2022-05-14 29 浏览
後知後覺嘅我 最近先知Superdon喺九龍都有分店啦😆就喺佐敦嘅逸東酒店入面 原來大埔亦都開咗 以後香港/九龍/新界嘅朋友仔想食都勁方便❣️佐敦呢間Express 餐牌同銅鑼灣對比 選擇係少咗 不過最主打嘅丼飯呢度都有晒🍚另外仲可以以優惠價加配刺身/小食/飲品◾鰻魚玉子和牛丼鰻魚同和牛絕對係無敵組合 加埋玉子就係三重享受🥢和牛雖然薄身 但量多 都有大概8-10塊 而且肉質嫩滑 鰻魚都夠厚肉 飯入面嘅燒汁亦好濃郁惹味🤤識食當然將玉子嘅蛋汁撈埋落去啦◽火炙三色丼三色丼即係有三文魚/吞拿魚同左口魚邊 經過炙燒後 魚嘅油脂出晒嚟❤️我至愛嘅左口魚邊最出色 入囗溶化 而吞拿魚燒得好香 最重要係肉質唔會鬆散 食落都幾鮮味🐟每份都會配埋昆布湯同中華沙律 而且丼飯份量都幾大碗架💁🏻‍♀️

◾鰻魚玉子和牛丼
◽火炙三色丼

Yum
2022-05-14 18 浏览
環境:鋪頭係逸東酒店foodmall ☺️ 成個foodmall行文藝裝修☺️喺香港少見有裝修嘅foodcourt特色: superdon 店如其名,主賣日式丼飯😆有刺身丼有熟食丼,幾多選擇。另外凡惠顧丼飯可以以優惠價加配小食。我今次食咗溫泉蛋牛油果吞拿魚腩蓉丼同溫泉蛋醬燒牛肉丼同以優惠價加購咗日式餃子溫泉蛋牛油果吞拿魚腩蓉丼;牛油果熟度啱啱好,入口creamy 即溶,另外記得加豉油Wasabi ,加完口感非常似三文魚架🥰溫泉蛋醬燒牛肉丼有無人好似我咁對溫泉蛋不能抗拒,吉爆溫泉蛋見到蛋汁緩流入飯裡面,真係非常治癒。另外蛋汁可以令到飯粒變得更加濕潤順口。配埋醬燒濃味牛肉片一齊食好好食日式餃子$12有三隻幾抵食,煎得香脆,而伴碟有以柚子調製嘅醬汁,沾上食非常解膩

同溫泉蛋醬燒牛肉丼同以優惠價加購咗日式餃子

溫泉蛋牛油果吞拿魚腩蓉丼;

溫泉蛋醬燒牛肉丼

日式餃子

2022-05-10 72 浏览
好耐冇去過逸東酒店嘅food court,好多食店都轉咗手,今日就嚟睇吓有咩新嘢食,最後揀咗スーパー丼 Express。呢度有丼飯亦有鍋物。丼飯我哋就揀咗角切魚生丼,仲配埋麵豉湯同前菜中華沙律。雜錦魚生有三文魚、吞拿魚、劍魚腩、八爪魚、螺肉、蟹籽等食材,另外仲有玉子粒,材料非常豐富。加$12仲可以有唔同嘅小食,我哋就揀咗吞拿魚腩蓉。25g嘅吞拿魚腩蓉其實份量都唔少,上面仲灑上芝麻同香蔥絲,份外香口。另外我哋仲點咗肥牛壽喜燒,配埋一大碗白飯。壽喜燒除咗有大量牛肉,仲有娃娃菜、洋蔥、大葱、冬菇、金菇同甘筍,全部索晒壽喜燒汁,用嚟送飯就一流!
呢度有丼飯亦有鍋物。
丼飯我哋就揀咗角切魚生丼,仲配埋麵豉湯同前菜中華沙律。
角切魚生丼
角切魚生丼
吞拿魚腩蓉
另外我哋仲點咗肥牛壽喜燒,配埋一大碗白飯。
肥牛壽喜燒
肥牛壽喜燒
吞拿魚腩蓉
2022-05-09 25 浏览
ᴇᴀᴛᴏɴ ꜰᴏᴏᴅ ʜᴀʟʟ有多款不同的美食(手打烏冬🍜優質牛扒🥩精美甜品🍮等等)‼️😉 這次和朋友試了這裡的日式丼飯🥢🥢 ▫️❥$𝟭𝟬𝟴 鰻魚玉子和牛丼🍱 一片鰻魚+切成簿片的和牛整齊地排放‼️碗中還有3片醃漬黃蘿蔔,可以一解油膩感‼️👅▫️❥$𝟲𝟴 玉子生薑豚肉丼🍱 豚肉很嫩,撒上的芝麻令其味道更加香‼️🫦 戳穿蛋黃的蛋汁和白米飯拌勻,很好吃‼️💕▫️❥$𝟭𝟮 日式餃子(𝟯隻)🥟 餃子邊很香脆‼️沾上酸酸甜甜的醬汁,夠開胃‼️✨

2022-05-08 37 浏览
𝕁𝕠𝕣𝕕𝕒𝕟 佐敦 • 𝕊𝕦𝕡𝕖𝕣𝕕𝕠𝕟 𝔼𝕩𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤 🇯🇵 📍佐敦彌敦道𝟛𝟠𝟘號香港逸東酒店𝔼𝕒𝕥𝕠𝕟 𝔽𝕠𝕠𝕕 ℍ𝕒𝕝𝕝 𝕃𝔾樓𝟙號舖🔍佐敦、銅鑼灣、大埔 ::::::::::::::::::::::::::::::SUPERDON主打各式丼飯,提供三文魚、吞拿魚、鰻魚、和牛及鵝肝系列,套餐可配日式小食、刺身和飲料(+$10),價錢大眾化且質素也不錯~先是溫泉蛋牛油果吞拿魚腩蓉丼 ($88),將溫泉蛋、牛油果及新鮮的吞拿魚腩蓉撈勻,口感順滑,非常推介💚 鵝肝和牛丼 ($98)份量慷慨,油脂感豐富✨
🔍佐敦、銅鑼灣、大埔
今日去左逸東酒店地庫嘅food court 食日式魚生丼飯◽️吞拿魚蓉牛油果溫泉蛋丼主角係牛油果同埋溫泉蛋,配上少少吞拿魚茸增加鮮味。一直好多人都話牛油果再點啲刺身豉油就會有三文魚刺身嘅風味,所以即使呢個丼飯冇乜魚生,但係食牛油果嘅時候都有食三文魚嘅感覺。另外再加埋溫泉蛋嘅蛋汁,輕鬆就可以食晒成碗飯。▫️角切魚生飯魚生以貝類、玉子、蟹籽為主打,刺身都非常新鮮,而且飯量十分足夠。呢度叫完丼飯之後可以追加小食。小食除咗有一般嘅炸物串燒之外,仲可以添加刺身,我就建議可以加一份吞拿魚茸,令到個刺身丼飯更加豐富。
今日去左逸東酒店地庫嘅food court 食日式魚生丼飯

◽️吞拿魚蓉牛油果溫泉蛋丼
另外再加埋溫泉蛋嘅蛋汁,輕鬆就可以食晒成碗飯。

▫️角切魚生飯

2022-01-12
这家店我经常看到,这次终于有机会点一波,看他家都是日料,我个人比较喜欢照烧鸡就点了照烧鸡饭,同时我加了一份日式煎饺和一罐可乐,收到餐之后发现,不仅有照烧鸡和煎饺,还有一份味增汤,这个汤的味道很浓郁,照烧鸡饭的鸡肉和米饭混合起来挺香的,日式煎饺感觉一般般。
2022-02-22
5 分钟 (外卖自取)
2022-02-16 73 浏览
之前食過銅鑼灣分店覺得超好味d牛又有牛味但係結果食佐敦店雖然味道一樣但係啲牛超級細舊比嘅三文魚都超級細舊味增湯完全唔熱落差極大同d正評裡面嘅樣完全唔一樣本身滿心期待依家好失望。。
之前食過銅鑼灣分店
同d正評裡面嘅樣完全唔一樣
本身滿心期待
依家好失望。。
2022-02-13 51 浏览
逸東酒店 LG food court 有不少食店,今次揀咗 Superdon Express。此店有十多款丼可以選擇,因為想食魚生類嘅丼,所以叫咗:香蔥吞拿魚腩蓉丼($78),吞拿魚腩蓉份量足,而且味道不錯,只有少量筋,不錯。角切離錦魚生丼($88),有鯛魚、三文魚、螺肉、八爪魚、牛油果、玉子,同樣份量足,亦算鮮味,都不錯。套餐還包括沙律及麵豉湯。另外可以加錢($12)換購小食一款。日式餃子3件,正常。總括嚟講,CP值高,值得幫襯。

此店有十多款丼可以選擇,因為想食魚生類嘅丼,所以叫咗:
套餐還包括沙律及麵豉湯。
另外可以加錢($12)換購小食一款。日式餃子3件,正常。

總括嚟講,CP值高,值得幫襯。
角切離錦魚生丼
香蔥吞拿魚腩蓉丼
2022-02-10 56 浏览
抵食高質日式丼飯Eaton呢個food court一向都多嘢食,今次就揀咗食呢間Superdon,原因係見佢新推出嘅限定抗疫丼非常抵食,只需要$48。抗疫丼有兩款,分別係三文魚蟹籽丼同香蒽吞拿魚腩蓉丼。除咗魚生飯餐廳仲有賣其他肉類丼飯好似和牛丼同沙律。食丼飯仲可以加小食同刺身,每款$12,選擇都算幾多。香蔥吞拿魚腩蓉丼($48)原價要$78依家只係$48,但一樣咁足料。滿滿嘅吞拿魚腩蓉鋪喺丼飯上面,吞拿魚腩蓉入口口感綿滑,油香豐富。鵝肝和牛丼($98)和牛食得出高質,肉質腍嫩,一咬就開,啖啖肉仲好香牛味。鵝肝都唔輸蝕,煎得好香仲好幼滑,一入口鵝油就爆發出黎。雜錦角切魚生沙律($68)雜錦魚生有鯛魚、吞拿魚、三文魚、北寄貝、八爪魚等等都幾豐富,仲有埋個沙律醋汁撈埋一齊食,夠fresh。芝麻雞翼($12/隻)雞翼炸到皮脆肉嫩,仲好香芝麻味。日式餃子($12/3件)餃子皮厚薄適中,煎完出黎唔會好乾,點埋餃子汁都幾好食。火炙左口魚邊($12/片) & 蠑螺片($12/4片)另外叫咗呢兩款刺身,推薦火炙左口魚邊,火炙過魚身令到濃郁嘅魚油香迫哂出黎,入口即溶。至於蠑螺片都幾鮮甜,肉質比較實淨。順帶
抵食高質日式丼飯

香蔥吞拿魚腩蓉丼($48)

鵝肝和牛丼($98)

雜錦角切魚生沙律($68)

芝麻雞翼($12/隻)
雞翼炸到皮脆肉嫩,仲好香芝麻味。

日式餃子($12/3件)
餃子皮厚薄適中,煎完出黎唔會好乾,點埋餃子汁都幾好食。

火炙左口魚邊($12/片) & 蠑螺片($12/4片)

順帶一提餐廳仲做緊外賣自取9折優惠添。

スーパー丼 SUPERDON
2022-02-09 69 浏览
呢間餐廳以大眾化價錢提供多種刺身或熟食丼飯,另有各款日式小食🎌💗鰻魚玉子和牛丼 ($98)澳洲和牛煎至5分熟,肉質粉嫩軟腍,牛味濃郁🥩;鰻魚肉質細嫩不帶幼骨,蒲燒汁香甜入味🦭。丼飯配有日本生玉子同千本漬,另附送味噌湯同中華沙律🍱💗西京燒比目魚丼 ($98)比目魚以白味噌、清酒、味醂等醃漬,然後煎至外表焦香,魚肉柔嫩細滑,魚油香四溢,醬汁香甜味濃,配上沙律醬🐟丼飯配有沙律菜同千本漬,同樣附送味噌湯同中華沙律🍱💗芝士年糕 (+$12/ 1件)年糕包住幼滑流心芝士,但口感未夠煙韌,而且炸得較油膩🧀💗芝麻雞翼 (+$12/ 1隻)雞翼炸至金黃香脆,內裡嫩滑多汁🐥💗日式餃子 (+$12/ 3件)餃子炸至焦脆,餡料以豬肉同椰菜為主,蘸上柚子醋微酸解膩🥟💗鹽燒牛舌 (+$12/ 1塊)薄切牛舌爽彈有嚼勁,牛味香濃🐮💗日式玉子燒 (+$12/ 2切)玉子燒口感鬆厚,食落有微甜嘅蛋香🍳💗吞拿魚赤身 (+$12/ 1切)赤身肉質結實少筋,魚味濃郁🦈💗火炙左口魚邊 (+$12/ 1切)左口魚邊肥美幼嫩,入口即化,火炙後魚油齒頰留香🐠
💗鰻魚玉子和牛丼 ($98)
鰻魚玉子和牛丼

💗西京燒比目魚丼 ($98)
西京燒比目魚丼

💗芝士年糕 (+$12/ 1件)
年糕包住幼滑流心芝士,但口感未夠煙韌,而且炸得較油膩🧀
💗芝麻雞翼 (+$12/ 1隻)
雞翼炸至金黃香脆,內裡嫩滑多汁🐥
💗日式餃子 (+$12/ 3件)
餃子炸至焦脆,餡料以豬肉同椰菜為主,蘸上柚子醋微酸解膩🥟
💗鹽燒牛舌 (+$12/ 1塊)
薄切牛舌爽彈有嚼勁,牛味香濃🐮
💗日式玉子燒 (+$12/ 2切)
玉子燒口感鬆厚,食落有微甜嘅蛋香🍳
小食

💗吞拿魚赤身 (+$12/ 1切)
赤身肉質結實少筋,魚味濃郁🦈
💗火炙左口魚邊 (+$12/ 1切)
左口魚邊肥美幼嫩,入口即化,火炙後魚油齒頰留香🐠
刺身
2022-02-05
西京燒比目魚丼
刺身
2022-02-07 65 浏览
🌸佐敦抗疫丼飯🌸スーパー丼 Express 🎏今天到了一間佐敦一間主打CP值高丼飯的日式料理小店-「スーパー丼 Express」惠顧是日午餐❗小店位於酒店的美食廣場,美食廣場裝修呈復古工業風,座位寬敞舒適。而小店店員殷勤有禮,會細心替客人介紹餐點及下單。👉🏻正值疫情肆虐,小店推出2款熱賣抗疫魚生丼,包括足料三文魚蟹籽丼及香蔥吞拿魚腩蓉丼,每款丼飯只是$48, 外賣自取更享9折,相當抵食!我們一行2人惠顧了以下菜式:1️⃣🌟全日期間限定 香蔥吞拿魚腩蓉丼 $48香蔥吞魚腩蓉非常香滑,入口即溶,而且相當鮮味,配合清新香蔥,還有粒粒日本丼飯,非常惹味,丼飯份量十足,非常抵食!2️⃣🌟鰻魚玉子和牛丼 $98這款丼飯可謂啖啖肉,鰻魚及燒和牛肉也份量十足,蒲燒鰻魚肉質嫩滑,充滿蒲燒汁味道,相當入味;而和牛牛肉肉質鮮嫩,帶陣陣焦香,口感完全不會韌,把玉子、鰻魚及和牛肉拌勻一起食用,相當滋味❗️3️⃣🌟雜錦角切魚生沙津 $68雜錦角切魚生沙津份量十足,有多款新鮮嫩滑角切魚生,包括三文魚、吞拿魚、北寄貝及螺肉等,配會新鮮翠綠爽口蔬菜了及玉子粒,味道清新怡人❗4️⃣🌟芝麻雞翼2隻 跟餐 + @$12芝麻雞翼是即叫即炸的黃金
🌸佐敦抗疫丼飯🌸スーパー丼 Express 🎏

我們一行2人惠顧了以下菜式:

1️⃣🌟全日期間限定 香蔥吞拿魚腩蓉丼 $48
全日期間限定 香蔥吞拿魚腩蓉丼

2️⃣🌟鰻魚玉子和牛丼 $98

3️⃣🌟雜錦角切魚生沙津 $68
雜錦角切魚生沙津
4️⃣🌟芝麻雞翼2隻 跟餐 + @$12
芝麻雞翼是即叫即炸的黃金香脆雞中翼連雞翼尖❗️雞翼香脆的外皮鋪有粒粒芝麻,而雞肉香滑多汁,不會太油膩,十分惹味❗️
芝麻雞翼2隻

5️⃣🌟日式餃子3件 跟餐 + $12
日式餃子炸得金黃香脆,皮薄餡多,質感外脆內軟,非常滋味❗️
日式餃子3件

6️⃣🌟厚切吞拿魚片3片 跟餐 + @$12
厚切吞拿魚片肉質相當鮮嫩,入口即溶,非常鮮味!
厚切吞拿魚片3片

7️⃣🌟前菜及味噌湯 跟餐
前菜為清新滋味的中華沙律及熱炳炳的鮮甜濃郁味噌湯。
味噌湯及前菜

🔖整體評分
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此小店的日式料理相當惹味,食物即叫即製,而且價錢親民,CP值高,非常抵食❗️餐廳鄰近佐敦站,交通方便,絕對是佐敦一帶的日式丼飯料理之選!
2022-02-05
味噌湯及前菜
  • 香蔥吞拿魚腩蓉丼
  • 吞拿魚刺身
2022-02-07 42 浏览
之前經過銅鑼灣分店已經好想食,行小清新風,丼飯仲好多選擇,有北海道海鮮丼又有和牛丼,好吸引!仲推出左兩款熱賣抗疫魚生丼,$48就有,好抵!✨香蒽吞拿魚腩蓉丼 - 係限定抗疫丼嘅其中一款,另一款係三文魚蟹籽丼。即使係激安價,份量依然好足,性價比超高!✨鵝肝和牛丼 - 算係人氣推介,有晒我愛嘅鵝肝同和牛,啖啖肉好juicy, 好滿足😻✨吞拿魚赤身 & 火炙左口魚邊 - 兩款都大大塊,夠晒鮮甜~✨芝麻雞翼 - 好大隻,皮夠香脆入味,抵食~✨鹽燒牛舌 - 幾厚切,夠爽口👍✨日式餃子 - 外脆內軟,唔會好油,呢個好食😋飲品叫左一枝波子汽水同富士山柚子梳打,波子汽水簡直係童年回憶😜枝梳打都幾特別,唔會太甜,唔錯🐱各店外賣自取仲有9折優惠,第時放工買都諗得過🤩

✨芝麻雞翼 - 好大隻,皮夠香脆入味,抵食~

✨鹽燒牛舌 - 幾厚切,夠爽口👍

✨日式餃子 - 外脆內軟,唔會好油,呢個好食😋

各店外賣自取仲有9折優惠,第時放工買都諗得過🤩

2022-02-01 63 浏览
💛黃店📜”スーパー丼 SUPERDON📍地址: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓1號舖🤍 分店地址: 銅鑼灣駱克道501號地下大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖📝評價💬📢 三文魚蟹籽丼 $48呢個價錢真係超級抵食!係限定抗疫丼之一😍絕對冇因為價錢而質素差💛💛大大碗之餘仲有好多三文魚加蟹籽😍😍三文魚都好新鮮👍🏻鰻魚玉子和牛丼$98鰻魚同埋和牛都係超級肥美☺️和牛幾肥美同飯融合一切食係超級好味又juicy😋😋熱辣辣又暖到胃又好好味👍🏻雜錦角切魚生沙律 $68估唔到魚生嘅份量都比較多😍 好多唔同款式嘅魚生都有包括吞拿魚玉子帆立貝八爪魚三文魚等等都有齊💛丼飯仲會跟麵豉湯😍😍人用套餐價錢仲可以額外加小食同飲品🙈個人比較推介芝士年糕同埋餃子😍😍😍日式餃子+$12芝麻雞翼+$12芝士年糕 +$12波子汽水+$20烏龍茶 +$10精心挑選推出兩款熱賣抗疫魚生丼😍人氣推介和牛丼,足料啖啖肉🤤🤤各店外賣自取9折😈🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
2022-01-30 29 浏览
每次去佐敦唔知食咩都會貪方便黎逸東foodcourt🤪呢間日式丼飯店黑洞都係第一次試生熟款都有 選擇都唔少👀-🔸火炙三色丼($98)有齊三文魚 吞拿魚 左口魚燒過魚脂迫晒出嚟特別香口👅特別推介左口魚‼️第三款之中最肥美入口半溶化嘅感覺好正🍪私心覺得壽司飯可以再酸啲🤏🏻-🔸特選燒鰻魚丼($88)鰻魚燒汁甜甜地好滋味😋有蛋絲伴碟 加分注意鰻魚會比較多碎骨⚠️食嗰陣小心啲😉-加購小食(一律+$12)🔸日式餃子 即炸超脆唔乾身🥟-🔸鹽燒牛舌 軟冧有牛味 Size唔算大🤨-🔸溫泉蛋流心蛋伴鰻魚飯食一流😗-🔸活雕魚/吞拿魚腩蓉 兩款刺身都新鮮特別鍾意吞拿魚腩蓉 加咗蔥絲香口🤤
每次去佐敦唔知食咩
都會貪方便黎逸東foodcourt🤪
呢間日式丼飯店黑洞都係第一次試

生熟款都有 選擇都唔少👀

🔸火炙三色丼($98)

有齊三文魚 吞拿魚 左口魚
燒過魚脂迫晒出嚟特別香口👅
特別推介左口魚‼️第三款之中最肥美
入口半溶化嘅感覺好正🍪
私心覺得壽司飯可以再酸啲🤏🏻
🔸特選燒鰻魚丼($88)

鰻魚燒汁甜甜地好滋味😋
有蛋絲伴碟 加分
注意鰻魚會比較多碎骨⚠️
食嗰陣小心啲😉
加購小食(一律+$12)
🔸日式餃子

即炸超脆唔乾身🥟