2022-01-03 565 浏览
又到聖誕🎄又到聖誕🤶平安夜book咗呢間居酒屋同女朋友食聖誕大餐!🥳🥳.柚子梳打酒(左) ($68), 生啤(右) ($58)女朋友叫咗杯柚子梳打酒,我就梗係啤啤佢啦!😆😆.酒盗芝士 ($98)呢個酒盗芝士相當特別!!上面有Pat鹹香嘅醬(懷疑係烏魚子啲fd🤔🤔)加埋舊大大舊嘅芝士!!食完真係好送酒!🤭🤭果然係酒盗!!.刺身盛(上) ($398)佢啲刺身全部都係厚切架🥳🥳分量十足,質素亦都相當唔錯😝😝.明太子燒玉子 ($98)呢個正呀喂🥺🥺滑捋捋嘅蛋入面有鹹香嘅明太子☺️☺️令人欲罷不能!!.燒雞心 ($38),串燒活白鱔 ($88),厚燒牛舌 ($68) 呢三串串燒都相當唔錯!!白鱔燒得夠乾身!!肉質好嫩滑!!😋😋不過略嫌小貴!!🤭🤭.整體來講,都係間高質嘅居酒屋!!如果有budget想食豪啲啲!!絕對係強烈推介!!🥳🥳
柚子梳打酒(左) ($68), 生啤(右) ($58)

女朋友叫咗杯柚子梳打酒,我就梗係啤啤佢啦!😆😆
酒盗芝士 ($98)
酒盗芝士

刺身盛(上) ($398)
刺身盛 (上)

佢啲刺身全部都係厚切架🥳🥳分量十足,質素亦都相當唔錯😝😝
明太子燒玉子 ($98)
明太子燒玉子

2021-12-24
酒盗芝士
刺身盛 (上)
明太子燒玉子
2021-12-28 389 浏览
銅鑼灣🔺三川居酒屋4個人食左2千幾蚊 正常價錢 但坐得好迫😑服務都好一般下😅刺身沙律串燒正常水準👍條魚比其他地方整得好食反而想食生蠔既朋友千奇唔好係到食你地會失望如果鍾意飲酒既師兄呢到有得+$65 任飲清酒 幾抵的可以逐位叫 不用全枱一齊轉任飲我覺得呢個幾好☺️🌈三川居酒屋銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈地庫
銅鑼灣🔺三川居酒屋

我覺得呢個幾好☺️

🌈三川居酒屋
銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈地庫

2021-12-14 299 浏览
當日剛剛星期日,放左工經過銅鑼灣,一行兩人睇睇銅鑼灣有咩好居酒屋,心血來潮黎到永光商業中心地庫「三川居酒屋」,我第一次到呢間咁日式感覺的居酒屋,座位相對細,但環境都接受(主要係木的裝飾)先叫左蟹籽沙律、壽司拼盤、黑毛豬、雜茶鍋咁)成餐飯份量還好、推介壽司拼盤係幾好食。黑毛豬個肉質嫩滑多汁,食完都想再食😏。雜菜鍋份量俾我想像中多,呢個菜式都足夠兩個大人壽食。好耐未試過咁好的居酒屋,有時間都會黎多次光顧。
2021-12-12
日本三川居酒屋 刺身新鮮美味👍🏻九點盛$350/位「鮮帶子」爽口新鮮清新有鮮甜味咬落爽「牡丹蝦」蝦肉既creamy亦爽口彈牙味道鮮味十足「活赤貝」清甜味道甘香口感爽口「油甘魚」新鮮美味味道濃郁「吞拿魚刺身」吞拿魚鮮味十100分,口感鮮嫩一「拖羅」刺身油份豐富,鮮味好好味😋「生蠔🦪」肥美+蠔身有光澤,入口即化又新鮮除咗刺身仲有好多人叫「太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批」金黃色嘅表面鋪滿燒得好香表面,有驚喜
日本三川居酒屋 刺身新鮮美味👍🏻
九點盛$350/位
「鮮帶子」爽口新鮮清新有鮮甜味咬落爽
「牡丹蝦」蝦肉既creamy亦爽口彈牙味道鮮味十足
「活赤貝」清甜味道甘香口感爽口
「油甘魚」新鮮美味味道濃郁
「吞拿魚刺身」吞拿魚鮮味十100分,口感鮮嫩一
「拖羅」刺身油份豐富,鮮味好好味😋
「生蠔🦪」肥美+蠔身有光澤,入口即化又新鮮
2021-11-21
突然想食故鄉既美食,當然去居酒屋。一落樓梯,一入好似返左日本既小店咁,滿滿日本風既裝飾,好多木製既枱櫈,充滿日本風格既居酒屋。嚴選季節九點刺身盛 (350$/1ppI ):日本美食點少得刺身呢 貝類同魚生都係日本空運直送,非常新鮮。一黎到已經比佢既震撼吸引住,所有刺身都好高質。魚生有:赤身,拖羅,池魚,鯛魚; 貝類就有:象拔蚌,帆立貝,生蠔,不得不介紹既仲有 大大隻既牡丹蝦。赤身同拖羅都非常新鮮,入口滿滿既油脂感,入口軟熟,慢慢會淡出陣陣既鮮味,而且一d魚腥味都冇,非常高質。象拔蚌都好爽口新鮮,生蠔🦪都好鮮甜加左小小檸檬甜味更加突出。牡丹蝦既肉質嫩滑彈牙,膠質感好,蝦味都好出。明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批:好似手掌咁大既大啡菇排 配埋一層厚厚既明太子蟹肉醬,一咬入口,d醬油汁同啡菇既肉汁流晒出黎。咬到入面仲有驚喜 原來包住一個蠔係入面,同埋蠔一齊入口,味道層次更加升華,好值得一試串燒:串燒方面就點左雞肉棒,牛舌串,豬腩肉,生蠔串。 串燒 每串都熱辣辣 即叫即燒。免治雞肉串 配搭生蛋 口感滑溜,咬入口有小小似豬軟骨既口感,牛舌既牛味都好濃郁,豬腩肉油脂感好豐富,各有特色。 總結:裝修好有日本
突然想食故鄉既美食,當然去居酒屋。

嚴選季節九點刺身盛 (350$/1ppI ):

明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批:

串燒:

總結:裝修好有日本風格,刺身空運新鮮直送 樣樣都非常高質,串燒都燒得好香口。仲有好多唔同款式既日本美食,好值得試。
  • 嚴選九點刺身盛
一落樓梯就已經好有日本居酒屋feel 又係找尋家鄉既故事🤭 主要用木黎設計 仲見到有一個個茅屋🛖設計既包廂 好有fu~ 除左有是令刺身仲有多款日式一品料理 同居酒屋必備既燒物串燒 仲有燒酒放題🍶🤫.▫️嚴選季節9點刺身盛 $350/ppl😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分一上枱已經嚇親 勁大盆😳 仲要砌得好靚😍 有牡丹蝦 兩款貝類 五款空運刺身同時令生蠔🦪 omg!!全部都好新鮮肥美 一啲都唔腥🥺🥺 蠔🦪好大隻 食落好清甜可口🤤 牡丹蝦都好巨型 一食落口真係驚艷左😳😳 超級超級甘甜 好耐無食過咁q甜既蝦!! 蝦控表示感動🥺帆立貝用左花花碟放 真係好厚肉大甩 食落好彈牙飽滿😚 仲有啲三文魚籽係面點綴~ 象拔邦好爽口 食完仲有陣餘韻😍 拖羅呈色 口感柔韌 一啲都唔腥 油脂感好重🤤 赤身食得出個部位好高質😍 好厚肉有咬感之餘仲有魚香味~ 金目鯛同鯛魚色澤好通透 食落好爽脆同質地細緻 仲有池魚好滑溜 就算薄切都已經食到好彈牙 另外有5點盛可以揀😛 .▫️明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $98😋👍🏻:👅👅👅.4/5分勁大pat明太子醬係面😍😍 焗到金黃色 先係食到鹹香既蟹肉醬 再咬到隻蠔 即刻爆晒汁🙈 再加埋大啡

▫️嚴選季節9點刺身盛 $350/ppl
😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分

▫️明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $98
明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批

勁大pat明太子醬係面😍😍 焗到金黃色 先係食到鹹香既蟹肉醬 再咬到隻蠔 即刻爆晒汁🙈 再加埋大啡菇本身已經好juicy 成個口感勁豐富🤤
▫️月見免治雞肉棒 $36
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
月見免治雞肉棒

自從食完一次之後去居酒屋都會點 首先吉穿溫泉蛋 再沾蛋食😚 成件事好治癒 食落味道更滑順香濃 雞肉棒肉感紥實飽滿👻 仲食到雞軟骨既咬口~

▫️厚燒牛舌 $68
牛舌厚度適中有嚼勁 肉質細緻 落左調味粉更突顯到個牛香😛
▫️豬腩味噌燒 $38
😋👍🏻:👅👅👅.4/5分
啖啖肉而脂肪比例剛好 唔會太肥同時又燒至乾身有油香😚 味噌令味道更香濃
▫️味噌燒蠔串 $48
😋👍🏻:👅👅👅.2/5分
燒至剛好 依然有肉汁 蠔既鮮味較出 味噌剛好平衡返同時又可以調味 令味道更可口
總結,
刺身真係成盤都好好食 好新鮮肥美😍 完全無一款可挑剔🥺🥺 真心驚艷左~ 串燒們雖然都唔錯 但頓時被比下去🤫 而且服務態度好好 鐘意食刺身既話我強推依間😚
月見免治雞肉棒
朋友生日想食日式野,所以就揀左居酒屋食過唔同既居酒屋但都想試下其他,所以就揀左呢間,呢間居酒屋位置係地庫,要行落一條樓梯落去,之後店員就帶我地坐係一條走廊盡頭既「卡位」。落完單之後,店員竟然落左個竹簾,淨係留左一條縫上菜用,然後就好似私人空間咁,走廊雖然唔算闊,但同隔離枱都算有d距離,加埋落左簾,就可以慢慢同朋友盡情傾計同食野啦😎豆腐愛好者既我地,冷盤揀左凍豆腐,個汁唔會太甜/太咸,都唔會蓋住豆腐本身既味道小食叫左牛油燒魷魚鬚,因為都比較少食到呢種煮法既魷魚鬚,雖然唔太食到牛油味,但就好香好好食,連洋蔥配菜都入味另外,由於壽星戒緊澱粉食物既關係,我地就冇叫到一個主食,但就叫左d串燒同埋一個鍋同埋一個肉去填飽個肚🤣揀左個雞肉丸鍋,成個鍋都係比較清淡為主,但就好岩我地食左幾款濃味野食之後,可以邊食雞肉丸同邊飲埋個湯呢~而肉就揀左鐵板燒牛肉肉眼,牛肉唔會太韌,比較重黑椒味,肉味都濃,仲有d洋蔥同蘆筍係底,吸曬牛肉d醬汁同味所以變得好好食。整體黎講,價錢唔貴,份量都多,仲有套餐可以叫都多野食包,下次有機會會再黎試多d野食。
朋友生日想食日式野,所以就揀左居酒屋

落完單之後,店員竟然落左個竹簾,淨係留左一條縫上菜用

2021-11-06
庆祝纪念
生日
2021-11-06 260 浏览
.真係好耐冇去過日本🇯🇵一有幾會就想食日本野,呃下自己去左旅行咁最近就留意到呢間「三川居酒屋」都幾多好評就決定去試下😍😍😍.✨ 嚴選九點刺身盛估唔到係香港都食到新鮮飛機貨,仲要價錢唔太貴呢呢份九點刺身盛,根據時令,嚴選9款刺身,每款都超級新鮮!首先要讚嘅係師傅真係好用心,擺盤相當精緻,真係啱晒打卡同影相,食都食得開心啲!大拖羅嘅質素真係好高,完全係入口即溶嘅口感。生蠔又大隻又creamy,其他刺身都非常好食,絕對對得住價錢啊!.✨ 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批大啡菇真係好juicy,中間釀滿餡料,多到滿瀉。仲有大量嘅明太子,口感同味道都好豐富,夠晒足料,香濃creamy得黎又唔會太膩。.✨ 厚燒牛舌牛舌真係去日本必點嘅食物,黎到居酒屋就更加唔可以錯過。呢份「厚燒牛舌」果然係非常厚切,肉質粉嫩帶肉汁,夠軟淋有牛香,配埋面頭嘅調味粉,香濃又好味。.✨ 月見免治雞肉棒呢款又係呢一份必點!免治雞肉棒配醬油溫泉蛋,絕對係經典嘅組合。蛋黃味超濃,配埋好有口感嘅免治雞肉棒,真係超好味!.嚴選九點刺身盛 $350明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $98厚燒牛舌 $68月見免治雞肉棒 $36 ———不專業評分💯食物
真係好耐冇去過日本🇯🇵
一有幾會就想食日本野,呃下自己去左旅行咁
最近就留意到呢間「三川居酒屋」都幾多好評
就決定去試下😍😍😍
✨ 嚴選九點刺身
估唔到係香港都食到新鮮飛機貨,仲要價錢唔太貴呢
呢份九點刺身盛,根據時令,嚴選9款刺身,每款都超級新鮮!

✨ 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
———
📍三川居酒屋
銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈地庫
2021-10-31 272 浏览
心思思想食串燒,咁岩去開銅鑼灣,就揀咗試呢間啊。咁啱萬聖節,舖頭啲裝飾都好有萬聖節氣氛。用餐時間規定咗90分鐘,每當客人一到,佢哋都會好仔細咁介紹佢哋嘅九點刺身盛,同埋一啲當做嘅飛機貨刺身。我哋嗌左:香蔥碎吞拿魚腩帶子魚子卷冰頭漬豬腩味增燒厚切牛舌雞串燒汁銀雪魚燒蠔串燒飯團 明太子鯛魚濃湯海蜆鍋串燒日本番薯卷物有六件,份量其實都唔錯,三文魚子冇腥味,仲有啲花花草草做陪襯。見到附近幾台都有叫。味道來講都正正常常。冰頭漬之前喺其他日本餐廳食過,難得見到呢度有,都叫咗一份嚟試。味道來講都OK。冰頭漬其實應該係魚嘅軟骨,口感爽口。串燒黎講,正正常常,價錢偏貴。相對地燒蠔比較好食,而且$48有兩件,價錢都合理。海蜆鍋,味道鮮甜,唔似有味精味。蜆嘅數量都6,7隻。但係以為入面有魚食下,點知連魚碎都冇。最後埋單要9百幾,覺得有少少唔值。我諗呢個價錢食其他串燒店,應該會食到更加多嘢。

我哋嗌左:
燒飯團 明太子
鯛魚濃湯海蜆鍋
串燒日本番薯

2021-10-26 214 浏览
琴日同個老前輩食farewell 飯,整體上都唔錯,食物方面都有岩老前輩食😊😊特別想讚一讚店舖職員服務好好👍🏻係上甜品前有特別要求想係甜品上寫上「逍遙自在」最後上甜品真係好有驚喜甜品簡單 但整個構圖好有心思為整餐飯畫上個好完美既句號再次感謝三川居酒屋職員既用心

特別想讚一讚店舖職員服務好好👍🏻

甜品
甜品
  • 姿燒日本魷魚筒
2021-10-25 2395 浏览
今日去左大尾篤踩單車,踩完之後出番銅鑼灣同朋友食飯,今次係朋友建議食e家,自己都未食過,即管試過,都唔錯,同大家介紹下。嚴選九點刺身盛有九款極新鮮刺身,好值得同大家share 一下:池魚有四件,入口唔洗點鼓油,新鮮甜香。池魚腩當然比池魚特加鮮滑,好厚。手釣池魚一碟小小既,相信魚身可能唔係太大,新鮮,好重魚味。北寄貝一貫水準。𩶘魚好味,切得都厚薄剛剛好,不錯。法國生蠔雖然我對生蠔一般,不過朋友就讚好鮮甜,咁我食落都唔會抗拒,都唔錯既。牡丹蝦非常之大隻,d膏好多,鮮甜。大吞拿脂肪同魚肉比例一對一,入口即溶。帶子2隻大帶子切成5小件,當然小件其實都好大件,一樣好新鮮,連同三文魚子一齊食,更加唔錯。汁燒雞丸食得出好濃雞肉味,連同d燒汁,都算好味,一串4粒,有d篤魚蛋感覺。極上和牛串一串有3件和牛粒,對和牛粒本來都有d期望,不過有少少失望,肉質入口未去到即溶,有d根,但味道唔錯。醬味燒墨魚咀一串四件,食落d醬汁好香好配d墨魚咀,墨魚咀好爽唔硬,入口感覺ok。豬腩味噌燒一串3件,肥瘦搭配適中,不過始終有肥膏,不過燒得有d油。明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批外貌都幾吸引,入口更加知道冇點錯,非常好味道。新鮮

嚴選九點刺身
有九款極新鮮刺身,好值得同大家share 一下:

池魚
有四件,入口唔洗點鼓油,新鮮甜香。

池魚腩
當然比池魚特加鮮滑,好厚。

手釣池魚
一碟小小既,相信魚身可能唔係太大,新鮮,好重魚味。

北寄貝
一貫水準。

𩶘魚
好味,切得都厚薄剛剛好,不錯。

法國生蠔

牡丹蝦
非常之大隻,d膏好多,鮮甜。

大吞拿
脂肪同魚肉比例一對一,入口即溶。

帶子

汁燒雞丸

極上和牛串

醬味燒墨魚咀

豬腩味噌燒
一串3件,肥瘦搭配適中,不過始終有肥膏,不過燒得有d油。

明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批
外貌都幾吸引,入口更加知道冇點錯,非常好味道。新鮮的蟹肉醬連同蠔肉釀在大啡菇一齊食,爽口既明太子同鮮味十足既蠔肉配啡菇係好啱,必食之一。

整體都好好,不過都好多人,要早啲去。
.◅ ◄ 三川居酒屋💛 ► ▻ 有冇人都間唔中想食好啲、食豪啲,但係又怕中伏?🙈今日分享嘅位於銅鑼灣某地庫食物幾高質,連埋環境,有種去咗日本嘅錯覺建議大家bookmark低,呢間幾值得一試㗎 ( ´▽`)✃- - - - - - - - - - -❀ 嚴選九點刺身盛 $350 ➤ 𝟓/𝟓刺身每日空運到港,有5款刺身、2款貝類、牡丹蝦、生蠔🦪當日嘅刺身係赤身、拖羅、金目鯛、深海池魚同油甘魚呢度係二人份,每款大約2-3件,當然係非常好嘅quality!拖羅入口即溶,魚油超香,好似翻咗日本咁🇯🇵金目鯛嘅皮經過火炙,口感幾特別!生蠔又大隻又creamy,海水味唔算特別重~牡丹蝦都勁出色,肉質爽口彈牙🦐❀ 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $98 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓👧🏻小編係明太子控,呢款真係超啱口味🤤將明太子、蟹肉、蠔肉釀落大啡菇,口感幾豐富而且明太子份量超級多,夠晒惹味 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)❀ 厚燒牛舌 $68 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓必點!呢串有三塊,大約0.5-1cm厚,口感係牛舌獨特嘅脆口鍾意食牛舌嘅一定唔可以錯過🤗❀ 燒雞皮 $22 ➤ 𝟒/𝟓雞皮燒到非常脆,好似薯片咁😆❀ 月見免治雞肉棒 $36 ➤ 𝟒/𝟓好
◅ ◄ 三川居酒屋💛 ► ▻

有冇人都間唔中想食好啲、食豪啲,但係又怕中伏?🙈
今日分享嘅位於銅鑼灣某地庫
食物幾高質,連埋環境,有種去咗日本嘅錯覺
建議大家bookmark低,呢間幾值得一試㗎 ( ´▽`)
✃- - - - - - - - - - -
❀ 嚴選九點刺身盛 $350 ➤ 𝟓/𝟓
刺身每日空運到港,有5款刺身、2款貝類、牡丹蝦、生蠔🦪
當日嘅刺身係赤身、拖羅、金目鯛、深海池魚同油甘魚
拖羅入口即溶,魚油超香,好似翻咗日本咁🇯🇵
金目鯛嘅皮經過火炙,口感幾特別!
生蠔又大隻又creamy,海水味唔算特別重~
牡丹蝦都勁出色,肉質爽口彈牙🦐

❀ 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批 $98 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓
👧🏻小編係明太子控,呢款真係超啱口味🤤
將明太子、蟹肉、蠔肉釀落大啡菇,口感幾豐富
而且明太子份量超級多,夠晒惹味 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

❀ 厚燒牛舌 $68 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓
鍾意食牛舌嘅一定唔可以錯過🤗

❀ 燒雞皮 $22 ➤ 𝟒/𝟓
雞皮燒到非常脆,好似薯片咁😆

❀ 月見免治雞肉棒 $36 ➤ 𝟒/𝟓
好食!呢款係配溫泉蛋,蛋黃加醬油夠晒濃味😋

❀ 豬腩味噌燒 $38 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓
肥瘦均勻,普普通通唔算係必點🙈

❀ 鳥手羽燒 $32 ➤ 𝟑.𝟓/𝟓
拆咗骨比較容易食,可惜燒得比較乾,唔算特別出色🤭
✃- - - - - - - - - - -
🎐三川居酒屋 Sansen Japanese Bar and Restaurant
📍銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈地庫

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌑
抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
推薦 🌕🌕🌕🌕🌑

🔎 #ewhk旺角 #ewhk日本菜 #ewhk黃店
2021-10-24 143 浏览
同朋友去踩完單車,做完運動之後梗係食返餐好嘢補充一下體力🤣。決定去食我哋都鍾意食嘅日本嘢,嚟咗呢間bookmark咗好耐嘅日式居酒屋試。嚴選九點刺身盛我哋點咗個二人份量嘅刺身拼盤,總共有九款嘅刺身,拼盤嘅擺盤好靚好吸睛,即時心心眼,打卡一流,分量十足,睇見都好興奮。有法國生蠔,帶子,北寄貝,牡丹蝦,𩶘魚,手釣池魚,深海池魚,深海池魚腩同埋大拖羅。啲刺身全部都好新鮮,北寄貝爽口鮮甜,牡丹蝦超大隻,蝦肉爽口綿密,蝦頭還有大量濃郁蝦膏,超正。深海池魚腩好厚身,魚油豐富甘香,大拖羅入口即溶,大滿足。明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批呢個味道好有驚喜,大啡菇非常Juicy,餡料好豐富,蟹肉加上鮮甜嘅蠔肉,配以明太子同同埋鹹香嘅芝士焗,味道好夾,非常滋味。嚟到居酒屋梗係要食返啲串燒先夠氣氛。我哋總共叫咗四款。極上和牛串一咬落去,牛嘅油脂在口腔爆發,油花重,好香,肉質稔,食粒蕃茄仔可以中和返牛嘅油膩感。醬燒雞肉丸串免治雞肉丸啖啖肉,食落有啲洋蔥同黑椒香氣,幾惹味。豬腩味噌串豬腩係五花腩,層次分明,燒得好香口,味噌調味適中,唔會過咸。醬味燒墨魚咀墨魚咀非常爽脆,大大粒,配左啲類似柚子味嘅醬汁,有提味同埋去腥嘅效
嚴選九點刺身
深海池魚腩好厚身,魚油豐富甘香,大拖羅入口即溶,大滿足。

明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批

嚟到居酒屋梗係要食返啲串燒先夠氣氛。我哋總共叫咗四款。

極上和牛串

醬燒雞肉丸串
免治雞肉丸啖啖肉,食落有啲洋蔥同黑椒香氣,幾惹味。

豬腩味噌串

醬味燒墨魚咀
墨魚咀非常爽脆,大大粒,配左啲類似柚子味嘅醬汁,有提味同埋去腥嘅效果。
總括而言,呢間居酒屋無論係刺身定係串燒嘅質素都唔錯,都幾適合同朋友嚟一齊傾吓計食吓野同飲嘢。
2021-10-19 1916 浏览
weekend去到銅鑼灣搵好食嘅嘢,俾我搵到呢間隱世黃店居酒屋。佢哋嘅裝修超級靚位於地庫,私隱度十足好適合把酒談心🍺裝修風格充滿日式風情唔講以為走咗轉日本🇯🇵-🍄明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批$98大大隻大啡菇入面釀滿咗嘅明太子沙律醬,食得出一絲絲嘅蟹肉🦀️大啡菇入面都有一啲小蘑菇🍄整體口感非常豐富!不過可能因為沙律醬實在太多,食嘅時候我都不開咗唔少,覺得可以放少啲沙律醬咁就唔會咁鹹👍🏻🦀️蟹肉蟹膏炒飯$128免頭有滿滿蟹膏,返入面都有唔少蟹肉絲,轉頭仲有少少肥牛🐮炒飯嘅配料都相當豐富,同樣地可能因為入面有日式醃製過嘅咸菜,所以個人都係覺得比較重口味少少。炒飯充滿鑊氣非常乾身、粒粒分明🍚🦪清森廣島蠔濃湯鍋$168脹卜卜大大隻嘅廣島蠔非常鮮甜爆晒汁。濃湯湯底有少少辣🌶️非常惹味!入面都有唔少配菜例如係娃娃菜🥬、紅蘿蔔🥕日式魚片等等。🐚香葱碎吞拿魚帶子魚籽卷$138⭕️呢款超級推薦大家一定要叫⭕️擺碟嘅時候已經靚到啊出嚟!呢個卷髮食完超級滿足,面頭撈左芝麻嘅香蔥吞拿魚茸、下面係厚切嘅新鮮甜美厚切帶子刺身、包住喺入面嘅係甜蛋同埋牛油果嘅配搭🥑👅厚燒牛舌$68⭕️呢款超級推薦大家一定要叫⭕️超級肥美好厚肉好jui
🍄明太子蟹肉醬焗蠔肉磨菇批$98

🦀️蟹肉蟹膏炒飯$128

🦪清森廣島蠔濃湯鍋$168

🐚香葱碎吞拿魚帶子魚籽卷$138

👅厚燒牛舌$68
⭕️呢款超級推薦大家一定要叫⭕️超級肥美好厚肉好juicy人生吃過最好吃的牛舌ever🥲建議一人一串得2️⃣舊唔夠喉!
🌛月見免治雞肉棒$38
好有趣嘅雞肉棒🐔雞軟骨mix埋雞肉好有趣脆卜卜,溫泉蛋mix埋撈好再慢慢包裹住雞肉棒🥰更顯鮮味!

• 厚燒牛舌
2021-10-14 178 浏览
黎居酒屋第一件事緊係要食空運到港的刺身,九點刺身盛同五點刺身盛只相差一百蚊,我地當然點左九點刺身盛。果然無令我地失望,牡丹蝦 超 級 大 隻,大隻得來仲要夠曬甜!生蠔好鮮,同檸檬汁好夾。帶子好厚身好大隻,可能因為呢個原因,已經將帶子切開幾舊,好貼心。三文魚肥瘦適中,八爪魚的口感好得意,好爽口。除左刺身,明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批都係必點的。平日係屋企自己簡單煮大啡菇烤蛋已經好好味,沒想到這個大啡菇上面的配料超級豐富,有蟹肉、蠔肉同埋明太子,加上好juicy的大啡菇,每一口都好rich,即刻覺得自己的大啡菇烤蛋好弱😂跟住食左啲串燒,活白鱔層皮好脆,加埋個甜甜的醬汁好夾。蘆筍好爽口,月見免治雞肉棒仲可以點埋溫泉蛋汁,perfect!厚燒牛油翠肉瓜完全唔會乾身,難得係仲有好多汁。鰻魚牛油果加州卷的鰻魚同牛油果份量好多,食2件已經飽曬!去唔到日本,其實香港都有好多高質日本料理

厚燒牛油翠肉瓜完全唔會乾身,難得係仲有好多汁。

鰻魚牛油果加州卷的鰻魚同牛油果份量好多,食2件已經飽曬!

去唔到日本,其實香港都有好多高質日本料理
2021-10-10
  • 明太子蟹肉醬焗蠔肉蘑菇批