2005-10-26 13 浏览
今日第一次去食, 個綠豆沙係溝左水架喎.唔會再去
今日第一次去食, 個綠豆沙係溝左水架喎.唔會再去
2005-09-24 16 浏览
14/08/2005 16:00同女友行銅鑼灣,行到累累地想坐下,就去左一品齋。由於太耐冇黎,去到門口以為已經關門大吉,點知原來搬左去對面。坐下叫了熱桑寄生同麥米粥。記得細個時老媽子久唔久就會煲桑寄生,計起都有成十年未飲過。今次飲的同以前老媽子煲的一樣,散發著桑寄生獨有的香味,甜甜地入面有蓮子做配料。麥米粥而家好少地方有得食,都係甜甜地有米香,粒粒都爆開,食落又有少少o趙頭,不錯!多年冇黎難得水準仍保持,不過地點真係偏辟左少少。
14/08/2005 16:00

同女友行銅鑼灣,行到累累地想坐下,就去左一品齋。
多年冇黎難得水準仍保持,不過地點真係偏辟左少少。
2005-09-01 16 浏览
昨晚食完晚飯,感覺還欠了點什麼,原來還未食甜品;想起也很久沒有來了,立刻和辣椒女行來食返碗。我們叫了一個熱的香草綠豆沙加湯丸和一個凍的腐竹銀杏。香草綠豆沙加湯丸- 綠豆沙煲得好,但香草唔多夠香(可能香草落得少了點);湯丸內心是芝麻餡,芝麻味道很濃又香,味道唔錯,可惜皮比較厚了點,而芝麻在比例上就少了點。腐竹銀杏- 很香腐竹味,係一個很解喝的糖水,味道清甜,真係唔錯;可惜銀杏比較上硬了點,如能再少少就更好了。價錢平,味道好,相信係值得再次幫親的甜品店。可惜係地點上比較麻煩少少!

我們叫了一個熱的香草綠豆沙加湯丸和一個凍的腐竹銀杏。
2005-08-28 7 浏览
吃完越南粉, 硬是覺得欠了什麼;行入少少入黎"拍"個糖水先走.新舖當然有冷氣正, 我卻愛坐出面摺檯涼少D冷氣.呢排做戲做到夜一夜先訓, 問下阿姐綠豆沙有冇臭草(清熱),有就黎個凍綠白啦.話咁快就黎到, 阿姐仲拎住個盤黎, 叫我連埋個盤托住食, 原來個碗多到滿, 係咁漏, 我都逼住大啖食先冇再漏. ;又問我夠唔夠花奶, 服務認真週到; 綠豆沙冇咩臭草咁, 個人覺得味道較紅豆沙遜色, 但仍ok; 豆腐花仍然係咁滑, 又香.一邊食一邊回看舊舖, 仍在招租中...
新舖當然有冷氣正, 我卻愛坐出面摺檯涼少D冷氣.
大啖食先冇再漏.
一邊食一邊回看舊舖, 仍在招租中...
(非会员)
2005-08-01 0 浏览
經常搭巴士經過,上星期仲於登門造訪,叫左一碗紅白(紅豆沙豆腐花),d紅豆超大粒,好似人地話o個d天津紅豆o甘大粒,而且是名符其實的"沙",煲到起沙,又不太甜,$12一碗實在超值!雖然很飽,但貪心的我再叫多一隻川芎蛋,因為從來未試過川芎是什麼味道,所以唔知怎樣為之好吃,但阿媽話川芎好補,所以即管補補先!味道有點似茶葉蛋,不會好大"浸"藥材味,不妨一試!
2005-07-31 2 浏览
最愛食飽飯,慢慢步行至此店的感覺。搬左後更有意欲堂食,舒服好多。阿姐服務態度良好,至愛紫白(紫米露豆腐花)及腐竹糖水,男友至愛芝麻糊,味道不算濃,但有淡淡的香氣,好奇怪會想令人繼續食落去。桑寄生茶都好,可惜冇蓮子食。家人至愛蕃薯糖水,D蕃薯成個山仔咁高! 味道清甜,好有屋企煲既感覺。至怕係一抬頭就見到成大哥既海報.........(個人偏見)
最愛食飽飯,慢慢步行至此店的感覺。

2005-07-12 3 浏览
第一次來, 點了熱的綠白, 一食就後悔了, 因為覺得淨豆腐花應該比較好吃, 反而兩溝會搶了豆腐花淡淡的豆味~ 整體上豆腐花很滑, 綠豆沙較甜, 而豆腐花:綠豆沙的比例是4:6, 所以覺得不夠豆腐花~第二次太熱了, 雖然認為淨豆花會較好, 但因為貪心想吃麥米而點了凍的麥米+豆花(menu沒有的), 麥米較硬~ 凍的豆花當然不及熱食的好...下次一定要試淨豆花, 哈哈

下次一定要試淨豆花, 哈哈
2005-07-12 2 浏览
在高麗食完抵食韓烤,時候尚早又不用急於回辦公室。意猶未盡,想吃糖水,想起呢度搬左新舖都未幫襯過,就不其然行了過來。呢度在舊舖位的斜對面,金漆招牌,幾難望不見的。裝修簡潔企理,非常光猛,相較起以前的家庭式經營格局,又是另一味道。看看餐牌,選擇同以前一樣。其實不看也是那個選擇,就是白果腐竹糖水。雖然明知熱的會較香甜,但天氣實在太熱,唯有叫凍的。除了糖水是凍的,原來碗也是一早雪凍的,所以碗糖水就算在大熱天時都能維持冷凍狀態,非常的細心,值得一讚。不太甜,材料豐富,有白果及薏米。可能是日腐竹糖水實在多人吃,所以只剩下不多的白果,見店主在努力的打撈,她打趣說:「著泳褲都撈唔到呀!」無所謂,志在吃碗糖水而已。白果仍然軟糯有咬口,薏米仍然煙韌,咁就得啦!埋單12蚊,平靚正,方圓十里,要吃糖水,個人而言,不是強記,就一定幫襯呢度,路過的話不妨一試。

2005-06-25 1 浏览
星期六下午, 在銅鑼灣工作, 偶然竟在工作地點, 遇到一位十多年沒見的舊同學, 世界真細小.完了工作, 一個人去附近希雲街一品齋食糖水, 以前在銅鑼灣飯局後很多時都會來, 不過日光日白都係第一次.一品齋已搬了過同街的對面舖大約一個星期, 現有簡單的裝修. 坐下不加思索, 即來一個紅白.紅荳沙與豆腐花同在一碗之上, 雖然沒有松記在視覺上的的講究, 但紅荳沙的甜, 與豆腐花的滑, 卻是在味覺上和諧的配搭.略嫌蓮子在點硬身, 可能食過九龍城合成後的感覺吧.紅白是我不貳之選. 經濟街坊好味價十蚊雞, 值得推薦.

略嫌蓮子在點硬身, 可能食過九龍城合成後的感覺吧.

紅白是我不貳之選. 經濟街坊好味價十蚊雞, 值得推薦.
2005-06-09 0 浏览
monday 去o左食紅白, d 豆腐花好ok ar, 竟然係勁有豆味又唔太甜!! 仲係ok smooth ga!紅豆份量略少, 不過好淋, 好好食!!^_^但係呢, 美中不足係個糖水係微微暖ja, 有d 唔掂lor, but overall 都ok artake away 芝麻糊for mom, 佢話無咩芝麻味ar~

紅豆份量略少, 不過好淋, 好好食!!^_^

(非会员)
2005-06-09 1 浏览
Its 紅豆豆腐花is very good. 豆腐花very silky and 紅豆soft. There is no decor, and it's on the street. But worth a visit if you pass by.
2005-06-09 2 浏览
呢排趕返學都唔甘於只咬包, 繼之前走去食粥後, 今次就來呢度食碗糖水. 之前一直都無緣同食友們一齊來食糖水, 不能同時試多幾款, 今次得一個人, 就揀了平時鍾意食的綠豆沙. 同時為了應付稍後的"長途戰", 再加多兩粒湯丸. 綠豆沙似住家煲的, 唔太甜, 起沙, 最好的是不同平時在酒樓食到的杰"tar tar"和加了油般的口感(有傳酒樓的紅/綠會加入豬油以增口感). 湯丸大大粒, 好重手, 芝麻餡唔漏, 味道幾好, 但皮略厚一點點, 個人較喜歡薄皮一點的. 後話: 因坐鋪內, 望見對面街有一剛裝修好的鋪位招牌寫住"一品齋"的, 未知是否這店的擴張, 是的話對食客來講確是一大好消息呢~~

2005-06-02 1 浏览
Dessert is always my favorite. Since there are many good comments for this place, we came to here for a try. 1.凍竹白:8分, a pretty nice combination and it is cold enough. a very good choice in hot summer.

2005-05-09 4 浏览
今日下午幫老闆過黎攞d野,順便行過黎食糖水,點零鐘啱啱開門,坐低叫左個熱黑白$12,豆花及芝麻糊頗滑,但芝麻糊不夠芝麻香,個人認為中環"玉葉"好食d.環境方面就認真麻麻,進食中見到小強在自由活動.

環境方面就認真麻麻,進食中見到小強在自由活動.
2005-04-22 6 浏览
今日熱熱地, 食返個凍甜品就最岩... 咁岩經過銅鑼灣就黎呢度食糖水, 我叫左個黑白, bf就要個涼粉西米露平時我係唔食芝麻糊既, 不過咁多人食過都話正, 咁我就叫黎試下啦! hmm, 真係幾好喎, 糊唔太'傑' 甜度岩岩好~~ 加埋豆腐花, 一清一濃, 好夾喎! bf 既涼粉都唔錯, 加了椰汁, 好香, 又可以清清熱添!