韓國野唔係淨係得炸雞、燒烤、同部隊鍋嘅。雖然以上講嘅我都好鍾意食,但係鍾意食韓國野好大原因係佢有好多款式嘅免費小碟。次次都唔係碟碟一樣,喺每間餐廳食嘅都唔同,餐前有啲野食下對餓鬼黎講係好緊要嘅!我食過呢間韓國野嘅午餐好多次,真係次次都捧住個肚好滿足咁走。真係又抵又好食!大食嘅朋友我會推薦啲湯,湯有好多料,仲有飯。韓國朋友會成碗飯倒落個湯度。我自己就唔多錯鍾意食湯飯。食過燒肉 + 飯,同石頭飯,覺得燒肉 + 飯好味啲。湯就鍾意牛肉粉絲!好好食,又大碗,乜菜都有!真係兩個人食都得。同埋個湯偏甜,我係好鍾意食甜野嘅(即係小籠包會鍾意無錫小籠包嗰種人!)午餐超抵

食過燒肉 + 飯,同石頭飯,覺得燒肉 + 飯好味啲。
粉絲牛肉湯

午餐超抵
2017-01-17
粉絲牛肉湯
2016-12-19 699 浏览
跟朋友晚餐,去食韓國野。去到後,有朋友唔舒服,所以無食韓燒。成餐飯主食係呢個蒸豬肉蒸豬肉不是只係豬肉,仲有好多菜去包住豬肉既,味道出奇地好,沒有多餘油脂,菜加蒜包住豬肉,少少爽嘴,帶豬皮的口感,好好味。本身餐廳俾好多配菜,令到餐飯好豐富。我地仲叫左牛肉炒粉絲,又係幾好味,油沒有太多
跟朋友晚餐,去食韓國野。
去到後,有朋友唔舒服,所以無食韓燒。
成餐飯主食係呢個蒸豬肉
本身餐廳俾好多配菜,令到餐飯好豐富。
我地仲叫左牛肉炒粉絲,又係幾好味,油沒有太多
2016-10-27 2037 浏览
同朋友食晚飯,朋友想食韓燒,介紹左依間,就食下。一坐底就叫左兩支韓國啤酒,味道唔錯。有八款前菜。食韓燒就當然食韓牛,叫左個薄切牛肉同牛骨。一薄切牛一到服務員就不停燒,不過好明顯個牛跟本未解凍,冰冰地,我朋友叫左個侍應不用幫手燒,她說自己燒,我們一路食一路都有不同嘅侍應黎燒。初初我會覺得她們幾好服務,後來發現原來因爲她們營業時間到十一點,向尖沙咀都算早。未解凍到嘅牛食落會又乾又勒。我們燒羊肉先。羊肉薄些,燒起上黎好快熟,食落肉味一般,肉質唔錯。再叫左個墨魚,成隻墨魚已經好吸引,聽聞依間係幾正宗嘅韓燒就緊係要叫依個。燒墨魚食落好好味,有驚喜牙口感好爽,食唔停口。食到依家再燒反個牛,因為牛肉已經解凍左,食落就已經兩種唔同嘅味道,牛肉食落好有汁,好軟化好味食到尾燒到甘上下,原來已經十點半,真係快樂不知時間過,依家開始先食個鍋,個牛肉鍋都幾足味,牛肉薄薄的,幾香口,不過如果早些知收十一點,我們應該唔會叫依個鍋,尖沙咀如果食晚飯下次真係要留意下營業時間最後因爲她們收工,大部份嘅牛肉鍋都外賣左唉,我們同她們講無黎到牛骨,原來她們落錯單將牛薄切落左兩碟,待應是外籍人,真係有小小溝通唔到
同朋友食晚飯,朋友想食韓燒,介紹左依間,就食下。
一坐底就叫左兩支韓國啤酒,味道唔錯。有八款前菜。
前菜
食韓燒就當然食韓牛,叫左個薄切牛肉同牛骨。一
韓牛
羊扒
羊肉薄些,燒起上黎好快熟,食落肉味一般,肉質唔錯。
墨魚
燒墨魚食落好好味,有驚喜牙
口感好爽,食唔停口。
加菜
牛肉煲
牛肉煱
最後因爲她們收工,大部份嘅牛肉鍋都外賣左
2016-10-12
墨魚
2016-07-14 1801 浏览
之前因公司在尖沙咀,每兩星期必到三木吃飯。因公司搬遷,已有大半年冇到過餐廳午餐。今天約左明友lunch, 叫了炆牛肋骨,前菜有薯仔、大豆芽菜、沙甸魚、菜、白豆及泡菜,泡菜好爽不辣(好正宗), 沙甸魚有少辣,唔腥,好好吃。但是,主菜炆牛肋骨,首先,盛載既碗邊喺缺了一小口😓,已經大打折扣,賣相麻麻。牛肋骨份量比以前少,有喲肥,吃落味道不及從前濃郁。有點兒失望!
2016-06-07 1764 浏览
Book咗7點, 我地6點半已到, 職員好唔客氣咁話要人齊先入得, 終於人齊喇, 殺入去!!!其實餐廳入面得1-2枱客, 都唔明, 早少少放我地入去會蝕咩... 環境都幾新淨光猛... 我地呢張係6人卡位, 4個人都坐得幾舒服...前菜有8碟之多, 碟碟都幾有水準... 麵豉薯仔又香又甜又粉, 最好食... 麻辣蒟蒻好特別, 第一次食, QQ彈牙, 麻香帶辣... 烤什錦牛肉包括牛肋骨肉、薄切西冷、牛舌... 牛肋骨肉質柔軟, 醃料微甜, 未有掩蓋牛肉的鮮, 肉汁多d會更好... 牛舌爽彈... 薄切西冷沒有牛肋骨的甜, 但牛味亦濃... 整體都算唔錯, 不過大家都係覺得韓松嘅牛肋骨好味d...冇被汁浸住的炒年糕微辣, 浸住的好辣, 年糕軟腍不彈牙, 但係口感都OK嘅... 好鍾意豆腐皮, 大大片, 幾有咬口...跟住到辣海鮮鍋。我唔受得辣, 所以要求辣醬另上! 未落辣醬前, 飲咗啖湯, 超鮮甜呀, 仲好重蟹味, 好正!!! 反而加咗辣醬之後, 剩係得個辣字, 失色好多...個鍋入面有好多材料, 除咗八爪魚, 仲有蝦、帶子、魷魚、魚、蟹、豆腐、金菇、蔥、黃芽白, 好豐富!!! 蟹肉好霉
個鍋入面有好多材料, 除咗八爪魚, 仲有蝦、帶子、魷魚、魚、蟹、豆腐、金菇、蔥、黃芽白, 好豐富!!! 蟹肉好霉, 蟹身黑忟忟
... 豆腐唔滑... 帶子縮水後好細粒... 魷魚鮮味彈牙...
後面張枱全程超嘈, 嘈到卡位塊木板都震埋, 全場至嘈, 我地好大聲咁講o野都聽唔到, 喉嚨都痛埋, 根本傾唔到計!!!
4個人埋單唔使千二蚊, 比想像中抵食, 味道中上, 服務係入席前差d, 之後都幾OK, 座位都相當舒適, 係嘈d囉... 韓國菜o黎講, 都係一個唔錯嘅選擇...
2016-05-29
2016-03-04 1846 浏览
又到藏友出來一聚的日子,這次藏友想吃韓國菜,便提出前往三木韓國料理。三木韓國料理總是給人一個很地道韓國料理的餐廳,餐廳擺設都很韓國化。餐廳環境也很舒服,坐位也舒適沒有油煙,服務態度還是不夠熱情。三木的食物是以韓式做法,味道也是不錯,價錢在尖沙咀區內也算是差不多,但整體也有貴了一點點。*************************三木韓國料理位於尖沙咀地鐵站附近,在街上也能看到他們的招牌,也很容易找到。本來約了19:00吃晚飯,因為朋友有事遲到,所以只好在餐廳內坐著等候。在等候朋友前來之時,看到餐廳內的擺設很得意。這一男一女也是穿著韓式衣服,終於等到朋友到齊才入坐。坐下時便放下小食6小碟。芽菜,少少咸味,不辣也不酸,味道不般。菜,少少咸味,不辣也不酸,味道不般。泡菜,不是很辣和很酸,很單一的辣味。魚仔,少少麻油的香味,魚仔的咸香味也不錯。粉絲,少少甜的味道,粉絲也炒的不會腍,味道也算不錯。蘿蔔,帶咸味的蘿蔔而不辣,有少少爽口的。辣腸仔餐肉鍋 HKD380。材料有腸仔、餐肉、年糕、冬菇、洋蔥、蘿蔔、蔥和菜,份量不算很大鍋,味道也很清淡的湯水,只是一般材料所制成,感覺有點貴。三木菜包飯

*************************

在等候朋友前來之時,看到餐廳內的擺設很得意。
這一男一女也是穿著韓式衣服,終於等到朋友到齊才入坐。
坐下時便放下小食6小碟。
芽菜,少少咸味,不辣也不酸,味道不般。
菜,少少咸味,不辣也不酸,味道不般。
泡菜,不是很辣和很酸,很單一的辣味。
魚仔,少少麻油的香味,魚仔的咸香味也不錯。
粉絲,少少甜的味道,粉絲也炒的不會腍,味道也算不錯。
蘿蔔,帶咸味的蘿蔔而不辣,有少少爽口的。
辣腸仔餐肉鍋 HKD380。
三木菜包飯 HKD280。
這個三木菜包飯砂鍋份量不大,送上來時香氣撲鼻。
刻意把飯待久一點才取來吃,這樣飯會有點飯焦會更香。味道是單一的咸味,必須加點辣醬或小吃拌著一起吃才感覺味道多一點。
紫菜蛋卷餅。
用上雞蛋煎成雞餅,包著紫菜而作的,賣相也不錯。紫菜蛋卷餅蛋味香濃帶點紫菜味,確實是這晚最好吃的一道菜式。
燒鯖魚 HKD120。
鯖魚燒的很香口,味道也是咸香味,魚肉也大條,肉質也實而不梅,好吃。
  • 紫菜蛋卷餅
  • 燒鯖魚
2015-11-08 1739 浏览
這天剛巧在尖沙咀做完嘢,摸摸個肚突然掛住”kimchi” 二話不說就一個人貢左上去我大約一個月會去一次在碪富利士道的三木韓菜舘,這里出名多韓國人, 相信是非常有韓國local味道的原固, 所以有好多人來”尋找他鄉的味道“ 吧!餐廳裡裝修絕對韓feel, 同本人去首爾的平民餐廳十分相似, 服務以’老闆娘”最為殷勤, 笑容滿面, 其他人就一般.由於是一個人的午餐, 所以祇點了兩款菜, 再加上前菜( kimchi)有六款,絕對吾孤寒,講真其實食晒呢六款泡菜肯定飽飽。而set lunch我點了兩款包括牛肋骨湯及燒黃花魚牛肋骨、熱辣辣湯裡有白罹白, 大蔥, 蛋花, 牛筋骨連肉, 味道非常的好, 由於本人對味精好鬼敏感, 好彩這里的”司傅”(味精)不是太厲害, 送反食絕對一絕, 吾怪得韓國人前一晚飲完酒第二日要食湯反了.至於燒黃花魚, 本人就覺得燒得吾平均, 有D位乾,有D位滑, 有D位好似吾熟, 這魚絕對有改善空間.餐飲衹提供兩款,熱或凍啡,我揀左凍啡勁甜勁多奶!!
,絕對吾孤寒
,講真其實食晒呢六款泡菜肯定飽飽。
而set lunch我點了兩款包括牛肋骨湯及燒黃花魚
食絕對一絕, 吾怪得韓國人前一晚飲完酒第二日要食湯反了
牛肋骨湯
燒黃花魚
辣薯仔
芽菜
泡菜
波菜
炒粉C
米糕

餐飲衹提供兩款,熱或凍啡,我揀左凍啡勁甜勁多奶!!

题外话/补充资料: 特別一提這店我一般祇會中午去, 因夜晚去聽過好多朋友受氣的個案,例如要你食個半鐘埋單, 及有位四眼男士( 貌似經理) 的不禮貌對待.祝大家食得開心!!
2015-11-02
  • 牛肋骨湯
1K
2015-07-09 1759 浏览
一大班朋友相聚,原本想到韓式炸雞店吃飯的,但因為一行多人(十二人),又是星期五,炸雞店又不能預約,到門口時才知道要等兩小時才有位,所以便只有轉地方了。不過也找回一間吃韓國菜的地方,不是炸雞,而是韓燒。點選了很多不同的食品,當中較有印象的六款。先來的有這碟菜較有印象不單是因為它一早來了,而是它是有價的,並不是隨便可以添吃的那種。雖然是新鮮,但要額外付錢總像是不化算的。這牛舌的味道很不錯,肉質有勁,也很有牛味,喜歡。這碟生牛肉更是韓燒的一點清涼,因為差不多所有食物都是熱騰騰的時候,來一個冷盤也真不錯。加上梨子一起,更有清新感。而這個豬手更是全場焦點,不單因為大份,更因為不用再燒,可以立刻享用。味道當然也不錯啦。但有兩款是不合格的。首先是這個雞湯,味道過濃,但雞肉卻吃不出雞味。一點都沒有湯的感覺,極其量只可說是湯底,用來配合麵一起吃。這個醬油蟹更加是失望。吃不到有蟹肉,而且過咸。這味菜是最昂貴的,但卻是最不好吃的。

點選了很多不同的食品,當中較有印象的六款。

先來的有這碟菜
蔬菜
牛舌
這牛舌的味道很不錯,肉質有勁,也很有牛味,喜歡。
生牛肉
豬手

但有兩款是不合格的。
雞湯
醬油蟹
2015-07-03
2015-06-17 1480 浏览
服務態度非常咁差. 真係有無搞錯.. 早排,三丁友諗住開開心心去食個生日飯.岩岩坐低, 睇緊餐牌, 有個朋友就落街買少少野.個四眼男侍應就行過黎 問想落咩食, 睇一睇 我地得番兩個人坐係度, 就話 點解唔齊人 就入坐 , 呢度 規矩係 齊人先入座. 我地就答佢 話, 我地係齊人既, 只係岩岩有個朋友 落左街買D野, 轉頭上番黎.個四眼男侍應仲繼續講話 總之你地唔夠人, 只准食 個半鐘,睇左食咩未, 一陣夠鐘就要交檯. 真係火都黎 , 咁都真係齊左人先入到黎, 唔係點會比張檯我地坐呢. 咁個朋友岩岩先落左樓買D 野, 會番上黎,又唔係唔食., 唔通行開去個廁所 都會話你唔齊人.仲要 入座之前又無講話 個半鐘要交檯, 而家 又突然 話要個半鐘要交檯, 係咁催話落單,個餐牌都未睇到 幾張圖, 就話要落單.滾滾地 話走,有咩理由坐低左先話得個半鐘,其他檯又唔使,我地又明明夠人,行開左一個 就話你唔夠,仲要係隔離係咁催落單 同個半鐘就一定要走先得架, 佢仲要 理由氣壯講話 “你地係唔齊人”把幾火 , 拎袋就走. 呢D 咁既 餐廳 咁既
服務態度非常咁差. 真係有無搞錯..

早排,三丁友諗住開開心心去食個生日飯.
岩岩坐低, 睇緊餐牌, 有個朋友就落街買少少野.

真係火都黎
, 咁都真係齊左人先入到黎, 唔係點會比張檯我地坐呢.

把幾火
, 拎袋就走. 呢D 咁既 餐廳 咁既 侍應 , 都真係唔使番轉幫襯.
2014-12-13 3181 浏览
是日放工後,同兩個韓國上司,幾個同事一齊去三木食韓野~差唔多成8點幾,大家都肚餓到不得了,所以就係韓國呀珠媽既帶領下入左去~第一次去果時因為係成間公司一齊去食,所以就入左房,但今次得6個人,所以就係出面食。叫左3樣野,一個係部隊鍋,一個係海鮮煎餅,一個係보쌈. 類似係中式燒肉咁既款~ 包生菜同D 醬食既!部隊鍋偏咸,不過叫左飯,所以都中和返個咸味,同埋叫左可樂飲,如果唔係真係咸死人XD服務方面,就無早前去果間韓國料理店咁好,呢度係自己SERVE自己。所以韓上司就負責煮部隊鍋D麵,我地就負責幫佢傳佢分配左在碗既麵~一路就係度傾計,真係好鬼開心,同韓國人去食韓國野比起自己去食個感覺唔同好多。食到一半既時候,呀珠媽就拎左個蒸蛋比我地,每一次黎都有,感覺真係人間有情,要知道好多韓國人孓然一身,平時除左出去食好D之外,返到屋企咪又係自己煮公仔麵~ 所以通常D餐廳都會特別照顧一下~就好似我去到其他地方既中式餐廳,都有特別服務一樣 ^^總括黎講,佢D伴菜好多同埋好新鮮,仲有個鮮蠔泡菜,真係好特別~下次如果同朋友去食,黎開尖沙嘴又想食韓野既話都會選擇呢間既~
是日放工後,同兩個韓國上司,幾個同事一齊去三木食韓野~
差唔多成8點幾,大家都肚餓到不得了,
所以就係韓國呀珠媽既帶領下入左去~
第一次去果時因為係成間公司一齊去食,
所以就入左房,但今次得6個人,所以就係出面食。
部隊鍋偏咸,不過叫左飯,所以都中和返個咸味,
同埋叫左可樂飲,如果唔係真係咸死人XD
服務方面,就無早前去果間韓國料理店咁好,
呢度係自己SERVE自己。所以韓上司就負責煮部隊鍋D麵,
我地就負責幫佢傳佢分配左在碗既麵~
一路就係度傾計,真係好鬼開心,
同韓國人去食韓國野比起自己去食個感覺唔同好多。
食到一半既時候,呀珠媽就拎左個蒸蛋比我地,
每一次黎都有,感覺真係人間有情,
要知道好多韓國人孓然一身,平時除左出去食好D之外,
就好似我去到其他地方既中式餐廳,都有特別服務一樣 ^^
2014-12-12
2014-12-04 3323 浏览
近年都比較愛吃韓國菜, 特別是去過韓國旅行後, 很想尋回當地的美味。尖沙咀是韓國菜的大本營, 但一直以來較喜歡光顧小店, 小店給人較地道的感覺, 看似會較用心去經營, 所以大多數時間都攻去尖沙咀"韓國街"那邊, 或是明洞express, hungry korean等比較平民的韓國菜, 一直沒留意在彌敦道轉入墈富利士道抬頭一看, 有個大大招牌, 樓上來有一間"三木韓國料理"。因為這天在平日放假, 中午時間可以在尖沙咀覓食, 想來想去一個人吃什麼好, 給我找到這間三木, 午餐價錢相宜, 雖然一個人去這個規模的店有點不好意思, 為了美食也硬著頭皮吧。為了減少尷尬, 我中午十二點就去到, 餐廳一個人也沒有, 侍應安排我坐最埋邊的位, 給我自成一角, 很貼心, 這樣會比較少客人經過我的旁邊, 令我吃得比較自在。 搭電梯來到二樓就見到三木了 靠窗的一邊是六座位, 梳化座位很闊落舒適, 中午時份光猛開揚。 餐廳空間感很足, 有寬闊的走道, 滿座了都不會覺得擠迫。裝修設計是簡單典雅的風格, 以啡木為主調, 有像在韓國當地的餐館。 這間韓國餐廳的午餐竟有三十六款選擇, 價錢在$68-$85之間,

搭電梯來到二樓就見到三木了

餐廳空間感很足, 有寬闊的走道, 滿座了都不會覺得擠迫。

這間韓國餐廳的午餐竟有三十六款選擇, 價錢在$68-$85之間, 當中湯類佔最多, 有些較少見的湯如大豆冷麵、米腸湯、牛膝湯、泥鰍魚湯等, 而這裡午餐沒有烤肉類的啊。

這兩張其實是poster, 立放在大廈的地下入口, 很欣賞它中英韓名稱並有, 且每項都有圖片可參考, 簡單清晰, 做得不錯。
我在樓下已想好吃什麼, 所以坐下不久, 就可以點菜了, 很快地侍應就送上了暖茶和五碟前菜, 無論你吃什麼, 都會有免費的前菜奉上的啊。

看其他食友是有六小碟的, 一個人吃午餐的也有, 而我只有五小碟, 不過, 看到這五碟的份量和內容物, 已叫我很驚喜和開心了, 每碟各有特色, 份量十分大方, 大概夠給予兩個人吃, 基本上吃完這些已半飽吧! 所以也不去計較是否少了一碟, 知足常樂嘛!

菠菜, 有鹽煮過的咸味, 加上了一些芝麻, 吃下去是咸香咸香的。

大豆芽有很重的麻油味, 少少鹽咸味, 芽菜清甜爽脆。

泡菜雖然顏色很紅, 卻只有少辣, 反而酸味較突出, 每件都很爽甜, 這個也加上很多芝麻。

這泡菜的味道實在很似在韓國"神仙雪濃湯"的店的泡菜, 那家泡菜甚為出名, 還出了外賣包可以買走的, 這個泡菜味道真令人懷念, 也好好吃!!

這碟
醃生菜有三四種蔬菜, 味道是酸中帶少辣, 其中翠肉瓜比較突出, 很爽口但又不硬, 從沒想到翠肉瓜可以這樣吃, 而其他菜亦鮮甜清新, 沒半點苦澀。

薯仔煮到很軟腍, 像綿花糖一樣, 有入口即溶的感覺, 醬汁是甜甜的, 也加上芝麻, 我本身已愛吃薯仔, 加上這些實在煮得好好吃, 不捨得吃完它。當然, 我是一點都沒浪費, 五碟前菜全部清光光。

今天午餐我點了
人蔘雞湯, 人蔘雞湯是以全隻嫩雞、腹中塞入糯米、佐以紅棗、薑、蒜和人蔘長時間燉煮製成, 喝此湯具有補元氣、生津安神、適用於勞傷虛損、倦怠健忘、氣血不足等症。雞肉有溫中益氣、補精添髓、補虛益智的作用

韓國人喜歡在炎炎夏日食用、因為他們認爲只有在很熱的天氣吃、體內不好的東西會隨汗水排出、讓人蔘雞這樣滋補的填補在體內、才有益身體健康。而我們香港人則習慣冬季時進補, 以及在寒冷的天時下, 喝著熱辣辣的人蔘雞湯, 藉以取暖。而我, 則在這秋冬交替之間, 提前進補吧。

人蔘雞湯
午餐: 人蔘雞湯$80 (星期一至六:12:00-15:00供應)

這裡該有半隻雞, 份量十足。人蔘雞湯都會選用一些嫩雞, 肉質比較嫩滑, 營養豐富, 無論雞腿或雞胸, 輕輕一夾就能把肉分離出來, 肉質幼細, 帶著淡淡的人蔘味, 建議雞肉和湯一起吃, 因為長時間燉煮後, 雞肉的味道難免走到湯中。

除了主角嫩雞外, 還有一些配料如人蔘、紅棗、蛋絲、蒜頭、糯米, 豐富了湯頭的味道, 湯頭喝下去有清甜的雞湯味道, 人蔘味不強, 反而人蔘味道已滲入了雞肉中。另外, 原本塞在雞腹中的糯米, 部分已流出來, 或許下的糯米不算多, 令整鍋湯質感不太濃稠, 輕盈易入口, 喝一整窩都不覺膩。
蒜頭咬下去竟發現質感軟腍得出奇, 一啜即溶化, 有其特別的熟蒜味, 若它沒有了蒜頭味, 單是那軟綿的質感不會令人想到是蒜頭來的, 可見它經過長時間的熬煮。

糯米的角色在這裡有點像粥底邊爐裡的粥, 糯米完全吸索了其他食材的味道, 和著湯來吃, 是整窩湯的靈魂之處
, 一口一口的吃, 很是滋味, 糯米煮成這樣稀爛, 已沒有原本的黏糯感, 很易入口, 糯米份量不多, 我卻覺得正適合, 因為光吃雞肉已經夠飽了。

我沒想到一個人吃午餐也要吃個整整一小時, 沒辦法, 每樣食物都很好吃, 很想細味一番, 而且份量更是十足, 一個小女子要吃光真需要時間, 最後幸好都能完成這壯舉。這裡的午餐是不用加一的, 但我覺得很滿意這裡的食物質素和服務, 都有多付一點。

之前看到不少人說這裡服務不佳, 我的經驗卻覺得服務很好, 很細心, 安排週到, 侍應會主動加茶, 看到我吃完了所有, 最後才來執拾東西, 而剛好那時我想叫埋單, 不用周圍找人, 他們有留意到客人的各種需要, 及時提供服務呢。這裡有不少韓國上班族來用餐, 一些侍應懂得韓語, 像是韓國人, 加上食物質素很好, 而且有韓國當地的味道, 這裡實在是我蒼海遺珠的韓國菜好餐廳, 我一定要再光顧的啊!!

2014-11-26
人蔘雞湯
今天去了尖沙咀吃午餐。噢不不不, 等一等, 我不是在中環返工的嗎, 怎麼會跑到去尖沙咀了呢? 原來小妹的同事之中也有一個「好食之徒」, 因為家中沒有準備午餐盒的緣故天天午飯時間都得外吃, 時間久了, 自然懂得找吃的囉。今天跟著這個老餮找吃的, 竟是吃到對面海去啊!因為公司、餐廳離地鐵站都很近, 時間上是綽綽有餘的。只是地鐵來回要HK$8.1*2, 有點小貴哪。也幸好餐廳訂價比中環區要平一點, 拉上補下, 叫打個和吧。三木韓國料理就在尖沙咀地鐵的A1出口的宏貿發展大廈, 上一層就是。和最近蠻火紅的三木日本料理是兩回事啦。明明是午飯時間, 偌大的餐廳也不過是半滿。不過是一海之隔, 怎麼和中環差那麼遠呢? 下一份工, 難度要在這區找?午餐Menu也是好大一本, 花款之多令人心花怒放! 老規矩, 一人揀一道心水, 分來吃。主菜未到, 店員先為我們上了六小碟。我的天呀, 這六小碟前菜真的太豐富了! 有菠菜、芽菜、泡菜、薯仔、炒粉絲、椰菜(?)沙律。顏色多變, 份量又多, 味道又好, 光是看著已經令人好興奮。當中我特別喜歡菠菜, 又香又脆的; 薯仔甜糯, 一吃就停不下來。豆腐海鮮辣湯 HK$75幾

豆腐海鮮辣湯 HK$75
幾乎是我吃韓國菜的必點食物。一般豆腐湯都不會太過辣, 很適合我這種愛吃辣又怕太辣的人。配白飯一碗, 可依個人喜好做成泡飯來吃, 或是夾起湯中的材料佐飯也可以。三木的豆腐海鮮辣湯中規中矩, 海鮮比較細, 但豆腐就做得很滑。打在湯底的雞蛋竟是溏心的, 很驚喜呢。
人蔘雞湯 HK$80
沒想到竟然有半隻雞! 很足料。雞肉已經煲得非常非常柔軟, 不過整個湯就沒有太多人蔘味。塞在雞之內的糯米都流出了在湯之內, 因而湯變得有點稠。味道還算鮮的。
炆牛肋骨 HK$80
這個炆牛肋骨, 看看那個深褐的顏色就知道牛肋肉是煮得極柔軟極入味。甚至不需要用筷子, 只用匙羹都可以輕易把牛肉撕開。味道偏甜, 不過襯飯吃就差不多。小妹最中意的是入面的冬菇啊蘿蔔啊都一樣很入味很柔軟, 大讚! 肉的份量不太多, 兩大塊, 這個價錢算是很劃算了。

大家有留意到嗎, 三木韓國料理的午市是沒有收取加一服務費的! 不過也一樣有不錯的服務, 感覺有賺到了啊!

2014-10-23
2014-10-06 2673 浏览
尖沙咀韓國菜就食得多,今次試下小d人介紹的。由於比較晏黎,約2點所以唔使點等。每人叫左一個lunch set (ie, 人蔘雞湯,炆牛勒骨,什錦石頭飯,旦包飯) +三木豬肉菜包。例牌七小碟,個魚仔好味。人蔘雞湯份量ok 多,一個人夠飽,味唔太濃。炆牛勒骨跟飯冇一般咁濃,而且好淋。。。。石頭飯跟湯個焦好正。最特別係豬肉菜包,好多菜揀,如果鐘意生蒜,紫蘇就好正同埋腩肉唔算肥。服務就真係一般。不過勝在上菜快。set lunch around 80+1,可以再試
例牌七小碟,個魚仔好味。
服務就真係一般。不過勝在上菜快。
set lunch around 80+1,可以再試
三木豬肉菜包
2014-10-06
庆祝纪念
生日
三木豬肉菜包
話說星期五我地一行6人聚餐gathering,我星期三就打左去book位,而當時聽電話個男人都話無問題,但到當晚去到既時候,佢地竟然話無訂位服務...即時o左嘴,但既然黎到,當時等緊既人亦唔算多,忍你等下位...等左10分鐘到,當時我地已經有5個人到左,正常餐廳過半數已經入得,但呢到嚴格到係"一個都不能少"!!真係趕客多過做生意,好在啱啱呢個時候我地既第六人到左,咁先終於入到去點完野食,韓國餐廳習慣,黎d前菜開下胃先makkoli($120)食韓國野唔可以唔叫既米酒,易入口,酒精濃度同啤酒差唔多烤特級牛肋骨($260)烤韓國烟肉($130)燒完之後香噴噴,再另外用生菜夾住,加埋蒜頭、韓式醬料撈埋一齊一啖食落去...好好味呀!!(生菜蒜頭要另叫)煎泡菜餅($110)好好食,咬落去好煙un人參雞湯(大)($320)裡面隻雞好大隻,d肉都好焾,飲落去有人參味,再加埋有d燸米係裡面,飲完之後成身暖笠笠,冬天食應該會仲正純豆腐辣湯($100)好濃郁,飲落唔太辣炒年糕($130)好大一碟,不過年糕略嫌硬左d

前菜
點完野食,韓國餐廳習慣,黎d前菜開下胃先
Makkoli
makkoli($120)
食韓國野唔可以唔叫既米酒,易入口,酒精濃度同啤酒差唔多
烤特級牛肋骨
烤特級牛肋骨($260)
烤韓國烟肉
烤韓國烟肉($130)
(生菜蒜頭要另叫)
煎泡菜餅
煎泡菜餅($110)
好好食,咬落去好煙un
人參雞湯(大)
人參雞湯(大)($320)
純豆腐辣湯
純豆腐辣湯($100)
好濃郁,飲落唔太辣
炒年糕
炒年糕($130)
好大一碟,不過年糕略嫌硬左d

题外话/补充资料: 如果只為野食,唔理服務態度既話,呢到係ok的
2014-06-27
煎泡菜餅
2014-06-03 4123 浏览
晚飯時間,同男友揾好嘢食,見到有間叫三木既韓國餐廳係好唔顯眼既大厦二樓,睇下擺係樓下既菜單又好似幾吸引,加上全部明碼實價,最後決定膽粗粗上去試下上到去立即有位同男友擇左薯仔雞煲,泡菜煎餅,韓式牛肉飯,全部都好有特式,薯仔吸收哂辣湯既精華,我食薯仔男友食雞,哈哈,埋單每人三百大洋,價錢來說都係值得既
上到去立即有位