2021-03-15 483 浏览
今晚好想食scone上網搵到哩間餐廳有scone食就即刻book位去試下😛餐廳有dinner set可以嗌不過因為我好想食炸芝士同埋scone所以就冇揀到set dinner🙈我揀左一份炸芝士做前菜芝士上台熱辣辣 應該係Mozzarella可以做到拉絲嘅效果不過炸皮比較厚 食到上顎有啲痛🙈😂但整體黎講係唔錯主菜方面我地揀左慢煮厚切西冷牛扒 配 玫瑰蘋果汁牛扒揀左五成熟 不過肉質比較硬不過蘋果汁幾好味 仲有少少果肉 幾足料作為配菜嘅番茄仔超級juicy 超好味!我鍾意食佢嘅配菜多過個steak🙈另一份主菜係慢煮黑毛豬扒 配 肉桂蘋果汁豬扒比牛扒軟淋 不過唔係好食到有肉桂嘅味道如果有埋肉桂味嘅話我會超級滿足🤣我地嗌左一個scone做甜品單個scone只係會配jam所以我地加左錢配clotted creamscone上台熱辣辣 非常鬆軟配上clotted cream 同埋餐廳自製嘅水蜜桃果醬真係絕配 好想食多個🤣總括黎講 哩間餐廳嘅小食同埋醬汁做得比較出色有興趣嘅朋友可以去試下佢地嘅jam不過主食就可以唔洗試🙈
今晚好想食scone

主菜方面我地揀左
慢煮厚切西冷牛扒 配 玫瑰蘋果汁
牛扒揀左五成熟 不過肉質比較硬
不過蘋果汁幾好味 仲有少少果肉 幾足料
作為配菜嘅番茄仔超級juicy 超好味!
我鍾意食佢嘅配菜多過個steak🙈

總括黎講 哩間餐廳嘅小食同埋醬汁做得比較出色
有興趣嘅朋友可以去試下佢地嘅jam
不過主食就可以唔洗試🙈
2021-03-07 554 浏览
勁文青既cafe店地鐵行去有少少遠但都值得一試!真.紅豆冰紅豆好滑 唔係平時食開一粒粒嘅紅豆冰再加埋頂嗰舊肥cream減肥呢壇野聽日先鬆餅+熱帶風情果醬酸酸甜甜勁開胃平時自己整嗰啲鬆餅🥞粗糙d呢度嘅鬆餅有酒店嘅水準👍🏻九宮格厚多士一次過試九款果醬邊個打邊個唔記得我淨係記得個口多士勁鬆軟所有果醬都係好食味道一啲都唔假係生果嘅青甜同埋微酸👍🏻👍🏻

勁文青既cafe店

邊個打邊個唔記得
我淨係記得個口多士勁鬆軟
所有果醬都係好食
味道一啲都唔假係生果嘅青甜同埋微酸👍🏻👍🏻

疫情開始放緩又係時間出去支持良心小店,不過大家要著重個人防疫啊😉今次黎到尖沙咀嘅一起果醬,試下佢好出名唔同種類嘅果醬😍😍黎到梗係想一次過試哂佢唔同種類嘅果醬啦,所以先我地就叫咗個➡️"果醬九宮格多士",每一格都唔同味,多士烤到岩岩好脆得黎入面又好鬆軟,絕對係誠意推介👍🏻👍🏻我地最鍾意果格「玫瑰蘋果」+「丁香香橙」!另外我地仲叫咗個➡️”炸香草芝士條”都好有驚喜,外皮金黃香脆就唔洗講,入面半溶芝士可以拉到好長,見到都吸引,再加埋佢個香草醬,簡直絕配🤤🤤除咗野食有果醬,呢到仲會將果醬整成唔同嘅梳打,我地試左玫瑰蘋果梳打,甜甜嘅蘋果加埋淡淡玫瑰清香都幾好飲,佢仲有唔同果醬味道可以揀,實有款岩啦 XD🤩如果想潤喉,佢地嘅桂花雪梨茶都幾好飲,飲落清潤解渴,仲有雪梨肉可以食下架👍🏻
今次黎到尖沙咀嘅一起果醬,試下佢好出名唔同種類嘅果醬😍😍

我地最鍾意果格「玫瑰蘋果」+「丁香香橙」!

玫瑰蘋果梳打

桂花雪梨茶

2021-02-20
午餐
玫瑰蘋果梳打
桂花雪梨茶
  • 九宮格多士
Many times heard about this restaurant at last have a try however feeling so full almost throw up but not because of the food but because of the quality of the service😡😡😡first of all I got kicked out of the restaurant before getting a seat later than my booking time with the rudest manner of an iron man single hand sign would like to ask if people working there are retarded in communication or notSecond before getting a seat I was asked about booking information twice bear in mind that the shop
Second before getting a seat I was asked about booking information twice bear in mind that the shop was not as big as a castle y so complicated in letting customer in do I need to fight down 18 persons before getting a seat
Last customers are not allowed to pick a seat placed was very crowded how about the promised social distance
One word, no next time😎
2021-02-14 631 浏览
Lunch time一個人出去唔知食咩好,經過見到店面不錯就入左去。門口就放咗啲有連登貼圖的揮春可以隨便攞,絕對係黃店。松露什菌忌廉意粉 + 飲品 ($58 +10%)看看星期四的lunch餐牌,其實桃桃是看中了紅酒燉牛肋條飯,可惜店員話已經賣晒,所以最後 揀咗松露什菌忌廉意粉。意粉味道不錯,忌廉味濃,也有不少什菌。58蚊能食到這個質素是不錯的,而且環境也很好。最好的是凍飲不用加錢,而且大杯,夏天去就最適合了。。。

松露什菌忌廉意粉 + 飲品 ($58 +10%)
松露什菌忌廉意粉

松露什菌忌廉意粉
2021-02-12 468 浏览
Happy牛Year🥳🥳/////新年快樂 最緊要身體健康😘牛年第一個post就比呢間位於尖沙咀一起果醬 一間有特色果醬嘅cafe店鋪 嗰日去食lunch 時間仲早 唔洗排隊就直入 堂食唔夠喉仲可以買佢啲果醬同屋企人 朋友share搽麵包👍🏻.👉🏻果醬九宮格多士一份多士有齊九款果Jam😜玫瑰蘋果//肉桂蘋果//桂花雪梨木瓜雪耳//熱帶風情//芒果雜莓//丁香香橙//蛋黃菠蘿最like丁香香橙味 fresh得嚟又唔會太甜每人細細舊多士 食得多都唔會話好膩如果店員可以介紹下果Jam味道會更好~👉🏻白汁雞皇飯Lunch Set嚟講雞塊份量都幾多白汁濃稠度啱啱好 易入口✌🏻👉🏻木瓜雪耳奶杯奶口感好smooth 好滑上枱係熱辣辣 好養身haha可以食到有粒粒木瓜同雪耳😽————一起果醬 尖沙咀松山道15-17 號地下D舖
Happy牛Year🥳🥳

木瓜雪耳//熱帶風情//芒果
雜莓//丁香香橙//蛋黃菠蘿
最like丁香香橙味 fresh得嚟又唔會太甜
每人細細舊多士 食得多都唔會話好膩
如果店員可以介紹下果Jam味道會更好~

👉🏻白汁雞皇飯

一起果醬
尖沙咀松山道15-17 號地下D舖
2021-02-08
  • 果醬九宮格多士
炸香草芝士條 $49見到呢個小食好吸引 每碟大概有5-6條左右 表面炸得好夠脆 食落淡淡香草味冇太大驚喜 不過個拉絲效果超強 可以拉到勁長 打卡同食都好開心🥳 不過要趁熱食 凍咗就做唔到拉絲效果了🥺評分: 8/10🌟黑松露野菌燴意大利飯 $109Risotto食落充滿松露香味 仲加入芝士同野菌去整食落好creamy 啲飯軟硬適中 整體味道唔錯 而唯一挑剔既係份量太少了! 平時食量唔算太多既我同fd share食 食完都冇飽腹感 有啲唔抵🤧評分: 6.5/10🌟全天豪華黑毛豬扒早餐 $139w/芝士炒蛋、極黑毛豬扒、牛仔早餐腸、紐倫堡腸、焗車厘茄、炒磨菇、焗豆、厚多士、果醬雖然材料豐富但份量都係一如既往既少 芝士炒蛋有少少過老唔算太滑 黑毛豬扒肉質ok但得三塊 實際得半塊豬扒左右 炒磨菇算係最好食 唯一比較特別係自家製既果醬 我哋叫咗丁香香橙🍊 橙味既香帶酸甜既味食落都算唔錯 但整體份量可以多啲評分: 7.5/10🌟果醬雪糕窩夫餅(Half) $69窩夫大概等15-20分鐘 即叫即整都幾脆身同埋窩夫偏厚 加埋雲尼拿雪糕同玫瑰蘋果果醬食好夾 有淡淡花香味同蘋果既清甜 仲有🍓、🥝同火龍果都算
炸香草芝士條 $49

黑松露野菌燴意大利飯 $109
評分: 6.5/10🌟

全天豪華黑毛豬扒早餐 $139
評分: 7.5/10🌟

果醬雪糕窩夫餅(Half) $69
窩夫大概等15-20分鐘 即叫即整都幾脆身同埋窩夫偏厚 加埋雲尼拿雪糕同玫瑰蘋果果醬食好夾 有淡淡花香味同蘋果既清甜 仲有🍓、🥝同火龍果都算豐富🥰

茉莉茶綠茶 for 2 $65
叫咗兩人份量既花茶感覺比較抵 大概每人有兩杯左右 茉莉味都算出眾 食落好清新 食咗好多芝士比較膩既菜式後飲返比較fresh既綠茶平衡返都唔錯🤩
———————————————————————
一起果醬 (尖沙咀)
尖沙咀松山道15-17號地下D舖
黑松露野菌燴意大利飯
全天豪華黑毛豬扒早餐
果醬雪糕窩夫餅(Half)
茉莉茶綠茶 for 2
全天豪華黑毛豬扒早餐
果醬雪糕窩夫餅(Half)
茉莉茶綠茶 for 2
2021-01-27 557 浏览
呢間小店之前想去好耐但係Weekend一直都book唔到 於是平日同朋友過咗黎😙✨✨✨✨✨✨✨✨🍞果醬九宮格多士 $55一個多士可以一次過食哂9隻果醬🤤比較喜歡雜莓🍓同芒果🥭而木瓜雪耳我係麻麻🤢🫖另外叫咗2個tea set🍝手撕燒豬肉配野菌忌廉長通粉 $58連飲品其實我未食過湯嘅長通粉 好在佢個野菌忌廉湯味道夠濃 配長通粉都好食 🥗煙三文魚沙律 $48連飲品沙律上面都一樣配有果醬😍因為本身沙律嗰隻醋好酸 所以沙律配埋果醬一齊食啱啱好平衡返 恰到好處😋🥤桂花雪梨茶呢杯係朋友嗌嘅 佢好鍾意 桂花味重 而且配埋雪梨都唔會太甜 啱啱好☕️Hazelnut Latte打奶同拉花都做得幾好 飲到落底都仲有個拉花喺度🤍不過好似冇乜Hazelnut味😅
✨✨✨✨✨✨✨✨

🥤桂花雪梨茶

☕️Hazelnut Latte
  • 果醬九宮格多士
2021-01-17 613 浏览
由於自己十分鐘意食英式鬆餅 ,所以朋友介紹呢間餐廳。於平日時間下午用餐,座位不算很多,人流都較多,鋪面招牌名比較細,很容易便行過XD, 自己揀了最出名的英式奶油鬆餅+果醬是蘋果玉桂味,可以揀不同果醬, 款式很多,朋友則揀All Day Breakfast (牛角包款)和 latte,十分豐富,賣相十分不錯 。味道方面 : 鬆餅不會很硬和很乾巴巴,大小也不大不少,很鬆軟,值得一提是果醬調較得很好,不會很甜,剛剛好,加上奶油,整個味道都提升,跟平時出邊吃的不一樣,令我想再吃 至於All Day Breakfast 也是很好吃,蛋沒有煮得太老,牛肉味濃,腸仔不會好咸,相當好吃 !  latte就比較普通,雖然如此,也有拉花 ,絕不馬虎 。唯一不好地方是下單時,職員沒有提醒咖啡有一杯不跟套價,是收正價,要到比錢時才知道⋯⋯這點有待改善一下 ,整體感覺很好,5分會有4分,值得再來 !
由於自己十分鐘意食英式鬆餅 ,所以朋友介紹呢間餐廳。
,令我想再吃

2020-12-21
  • 英式鬆餅
  • All Day Breakfast
2021-01-15 416 浏览
呢間以果醬🍯為主題嘅Cafe,我哋分別喺西貢同尖沙咀嘅分店都食過,由於兩次都係食晚餐,所以冇試過佢最出名嘅九宮格多士~不過佢嘅西式晚餐都係好高質,係我哋覺得最好食嘅黃店之一‼️.▪️慢煮極黑毛豬扒 配肉桂蘋果汁 $189▪️推薦‼️肥瘦適中,慢煮嘅豬扒果然係唔同啲😳,食落真係好淋但表皮又有小小燶 夠脆口🤤,配埋甜甜地嘅蘋果汁又解膩又開胃🥰 不過食過一次係配炸薯角,一次就係配普通薯仔,可能係唔同分店唔同做法~▪️龍蝦汁海鮮意大利飯 $129▪️推薦‼️配料有蝦、帶子、青口、魷魚及蜆肉等,超豐富😱,意大利飯煮得啱啱好,配咗龍蝦汁好creamy,又唔會有好膩嘅感覺🤤▪️白酒忌廉煮青口 $89▪️推薦‼️份量都唔少,味道唔會太重白酒味,配埋忌廉汁都keep到青口嘅鮮甜👍🏻▪️班尼迪溫泉蛋配巴馬火腿+煙三文魚 $109▪️呢個Egg Benedict唔係用一般嘅poached egg,而係用溫泉蛋,食落好似冇咁夾~不過配埋煙三文魚同parma ham一齊食都唔錯嘅。

▪️慢煮極黑毛豬扒 配肉桂蘋果汁 $189▪️

▪️龍蝦汁海鮮意大利飯 $129▪️

▪️白酒忌廉煮青口 $89▪️

▪️班尼迪溫泉蛋配巴馬火腿+煙三文魚 $109▪️
  • 龍蝦汁海鮮意大利飯
  • 慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁
  • 白酒忌廉煮青口
2021-01-05 883 浏览
週末午飯時間入座,環境悠閑有半室外空間 ,因為是黃店所以特地來試試。Classic All Day Breakfast正常發揮無問題Risotto份量大有少許芝士拉絲好味個人覺得玫瑰蘋果醬最好味!九宮格多士比想像中無咁特别可能太高期望唯服務不太周到職員掛住傾計,點菜同埋單都要特登企起身行出去同佢講。
Risotto份量大有少許芝士拉絲好味
個人覺得玫瑰蘋果醬最好味!
九宮格多士比想像中無咁特别可能太高期望
黑松露野菌意大利燴飯
黑松露野菌意大利燴飯
我們想到尖沙嘴逛逛,又不知道吃什麼,老公叫我找找看,我就在Openrice找到了這一家,看到人家的食物賣相OK,就過來了...到達時,門口已經有4個人在等位,我們想著這裡應該好吃的吧,提升了期望... 坐下來後,老公二話不說就說要All Day Breakfast (加錢換了 English Muffin)+ Americano。我想了一會兒就點了 Jam on Toast,因為這裡的手作果醬說是有名的,加一壺洛神花茶。All day breakfast 和 Amerciano 端上來後,老公立馬喝了一大口,面容扭曲,然後搖搖頭。再吃了幾口他期待已久的早餐,他似乎已經是無語... 只跟我說 “It’s all supermarket stuff! Just reheat them and put them on the same plate!” Well... 我的 Jam on Toast 是相對安全的,味道還OK,果醬(Marmalade)吃出來是自家製的,我蠻喜歡還好。這裡同事的服務也很親切,可惜,我知道這是我們的第一次,也是最後一次了... sorry...

2021-01-02
2021-01-02 346 浏览
一直聽聞呢間cafe嘅特色就係自家製嘅果醬,今日去開尖沙咀,就順便黎食個tea.英式鬆餅配果醬 $22 (果醬 -> 玉桂蘋果)果醬加英式鬆餅一直係絕配!玉桂蘋果呢款果醬味道唔錯,唔會死甜,玉桂嘅香味同蘋果嘅果香balance得幾好。.果醬奶油窩夫+ 鮮果 +茶/咖啡 $58 (果醬 -> 丁香香橙) (飲品 -> 玫瑰蘋果茶)窩夫唔係好脆嗰種,質感比較厚實。丁香香橙呢款果醬都唔錯,有大量橙皮絲,所以橙味非常香,亦唔會過甜。玫瑰蘋果茶應該都係用果醬沖製,味道較淡,有淡淡嘅玫瑰香味。

英式鬆餅配果醬 $22
(果醬 -> 玉桂蘋果)
果醬加英式鬆餅一直係絕配!

果醬奶油窩夫+ 鮮果 +茶/咖啡 $58
(果醬 -> 丁香香橙)
(飲品 -> 玫瑰蘋果茶)
玫瑰蘋果茶應該都係用果醬沖製,味道較淡,有淡淡嘅玫瑰香味。

2020-10-30
2021-01-01 356 浏览
尖沙咀山林道出名的黃店,門口長期有人龍,今日終於等到店內氣紛好好,有種好warm的感覺今日叫左一個炸軟殼蟹意粉,好足料!Latte味道也不錯!很足夠嘅一個lunch~值得推介
尖沙咀山林道出名的黃店,門口長期有人龍,今日終於等到

店內氣紛好好,有種好warm的感覺

今日叫左一個炸軟殼蟹意粉,好足料!
Latte味道也不錯!很足夠嘅一個lunch~
值得推介

2020-12-25
午餐
  • 黃金蟹肉軟殼蟹意粉
關於All Day Breakfast的起源,筆者不打算再花墨水描述,免得大家又聽我囉嗦半天🤣今天為大家介紹的「Let’s Jam一起果醬」非常特別,不但售賣自家天然手工果醬,更可按客人喜好,以不同口味的果醬作菜,千滋百味有著無限可能,待大家一一嘗試。店面裝潢簡單,走小清新風格,木製傢俬和高樓底顯得氣氛悠然自在。英式早餐 ($98;配湯/ 沙律 + 飲品)整體賣相不俗,而份量絕對夠一人食用。加了芝士的炒蛋非常嫩滑,增添咸香但不會過份油膩,滿意!多士烤得香脆鬆軟,不會過硬;筆者選了女生最喜愛的士多啤梨🍓果醬,味道清新,酸甜適中,沒有藥水味,且質感較結實厚身,高質!焗蕃茄、炒蘑菇、煙肉、多汁的早餐腸、紐倫堡腸和焗豆均十分足料。沙律跟熱奶茶的表現雖然很一般,但筆者吃完這一頓午餐,帶著滿足過了一整天。總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸🌸味道質素👅👅👅👅整體價錢💸💸💸性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️

英式早餐 ($98;配湯/ 沙律 + 飲品)
英式早餐

整體賣相不俗,而份量絕對夠一人食用。

加了芝士的炒蛋非常嫩滑,增添咸香但不會過份油膩,滿意!

多士烤得香脆鬆軟,不會過硬;

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻