2021-08-17 159 浏览
嚟到旺角又想食地道茶記?無問題!女人街依度就有間新開茶記💛——一日三餐。週末下午熱辣辣,但依度仍然有人龍喺度排隊,好彩我哋都唔使等好耐,唔使十五分鐘就入得去啦!Menu選擇都幾多,有焗飯、炒粉麵、咖哩🍛等等。焗咖喱雞扒飯 HKD60焗豬扒飯就食得多,焗咖喱飯就少見啲啦!咖哩係港式咖哩,仲有啲芝士喺面頭,唔多唔少,唔會食食吓覺都好滯🤰🏻。雞扒有一整塊,雞皮煎香咗,切開亦見到剛剛好熟嘅肉質,味道👍🏻👍🏻👍🏻。飯底係炒飯蛋,有誠意💛乾炒牛河 $62色水睇落就麻麻,深色啲嘅話就好啦!不過顏色唔影響佢嘅味道,都有少少鑊氣。牛肉份量足夠,如果炒河份嘅份量多啲就好啦!味道對得起價錢,以茶記嚟講都幾好,而且都有啲岀面未見過嘅菜式,例如係焗黑松露芝士海鮮飯都幾特別,有機會會再嚟試吓🖤

焗咖喱雞扒飯 HKD60

乾炒牛河 $62

夜晚八點半去女人街,想快d食完返屋企,見呢間最少人,排5分鐘就入得。先講個食得過嘅。$6x 鰻魚炒飯可以,味道同份量都恰當,鰻魚比五十嵐大粒d。$98 鐵板雜扒見到推介就試試,點知中伏。鐵板完全唔熱,d汁倒落去就一野撻係度,同膠碟上無分別。份量唔算多。材料如蛋、薯角、腸不貴。最重頭嘅豬牛扒,豬係普通薄豬扒。牛鋸唔開。整體用餐感覺極差,真係可以我行我上。收成百蚊只係食咗個空虛同遺憾,仲要冇野飲。已經無興趣再試其他食物。
先講個食得過嘅。

$6x 鰻魚炒飯
可以,味道同份量都恰當,鰻魚比五十嵐大粒d。
雜扒

$98 鐵板雜扒

已經無興趣再試其他食物。
🐻又黎到旺角同油麻地附近,突然醒起要試下成日都有人龍既 @threemealshk ,今次落完雨係出面排隊,有少少唔自在,因為出面比較多積水同冷氣機水 🥲 好彩等左陣就有得入去食,仲有下午茶餐添啊❗️⁡🐻食後感‼️⁡✨「炸珍寶雞髀 拼 沙律」$40炸髀 🍗 真係幾大隻,而且夠熱夠脆卜卜,雞肉又juicy 🤤 沙律加左d脆瓜幾特別,口感味道正 🤩⁡✨「自選常餐」$51最開心尼個常餐咩都可以自己揀❗️仲有🐻很愛既薯餅同丹麥厚多士 🍞 不過最令🐻意外既係沙嗲牛肉麵既公仔麵底 😳 口感滑而且有點煙韌,推❗️⁡另外一提,佢地既奶茶著重茶味濃,所以偏澀 😬

🐻食後感‼️

✨「炸珍寶雞髀 拼 沙律」$40

✨「自選常餐」$51

另外一提,佢地既奶茶著重茶味濃,所以偏澀 😬
2021-07-31 209 浏览
📍 招牌蔥油雞扒撈公仔麵 (8/10) 雞扒🐓好大塊,外面煎到香脆,裏面雞肉依然嫩滑多汁😋。蔥油份量超多,而且好鍾意d蔥粒大大粒,有香味之餘👃🏻,好有咬口🦷。公仔麵🍜口感彈牙有質感,每條都好仔細撈埋鼓油,味道同蔥油balance得好好,唔會好鹹或者好油。丹麥多士🍞好好食,表面烘到微焦,帶出多士既牛油香👃🏻。味道亦更加有層次,包邊酥脆、裏面牛油味濃郁,只係表面牛油🧈搽多左少少,比較油膩🤔。炒蛋🥚好滑有牛油香,好重蛋味。特登加左咖啡公義既良心咖啡☕️(白色-中深烘培🔥),除左咖啡味☕️香濃,呢間良心企業仲會回報同幫助社區🪜,創造一個更加好既生活🌍。
📍 招牌蔥油雞扒撈公仔麵 (8/10)
2021-07-23 292 浏览
點樣食推介✨💛良心茶餐廳💛💛旺角黃店💛一日三餐地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖🍖招牌沙嗲牛肉公仔麵 $38 (7.7/10)佢成個餐仲有滑蛋同埋多士,想講沙嗲牛係每次去茶餐廳都忍唔住叫,特別係早餐食返個湯麵黎暖胃真係好醒腦醒神,依度個公仔麵熟度煮得啱啱好,食落爽口彈牙🤣,而牛肉份量都唔少,成碗嘢食完好滿足! 佢個3.6牛乳滑蛋亦都真係幾滑,但身為重口味人士當然都會忍唔住落幾下鹽調個靚味,另外個丹麥多士都幾得意,類似千層,應該落左好多牛油整,超肥西😝🍖肥仔推介早餐扒餐 $38 (7.5/10)大家有得選擇雞扒or豬扒or魚柳,我地就要左魚柳,炸到黃金色脆卜卜咁食好正!仲有腸仔or餐肉or火腿揀,依d致癌物質例牌都係咁嘅味喇,點會唔好食🤣 而每個餐都依然係跟滑蛋同多士,話說我個人成日食早餐都覺得扒餐冇湯麵餐抵食👻,既然大家都係會跟多士滑蛋又同價錢,諗唔到有咩理由唔食湯麵餐🤣,不過扒餐都係會偶爾嗌黎食,haha🍖燒賣皇后燒賣6粒 + 牛肉球2粒 $29 (7.3/10)身為燒賣皇后fans見到真係忍唔住嗌,唔食牛肉球其實仲有腸粉可以選擇,但可惜燒賣蒸到個皮乾左dd,牛肉球都冇咩
點樣食推介✨

💛良心茶餐廳💛
💛旺角黃店💛

一日三餐
地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖

🍖招牌沙嗲牛肉公仔麵 $38 (7.7/10)

🍖肥仔推介早餐扒餐 $38 (7.5/10)

身為燒賣皇后fans見到真係忍唔住嗌,唔食牛肉球其實仲有腸粉可以選擇,但可惜燒賣蒸到個皮乾左dd,牛肉球都冇咩特別🤣,依個餐真係口痕挑戰自己個胃先嗌🤣🤣

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

之前試過一點黎食一日三餐,條隊長到我懷疑人生🤣,強烈建議大家11點黎,咁就可以chill住食早餐🥸,早起的鳥兒有平早餐食!
2021-07-20 358 浏览
.📍一日三餐📍 #饅頭去旺角 #饅頭的港味道------------------------------黑松露炒蛋菠蘿包 ($38)外皮咬落唔夠酥脆,而且都幾容易剝落🤔,不過顏色焗得幾靚,裂縫分佈平均,味道就似雞蛋仔,奶香比坊間重🥛,相對較甜;麵包鬆軟有回彈😋,夾住香滑蓬鬆嘅炒蛋,唔會整濕個包,仲伴隨住香口嘅松露味😍,但係松露分佈非常參差。整體鹹甜唱和,係個唔錯嘅下午茶,配埋旁邊份量極多嘅沙律非常之飽肚。不過當我見到個菠蘿包同佢ig影出嚟嘅賣相差別咁大嘅時候,講真都有少少失望。------------------------------奶茶 (跟餐)茶底非常濃厚,偏澀,但入口依然細滑,值得一試。------------------------------整體評分:7.3/10小編回頭率:6.5/10整體嚟講係一間未必出彩,但至少唔伏嘅黃店茶記💛,可以一試。
📍一日三餐📍 #饅頭去旺角 #饅頭的港味道
黑松露炒蛋菠蘿包 ($38)

奶茶 (跟餐)
茶底非常濃厚,偏澀,但入口依然細滑,值得一試。
整體評分:7.3/10
小編回頭率:6.5/10

整體嚟講係一間未必出彩,但至少唔伏嘅黃店茶記💛,可以一試。
黑松露炒蛋菠蘿包
2021-07-18 168 浏览
餐點份量大兩個細食女仔嗌一個豬扒飯下一個菠蘿包都足夠1.皇牌焗豬扒飯配上好濃既蕃茄汁仲有新鮮嘅蕃茄冇得輸咁好食2.菠蘿包裏面嘅黑松露炒蛋份量好多伴碟沙律味道偏酸 味道正常 係一間好好食嘅茶餐廳值得大家幫襯!
餐點份量大
兩個細食女仔嗌一個豬扒飯下一個菠蘿包都足夠
1.皇牌焗豬扒飯配上好濃既蕃茄汁仲有新鮮嘅蕃茄
冇得輸咁好食
2.菠蘿包裏面嘅黑松露炒蛋份量好多
伴碟沙律味道偏酸 味道正常
係一間好好食嘅茶餐廳值得大家幫襯!
  • 賞花杏仁露
  • 黑松露炒蛋菠蘿包
2021-07-11 117 浏览
來試試這間大排長龍嘅餐廳,有時經過下午茶時間都好多人排,今日隨心行到見無人龍,直入試一試。唔知係咪嗌錯嘢,味道質素係麻麻地。炒伊麵應該係一大兜炒起,睇得出顏色不均勻,食落味道亦不均勻。下午茶嘅價錢,以呢個份量味道係無投訴嘅,不過要喺度食晚餐真係唔會喇,平時見晚餐價錢都接近100蚊一碟。 如果夜晚有機會唔洗排隊會考慮食一次晚餐嘅。紅豆西多,等待時間較耐,要先讚吓外表極脆,紅豆餡一粒粒係軟屬口感,雖然紅豆餡睇落似蜜麻麻填滿中心個餡,紅豆餡個人感覺係唔夠多,口感一般,味道總係差啲,或者係餡料唔夠甜,無味道可言。環境舒適,疫情下亦有分隔,不過隔離枱個嬸嬸叉咗腳過嚟,喺兩張枱嘅中間行人通道位,好爽皮咁甩埋鞋,啲腳趾揚下揚下咁,視線見到其實都好影響胃口,不過客人要咁做店方都控制唔到,呢個動作或者係好影響我今餐味覺之一。

紅豆西多,等待時間較耐,要先讚吓外表極脆,

2021-06-25 245 浏览
晨早11:00打完拳想去食個早餐,因為好多鋪頭都12:00先開門,行行下咁啱見到呢間餐廳已經開左,就嚟試下佢嘅常餐。常餐我揀左要雞扒、炒蛋、通粉、要香腸同埋丹麥厚多士,再要一杯熱華田。通粉嘅份量都好多,重點係佢係黃店嚟!仲放左好多蘋果日報係門口💪🏻緊係要支持下!

2021-06-22 217 浏览
初試一日三餐,見佢有下午茶,價格都是$35-$50 ,經濟實惠! 入座都已經好滿,好多人,中間有膠板隔住對面食客,環境就一般茶餐廳格局,不太搶眼!位置就好方便,女人街尾第二間店,好易搵到位! 入座後,睇睇餐牌,餐牌有點污糟同埋好殘。茶餐廳都係咁樣算了吧! 我叫了咖哩焗豬扒飯,熱檸茶。等了10分鐘就到了,賣相都很好,份量是迷你,我一個女仔是可以,如果男仔可能不夠食! 豬扒比較韌,咖哩汁就好好味,不辣,但很惹味! 飯適中不太軟太硬,豬扒都可以,如果軟身硬好! 熱檸茶都很好,檸檬夠多片,茶味香濃。最後付款用現金,沒有8達通不夠方便! 整體合格,有改善空間!

熱檸茶都很好,檸檬夠多片,茶味香濃。

最後付款用現金,沒有8達通不夠方便!
整體合格,有改善空間!

咖喱豬扒焗飯
2021-06-22
2021-06-15 230 浏览
這一間店每次行過都有條長隊,今日落雨見冇人排隊就衝入去食個早餐,地方環境都好乾淨,叫咗個F餐肥仔推介早餐扒餐配賞花杏仁霜,佢哋個早餐到11點就完結。先來杯嘢飲,杯杏仁霜上邊真係有幾塊花瓣片🤣,早餐我選了魚柳,魚柳是即叫即炸所以脆皮香口,香腸應該是廚師腸,個炒雞蛋幾滑,但個厚多士就唔係熱有少少失望😮‍💨,價錢來講$38份量好充足,味道也值80分👍🏻。見佢餐牌,又有下午茶、常餐、雜扒餐都好多選擇。下次有機會試吓其他
賞花杏仁霜
2021-06-15
$38 (早餐)
賞花杏仁霜
2021-06-06 150 浏览
咁岩行過旺角見有位就入黎試下😆😆見到呢間茶記都幾多人食都好full,有時都會有人係出面排隊,本來想食特餐,但佢地既夜晚係無特餐食如果晚上有埋呢啲食先叫正常呀?鐵板XO豬扒炒烏冬$68-超級普通同平時茶記一樣,但個豬肉幾好食既,肉質偏林。招牌豉油雞配白飯$68-見到啲色都好深色,但食落好淡味,得啲色係到,雞都算滑但佢呢度凍飲係要加$9,通常出面都係加$3,食物質素都係一般,一啲都唔性價比,唔需要話刻意黎食
如果晚上有埋呢啲食先叫正常呀?

2021-06-04
2021-06-06 176 浏览
未到早上7點半已經有人排隊就知一定好食😋簡潔的早餐meal 本來想叫all day breakfast,但又驚自己食唔晒🥸最後揀咗沙嘜牛公仔麵餐沙嘜味足,分量又夠。再配個3.6牛奶的炒蛋,有90分。食到一半發現有人叫燒賣😳同個fd 係度諗,個meal 都無燒賣,點叫嫁。原來👇完全無留意到😂燒賣皇后燒賣,聽個名就知啦。重點係無魚肉啊!全豬肉,冬菇製的燒賣,幾粒就可以買飽😎最後我哋吃埋黎食。飽死左。食完又可以返屋企瞓lu.完
未到早上7點半已經有人排隊
就知一定好食😋

簡潔的早餐meal

最後揀咗沙嘜牛公仔麵餐

沙嘜味足,分量又夠。
再配個3.6牛奶的炒蛋,有90分。

食到一半發現有人叫燒賣😳
同個fd 係度諗,個meal 都無燒賣,點叫嫁。
原來👇

完全無留意到😂

燒賣皇后燒賣,聽個名就知啦。
重點係無魚肉啊!全豬肉,冬菇製的燒賣,幾粒就可以買飽😎
最後我哋吃埋黎食。
飽死左。

食完又可以返屋企瞓lu.

2021-06-06
$40 (早餐)
2021-06-01 152 浏览
-🍛迷你焗咖喱豬扒飯 $48呢個係下午茶嘅份量,女仔食已經覺得好飽,落咗好多芝士,咖喱食落唔辣,我覺得啱啱好,而且個飯係炒飯底,我好鍾意呢個飯,佢嘅豬扒咬落唔硬,而且唔多骨☺️🍵賞花杏仁露 $0記得攪勻先飲,我自己唔係好鍾意杏仁味,如果鍾意飲杏仁露嘅可以叫呢杯,濃味得嚟,打卡好靚#sorriso_九龍 #sorriso_旺角-📍一日三餐旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖🕑Mon to Sun 7:30~22:00
🍛迷你焗咖喱豬扒飯 $48

🍵賞花杏仁露 $0

#sorriso_九龍 #sorriso_旺角
📍一日三餐
旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖

🕑Mon to Sun 7:30~22:00
2021-05-26 150 浏览
雖然我承認自己喜歡吃東西,但其實通常我都只是吃一日三餐正餐而已,甚少吃下午茶或消夜。不過凡事總有例外,有時候我都會吃個下午茶代替午餐。下午茶吃甚麼好,到哪裡吃,如果有得揀的話,當然是去一些屬於香港人的餐廳,難道去幫襯放棄香港年輕人的集團餐廳嗎?這次來到這間「一日三餐」吃東西,吃的不是一日三餐,正是下午茶,從各款下午茶中,選擇了「豉油皇雞髀拼港式沙律」。這下午茶的雞髀大大隻,豉油味極濃,雞肉都被浸得軟腍入味,港式沙律也份量極多,菠蘿、蘿蔔、蘋果都被大量的卡夫沙律醬包圍,酸滋滋的,極醒胃,配以一杯冰凍的奶茶,足以飽肚,也好吃。雖然在這間有心餐廳吃過早餐和下午茶,但午餐和晚餐還不曾幫襯過,下次吧,我一定會來捧你場,來吃午餐和晚餐的。
下午茶