餐厅: 一幻拉麵
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-12-16 0 浏览
我本人比較鍾意食濃味嘅拉麵,今次一碗拉麵都幾滿足到我,佢哋個湯底係用咗櫻花蝦,另外配3塊豚肉同糖心蛋,豚肉都腍身,我覺得整體都算幾好食,拉麵都幾有咬口,幾好食!店舖仲有少少小食揀,拉麵款就冇話好多。
我本人比較鍾意食濃味嘅拉麵,
店舖仲有少少小食揀,拉麵款就冇話好多。

• 招牌蝦湯拉麵
2024-12-15 0 浏览
今日去左海港城呢間一幻,叫左兩碗龍蝦湯蝦拉麵。湯底一般,湯少。正常黎講兩碗兩隻大蝦先係主角,但係兩隻蝦既肉質地係梅。梅到啲肉淋到不得了,甩左殼之後,啲肉散曬。呢個價錢完全唔值得食。餐廳個餐牌仲話推介呢個麵,真心中伏!
今日去左海港城呢間一幻,叫左兩碗龍蝦湯蝦拉麵。
餐廳個餐牌仲話推介呢個麵,真心中伏!
2024-11-13 520 浏览
一直以來都覺得一幻拉麵水準穩定,初時的梘水味問題,已經有大幅改善,而且不時有限定口味推出,令人保持了新鮮感。其實囝囝好鍾意食拉麵,早幾年前去日本,囝囝對住ipad督督督,結果竟然督了兩碗的份量,真係笑死。今次一行三人去尖沙咀的分店,一來地方就腳,二來行出碼頭可以照下夜景,一家人散下步都幾舒服。最啱囝囝自私食既一人餐($128)。櫻花蝦酢汁配粗麵店方主打的菜色,兩隻櫻花蝦配以叉燒,置底是蝦酢汁,食之前當然是大兜亂,食落幾開胃,毫不覺膩,不錯。套餐只得餃子3隻,下點醋更鮮,不過三隻不太夠。蟹棒蟹籽沙律(凱撒汁)大大條蟹棒,當然要動手腳,撕開一條條拌勻,多了一份甜味更好。加$20可換梳打汽水,而且有好幾款味道,囝囝就來一枝蜜桃味。二人拉麵套餐($288)可以自由選擇兩款口味。辛辣味噌蝦湯拉麵(粗麵)在原有蝦湯上增加了辛辣的味道,感覺上層次多了,尤其是自己都偏愛重口味,粗麵掛滿湯汁,大口大口咬落,滿足了。原味拉麵(全蝦湯)(粗麵)很濃稠的蝦香味,原先都怕粗麵條會有梘水味,但食落又無野喎,而且好有嚼口,掛汁能力一流,叉燒亦都恰如其分的香滑,加上半隻流心蛋,吃得令人心花怒放。北海道帶子沙律(黑醋汁

最啱囝囝自私食既一人餐($128)。
櫻花蝦酢汁配粗麵

套餐只得餃子3隻,下點醋更鮮,不過三隻不太夠。
蟹棒蟹籽沙律(凱撒汁)

加$20可換梳打汽水,而且有好幾款味道,囝囝就來一枝蜜桃味

二人拉麵套餐($288)
可以自由選擇兩款口味。
辛辣味噌蝦湯拉麵(粗麵)

原味拉麵(全蝦湯)(粗麵)

北海道帶子沙律(黑醋汁),不單有嫩滑的帶子,又有喜歡的車厘茄及沙律菜,亦可以加$10轉辛辣餃子5隻。

包兩枝飲品,不重覆,柑橘梳打及葡萄梳打各來一瓶。

先後追加了一向喜歡的幾味小食。
蝦味飯團($20)真係食完一個又一個,不單入味又煙韌,蝦味完美滲入飯粒,必食。
想清清味蕾,再來一份龍蝦沙律配紫菜($28)以及清爽中又惹味的胡麻汁脆辣雞伴青瓜($38)
之前曾經有過追加$32,可以在一小時內任食餃子,聽聞有一個人喪食60隻,實在好誇張。

2024-11-02 608 浏览
一幻拉面位于Ocean Terminal,店面比较小,但是有一排靠窗位,可以看到维港海景。店内可以扫码点菜,水也是自助,非常方便。午市128就可以有一份小食+沙拉+拉面+饮品。我们点了最招牌的虾汤拉面,以及季节限定的樱花虾油拌面。虾汤拉面的汤底非常浓郁,但是比较咸并且有些油腻。里面的叉烧肉很大片且入味,面属于比较有弹性的,口感不错。樱花虾拌油面非常惊喜,有两种食用方法:可以拌原本的醋汁,也可以搭配店内提供的特色蛋黄酱。两种吃法都很美味,相比招牌虾汤拉面,更推荐尝试。

我们点了最招牌的虾汤拉面,以及季节限定的樱花虾油拌面。

• 特濃蝦汁叉燒拌麵
2024-10-20 777 浏览
喺即將完結嘅假日同自己嘅愛人走進海港城配上海景嘅一幻拉麵。入左店就好快叫左二人拉麵套餐。第一個拉麵係點左櫻花蝦酢汁油麵。雖然依個拉麵無湯,櫻花蝦酢汁同油麵嘅配合都唔會令個麵乾身加上一隻恰到好處嘅水煮蛋就已經成為左個好易入口嘅汁。有慢煮雞,薄叉燒同蝦做餸,就岩曬依啲鍾意樣樣都有嘅食客第二個拉麵就係濃厚豚骨蝦湯拉麵。依個拉麵就剛好彌補左岩岩薄叉燒嘅意猶未盡,雖然唔係好厚切個種,但配上嘅蝦湯拉麵就係一個剛剛好,好舒服嘅配搭,個豚骨蝦湯亦都好濃、好好飲!食完兩個拉麵就配上個主打清新嘅北海道帶子沙律refresh下啦!帶子加上黑醋嘅沙律就係清一清岩先嗰種濃湯味嘅好朋友之後就到餃子小食。餃子雖然得四隻,但隻隻都好足料,有菜有肉配上醋同沙律醬都係一個好不錯嘅選擇!飲品揀左蜜桃同蜜柑梳打。揀左最大路嘅口味,果然都唔會有咩出錯99%嘅悠閒加上1%嘅幸運就係開心假期嘅公式
喺即將完結嘅假日同自己嘅愛人走進海港城配上海景嘅一幻拉麵。

入左店就好快叫左二人拉麵套餐。

99%嘅悠閒加上1%嘅幸運就係開心假期嘅公式
2024-10-20
2024-10-15 726 浏览
二人餐有兩碗麵+沙律+餃子+兩罐飲品環境不錯,食物也好好味。我食蝦味味噌拉麵,朋友食醬油拉麵,兩種味都好ok好味。餃子煎得不錯,咬落去會有少少汁出嚟。兩個女仔食剛剛好👍🏻
二人餐

二人餐有兩碗麵+沙律+餃子+兩罐飲品
二人餐
2024-10-09 710 浏览
我真係好鍾意呢一間一幻 因為可以望住個海食拉麵真係好Chill🥰🥰 我間唔中都會好掛住呢間拉麵 算係我喺香港數一數二鍾意嘅拉麵🥺❤️❤️招牌蝦湯拉麵🍜我鍾意個湯濃啲同埋個面硬D嘅 佢個蝦湯真係好濃郁 每次食都覺得好開心 個叉燒都好好味 同個麵一齊食真係好夾 有陣時會有套餐優惠活動 ❤️餃子🥟我幾鍾意佢哋嘅餃子 個皮好薄 餡都好飽滿 加埋啲餃子醋真係好好味 忍唔住食多幾個 之前仲有餃子放題 任食餃子嘅感覺真係好正🥰🥰

❤️招牌蝦湯拉麵🍜

❤️餃子🥟
最近我在一家擁有壯麗海景的餐廳享用了美味的拉麵,這次用餐體驗真是令人難忘!🍜🌊 餐廳的環境非常寧靜,坐在窗邊,海浪輕輕拍打著岸邊,讓我感受到無比的放鬆。每一口拉麵都彷彿與這美麗的海景相輝映。我點了經典的豚骨拉麵,湯底濃郁,香氣四溢。🥢🥰 麵條彈牙,吸附著湯汁,讓每一口都充滿了美味的滋味。搭配上新鮮的叉燒和溏心蛋,簡直是無法抗拒的美味享受!🍳❤️在享用拉麵的同時,窗外的海景為這頓飯增添了許多情調,夕陽西下的時候,海面閃爍著金色的光芒,讓我感到無比幸福。✨ 如果你在這個地方,一定不要錯過這道拉麵和絕美的海景,相信你會愛上這裡的!🌅

2024-09-16
2024-09-21 874 浏览
行街行到攰攰地想搵野食, 但係成個商場既餐廳都普遍價格較高, 行到呢間拉麵價錢合理, 而且仲有海景, 最好就係無人等位.睇meau原來呢度最出名係蝦湯麵, 咁就要左個蕃茄蝦湯拉麵, 最簡單既款式應該係最易試到佢地既味道.先飲一啖湯, 好濃既蝦味, 唔油膩, 都好易入口.粗身拉麵都好爽口彈牙, 食晒成個麵都唔會覺得好飽濟.义燒都好軟腍, 但係就好薄, 份量好少, 略嫌不夠.整體都唔錯, 下次可以試下其他配搭.
先飲一啖湯, 好濃既蝦味, 唔油膩, 都好易入口.
粗身拉麵都好爽口彈牙, 食晒成個麵都唔會覺得好飽濟.
义燒都好軟腍, 但係就好薄, 份量好少, 略嫌不夠.
整體都唔錯, 下次可以試下其他配搭.
2024-09-16 890 浏览
星期二午飯時間,尖沙咀的海港城人煙稀少,讓我感到意外的寧靜。往日需要排隊才能入座的一幻拉麵,這次卻意外地沒有人排隊。甚至在未要求的情況下,我被安排坐在有海景的吧台旁!我點了一客蕃茄拉麵,還特意加了餃子和沙律,這樣的搭配讓整餐更加豐富。更令人放鬆的是,消費只需百多元,餐廳並沒有限時還枱限制,我可以悠閒地享受這頓寫意的海景拉麵,心情格外愉悅。雖然很多人都說一幻的拉麵味道偏鹹,但我自己並未覺得如此嚴重。或許這是因為每個人的味覺偏好不同。無論如何,這頓餐點讓我享受到難得的靜謐時光,也讓我更加喜愛這家拉麵店。

2024-09-10
  • 招牌蝦湯拉麵
  • 蕃茄蝦湯拉麵
喺尖沙咀返工,以前好鍾意食一幻,但當發現拉麵嘅質素同埋服務態度每況愈下,已經非常少去!是日路過,決定俾多次機會,可惜拉麵依舊一般,但服務繼續非常垃圾!手機落單我要講明要粗麵,最後送來幼面,佢自己幾個同事研究完係佢哋自己搞錯,最後過嚟問我:我哋搞錯咗,不如你要幼麵。我下咗一聲,佢就改口風:你要唔要碗幼麵?你唔要嘅我幫你再做過。阿姐,我可以要嘅我就唔會同你講你錯咗啦😓😓😓 一路食碗限定海鮮麵真係好油好油,材料一般,蝦同廣島蠔算OK,但兩隻青口根本超級嚴重過熟,縮水到只有一隻指甲咁大😫食咗百幾蚊,食物質素唔高都算啦,去到俾錢先真係火都嚟。係嘅,我俾錢嘅時候信用卡出咗啲問題,導致我要再重新set up, 的確係花咗佢一兩分鐘時間,但係收銀阿姐DoubleBo態度極為差劣,又黑面又晦氣,仲要俾說話我聽。好啦~我從此唔會再幫襯一幻。

好啦~我從此唔會再幫襯一幻。

限定海鮮拉麵
2024-07-31
2024-07-27 973 浏览
幾天前帶小朋友到尖沙咀上堂上完堂之後,經過海港城想起這裏有一間蝦湯拉麵比較出名所以決定來試一試我點了一款叉燒蝦湯拉麵吃拉麵之前一定要先飲這個蝦湯這裏的蝦湯真的很好喝未食過嘅,一定要過來試一試哦這裏的拉麵亦都很爽口 叉燒也很入味還有這個糖心蛋都很好吃
幾天前帶小朋友到尖沙咀上堂
上完堂之後,經過海港城
想起這裏有一間蝦湯拉麵比較出名
所以決定來試一試

我點了一款叉燒蝦湯拉麵
吃拉麵之前一定要先飲這個蝦湯
這裏的蝦湯真的很好喝
未食過嘅,一定要過來試一試哦

這裏的拉麵亦都很爽口
叉燒也很入味
還有這個糖心蛋都很好吃
2024-07-26 930 浏览
一幻由於太夜好多舖頭已經閂咗 ,最後竟然係去到傳說中嘅尖沙咀海景拉麵餐廳好肚餓嘅我就梗係淨係想食簡單個麵😂 就冇揀到窗邊位⭐️二人套餐 $288+$30因為其中一個面係期間限定嘅海老蝦湯底,所以要加$30,佢個湯底好濃郁,仲有2隻大蝦。套餐包咗兩個拉麵,一碟餃子,一個沙律,同埋兩杯嘢飲。另一個拉麵就揀咗拌麵,啲肉唔會油淋淋,撈落去幾好食。份明太子沙律有帶子,都幾新鮮👍🏻一幻餃子都正常發揮。最伏嘅位係嘢飲,我揀咗烏龍茶就梗係冇事,朋友揀咗士多啤梨梳打嘢飲,飲落去係藥水味😂 果然是多啤梨味嘅嘢唔可以亂咁揀!
一幻
好肚餓嘅我就梗係淨係想食簡單個麵😂 就冇揀到窗邊位
⭐️二人套餐 $288+$30
另一個拉麵就揀咗拌麵,啲肉唔會油淋淋,撈落去幾好食。
份明太子沙律有帶子,都幾新鮮👍🏻
一幻餃子都正常發揮。

因為很漂亮的海景一炮而紅的拉麵店當天在一幻吃的是他們的下午茶套餐 ($68)在尖沙嘴這種人流高的地方能吃到這樣價錢的套餐也算是挺不錯的但食物質素真的不怎麼好…😵‍💫𓍯招牌蝦味拉麵我選了鹽味 lina媽選了味噌 拉麵最重要的就是湯頭 但這間的湯頭真的一言難盡兩碗都好鹹 蝦味很濃 雖然沒有腥味 但一整碗吃下來真的很膩麵條選擇了粗麵 沒有什麼嚼勁😅𓍯 煎餃餃子皮沒有那種焦脆的口感但餡料很足 豬肉味偏重 但能微微吃到薑的香味
因為很漂亮的海景一炮而紅的拉麵店
當天在一幻吃的是他們的下午茶套餐 ($68)
在尖沙嘴這種人流高的地方

𓍯 煎餃
餃子皮沒有那種焦脆的口感
但餡料很足 豬肉味偏重 但能微微吃到薑的香味
2024-06-16 849 浏览
這店在海港城海運大廈地下,不難找,午飯時段,店內不算多人。點了:辛辣味噌蝦湯拉麵 ($88) 麵條選粗麵,小食選了溏心蛋 (另加$10)拉麵不算很彈牙,湯底蝦味不濃,味噌味道較特出,流心蛋不錯。服務ok,價格合理,整體不過不失。This shop is on the G/F of Ocean Terminal in Harbor City.Easy to find. It's not too crowded during lunch time.I ordered Spicy Miso Ebisoba ($88) thick noodle was selectedFor snack, soft-boiled egg was selected (additional $10)The ramen was not very chewy.The shrimp flavor of the soup base was not strong, but the miso flavor was significant.The soft-boiled egg was good.Service was ok
這店在海港城海運大廈地下,不難找,
午飯時段,店內不算多人。

點了:
辛辣味噌蝦湯拉麵 ($88)
麵條選粗麵,
小食選了溏心蛋 (另加$10)

拉麵不算很彈牙,
湯底蝦味不濃,味噌味道較特出,
流心蛋不錯。

服務ok,價格合理,
整體不過不失。

The ramen was not very chewy.
The soft-boiled egg was good.

Service was ok with reasonable price.
Overall, not bad.