛奶榛子 $32味道中規中矩🤔前菜部分試左,🥗和風溫泉蛋田園雞肉沙律$72前菜岩岩好🥰重有溫泉蛋既小驚喜❤️🍤他他醬炸魷魚圈 $68熱辣辣既他他醬配魷魚圈好好味😋大概7-8舊一碟🤔🍘日式炸醬油年糕 $48上網見人推薦所以試下食,一開頭黎到覺得好細舊😂但比想好食😳唔會好un重咸淡適中😳🥘神戶野菜日式牛肉涮涮鍋 $118想像中係壽喜燒汁,結果係豉油汁🤔加飯最後倒埋落鍋食岩岩好🥰好食但無咩特別驚喜🤔遇上openrice訂座有7折感覺更抵食🥰如果想坐得舒服,環境舒適又可以打卡,野食都ok咁呢度係幾好既選擇!🥰✅日式靚餐廳✅凳下有籃擺袋✅傾計好地方✅食物排盤靚
係周圍食飯都好逼既星期六晚上,
想搵個地方好坐,
啲野又好食既地方同另一半二人世界💕
首選當然係樓上cafe!
睇左好耐openrice,
決定揀觀塘呢間cafe試下!
日系裝修同用日文歌做background music,
感覺有啲似去左日本😂
衝住呢杯富士山特飲而來,
當然要叫黎試下!
點左兩杯飲品,一堆小食,
重有主菜牛肉鍋🥘

🍤他他醬炸魷魚圈 $68
熱辣辣既他他醬配魷魚圈好好味😋
大概7-8舊一碟🤔

🍘日式炸醬油年糕 $48
上網見人推薦所以試下食,
一開頭黎到覺得好細舊😂
但比想好食😳唔會好un重咸淡適中😳

🥘神戶野菜日式牛肉涮涮鍋 $118
想像中係壽喜燒汁,結果係豉油汁🤔
加飯最後倒埋落鍋食岩岩好🥰
好食但無咩特別驚喜🤔

遇上openrice訂座有7折感覺更抵食🥰
如果想坐得舒服,環境舒適又可以打卡,
野食都ok咁呢度係幾好既選擇!🥰

用餐优惠
優惠券
  • 日式他他醬吉列魷魚
2020-10-04 687 浏览
近來好多朋友都會食韓烤當去了韓國,食壽司當去了日本,所以都會選擇一些裝飾特別有風格的小店,希望感受一下外遊嘅感覺。今次午餐時段無意中選了日本風情食店,在人潮如泉湧的巧明街,走上工廈頂樓,門口已經是日文門牌,配上可愛小老鼠,整間店都是淺木色的設計,門口有一角落售賣日本土產化妝品,及小老鼠精品。最令我欣賞的是富士山擺設,回想起河口湖畔欣賞富士山日出的美景。坐好點餐,一份御膳,一份南蠻雞飯。御膳包括有麵豉湯、凍豆腐、炸薯餅、照燒雞扒及蕎麥麵,份量十分,雖然不是日本便當的精緻,但絕對能滿足口腹之慾。南蠻雞便當,雞件炸得香口,配上日式塔塔醬,食完一件接一件,一大碗日本米飯就清了。最後以一杯香濃嘅拿鐵完成這頓日本之旅午餐。

御膳
南蠻炸雞便當
御膳
南蠻炸雞便當
2020-10-02 635 浏览
假日的brunch搜尋一下觀塘區的樓上cafe 這間餐廳評分唔錯 還可以在openrice訂枱十分方便大廈電梯只到14樓 要另外行樓梯上15樓裝修十分有日式風格 門口還有一個小角落販賣日本化妝品/小精品 有興趣可以看看點了兩個餐西式All day breakfast:種類豐富 令人很有食慾蒲燒潮鯛魚腩定食:有啲似平時鰻魚飯的汁 甜甜的很開胃美中不足是餐飲比較失色 凍檸茶冇茶味 富士山特飲雖然IGable不過味道很普通總括而言還是不錯的 行開觀塘可以上來食餐飯記得預約 今日所見假期還是很多人呢
假日的brunch

大廈電梯只到14樓 要另外行樓梯上15樓

點了兩個餐
蒲燒潮鯛魚腩定食:有啲似平時鰻魚飯的汁 甜甜的很開胃

總括而言還是不錯的 行開觀塘可以上來食餐飯
記得預約 今日所見假期還是很多人呢
2020-10-02
2020-09-19 597 浏览
一早訂左枱食lunch , 都幾多人下,如果普通街邊行過都未必留意到有間裝修日風餐廳係工廈入面。坐得幾適服,服務態度好好,所以,食得幾開心。佢得lunch set, 我就叫左明太子海鮮意粉有D蝦、蜆肉、明太子及青口。斎睇樣擔心冇乜味,食落就唔同啦⋯好香好夠味下次來想食佢個牛肉鍋

佢得lunch set, 我就叫左明太子海鮮意粉

下次來想食佢個牛肉鍋

2020-08-25 1027 浏览
係觀塘工廠大廈又搵到間正嘢,平日午餐時段去都要等位,證明係有質素嘅餐廳啦(可以致電book位的),收銀處旁邊有個小小嘅商店,售賣一些得意飾物,等位嘅時候可以逛下😂。呢間日式咖啡店裝修簡潔,簡單得嚟帶有日本特色,仲有一張怡係榻榻米,要除鞋👠入去架!食物亦好吸引,今次我點咗日式咖喱吉列豬扒飯,賣相已經好吸引,咖喱汁勁多,唔太辣,I like it👍,即叫即整,吉列豬扒好鬆脆,唔太乾,薄薄脆漿鎖住肉汁,唔錯😋 ,定食配有漬物、面豉湯,漬物係麻醬豆腐,普普通通啦☺️,最後叫埋杯凍朱古力,有點失望嘅係好細杯,以為凍飲係大杯啲,點知係咁細😞整體來說,都算ok,會再嚟😊

整體來說,都算ok,會再嚟😊
  • 日式咖喱吉列豬扒飯
2020-08-12 872 浏览
ねずみの王冠 喫茶店位於觀塘工業區既隱世日本style餐廳,一入去就有成陣日本味撲出黎裝修,擺設都十分日系,同日本cafe都一樣感覺,店員都親切有禮食物攞盤認真,而且味道不錢,咖哩係日式咖哩磚既味道,炸豬扒剛炸好,新鮮熱辣。餐廳如果無新客都唔會趕人走,可以輕鬆坐一個下午,幾好
ねずみの王冠 喫茶店

餐廳如果無新客都唔會趕人走,可以輕鬆坐一個下午,幾好