2021-10-31 388 浏览
留意到網上食評對呢間嘅comments都幾好,所以今日專登過嚟試吓,叫咗一個午餐,一個Alldaybreakfast,奶茶2杯,午餐嘅叉燒有啲鹹但其他味道都OK,希望可以改善一下過鹹嘅問題,至於Alldaybreakfast今次叫咗鷄扒,佢仲有魚柳、豬扒可以揀,味道大至唔錯嘅,奶茶都幾好,茶味幾夠濃郁,價錢方面都算合理,店員態度親切,因為舖頭唔算大所以今次被安排坐嘅位置都有少少迫,但整體嚟講可以再一試。
2021-10-31
2021-10-24 476 浏览
👦🏻:呢間叫 #一日三餐 係咪想我哋一日三餐都响度食 😆👧🏻:都好喎 🤤😝👩🏻:但你哋一日唔止食三餐囉 😆今次我哋order咗#全日早餐 #什果冰炸魚柳炸到脆卜卜 但魚肉仍然嫩滑仲有全餐必有的薯餅、茄汁豆、蕃茄片、炒蛋、腸#黑松露炒蛋菠蘿包 配雜果沙律好香、真係好香黑松露香味 大大個金黃色脆皮菠蘿包夾住新鮮炒起嘅黑松露炒蛋好食到噴住煙(熱)都要追住食 😂#黑白炒飯 #菠蘿冰 墨魚汁雞粒海鮮炒飯 炒飯粒粒分明 淡淡墨魚汁味唔會太濃 香口而不膩 海鮮配料份量十足 #招牌瑞士汁雞髀 配雜果沙律超大隻又超嫩滑又超濃味嘅瑞士汁雞髀 雞肉細嫩不老 食埋酸甜雜果沙律一齊食 好醒胃一日三餐 (旺角)📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖
👦🏻:呢間叫 #一日三餐 係咪想我哋一日三餐都响度食 😆
👧🏻:都好喎 🤤😝
👩🏻:但你哋一日唔止食三餐囉 😆

今次我哋order咗
#全日早餐 #什果冰
炸魚柳炸到脆卜卜 但魚肉仍然嫩滑
仲有全餐必有的薯餅、茄汁豆、蕃茄片、炒蛋、腸

#黑松露炒蛋菠蘿包 配雜果沙律
好香、真係好香黑松露香味
大大個金黃色脆皮菠蘿包夾住新鮮炒起嘅黑松露炒蛋
好食到噴住煙(熱)都要追住食 😂

#黑白炒飯 #菠蘿冰
墨魚汁雞粒海鮮炒飯

#招牌瑞士汁雞髀 配雜果沙律

一日三餐 (旺角)
📍旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖

2021-10-22
下午茶
  • 黑松露炒蛋菠蘿包
2021-10-21 296 浏览
平時lunchtime定夜晚 呢間都成日要排隊~入面都幾光猛乾淨 雖然唔係坐得好寬敞但都ok👍叫左晚餐 農家海鮮小炒王($88)同黑白炒飯($72)~小炒王~炒得好香又唔會太鹹 送飯一流🥳面頭仲要有炸魚仔 超級香口💯亦都好足料 有勁多海鮮😗魷魚同蜆肉食極仲有haha食晒成碟都無一條韮菜係難咬或者有渣既 正🥰~黑白炒飯~個飯用左墨魚汁炒 估佢唔到又幾惹味喎😍炒得都算乾身 餸有翠玉瓜 海鮮 雞肉之類 又係勁足料🤣🤣茶記黎講或者佢價錢唔算好平 但因為真係足料同好食~所以都覺得係抵食既😛
平時lunchtime定夜晚 呢間都成日要排隊~
入面都幾光猛乾淨 雖然唔係坐得好寬敞但都ok👍
叫左晚餐 農家海鮮小炒王($88)同黑白炒飯($72)
~小炒王~

黑白炒飯

農家海鮮小炒王
黑白炒飯
2021-10-21 340 浏览
一日三餐🍚🥢瑤柱蒸肉餅🍛$68同一般茶餐廳既肉餅相比起碼大一倍😱,而且肉餅肥瘦比例岩岩好🤓,加埋面頭瑤柱絲,送飯一流👍🏻————————————梅菜扣肉煲🥘$88梅菜超入味🤩,扣肉肥瘦比例完美😚,仲有好入味既白菜仔,送飯一流,食完扣肉唔會太有罪疚感😛———————————-木瓜燒肉老火湯🍲超有心既老火湯,木瓜已經煲到好淋,好好食😋❤️———————————-凍奶茶🧋(少甜少冰)個茶底好香🥰,同一般茶餐廳有好大既分別,而且餐廳不主動提供飲筒(支持環保)💪🏻
一日三餐🍚🥢
瑤柱蒸肉餅🍛$68
————————————
梅菜扣肉煲🥘$88
———————————-
木瓜燒肉老火湯🍲
超有心既老火湯,木瓜已經煲到好淋,好好食😋❤️
———————————-
凍奶茶🧋(少甜少冰)
梅菜扣肉煲
瑤柱蒸肉餅
梅菜扣肉煲
瑤柱蒸肉餅
2021-10-06 300 浏览
其實行過好幾次,個日因為去唔到想食個間,呢間又無人排,所以就撞左入去啦~呢間大家都唔陌生,而入面既野食其實都好吸引,呢期無咩話特別想食咩,男人好苦惱咁都唔知搵咩食,好就好在我未至於佢揀咩我就ban,所以個日都係佢幫我揀既焗芝士肉醬煎蛋飯 $62個肉醬好有小時候既味道,個茄味好正,隻蛋又煎得好好食,成件事好開心... 一來唔洗諗食咩,二黎食個時都唔洗點諗,放入口咬兩野就搞掂 (我同男人稱呢種為唔洗諗既野XD)招牌沙嗲牛肉公仔麵 $49我就成日去試last,男人就成日試呢個,而為免失望佢通常都會睇下人地comment先,結果都無失望,即係未至於嘩!好好食! 都係頭幾間,如無記錯,花生醬味比較濃

焗芝士肉醬煎蛋飯 $62

招牌沙嗲牛肉公仔麵 $49
2021-08-27
2021-09-30 317 浏览
🍴酸辣雞扒炒烏冬 65 蚊🌶️🐥大大碟烏冬 烏冬比較粗身 有芽菜 大葱 増加口感 烏冬盡吸酸辣汁 以一般人黎講真係幾辣下 酸辣得黎幾惹味 雞扒比較厚身厚肉 所以咬落去比較煙韌🐥 整體唔錯🍴懷舊雜扒 98 蚊真係好懷舊 有 d似20 年前再之前去 d西餐廳食既雜扒 有熱辣辣既粗身薯條 點凍茄汁最正🍅 牛扒 雞扒 豬扒 大司華力腸 🐷 最正係有個荷包蛋 d蛋汁連埋洋葱汁撈埋雜扒食 好味#酸辣 #雞扒 #烏冬 #雜扒 #牛扒 #煎蛋 #司華力腸 #薯條 #鐵板Score 平均分 <7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#一日三餐旺角通菜街2q 至2z鴻輝大廈地下 7 號鋪~~~~~~~~~~~~

🍴酸辣雞扒炒烏冬 65 蚊🌶️🐥

🍴懷舊雜扒 98 蚊

Score 平均分 <7.7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#一日三餐
旺角通菜街2q 至2z鴻輝大廈地下 7 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-08-10
2021-09-27 253 浏览
天色不會每日也明亮如晴空!暴風雨下,都係要生存,都要食嘢!曾經好有緣見過老闆!我好掛住佢,今日咁啱要做身體檢查!咁啱又喺附近,咁就食個午餐先啦!時間尚早,入到去直接有位!一直好想食呢度嘅鐵板!今日終於可以試一番啦!咁就點左個鐵板乾炒牛河,去咁多間茶餐廳,第一次見鐵板上乾炒牛河,唔理啦,叫咗先!等候時間都唔算耐!上枱嘅時候仲灑灑聲!嘩,咁有鑊氣,比我想像中仲要香,食落口差啲辣親,真係即叫即做,即叫即炒啦!正!又係加分位!都幾足料下㗎!牛肉都比其他茶餐廳還要多,份量都幾大份下,河粉都好夠林,牛肉都唔算太韌,如果牛肉生少少上碟,咁就做到完美!叫咗杯凍檸茶,茶底又係正,又唔苦澀!又夠清!👍我好鍾意!最後希望大家要頑強面對逆境,係不久嘅將來,晴天會降臨,仲有喺逆境下,要食足一日三餐,呢個係健康生活要素其中之一!大家一齊加油💪🏻
鐵板乾炒牛河

叫咗杯凍檸茶,茶底又係正,又唔苦澀!又夠清!👍我好鍾意!

2021-09-27
鐵板乾炒牛河
2021-09-21 243 浏览
港式快餐多數有中有西式野食,同朋友黎食,都唔怕有人有野唔啱食~ 而且d 員工好 nice~ 所以出親 MK 都幾鐘意黎呢度^^皇牌焗豬排飯又一證明焗飯係 right choice~ 上次都係食焗飯的!新鮮出爐,個焗豬飯食個陣仲熱,豬排好食多汁~ 汁同飯既比例都剛好~ 一放低係枱,我兩個 friend 已經 M 咗 d 黎食 (笑)招牌豉油雞配白飯其實豉油雞除咗個汁,最重要都係隻雞,不過今次隻雞未到好滑>< 食唔到一 sor sor 個種爽嫰,但雞都算入味既~ 都算合格仲有好多野未試,但暫時都係推薦食焗飯同炒飯類 hehe

皇牌焗豬排飯

招牌豉油雞配白飯

仲有好多野未試,但暫時都係推薦食焗飯同炒飯類 hehe
2021-09-17 200 浏览
今晚去左旺角搵野食,難得見到一日三餐唔洗排隊,仲唔拿拿臨去搵個靚位食飯醫肚仔。同平時一樣,填好表量好體溫就坐低,不過有少少失望冇主動比熱水。Dinner menu 都係中餐多,其他都係一般茶記野食,價錢就茶記價。本身想order招牌雞飯,點知賣晒,真心好想試😞😞最後叫左個鐵板XO醬海鮮炒烏冬,上到黎塊鐵板仲咋咋聲,雖然唔係好夠辣,但係勝在海鮮夠多、又唔會太油,所以真心幾值得去試。我一個肥仔食都夠飽,就知份量夠啦

2021-09-17
2021-09-15 181 浏览
一日三餐食乜好,可以考慮去呢度 主打家常小菜 茶餐廳焗飯其中一個老闆係有份開餐車,本身就做開餐飲 所以食物水準非常高咕嚕素雞 紅白焗飯 炒飯咕嚕汁素雞 炸到好脆口既素雞件掛上酸甜既醬汁,真係同真肉一樣咁好食!酸酸甜甜撈飯食一流你睇佢幾大碗飯!炒飯用黃薑粉炒香再加肉碎同肉鬆提子 口感豐富 炒得粒粒爽身分明 完全唔油仲好好食紅汁係番茄 白色自然係白汁忌廉汁 一邊係豬扒一邊係白汁雞粟米食個陣拌勻一齊食 酸中帶忌廉既香滑 滑又食到番茄既甜 底下炒飯係蛋炒飯炒到好乾爽幾多汁都唔怕!排隊等5分鐘有位~好快有得食~評分8/10消費$177旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖
一日三餐食乜好,可以考慮去呢度 主打家常小菜 茶餐廳焗飯
咕嚕素雞 紅白焗飯 炒飯
排隊等5分鐘有位~好快有得食~

評分8/10
消費$177
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖
店舖秉持著「每天用心準備的日常飯菜,還原香港的本色,為所有香港人的生活注入一種熟悉、一腔堅持、一份平淡的安樂。」所以提供的都不是精緻巧妙嘅打卡食物,反而是令人溫暖的家常便飯/港式茶記風味🥰💕一心想試沙嗲牛麵 可惜發現只是供應至晚上六時不過好彩選擇仍然多籮籮~唔洗轉場組ฅʕ,,•ꈊ•,,ʔ 岩岩去到滿座 但係門口排咗大約15分鐘隊就有位!🔖鐵板XO豬扒炒公仔麵放心~佢豬扒係細心地切開咗 方便進食唔超有鑊氣 唔係求其炒兩下就放上鐵板到公仔麵條條分明 唔會痴埋一舊 呢點非常好❤️仲要加埋XO醬 食落更加香口惹味呢😛!! 🔖太極鴛鴦焗飯經典港式焗飯 注意⚠️需要等待約20分鐘!一上碟 有驚喜 因為是使用長方形器皿盛載住 對比起以往 常用圓形再砌成太極圖案略有不同超多醬汁 誇張啲講 簡直可覆蓋每粒米飯🍚✨

一心想試沙嗲牛麵 可惜發現只是供應至晚上六時
不過好彩選擇仍然多籮籮~唔洗轉場組ฅʕ,,•ꈊ•,,ʔ

岩岩去到滿座 但係門口排咗大約15分鐘隊就有位!

🔖鐵板XO豬扒炒公仔麵
放心~佢豬扒係細心地切開咗 方便進食唔
超有鑊氣 唔係求其炒兩下就放上鐵板到
公仔麵條條分明 唔會痴埋一舊 呢點非常好❤️
仲要加埋XO醬 食落更加香口惹味呢😛!!

🔖太極鴛鴦焗飯
經典港式焗飯 注意⚠️需要等待約20分鐘!
一上碟 有驚喜 因為是使用長方形器皿盛載住
對比起以往 常用圓形再砌成太極圖案略有不同
超多醬汁 誇張啲講 簡直可覆蓋每粒米飯🍚✨
鐵板XO豬扒炒公仔麵
太極鴛鴦焗飯
鐵板XO豬扒炒公仔麵
2021-09-06 173 浏览
日子一日一日咁過,一日三餐都係要食,工都係繼續返。今日自己一個出去食lunch特登幫襯呢間成日要排隊既黃店,因為一個人易d有位😂由我食到走,門口都仲有人排緊隊。又望出去,隔離幾間黃店都係排緊隊。有人話香港人好善忘,但其實有啲嘢,香港人永遠都會記住。午餐D—黑椒牛柳絲炒麵($62+$3凍飲)比起軟身的炒麵我更喜歡廣東炒麵,這裡用的廣生麵好像比我在其他地方吃的較幼身,口感脆中帶軟,香氣十足。牛柳黑椒味重,吃得到麵的香脆,也能吃到芡汁的香濃入味
有人話香港人好善忘,但其實有啲嘢,香港人永遠都會記住。

黑椒牛柳絲炒麵

午餐D—黑椒牛柳絲炒麵($62+$3凍飲)
牛柳黑椒味重,吃得到麵的香脆,也能吃到芡汁的香濃入味
2021-09-06
黑椒牛柳絲炒麵
2021-08-22 251 浏览
#旺角 #一日三餐 💛 高質外賣盒❤儀式感滿滿!#常餐B 有#葱油雞扒撈公仔麵 配 #3.6牛乳炒滑蛋 同#丹麥多士 再叫咗#茶走 😍#葱油雞扒 好味😋雞扒本身就有醃,入面啲肉都有味,所以加埋葱油就咸得濟,被煎過嘅雞皮超級好食,香脆😍#撈公仔麵 可能因為我放咗一陣,所以個麵偏乾,不過都證明個麵無放太多油👍#炒滑蛋 好好食,好夠滑,有蛋味,仲有半熟蛋漿😍丹麥多士就好味,鬆軟,有牛油味,外皮又夠脆😍茶走就煉奶夠多,茶底略嫌有少少澀,同唔夠茶香😅最後,成個外賣好靚,又紙袋又紙盒,即棄筷子包裝又有日文字,好似叫咗日式便當外賣,而唔係茶記外賣,拎出黎都高檔啲,開心啲🤣味道: 7/10味精: 7/10價錢: 6/10環境: NA服務: 7/10#vinainmongkok #vinafood #hkstyle #hkcafe #chakee #hkfood #hkcuisine #milkteawithcondensedmilk #scrambleegg #scallionoilchickenwithnoodles #denishtoast #foodporn #foodie #hkfoodie
#旺角 #一日三餐 💛 高質外賣盒❤儀式感滿滿!

#炒滑蛋 好好食,好夠滑,有蛋味,仲有半熟蛋漿😍

丹麥多士就好味,鬆軟,有牛油味,外皮又夠脆😍

茶走就煉奶夠多,茶底略嫌有少少澀,同唔夠茶香😅

味道: 7/10
味精: 7/10
價錢: 6/10
環境: NA
服務: 7/10

#vinainmongkok #vinafood #hkstyle #hkcafe #chakee #hkfood #hkcuisine #milkteawithcondensedmilk #scrambleegg #scallionoilchickenwithnoodles #denishtoast #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes
常餐b配茶走
2021-08-21 212 浏览
🐷皇牌焗豬扒飯 $60即叫即焗,熱辣辣出爐飯底炒得好乾爽,豬扒夠淋而且好多肉汁夠多,夠撈埋哂啲飯一齊食🌸賞花杏仁露唔係個個都鍾意杏霜味😆但我超鍾意陣味雖然飲落只係一杯普通嘅熱杏霜,淨係開頭飲頭幾啖可以聞到啲玫瑰花味🌹但係上面啲玫瑰花瓣真係幫佢嘅樣貌加左唔少分,淨係影相都夠😍
🐷皇牌焗豬扒飯 $60
即叫即焗,熱辣辣出爐
飯底炒得好乾爽,豬扒夠淋而且好多肉
汁夠多,夠撈埋哂啲飯一齊食

🌸賞花杏仁露
唔係個個都鍾意杏霜味😆但我超鍾意陣味
茶餐廳在香港有不少,而且店名也五花八門最近就有一間店名頗吸引我~就有興趣去囉!說的是位於旺角的 一日三餐 可能頗有人氣的關係,星期六下午都有人排隊 ...大約要等15分鐘左右吧而我去親 荼餐廳最喜歡點的就是常餐 ...特別是 - 招牌沙嗲牛肉麵 ($49)牛肉份量都算多~而且口感亦很嫩滑!沙嗲味香濃,當然還帶有花生香 另外我將公仔麵轉做通粉,幾彈牙的呢這餐亦配了 - 丹麥多士 & 火腿奄列多士其實就像千層酥那樣子~外酥內軟。奄列就普普通通,火腿感覺有點少 ... 最後跟餐飲品可選一杯熱飲 ..選了 - 賞花杏仁露 ~不需要額外加錢的呢杏仁味頗濃,還有幾片玫瑰花瓣裝飾。朋友點的則是 - 懷舊雜扒 ($98)飲品要加錢,熱飲的話 +$6
茶餐廳在香港有不少,而且店名也五花八門
最近就有一間店名頗吸引我~就有興趣去囉!
說的是位於旺角的 一日三餐

而我去親 荼餐廳最喜歡點的就是常餐 ...
特別是 - 招牌沙嗲牛肉麵 ($49)
牛肉份量都算多~而且口感亦很嫩滑!
沙嗲味香濃,當然還帶有花生香
另外我將公仔麵轉做通粉,幾彈牙的呢
招牌沙嗲牛肉麵 (餐)

這餐亦配了 - 丹麥多士 & 火腿奄列
多士其實就像千層酥那樣子~外酥內軟。
奄列就普普通通,火腿感覺有點少 ...
丹麥多士
火腿奄列

最後跟餐飲品可選一杯熱飲 ..
選了 - 賞花杏仁露 ~不需要額外加錢的呢
杏仁味頗濃,還有幾片玫瑰花瓣裝飾。
賞花杏仁露

朋友點的則是 - 懷舊雜扒 ($98)
飲品要加錢,熱飲的話 +$6
懷舊雜扒
2021-08-14
$76.5 (午餐)
招牌沙嗲牛肉麵 (餐)
丹麥多士
賞花杏仁露