2022-02-22 775 浏览
觀塘東廣場有唔少食肆,大部份都幫襯過,今次決定試間未食過嘅素食店。一坐低,見唔少人叫車仔麵,我驚唔夠飽,於是叫咗素咕嚕菇菇飯。咕嚕肉由麵根製成,口感真係有啲似肉,至於味道呢,由於個咕嚕汁實在太酸啦,主導咗味蕾,所以到底似唔似肉其實都冇咩所謂啦🤣。其他配料有菠蘿,青椒,生菜,車厘茄,薯仔等,都算豐富。飯底主要係白米加入少量紅米,感覺都健康少少。份量我覺得係適中嘅,不過男士應該會唔夠飽。跟餐嘅好似係赤小豆湯,味道較清淡,一貫素食店健康行先嘅做法。

2021-11-23 1021 浏览
食晏,未試過,諗唔到食甚麼,就諗住試一次啦。但之後冇再幫襯首先野食,正常,味道一搬,咸左小小,但都可以按受。最大問題係服務,本來都冇問題的,等緊外賣個陣,個阿姐問要唔要餐具? 第一次問都懶得答佢,跟本佢再問,我就忍唔住問佢,你唔比餐具我點食?跟全個阿姐仲係度話有些人自備餐具的。我心諗,你做外賣店的,連外賣餐具都要慳。如果我有自備會主動講啦!再講,一套餐具值幾錢,你賣比我都55元仲要冇貴價野,肉都冇舊,真係都應該好好賺啦,呢的小錢都要同客計較。反轉頭,我唔要餐具唔同佢會收小我錢嗎?這店的服務態度和印象都好差,即使幾想食素都唔會再考慮呢的舖頭
食晏,未試過,諗唔到食甚麼,就諗住試一次啦。但之後冇再幫襯

首先野食,正常,味道一搬,咸左小小,但都可以按受。

反轉頭,我唔要餐具唔同佢會收小我錢嗎?

2021-11-17
2021-10-20 948 浏览
平時收工去開觀塘做facial之前都會去東廣場醫下肚先,素食譜對我黎講就係一個唔錯既選擇。本身我就好鐘意食車仔麵,而呢間素食車仔麵提供既餸都係蔬菜同豆類製品,可以食多d菜,非常好。湯底方面我通常揀番特調天然湯底,因為轉湯冬陰功或者麻辣湯底要加5蚊同8蚊,就唔係好抵。特調天然湯底就係味增湯底,比較清淡,重口味人士可能會覺得唔夠味,我就覺得清清地,無味精,飲完無負擔嘅感覺幾唔錯。麵底我就揀河粉,條條分明。最推薦紫豆卷,腐皮包住紫菜炸過,香口又吸湯,豆乾有滷水香氣,茄汁都新鮮軟滑。另外加左6蚊要左杯凍豆漿,係無糖,豆味唔算好香濃。

2021-10-19
2021-08-07 777 浏览
難得今日放假 ,約左朋友黎觀塘買野,行左幾個鐘都肚餓啦,上網搵到素食譜,舖名玩食字幾得意,一於黎試下我地兩三點黎到,舖入邊唔算多人,第一次黎觀塘東廣場,商場比較舊式的,素食譜嘅同層有好多唔同嘅餐廳見到呢度有車仔麵食,另外仲可以轉飯底唔想車仔麵模式咁揀餸嘅話仲有飯餐,價錢都好平最後我揀左車仔麵蔬食車仔麵 (麵+湯底+三餸)麵款有幾款,餸嘅選擇都好多,我揀左紫菜、紫荳卷同芋頭丸,三款餸我最鐘意紫荳卷,脆卜卜嘅豆皮夾住紫菜,真係好正😋不過麵嘅份量就少左啲,食完唔算好飽 ,只係止一止餓同埋餐廳係開放式,商場冷氣唔係好夠,食曬成碗都未吹乾到岩岩行過黎時流嘅汗不過計返價錢都算抵食嘅,想間中食下素嘅朋友經過時都可以試下👍
見到呢度有車仔麵食,另外仲可以轉飯底
唔想車仔麵模式咁揀餸嘅話仲有飯餐,價錢都好平
最後我揀左車仔麵
蔬食車仔麵 (麵+湯底+三餸)

不過麵嘅份量就少左啲,食完唔算好飽 ,只係止一止餓
2021-07-26
蔬食車仔麵 (麵+湯底+三餸)
久唔久都會想食吓素食車仔麵,原來東廣場都有🥳座位唔算多,朝早11:30 嚟到得一枱客,另外東廣場冷氣唔係好夠,要用心靜自然涼大法🤐三餸車仔麵($38) 有幾款特別嘅麵可以揀,我試咗地瓜麵,真係有啲地瓜味😳 再加$6 叫豆漿,係無糖呢🥰餸方面超級推介芋頭丸同紫豆卷😍 芋頭丸入面有芋泥感覺有少少似食緊甜品😋 紫豆卷有紫菜卷埋一齊好好食😚 茄子就冇乜特別不過有好多塊除咗車仔麵素食譜仲有飯選擇,下次可以試吓😙
久唔久都會想食吓素食車仔麵,原來東廣場都有🥳

芋頭丸
紫豆卷

除咗車仔麵素食譜仲有飯選擇,下次可以試吓😙

2021-07-28
午餐
芋頭丸
紫豆卷
2021-07-12 509 浏览
車仔面就食得多,第一次食素既。38蚊3個餸,我就叫左粟米,茄子,紫菜卷。而麵就叫左菠菜麵。加左6蚊既凍豆漿。豆漿率先進場,飲落豆味濃郁,覺得好似一啲糖都冇,成件事覺得好天然,過於健康咁。原先以為菠菜麵會好似蝦子麵嗰啲咁會令到個湯底有啲味道, 點知個清湯真係好清, 建議重口味人士加錢試其他湯底啦!至於啲餸都畀到我幾大嘅驚喜,一開始估啲粟米係會切件有芯果種,但原來係用咗粟米粒,對於鍾意冇骨落地嘅人就啱曬啦!另外嗰兩個餸其實一啲都唔清淡,茄子嘅皮仲係紫色,一路食一路滴油出黎,應該用咗好多油去煮。而紫菜卷就似係炸腐皮加紫菜,算係響鈴個朋友啦,所以都油油地架!
車仔面就食得多,第一次食素既。

2021-05-20 583 浏览
上次試過食蔬菜車仔麵,今次就先埋佢嗰啲飯,叫咗之前好想食嘅咕嚕菇菇飯。啲汁酸酸地,又唔會好似平時嘅咕嚕肉咁咁甜,都幾啱我胃口,夏天食就幾開胃啦,啲菇嘅口感都幾似真嘅咕嚕肉,又炸得幾脆,幾香口。
2021-05-12 249 浏览
好開心淨係東廣場已經有至少三間素食,而且質素唔差,今日去咗呢間素食譜,佢有蔬菜車仔麵或者一啲特色飯餐。我就叫咗蔬菜車仔麵,個湯底係用麵豉湯做,佢特登話係天然特製好似好有特色咁,可以好似車仔麵咁嗌三款餸,都係$38 ,我叫咗茄子、秋葵同埋紫菜腐皮卷。個紫菜腐皮卷都幾香口,揸得趣卜卜,茄子呢就係癲嘅,好香不過就有啲油,秋葵都幾好食。仲有得揀波菜麵、地瓜麵、太陽面、河粉等等,都幾多選擇,我就揀咗菠菜麵,識落都有菠菜味,算係幾難得。仲叫咗杯養生茶,加$6 ,飲落好似係涼茶咁,都OK好飲。值得encore。

仲叫咗杯養生茶,加$6 ,飲落好似係涼茶咁,都OK好飲。

值得encore。
2021-05-12
  • 車仔麵
2021-04-30 466 浏览
觀塘區嘅純素選擇唔多,但係呢間好好味又抵食。位置都算方便,所以特登走來試吓三樣配菜我揀咗紫菜卷,滷水豆乾和冬菇,全部都好好味。個湯底好清甜,好味又健康,我成碗飲晒。再配埋杯無糖豆漿,成餐飯營養豐富又有蛋白質,好適合食素嘅人👍🏼😋

車仔麵
聽說觀塘這間純素車仔麵好久,這天難得來這頭就把握機會試下,車仔麵有多種健康麵條可以揀,湯底好飲配菜又足料,價錢又唔貴真係幾抵食,難怪咁受歡迎!除了車仔麵之外,素食譜也有多款素食飯餐,每日養生茶都真係幾健康。素食譜位於東廣場地下,由地鐵站行過去都好近,一入商場就會見到。場內仲有好多其他素食選擇,之後會寫另一篇詳細介紹。素食譜店面唔大,入面總共只有14個座位,亦有很多人會買外賣帶走慢慢食。蔬食車仔麵只賣 HK$38 真係幾抵食!除了麵之外,亦有一系列素食飯餐,選擇都幾多架。店內亦有賣一些方便素食產品,方便素友買返屋企食。第一次來先試試純素車仔麵,麵 + 味噌湯底 + 三個菜 只賣HK$38,觀塘區物價來說都幾平。車仔麵不包飲品,另加 HK$6 配茶或凍豆漿。蔬食車仔麵 HK$38 (VEGAN)菠菜麵 + 特調天然湯底 + 茄子/紫豆卷/豆卜車仔麵看起來雖然唔算好大碗,但配菜份量都幾多喎,茄子豆卜唔係只得一兩件,紫豆卷脆脆的夠香口,仲有幾條生菜食下。主要用味噌熬煮的湯底幾清香,唔會太鹹又無味精,真係應該飲埋佢。我揀的是菠菜麵,麵條偏寬身,咬起來較軟不算彈牙,有微微清香,麵餅份量唔多,吃完一

店內亦有賣一些方便素食產品,方便素友買返屋企食。

蔬食車仔麵 HK$38 (VEGAN)
菠菜麵 + 特調天然湯底 + 茄子/紫豆卷/豆卜

我揀的是菠菜麵,麵條偏寬身,咬起來較軟不算彈牙,有微微清香,麵餅份量唔多,吃完一碗剛剛好七八成飽。

喜歡吃麵的素友,亦可以收藏下面兩間麵店啊~
中環 | 素味謀麵 Soulmate Ramen:超濃湯蔬菜湯底純素拉麵
荃灣 | 素悅軒:巷弄裡的街坊車仔麵 煮得用心 人情味十足
如果你在觀塘工作又不知道甚麼地方有素食,記得將這間平價又方便的小店收進口袋名單。
2021-04-19
2021-03-31 535 浏览
在觀塘食LUNCH 已經非常難找位置坐下,今天人比較飽飽滯滯,於是去了東廣場找東西吃。行過有一間素菜叫素食譜,就買了一個面回公司吃。我點了南瓜面,紫豆卷、木耳及茄子。價錢又夠平一碗3餸蔬食車仔麵只需要$38。想不道一打開同事都說非常香,湯味道香濃清甜,感覺非常健康。南瓜面細滑、偏幼而且軟身,呈淡橙色,比一般麵條感覺較輕盈,但唔會太清淡。

南瓜面,紫豆卷、木耳及茄子
2021-03-24
5 分钟 (外卖自取)
南瓜面,紫豆卷、木耳及茄子
2021-02-07 780 浏览
🔹蔬食車仔麵 - 鹵水豆乾、珍珠貢丸、紫豆卷+ 菠菜麵💰$38👅🌕🌕🌕🌑🌑6/10啲餸基本上都係豆製品,所以食落都比較似😂 個人鍾意紫豆卷多啲,因為有紫菜係入面,食落香口啲😙 另外個菠菜麵都幾好食,幾滑幾彈牙,同埋冇菠菜味🤣 個湯都好飲,幾清甜,整體食落幾fresh 唔會有罪疚感👍🏻🔙回頭指數: 6/10🔅湯底仲有麻辣同冬陰揀,想重口味都得🤟🏻🔅除左車仔麵,仲有飯餐,可以留意下👀
蔬食車仔麵 - 鹵水豆乾、珍珠貢丸、紫豆卷+ 菠菜麵
🔹蔬食車仔麵 - 鹵水豆乾、珍珠貢丸、紫豆卷+ 菠菜麵
💰$38
👅🌕🌕🌕🌑🌑6/10

🔙回頭指數: 6/10

🔅湯底仲有麻辣同冬陰揀,想重口味都得🤟🏻
🔅除左車仔麵,仲有飯餐,可以留意下👀
外卖自取
2020-12-21 750 浏览
東廣場有幾間素食小店,呢間係最近門口嘅一間,有得堂食主打蔬食車仔麵、五行蔬食養生飯、咖哩秋葵炒飯貪佢既係良心店,價錢又夠平一碗3餸蔬食車仔麵只係$38採用特調天然湯底,但可轉其他湯底有一般麵條同特製麵條揀例如菠菜麵、蕃茄麵、地瓜麵數數有15款配料任揀,加$8可多一款配料今次自己揀咗地瓜麵,配搭蘿蔔、芋頭丸、紫豆卷湯底似味噌湯,微鹹,唔算重味,有清香感,可以飲埋而地瓜麵偏幼、軟身,呈淡橙色比一般麵條感覺較輕盈,但唔會太清淡蘿蔔軟嫩鮮甜,無渣,紫豆卷係腐皮感芋頭丸就幾驚喜,內餡係芋頭蓉,綿軟幼滑,微甜熱飲加$4,加$6可試吓小店自製嘅養生茶當日係香橙南非國寶茶,茶包配上一大塊香橙,有茶香橙香味滲透茶內,好特別
東廣場有幾間素食小店,呢間係最近門口嘅一間,有得堂食
主打蔬食車仔麵、五行蔬食養生飯、咖哩秋葵炒飯
貪佢既係良心店,價錢又夠平
一碗3餸蔬食車仔麵只係$38

採用特調天然湯底,但可轉其他湯底
有一般麵條同特製麵條揀
例如菠菜麵、蕃茄麵、地瓜麵
數數有15款配料任揀,加$8可多一款配料

今次自己揀咗地瓜麵,配搭蘿蔔、芋頭丸、紫豆卷
湯底似味噌湯,微鹹,唔算重味,有清香感,可以飲埋
而地瓜麵偏幼、軟身,呈淡橙色
比一般麵條感覺較輕盈,但唔會太清淡
3餸蔬食車仔麵

蘿蔔軟嫩鮮甜,無渣,紫豆卷係腐皮感
芋頭丸就幾驚喜,內餡係芋頭蓉,綿軟幼滑,微甜

熱飲加$4,加$6可試吓小店自製嘅養生茶
當日係香橙南非國寶茶,茶包配上一大塊香橙,有茶香
橙香味滲透茶內,好特別
香橙南非國寶茶
题外话/补充资料: 下午茶時段﹕15:00至17:00,$35套餐連熱飲,重有多款小食
2020-07-22
3餸蔬食車仔麵
香橙南非國寶茶
2020-11-06 773 浏览
位於觀塘東廣場~呢度係覓食嘅天地🥰好多間店舖都食得,飲品店、手卷、鹹水雞、羊肉米線,連素食都有,😘真心係天堂。 之前想寫呢間食評,但果時未係openrice 搵到佢,依家有,可以補返XD我第一次係食"咕嚕菇菇飯" (下圖)因為外賣,始終會凍左,但味道仍然唔錯,炸菇菇都幾多,酸酸甜甜,幾開胃,而且唔會過酸😉 附送的湯,都好濃,好多豆係入面👍之後再食過車仔麵,真心好味。湯底用麵豉湯,好特別😍 豆味香濃,唔會好鹹~特別要推薦💕紫豆卷~ 炸得好香脆,但絕對唔會成口油😀另外蘿蔔無渣,冬菇好入味。附送紅豆薏米水,岩晒女仔飲💕👭另外,朋友下午茶叫了原味春卷,同樣,香脆唔油膩, 食落好香,帶少少甜味,👍呢款反而幾驚喜🤣車仔麵點餐紙,供參考☺️

附送紅豆薏米水,岩晒女仔飲💕👭
紫豆卷好味

車仔麵點餐紙,供參考☺️

紫豆卷好味
  • 紫豆卷
  • 炸春卷
2020-08-14 1102 浏览
晏晝叫左個素食車仔麵,佢個湯底係麵豉湯幾特別同埋好飲!我平時唔係幾鍾意麵豉湯但食完啲麵都飲哂!佢唔係好油嗰種嘅湯底同埋飲落都幾順喉~ 我叫左菠菜麵,餸就有紫豆卷,豆卜同蕃茄。佢比得好足料!有成4、5舊豆卜!同埋佢個紫菜腐皮卷都好好食! 我叫外賣佢會幫我分開湯同麵,免得啲麵淋哂~又抵!係我想一食再食嘅車仔麵~
外卖自取