2017-04-21 615 浏览
同學生日兼聚舊,壽星揀左三木既日本放題+爐端燒,限時2個鐘,佢同一般日本放題無異,任叫任食,咁佢就有少少新意,加入左海鮮爐端燒,都幾有去左日本感覺,但呢度d 位就比較窄,可能又要放個爐係枱,放得食物既位都好少!通常食放題第一轉就會叫好多既,我地太肚餓,都點左好多好快就海鮮上枱先,見到果陣好開心架,咁再望望其他枱,咦...人地有龍蝦既,咁更係即係問侍應啦,佢話呢d海鮮係廚房隨機抽既,我地十萬個?????, 可能我地人多啦,咁佢就比左其他海鮮我地,呢點有點失望既,因為見到人地既龍蝦堅係吸引,但我地冇囉!跟住就黎刺生同熟食既食物,刺身就不過不失,唔算話好新鮮,攞出黎就唔太震撼;反而熟食果類就整得好好,全部都即燒即煮,都好好食食完熟食就玩爐端燒啦,慢慢燒海鮮,海鮮既新鮮程度就一般啦!可能今日人太多,服務員都好忙,態度有待改善!
通常食放題第一轉就會叫好多既,我地太肚餓,都點左好多
反而熟食果類就整得好好,全部都即燒即煮,都好好食
食完熟食就玩爐端燒啦,慢慢燒海鮮,海鮮既新鮮程度就一般啦!
可能今日人太多,服務員都好忙,態度有待改善!
2017-04-20
2017-04-17 610 浏览
出街食日式放題的話,我最鍾意搵埋一大班朋友!劃食物紙時通常好嘈好興奮,好氣氛又好開心❣️今晚同朋友黎呢間「三禾」都不錯,book枱時說希望有角落的位置唔會嘈到其他人,店員說會盡量安排,點知黎真係安排到有獨立房間呀!😱咁我地班友嘈到拆天都唔駛驚嘈住人啦!😂😂😂原來放題有個爐俾我地燒下燒下!可以燒下海鮮或者放其他自己想燒嘅食物,例如今次朋友點了日本蕃薯仔放上去燒下,嘩,香氣四溢,食落零舍好味🍠👍🏻👍🏻餐廳會送每人一份海鮮,其中有甲羅燒,先將鵪鶉蛋打落蟹肉上面撈勻,再放在爐上燒熱,好味😋仲有聖子、鮑魚及大蜆!好大隻鮮甜!不過燒聖子要注意,因為聖子殼太薄,受熱後會有殼碎周圍彈,建議燒至稍為離殻後將肉取出,直接放爐上燒,鮑魚也可以拆殻燒😋😋刺身方面,味道稍為淡左少少,不過三文魚好肥美,尤其火炙三文魚壽司真係冇得彈!黑松露茶碗蒸蛋👍🏻👍🏻炸物及燒物相當不錯,我最鍾意芝麻雞翼及圖中圓碌碌的紫心香芋丸!❤️可惜不能吃太多,因為會好熱氣呢😣除左燒烤爐,朋友還點了牛肉壽喜鍋!食完之後意猶未盡,還將蕃茄湯烏冬中的烏冬放入去滾,變了火鍋,真是多元化crossover😂😂😂以燒菠籮及雪糕做結尾,D菠蘿好甜,雪糕也不

黑松露茶碗蒸蛋👍🏻👍🏻
以燒菠籮及雪糕做結尾,D菠蘿好甜,雪糕也不錯,全晩好開心,大家都不停諗下食物新食法😂😊
2017-04-17 567 浏览
朋友生日, 不知去那裡食, 諗地方是很惱人的, 睇睇下facebook, 見呢間做緊二人同行一人半價, 抵喎, 仲有仼食磯燒海鮮放題, 可以試下喎, 咁就一行人, 睇完戲就生日飯, GOGOGO我地一坐低, 服務員好快送上4款海鮮, 甲羅, 蟶子, 鮑魚同大蜆, 非常吸睛, 你睇下D鮑魚, 仲生架放題中, 呢間嘅壽司算做得不錯, 比起大部分壽司店更好尤其係炙燒壽司, 推介牡丹蝦同鰻魚壽司, 影到咁近, 大家都睇到佢整得幾精緻, 味道更加優勝頭先無介紹甲羅, 因為想特別講下個食法, 佢好有心思咁, 配隻鵪鶉蛋, 首先打上蟹肉蟹羔蟹籽, 撈好後放上爐, 加熱一陣再撈, 蛋漿包著所有蟹肉蟹羔蟹籽, 就好似下圖, 鵪鶉蛋令成件事昇華左, GOOD蟶子非常新鮮, 乾淨無沙, 燒完軟身, 爽口, 正大蜆, 成個拳頭咁大, 見到都開心, 唯獨呢款比較UN, 爭少少芝麻雞翼同牛肉壽喜燒係我去放題必點的, 芝麻雞翼已取代燒雞翼了, 外脆內軟, 香而不油, 讚; 牛肉壽喜燒如果可以加個烏冬更正甜品揀左朱古力同芝麻雪糕, 雪糕球做到一個個圓波波咁, 真係見到心思, 但係又唔會硬哂, 軟身可即食, 妙
鮑魚
壽司
放題中, 呢間嘅壽司算做得不錯, 比起大部分壽司店更好
牡丹蝦壽司
鰻魚壽司
甲羅&鵪鶉蛋
蟶子非常新鮮, 乾淨無沙, 燒完軟身, 爽口, 正
蟶子
芝麻雞翼
牛肉壽喜燒
朱古力&芝麻雪糕
  • 甲羅
book咗檯8:30, 8:35左右到, 等到8:50先入到座等嘅時候聽到職員處理客人嘅要求嘅態度一個waiter同一個應該係主管嘅人講: 有客問話有冇一板嘅海膽賣佢答: 同個客講冇喇賣晒過2mins, 個waiter又返黎話: 個客話見到隔離檯有佢答: 咁話$150板啦呢啲咁嘅服務態度, 大家認為點?8:50入座, 叫咗一堆野食, 黎咗一半都冇, 嚴重漏單海膽軍艦, 叫咗兩次都冇黎過, 問waiter追單, 佢話冇晒海膽啫係唔問就唔講, 而且9點都未夠海膽就冇晒, 咁係咪得第一輪6點嘅先有得食?佢送嘅海鮮拼盤, 催咗兩次, 終於喺入座後1個鐘送到黎, 石蠔同元貝都冇, 有嘅野都好腥任燒嘅items, 虎蝦同大蜆, 寫咗三次, 一件都冇黎過, 凈係識上墨魚丸俾我哋所有野食, 全部黎唔足黎唔啱, 唔追都唔黎比較貴嘅items(燒嘅海鮮, 海膽, etc.)一律都冇黎收人$306一位, 合理咩? 我食到嘅野, 出面唔洗呢個價就有啦, 唔即場叫佢回水算係咁以上經歷唔係得我哋一檯係咁, 全場都有好多檯都同waiter反映呢啲情況, 野食叫極唔黎食餐飯食到一肚火, 絕對唔會有下次, 請都唔會黎,

等嘅時候聽到職員處理客人嘅要求嘅態度

佢答: 同個客講冇喇賣晒

佢答: 咁話$150板啦

呢啲咁嘅服務態度, 大家認為點?

8:50入座, 叫咗一堆野食, 黎咗一半都冇, 嚴重漏單

所有野食, 全部黎唔足黎唔啱, 唔追都唔黎

食餐飯食到一肚火, 絕對唔會有下次, 請都唔會黎, 而且會特別叫啲friend唔好黎食

一定幫你哋多多宣傳, 唔好等更多人睇啲promotion嘅post中伏, menu都是假的, 寫咗係唔會黎架

貼錢買難受, 食之前睇menu性價比看似高, 去到咩都冇, selling point嘅items都冇, 性價比奇低!
送嘅海鮮拼盤, menu寫嘅石蠔同元貝都冇
题外话/补充资料: 唔好去, 唔好信啲promotion video/photo show出黎嘅野, 去到係冇得你食架, 寫喺menu度昆人去食架炸, 唔好俾三百幾蚊食啲咁嘅野, 食返啲咩極尚大喜屋, 大瀛喜, 滿屋, 大吉之類嘅都好過呢度
2017-04-13
  • 海鮮好腥
  • 全場都係腥味
  • 咩都冇得你食
2017-04-12 303 浏览
近排favorite 放題!首先放題坐得舒服係已經bonus! 再者嘢食勁正,尤其是炸物!每一round 上枱都是熱騰騰的🔥紫心香竽丸一定要試,不太甜!壽司同刺身都好新鮮,我最怕果D有腥味既魚生!其二係壽司夠細件,可以食多啲其他嘅嘢.唔會make yourself full so quickly👍🏻之後要試下就係三文魚頭,質素分分鐘正過出面的日本料理!墨魚咀串燒仲有甜味,幾特別另外一個係壽喜煱,好開胃,如果有埋烏冬或者粉絲就正
紫心香竽丸一定要試,不太甜!
壽司刺身都好新鮮,我最怕果D有腥味既魚生!其二係壽司夠細件,可以食多啲其他嘅嘢.唔會make yourself full so quickly👍🏻
另外一個係壽喜煱,好開胃,如果有埋烏冬或者粉絲就正
2017-04-12 196 浏览
It's a greatest day. We went to a restaurant near K11, which is recommended by my friend, and it's called 三木. It's a Japanese style buffet. The first thing we ordered is sashimi, which I like the most is salmon and hokkigai. So freshTempura is hot and crisp. Wagyu Cube and beef roll with enoki mushroom is so delicious with heavy garlic flavour.Grill fresh pineapple is super sweet and fruityFor me, the beef sukiyaki tastes excellent. But chashu udon in soup is little out of my expectation that th
Tempura is hot and crisp.
For me, the beef sukiyaki tastes excellent. But chashu udon in soup is little out of my expectation that the tomato sauce is little bit too sweet
Last but not least, the cream of mushroom with truffle is quite strong taste
  • 蒜香一口牛柳粒
  • 天婦羅
2017-04-10 266 浏览
我地又去試一試新野,上次去個8樓既三禾,今次決定試下15樓既三木,睇下有冇驚喜先🎉🎉我地今次成班6個人,book左7點入座,佢門口個牌寫得非常清楚,絕不取巧👍🏻海鮮拼盤,我比較鐘意聖子同鮑魚,鮮甜爽口!今次要讚下個靚女staff, 幫我地將啲鮑魚起殼,好體貼👏🏻不過我建議聖子起左殼先燒好d,因為有可能比殼彈到。另外我食得最多係壽司類,超級好食,好少放題有咁既水準,大家一定要試,基本上每款sushi都好食,好難取捨😋😋燒三文魚頭也是我必食,但窿左少少,而且冇乜肉。其實仲有好多野好食,不過掛住食,冇乜點影相。
燒三文魚頭也是我必食,但窿左少少,而且冇乜肉。
其實仲有好多野好食,不過掛住食,冇乜點影相。
2017-04-09
  • 壽司
  • 火炙壽司
  • 海膽軍艦
  • 海膽壽司
  • 串燒
  • 甜品
今天放假,老婆又要返工,下午約左啲friend去行街,去完旺角,之後就去左尖沙咀,行完J1,就搵地方食嘢啦,又來最煩惱嘅時候,又係要諗食咩野,結果冇諗咁又係我諗,因為天氣熱左,唔想打邊爐,於是就嚟咗食放題啦。$258/位,加$1仲有海鮮,抵食。聖子還可以,鮑魚幾好,不過燒時小心,有殻會飛出來,暗春蛋蟹殼,幾特別燒三文魚頭,不大件,但幾好味任食小有有海膽,幾好味刺身夠新鮮,結果食左3轉甜品食個雪糕,外觀幾好
$258/位,加$1仲有海鮮,抵食。
燒三文魚頭,不大件,但幾好味
任食小有有海膽,幾好味
刺身夠新鮮,結果食左3轉
甜品食個雪糕,外觀幾好
2017-04-09
2017-04-04 508 浏览
平時食開啲放題比較平民化今次就食間高級少少 價錢又吾會太貴既放題刺身可以話系毫不吝嗇 你點幾多真系比足幾多你 絕冇漏單情況三文魚新鮮肥美 甜蝦 帆立貝都系超大隻 每次一食壽司啲紫菜就知佢系咪擺左好耐🌝睇到啲紫菜都冇'霉'曬就知系新鮮既芥末螺肉壽司好辣😱真心攻鼻👃🏼其他種類正正常常咁天婦羅方面 蟹棒味好足夠~食落去好新鮮 炸粉均勻蒜蓉青口溫度暖暖地鹽燒牛舌好煙韌 但燒味不算太明顯環境真的不錯以往食開放題既環境都系比較熱鬧呢間就靜靜地咁員工服務態度亦非常好 不得不讚
平時食開啲放題比較平民化

睇到啲紫菜都冇'霉'曬就知系新鮮既
芥末螺肉壽司好辣😱
真心攻鼻👃🏼
其他種類正正常常咁
天婦羅方面 蟹棒味好足夠~
食落去好新鮮 炸粉均勻
呢間就靜靜地咁

員工服務態度亦非常好 不得不讚
2017-04-01
2017-04-04 362 浏览
香港放題真係越來越多選擇競爭都好大,值得推介嘅放題真係越來越多!今次呢個放題係比鍾意食海鮮同刺身嘅朋友!!! 三木放題order紙有A至L咁多選擇!講下最特別嘅機燒海鮮😍 真係幾新鮮下!!!最抵食就係有蟶子、有鮑魚、有蟹蓋!!! 每款都係超大隻,同西貢海鮮有得比。另外就係刺身啦,甜蝦真係好抵食,夠晒大隻,象拔蚌都好正,一定要食! 蟹蓋,真係幾特別,平時自己去燒烤都好少燒蟹蓋,今次有現成一定要試吓,記得鵪鶉蛋係打落蟹蓋度再燒。
2017-04-04
  • 剌身
2017-03-27 878 浏览
又凍左,就膽粗粗黎過放題打邊邊。因為小妺D frds super like 海鮮,又見到下面個優惠入左黎呢餐係中等價放題,但覺得如果有新鮮海鮮又唔同講法.大大隻蝦同蜆,所以不是俾cheap 野你,有良心+大方食肆之後就黎左靚靚雪花肥牛,真係入口即溶另外仲有安格斯肥牛,亦係我近來最愛,因為無咁肥,但肉質夠嫩滑當然唔少得就係「滑」,墨魚滑係必食,但因為小妹不喜歡黑松露所以就無試另一款,但都有影相,D黑松露都幾足料最後要介紹個湯底...因為小妹好鍾意胡椒辣,所以super super super like this soup base!!夠辣同香
之後就黎左靚靚雪花肥牛,真係入口即溶
雪花肥牛
安格斯牛小排
手打墨魚滑,黑松露豚肉滑
胡椒豬肚湯底
2017-03-23 5031 浏览
整晚的食物,都可以用好食,超值來形容。order 纸由A ~L,超多選擇。沒有信用卡優惠,但送磯燒海鲜。除了天婦羅和燒物需時制作,其餘的食物由落單至上枱都不超過5分鐘。抵讚。後生待應們也很有禮貌及勤快,抵錫磯燒海鮮~聖子,鲍魚,蟹蓋 ,每款都是大size,見到都流口水。燒後不用配酱料,也很鲜甜,另人食欲大增刺身~十款選擇,大致上都非常新鮮,甜蝦size也很大 ,三文魚,帶子也很肥美。還有赤貝,帆立具,象拔蚌……而吞拿魚就一般般。天婦羅~蝦,菇,茄子,蕃薯,南瓜,都非常香口,脆度適中。手卷~有6款選擇,我選了海膽手卷,海膽份量也很多,美味。燒物~蝦,牛舌,魷魚,雞軌骨,……表面灑上適中的味鹽再燒,非常配合及好味。燒菠蘿非常香甜,我共食了十片甜品~種類很多,北海道3.6牛乳奶凍,法式燉蛋,木糠布甸……雪糕四款味,柚子,芝麻,綠茶及朱古力,問你點忍得住唔食。牛油粟米是新鲜粟米,大大粒,口感非常好.芝士年糕,熱辣辣,在我很飽的情況下,也忍不住食了2件。還有很香口的芝麻雞翼,蒜香牛柳粒,羊架……多款飲品任飲,還有太多食物未試,但胃的空間實在有限。
整晚的食物,都可以用好食,超值來形容。

天婦羅~蝦,菇,茄子,蕃薯,南瓜,都非常香口,脆度適中。

手卷~有6款選擇,我選了海膽手卷,海膽份量也很多,美味。

牛油粟米是新鲜粟米,大大粒,口感非常好.
多款飲品任飲,還有太多食物未試,但胃的空間實在有限
2017-03-21
  • 柚子雪糕
  • 蒜香一口牛柳粒
  • 海膽壽司
2017-03-11 2462 浏览
平時耐唔耐鐘意去食下放題,今日就同朋友試下呢間樓上鋪。因為朋友先到,我一黎到就已經有個爐係枱面,之後梗係搵紙寫野食先啦~係我地忙於寫紙仔既同時,侍應為我地送上一大盤海鮮!好靚!之後為左節省時間(肚餓嘛)⋯邊寫紙仔邊燒XD蟶子好大隻呀!仲有大大隻鮑魚~激忙!遞完紙仔冇耐已經送黎!完全食唔切XD只怪我地太心急啦⋯平時個d放題好慢架嘛咪一次過寫左好多囉⋯海膽唔錯,當然唔好諗係日本食個隻啦,但係以放題黎講質數係絕對ok超期待~蟹膏個海鮮盤送上黎時侍應教打隻鵪鶉蛋落去燒,好靚呀☺雞翼都唔錯,外脆內軟黑松露蘑菇忌廉湯~雖然佢個樣平平無奇⋯但入面好多菇架!估佢唔到⋯我飲左兩碗XD以放題黎講係好飽肚但真係太好飲(菇菇人)最後梗係甜品😋仲有雪糕架(放唔晒上黎)至於飲品方面,兩個雪櫃任拎~除左平時有既氣水烏龍茶之外,竟然有龍井茶!其實仲有好多野食不過放唔晒相啦~
平時耐唔耐鐘意去食下放題,今日就同朋友試下呢間樓上鋪。
係我地忙於寫紙仔既同時,侍應為我地送上一大盤海鮮!好靚!
之後為左節省時間(肚餓嘛)⋯邊寫紙仔邊燒XD

蟶子好大隻呀!
仲有大大隻鮑魚~
激忙!遞完紙仔冇耐已經送黎!
完全食唔切XD

只怪我地太心急啦⋯平時個d放題好慢架嘛咪一次過寫左好多囉⋯
超期待~蟹膏
個海鮮盤送上黎時侍應教打隻鵪鶉蛋落去燒,好靚呀☺
雞翼都唔錯,外脆內軟

放題黎講係好飽肚但真係太好飲(菇菇人)
最後梗係甜品😋
仲有雪糕架(放唔晒上黎)

其實仲有好多野食不過放唔晒相啦~
2017-03-09 1672 浏览
爐端燒是一種烹調方式,也是一種飲食文化。作為一個香港在住的日本人,今日被朋友帶到這間充滿著日式風情的日本餐廳用饍。新鮮的海鮮,這媲美日本海的海鮮,放在爐端燒上烤熱。焼きかみそり貝焼きアワビかに甲羅焼手羽先唐揚,日本居酒屋名物。刺身盛り合わせ,品質都相當不錯。寿司盛り合わせ,おいしい。金菇牛肉卷,香港特式制法。香熱的天婦羅(天ぷら)一口燒牛肉跟朋友暢飲日本空運到港的生酒難得的在香港可以一嘗日本居酒屋風味,跟朋友談天說地,享受日本生酒的美味,一大樂事。
爐端燒是一種烹調方式,也是一種飲食文化。

新鮮的海鮮,這媲美日本海的海鮮,放在爐端燒上烤熱。
焼きかみそり貝
焼きアワビ
かに甲羅焼
手羽先唐揚,日本居酒屋名物。
刺身盛り合わせ,品質都相當不錯。
寿司盛り合わせ,おいしい。
金菇牛肉卷,香港特式制法。
香熱的天婦羅(天ぷら)
一口燒牛肉
跟朋友暢飲日本空運到港的生酒
2017-03-08
2017-03-09 1169 浏览
很久沒吃日本放題了,這天碰巧在尖沙咀,就找找附近有沒有一些特別的,結果來了三木一試。一開始的磯燒海鮮的確不俗,很少放題會有,而且海鮮還算新鮮。因為已經8點,所以都十分肚餓,一下子點了很多,但令我一試回味的是日式香蕉年糕、紫心炸球、牛肉壽喜鍋。難得的是,炸物上枱時,心裡還是熱騰騰的,令我第二回再一次點了。牛肉壽喜鍋味道、份量剛剛好,我還加了烏冬再煮,味道更上一層樓。可惜胃口有限,否則我肯定會再來第三回。食得差不多,就點了個黑松露蒸蛋和柚子雪糕作結。兩樣的味道都有水準。下次會試試蟹粥和芝麻雪糕。最後值得一讚的是,最初以為食完之後衣服一定很大味道,但竟然一點也沒有!

一開始的磯燒海鮮的確不俗,很少放題會有,而且海鮮還算新鮮。
  • 柚子雪糕
  • 燒物