2018-06-22 253 浏览
今朝突然好想食蘿蔔糕,所以去咗一粥麵食早餐,夠曬滿足。 雞扒、火腿、 超滑炒蛋,配蘿蔔糕,再加多個牛肉通粉,點埋杯熱奶茶,好飽,正到不得了, lunch 都可以慳番了。
今朝突然好想食蘿蔔糕,所以去咗一粥麵食早餐,夠曬滿足。

2018-06-16
早餐
話說本人今天六點途經這裡,因為巳是六點關係,所以本人只是點了一隻咸肉稷和一杯豆漿,其後本人在進食,而我旁邊有另一位客人在,不過他巳食完,他只是在用IPad睇電視劇,而座位上只有一個擺放冰凍奶茶的膠兜和吉杯,其後本人也食完咸肉稷啦,但是豆漿還未飲完,但是很有趣和令人生氣的是有一個負責收拾餐盤走來問我還要不要?跟著第一個問題就是為什麼旁邊那個客人的冰凍奶茶,職員不去收走先,我仍然沒有食完就走過來收走,而且還要第一個想收走我不讓她收,跟著不夠兩分鐘,另一個又走過來收。最令人氣憤的是其後找到水吧經理投訴,其後那個女經理也在我離開的時候也駡那兩個女員工以後小心,但是那兩個女員工居然當著客人面前駡回那個女經理,我真想問一問羅銘盛是如何訓練下屬的
2018-05-10
2018-02-10 329 浏览
上星期五晚,當日我有啲唔舒服,去咗一粥麵(愉翠苑分店)食皮蛋瘦肉粥。皮蛋瘦肉粥上面放有花生和蔥絲,即使令碗粥既樣貌有所提升!皮蛋瘦肉粥裏面主菜當然係皮蛋,皮蛋和瘦肉都藏在粥底,所以要攪勻食先有味道。粥入面大約有一隻皮蛋嘅份量,皮蛋味道都OK。入面嘅瘦肉絲應該有用鹽調過味,都算有少少肉味。不過我就覺得粥沒有太多皮蛋嘅味道。皮蛋有皮蛋味,粥有粥味。🙈如果佢哋可以一齊煲耐啲,相信味道應該可以提升!簡單來講,有進步空間。

皮蛋瘦肉粥上面放有花生和蔥絲,即使令碗粥既樣貌有所提升!

2018-01-29 109 浏览
星期五睌上,由於不太肚餓,又趕住去上堂,去一粥麵叫了一碗雲吞麵醫肚。事關一粥麵唔使等位,好快就有得食。始終都係快餐店吧望落一粥麵既雲吞門都幾大碗,仲有兩條菜心和一些韭黃喺上面。見到啲青菜,人都開胃啲。佢既麵質雖然並非超級爽口鹼水麵,但係都唔算太「林」,都OK。雲吞麵裏面都有成五粒雲吞,每粒裏面都有一隻蝦同埋爽口豬肉,味道鹹香,加埋辣椒油一齊食,都幾好味㗎!佢份量啱啱好,如果唔太肚餓,都夠食飽㗎啦!

雲吞麵

佢份量啱啱好,如果唔太肚餓,都夠食飽㗎啦!
2017-12-25 338 浏览
於 2017 月 12 月 23 日,晚上約 8 點 20 分,我食左呢碟炸兩:我見到佢嘅第一個印象係,嘩,落咁多豉油,搞到啲炸兩淋哂,一定好難食。點知一食落去,原來唔係我諗咁簡單。佢嘅淋,唔係因為豉油,因為一咬落去係水汪汪嘅,唔咸,但好多熱水,好似你用毛巾索左好多熱水,跟住你咬落條毛巾度,係咁嘅口感。我果刻第一反應唔係嬲,係唔相信自己嘅味覺,我竟然又再食多兩舊,結果當然係一樣。我自問個人想像力都好豐富,但係我都諗唔到佢係點整到咁嘅。做左咁多年人,我唔係未食過難食嘅炸兩,應該話經驗所得,多數炸兩都係難食嘅多,食得都預左。但呢碟野唔係難食咁簡單,如果虎豹別墅有機會重開,我希望佢哋除左原有嘅落油鑊、勾脷筋等場景外,可以加入“食一粥麵濕水炸兩”,以警惕世人切勿浪費食物。由於食左幾舊,我都費事拎去換啦,就食剩如圖中咁多。但走嗰陣我好有衝動想同啲職員講,問係邊個整呢碟炸兩嘅。我唔係想大興問罪之師,事實上果陣我度火已過。我係真心想問,你做得廚師,你係有你嘅專業知識,你知道浸滿熱水嘅油條係有幾難食,既然係咁,點解你仲要整啲咁嘅野比人食?或者直接啲問,你係咪今日 last day? 但隨著我冇問到而

由於食左幾舊,我都費事拎去換啦,就食剩如圖中咁多。但走嗰陣我好有衝動想同啲職員講,問係邊個整呢碟炸兩嘅。我唔係想大興問罪之師,事實上果陣我度火已過。我係真心想問,你做得廚師,你係有你嘅專業知識,你知道浸滿熱水嘅油條係有幾難食,既然係咁,點解你仲要整啲咁嘅野比人食?或者直接啲問,你係咪今日 last day? 但隨著我冇問到而悻悻然咁離開,我知道呢個謎將會伴隨住我一世。
  • 好似澳門十號風球暴雨成災跌咗落地執番上嚟款客嘅濕水炸兩
近排愛上了健身,但多是孤身一人。為了去附近的體育館,間中會逛附近商場選擇晚餐。適逢今晚母后也有空,她順道和我先一起晚餐後,我自己才去做運動。母后和我想吃得清一點,簡簡單單,便來到這間「一篤麵」。她點了雲吞麵,我則是雲吞炸醬麵,而因為平時出街少吃菜,所以我們也加了個菜。餐來了,好大碗麵和菜。麵身算彈牙,但雲吞很迷你,雲吞內的蝦不彈牙,也沒甚麼鮮味,而且餡很少。菜份量十分夠,十分抵食,只是有點老、黃和有渣,但都很足夠地滿足小弟想吃菜的心願。我選的炸醬麵,炸醬算多及夠味,令我有點想起兒時的「西西雲吞麵」,我很「開胃」,很快便吃完了。簡簡單單一餐,「一篤麵」的定價、食物質素和一般快餐店「大X樂」、「大快X」差不多,但有後者沒有的用餐選擇。頗欣賞「一篤麵」的這個市場策略,難怪也越來越多分店了。

母后和我想吃得清一點,簡簡單單,便來到這間「一篤麵」。

頗欣賞「一篤麵」的這個市場策略,難怪也越來越多分店了。
2017-06-04
  • 炸醬麵
2017-08-11 378 浏览
《一粥麵》,向來給我的感覺就是《大家樂》的粥麵店版。如果我只說早餐,可以話兩者幾乎是一模一樣。不過,中午同晚餐,《一粥麵》既路線就的確偏向粉麵飯粥這四大類。是日,探完老媽子病就同阿爸二人來到愉翠苑找地方食飯,食完就搭巴士走。我們一行入商場,第一眼見到的,就是《一粥麵》。我老爸其實是有少少鐘情《一粥麵》的,所以他二話不說就入來了。一個粥,一個炒麵,就是父親的簡單午餐。皮蛋瘦肉粥,粥底夠綿,但我可以說,不是我食過最綿最香的粥底。其實這粥,很酒樓的行貨feel。算做過得去啦。而個炒麵就夠濃味既。我要了一個扣肉飯。味道是正宗的,可是,肉不夠肥,吃得唔夠爽,是一個小小的不足。之後是一杯奶茶,普普通通大家樂的貨色,不過不失。簡單一粥麵一餐,一般般啦。

之後是一杯奶茶,普普通通大家樂的貨色,不過不失。

簡單一粥麵一餐,一般般啦。
2017-06-08 301 浏览
做做做,做到下午4點先有時間食野!人已經由不停打鼓到唔識餓喇!但又唔可以唔食野喎,所以就平平地、近近地去一粥麵食個平價下午茶入到店,一貫連鎖店裝潢,下午茶餐牌選擇唔多,所以隨意地叫左個雞翼奶醬多配凍檸茶首先,睇張相都覺得唔慌好食,著實不吸引甚至中伏!先說雞翼,味醃得唔好,雞翼外皮帶有微金黃色,肉質都不俗,唔會整到過火又韌。奶醬多,屋企自己整都好食過佢!花生醬及練奶份量少,麵包烘得唔夠,唔鬆軟及外皮唔脆!杯凍檸樂,加左冰都唔凍,費解!總括,真心劣食但又鬼叫佢平咩。
做做做,做到下午4點先有時間食野!

首先,睇張相都覺得唔慌好食,著實不吸引甚至中伏!

杯凍檸樂,加左冰都唔凍,費解!

總括,真心劣食但又鬼叫佢平咩。
2017-03-07 495 浏览
話說一早落街去坐Bus 必經免費街頭派報紙站 我會囉上bus睇 無意中睇到一粥麵推介煲仔飯 好耐無食啦 心中喑喜今日lunch決定去食先 再望落去竟然有coupon套餐減$3 雖然不多但都叫著數嘛 同事讚我叻女 最後話陪我去lunch添我選擇左蠟腸滑雞煲仔飯連鹹檸七 $48 扣減$3 coupon即係$45 好抵 因為現時lunch食一餐都要幾十晚 麥X勞也需三,四十蚊啦 蠟腸用上半肥瘦不會太硬有少許油香 滑雞真係滑醃得好入味 重點煲仔飯嘅飯焦 香脆不過有點兒"痴牙" 還有兩大條菜 加埋煲仔飯豉油 特別夾特別好滋味 唔錯 份量都足夠原罐七喜+鹹檸冰底 真係性價比高 夠晒滿足另外一款係排骨鳳爪 也是不錯之選 排骨入味兼淋 鳳爪就普通炸鳳爪

原罐七喜+鹹檸冰底 真係性價比高 夠晒滿足
2017-03-06
用餐优惠
優惠券
2016-11-20 423 浏览
本人巳有差不多大半年沒有光顧這裡,今天晚上不知道食什麼好?結果看到它們的消夜選擇還可以,便要了一碗皮蛋廋肉粥和餐肉炒麵,本來服務還可以,但是到埋位時發覺水吧沒有給筷子和匙,結果又要到水吧再拿,至於食物方面,碗粥水到唔水。
2016-11-20
$29 (宵夜)
2016-08-11 552 浏览
近期有項目在沙田,為免遲到,一般到預早到達目的地,然後就在附近吃早餐。今天就來了愉翠苑一粥麪。早餐款式配撘多,中西粥麵腸粉飽點樣樣俱全。我就點了魚塊粥+生煎飽+炒麵+咖啡。粥底夠绵兼清甜,味道適中,飽可以(當然不是生煎),炒麵不乾也不油,味道可以,可以多點芽菜就完美,最後來杯醒神咖啡。對比傳統茶記或快餐店,來得用心經營,細心客服。
2016-08-11
$29 (早餐)
2016-06-12 405 浏览
夜咗返屋企!無乜食野地方選擇啦!不如去一粥麵食,呢段時間有特價餐食!同埋可以用6蚊加埋一碗糖水!皮蛋瘦肉粥~有皮蛋,瘦肉,料嘅分量唔錯,粥底不潔不稀,恰到好處!腸粉賣相唔錯!但質感麻麻!我最欣賞係個喳咋糖水~落足料,有紅腰豆,眉豆,其他什豆,仲有香濃既椰奶,不太甜,不太淡,啱啱好,仲幾大碗!但係外埋就少了一半!?
夜咗返屋企!無乜食野地方選擇啦!
2015-11-18 822 浏览
三十幾蚊叫左清湯牛坑腩面,牛腩好林,但係食落都幾咸。牛腩份量多,比面仲多,岩晒食肉獸。加$6可有一碗渣喳,都幾大碗,啲水多過料,渣喳既靈魂戶頭就欠奉,味道甜得濟。總括泥講,味道太重,如果可以淡反啲就岩反鐘意健康既都市人。

總括泥講,味道太重,如果可以淡反啲就岩反鐘意健康既都市人。
2015-10-30 277 浏览
估不到的進步今晚去咗愉翠苑商場既一粥面食晚餐,叫了一碟楊州炒飯,今時今日呢個價錢算係接受既,加多$6,仲有一個糖水。講起碟炒飯都唔錯,竟然有六隻蝦,面積像一元大,蝦既質感一般,但係不算差,只係不夠彈性爽口!碟炒飯有葱,有火腿,有叉燒,味道不錯!以四十幾蚊呢講!藉得一讚!加$6多一個渣喳糖水,味道不太甜,有很多豆,煙煙韌韌,有花奶,幾香甜!
估不到的進步

2015-04-20 224 浏览
因為想食炒滑蛋同蘿蔔糕所以叫左呢個炸魚炒蛋配蘿蔔糕,如果唔係可以揀配厚多士。講番個炸魚,份量都幾多,只係個炸粉皮有D厚,同埋炸到好硬。食既時候都幾考牙力!炒蛋呢,有小小似無料奄列咁,,口感似食緊蛋皮多DD蘿蔔糕雖然係新年食品,但其實一年365日都可以食到,蘿蔔糕比較軟滑又夠足料,味道可口,較適合香港人口味!

炒蛋呢,有小小似無料奄列咁,,口感似食緊蛋皮多DD

2015-04-10
5 分钟 (外卖自取)
$27 (早餐)