2022-11-11
最近喺銅鑼灣一間日式餐廳好受大家歡迎,原因係因為佢同咗好受大家歡迎嘅蠟筆小新做主題😂 唔單只係唔同分店有蠟筆小新嘅裝飾,連餐牌上嘅一啲款式都有佢哋嘅公仔圖案,所以唔少粉絲都專程嚟試~老實講我自己就唔係好鍾意蠟筆小新🤣有啲猥瑣好核突🥶但呢期大家都講到咁行,仲有咖喱同雪糕嘅Crossover,就一於試吓啦同大家分享🤓雪糕咖喱吉列豬扒飯 $118一開頭其實我都好怕個味道會如何🥶不過我呢啲試伏專員,係唔會咁容易俾佢嚇到嘅🤓先講咖喱🍛其實係普通日式嘅咖喱,所以偏甜,當然佢可以選擇三個辣,我就揀咗最溫和嗰種~吉列豬扒都好厚肉亦都炸得好香脆,佢嘅雪糕係阿波羅雪糕切開左半,雪糕溶咗之後其實個作用有啲似忌廉🫣所以中和左咖喱嘅嗰種辣同埋鹹,咖喱嘅口感更加甜同埋溫和!所以都冇想像中咁恐怖🤣視覺就好大衝擊,而且都好特別,味道嘅話我唔會話佢難食,但唔會好食到想食晒再encore嘅個一種🤔不過如果係粉絲嘅話其實值得試吓!呢個價錢仲包左嘢飲同埋腐皮壽司🍣而嘢飲就有兩款揀一款係芒果同士多啤梨‼️光屁股怪獸草莓特飲反而呢款嘢飲初頭以為佢會好甜,但味道都唔錯,係梳打再加少少草莓甜味嘅嗰種,所以相對清新~帆立貝和牛丼+溫泉蛋
雪糕咖喱吉列豬扒飯 $118
光屁股怪獸草莓特飲
帆立貝和牛丼+溫泉蛋 $118
牛肉嘅份量都幾多,而且質素唔錯,加埋溫泉蛋蛋汁再配飯開胃好食😋帆立貝就還好啦不過不失😗
總括來講我唔係蠟筆小新嘅粉絲,就唔係咁興奮啦🤣但如果覺得個主題得意嘅話,其實過嚟試吓都無妨嘅~