餐厅: 一幻拉麵
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-04-10 1048 浏览
去到海港城行街買BB用品突然覺得好肚餓估唔到拉麵店都會有BB凳仲有空間放到BB車喺旁邊呢間拉麵店好出名,一直好想食上枱已經熱辣辣個湯好香好濃味👍🏻自己都幾鍾意食呢個湯我哋叫咗二人餐仲有沙律同餃子不過最好食都係拉麵
去到海港城行街買BB用品
突然覺得好肚餓
估唔到拉麵店都會有BB凳
仲有空間放到BB車喺旁邊

呢間拉麵店好出名,一直好想食
上枱已經熱辣辣
個湯好香好濃味👍🏻
自己都幾鍾意食呢個湯

我哋叫咗二人餐仲有沙律同餃子
不過最好食都係拉麵
2024-03-26 1078 浏览
以為咁出名好多人,點知好少人食,好後悔真係超難食,啲麵好油,啲湯冇乜蝦味,應該係味精多。個蛋真係好鹹似食緊鹹蛋,啲叉燒薄到好似紙咁,成碗嘢好似食緊油咁,可以唔洗再嚟。
以為咁出名好多人,點知好少人食,好後悔

2024-03-03 1060 浏览
相當出名既蝦湯拉麵🦐🦐港九新界都有唔同既分店今次就試左海港城既分店海港城既食肆太貴 一幻拉麵已經相對地價格貼地👍🏻非常闊落 始終非一般舖位 坐得舒服啲 咁既地段 一般拉麵店既服套務 收費算合理🙂叫左招牌既蝦湯拉麵🦐麵條:💫💫💫湯底:💫💫💫✨配料:💫💫💫配料(蛋):💫💫💫蝦湯底中等濃度 唔好過咸 算係岩港人口味 😋麵條掛到汁 合格 欠啲彈牙口感配料足 份量夠 蛋既熟度 流心都唔錯!正常發揮 不過不失😬
相當出名既蝦湯拉麵🦐🦐

配料(蛋):💫💫💫

蝦湯底中等濃度 唔好過咸 算係岩港人口味 😋
麵條掛到汁 合格 欠啲彈牙口感
配料足 份量夠
蛋既熟度 流心都唔錯!
正常發揮 不過不失😬

2024-03-02 752 浏览
一到店門口就已經好濃郁嘅蝦湯味傳出黎好多時都推出優惠生日優惠食平好多就試下覺得湯底偏鹹左少少不過真係好濃味好香面嘅份量都適中,而且軟硬都ok幼身嘅拉麵🍜都唔錯~都有好多蔥食落幾香口!有埋半隻溏心蛋都唔錯
一到店門口就已經好濃郁嘅蝦湯味傳出黎
好多時都推出優惠
生日優惠食平好多就試下
覺得湯底偏鹹左少少
不過真係好濃味好香
面嘅份量都適中,而且軟硬都ok
幼身嘅拉麵🍜都唔錯~
都有好多蔥食落幾香口!
有埋半隻溏心蛋都唔錯
2024-02-12 719 浏览
今日2月12日 下午6:00左右,我同家人光顧你地尖沙咀分店,當時裏面大量吉位,前邊排着隊有兩家人,我屋企人以為純粹睇餐牌唔係幫襯,所以我家人上前同職員講兩位,你哋嘅職員碌大隻眼凶神惡煞話排隊啦唔好打尖,其實當時我已經喺後邊排緊隊,同埋冇職員招呼前邊嗰兩家人,所以先行前搵職員,你哋呢間分店我經常嚟幫襯,但係冇諗過今日態度咁差囉,入咗之後發現到職員態度極差,要求攞碗但係好大力放低,服務差到咁點叫人幫襯。
  • 蝦湯拉麵
2024-02-10 698 浏览
套餐➡️海老牛乳蝦湯拉麵(選了粗麵)$138湯底幾濃海蝦味,幾好飲,粗麵掛湯,麵質口感唔錯!有一大隻燒過嘅蝦,南瓜蓉幾甜。龍蝦沙律配紫菜幾清新,好味😋整體來講,個人覺得碗拉麵加咗幾多額外嘢!其實傳統簡單一個濃湯底,大蝦和小小配菜(例如葱和竹筍)就可以,價錢略貴,試一次就夠。
套餐➡️海老牛乳蝦湯拉麵(選了粗麵)$138

龍蝦沙律配紫菜
幾清新,好味😋
2024-01-12
午餐
2024-01-12 726 浏览
12月1日, 星期五, 和暖食過江龍拉麵, 三個人, 食左~~~鹽味拉麵 湯好夠熱, 味道突出, 蛋做到溏心. 要左粗麵, 爽口, 但有D鹼水味 特濃蝦汁叉燒拌麵 叉燒, 麵酥去拌麵, 無乜鹼水味, 好正, 蝦汁有好大功勞叉燒飯唔一定食拉麵, 原來叉燒飯都好正, 叉燒麵酥撈日本米無得輸 蝦味飯糰  唔會實的的, 仲有蝦味, 幾好日式餃子 香脆, 味道好, 一啖一粒地方幾大. 維港景觀. 食物幾好, 唔淨止拉麵.

12月1日, 星期五, 和暖

食過江龍拉麵, 三個人, 食左~~~
鹽味拉麵
 特濃蝦汁叉燒拌麵
 叉燒, 麵酥去拌麵, 無乜鹼水味, 好正, 蝦汁有好大功勞
叉燒飯
唔一定食拉麵, 原來叉燒飯都好正, 叉燒麵酥撈日本米無得輸
 蝦味飯糰
 唔會實的的, 仲有蝦味, 幾好
日式餃子
 香脆, 味道好, 一啖一粒
地方幾大.
 維港景觀.
 食物幾好, 唔淨止拉麵.

2024-01-08 591 浏览
坐落於海港城,有少量吧台位置對住維港個view食物質素都ok原味拉麵全蝦湯-味噌幼麵,價錢$88:成碗好濃郁,食到後尾有d偏咸了,但整體都ok。推薦指數:💛💛💛💛南瓜沙律有配紫菜同美乃滋,價錢$18 南瓜都幾甜,相對來講都唔會滯推薦指數:💛💛💛
坐落於海港城,有少量吧台位置對住維港個view
食物質素都ok
推薦指數:💛💛💛💛

推薦指數:💛💛💛

• 蝦湯拉麵
係北海道大紅嘅一幻拉麵主打獨創嘅蝦湯拉麵,據說湯底每日新鮮熬製,每次都會用到𝟲𝟬𝗸𝗴北海道甜蝦、蝦油、豬油、蒜蓉同薑蓉精心炮製,好多人為咗一試而大排長龍。一幻過咗嚟香港都有一段時間,聽就聽得多,今日路過尖沙咀分店見唔洗等位就入去試一試喇!我哋叫咗$𝟭𝟮𝟴嘅一人套餐,包括有拉麵、沙律、餃子同埋嘢飲各一。🍜 招牌蝦湯拉麵個碗一放低已經聞到好香嘅鮮蝦味,湯底濃郁又足料。我哋今次簡嘅係幼麵,麵身完整地吸滿湯汁嘅精華,令到咬落去嘅時候滿口都係蝦嘅鮮味。叉燒肉嫩,脂肪同肉嘅比例適中,不過偏薄身小小。🥟 餃子餃子皮薄餡足,外皮啖啖脆口,內餡鮮美多汁。火候控制得好準,煎到底部金黃酥脆,頂部同時保持住柔軟,質感上嘅對比好鮮明。🍤 小蝦沙律小蝦沙律相對平時食開嘅沙律係幾特別。入面嘅蝦仔炸得脆脆甜甜,再加上雞胸肉條,令到沙律不單止清新,仲好有層次。係食完較重口味嘅拉麵後再嘗試呢個配搭會更加調適到味蕾。香港嘅一幻拉麵係環境設計都重現到日本總店嘅氛圍同原木色裝潢,空間闊落。不過佢哋推出嘅款式多數以蝦為主,獨特制勝,唔會刻意迎合大眾口味,所以鍾唔鍾意食好睇個人喜好,未必人人都啱,日師兄就覺得係中間偏上~

🍜 招牌蝦湯拉麵

🥟 餃子

🍤 小蝦沙律

2023-12-28 310 浏览
平時呢間排哂長龍,揀左 d下午時間去,好快就有位。咁難得對住個大海景揀左 bar枱坐,望住個海好爽。❃ 適量豚骨蝦湯拉麵呢個湯底好濃香,係我中意的味道,麵質都爽口,年叉燒普通,整體還可以。❃牛乳海老蝦湯拉麵呢個係限量款!勁中意~湯底好 creamy, 配搭埋蝦的鮮味,勁鮮甜,可能自己好中意牛奶,所以呢個我比好高分!但係 d配料都係麻麻地。❃ 辛辣餃子 / 原味餃子餃子皮薄餡靚,煎到幾脆口,好食~整體我覺得湯好飲,麵唔錯,但配料就麻麻地
平時呢間排哂長龍,揀左 d下午時間去,好快就有位。
咁難得對住個大海景揀左 bar枱坐,望住個海好爽。

❃ 適量豚骨蝦湯拉麵

❃牛乳海老蝦湯拉麵

❃ 辛辣餃子 / 原味餃子
餃子皮薄餡靚,煎到幾脆口,好食~

整體我覺得湯好飲,麵唔錯,但配料就麻麻地

2023-12-18 243 浏览
呢間拉麵店我成日幫襯,但每次去到都大排長龍,最鍾意就係食佢嘅特濃蝦湯拉麵,成碗面嘅湯底都好濃郁又好入味,拉麵軟硬適中,仲好大碗,份量都好足夠!仲有佢哋嘅餃子都好好味,推介😋
2023-12-06 363 浏览
來自北海道札幌的拉麵,主打蝦湯底及豚骨湯拉麵。該品牌創立於2009年由Naoki Hayashi創立,並於2018年在香港灣仔設立第一間分店,現時香港有六間分。 一幻拉麵湯頭主要是蝦頭高湯(60斤蝦頭熬煮3小時)、蝦頭煉成的蝦油、蒜蓉、背脂,再加入調味料:鹽味/醬油/味噌/辛辣味噌(香港限定/藩茄(香港限定)。 湯拉麵完成前均會因應需要加入蔥及粉紅色麵酥,唔講唔知麵酥係紅薑及蝦粉(蝦頭)製成。 另外餐桌設有蒜蓉、拉麵胡椒粉及七味粉,供顧客因應需要已加入。 蝦湯拉麵(味噌):蝦湯入味,拉麵掛湯,叉燒肥瘦均衡柔軟滑口。 辛辣味噌蝦湯拉麵(香港限定):辛辣味與蝦湯都算幾夾🤔,但辣味略為不足,個人再加左拉麵胡椒及七味粉。 特濃蝦汁叉燒拌麵(香港限定):拌麵指定為粗麵,叉燒則會選用角的五花肉,以蝦油、麵酥、蔥、紫菜絲、叉燒攪拌。味道有蝦味,同埋無加入背脂,整體無咁油口感較為清爽。但個人較喜熱辣辣的湯拉麵。

蝦湯拉麵(味噌):
蝦湯入味,拉麵掛湯,叉燒肥瘦均衡柔軟滑口。

辛辣味噌蝦湯拉麵(香港限定):

特濃蝦汁叉燒拌麵(香港限定):
2023-12-04 367 浏览
一入到去,環境幾大,埋邊仲有玻璃窗望海景食拉麵,感官嚟講一流。但可惜,一坐低諗住斟杯水飲,啲杯好油,好肥膩,好似冇洗乾淨咁,扣分食個前菜先,正正常常普普通通咁我就嗌咗個適量豚骨蝦味湯拉麵,啖湯超級精神,超重蝦味,上面亦有啲脆卜卜嘅炸薑粒增加口感。但係塊叉燒簡直不知所謂!又柴又乾,同X蘭果隻差唔多級數⋯但係隻蛋係好出色嘅,好流心。但得半隻⋯蛋都要慳⋯個麵不過不失,煮嘅時間剛剛好,所以口感幾好,全靠個湯底令到個面好食晒,啲人話湯底係拉麵嘅靈魂講得一啲都冇錯。同場加映煎餃子。普通到不能再普通。整體來說,應該唔會再試下一次。

沙律

食個前菜先,正正常常普普通通
蝦湯拉麵
糖心蛋(半隻)
叉燒
煎餃子
麵底

同場加映煎餃子。普通到不能再普通。

整體來說,應該唔會再試下一次。
蝦湯拉麵
糖心蛋(半隻)
2023-11-25 189 浏览
一幻拉麵,除了拉麵本身湯底足味濃厚,環境也是一絕,超級喜愛他們的無敵海景。個人喜歡蝦湯加豬骨的湯底,濃厚,回味無窮,蝦與豬骨相互配搭但不搶互相風頭,麵底本身也是十分彈牙,個人偏愛幼麵。
2023-11-24
  • 辛辣味噌蝦湯拉麵
2023-11-12 302 浏览
喺社交平台 見到有買一送一優惠估唔到星期日都有(星期日至星期四)我食到19:00 都見唔洗等位店舖乾淨又舒服上菜又快叫左個辛辣味噌蝦湯拉麵(粗麵)個湯底唔覺辣好重蝦味非常濃既湯底份量都好夠最鍾意有蒜泥、拉麵胡椒埋單$5x一碗真係超級抵
喺社交平台 見到有買一送一優惠
估唔到星期日都有(星期日至星期四)
我食到19:00 都見唔洗等位
店舖乾淨又舒服
上菜又快
叫左個辛辣味噌蝦湯拉麵(粗麵)
個湯底唔覺辣
好重蝦味
非常濃既湯底
份量都好夠
最鍾意有蒜泥、拉麵胡椒
埋單$5x一碗真係超級抵
2023-11-12