2K
2024-04-04 50 浏览
🥢Airside茶記新貴🥢-茶記開到成行成市 作為土生土長香港人 我一定支持☺️ 今晚去咗「三點三」其中一間分舖-🍚哈哈哈炒飯 $82三個😊😊😊 代表蝦膏/蝦乾/蝦仁 材料經過猛火同飯粒大兜亂 夠鑊氣蝦膏香好出 蝦乾夠chewy 飯粒乾身 推薦‼️ -🍹狂牛 +$19🌱薄荷咖啡 +$14跟主菜追加特飲只係半價😍 「狂牛」用利賓納溝爆炸糖再加雪糕同雜果 口腔同時有多種味道再加爆脆感 都幾得意-🍖香燒羊架餐 $128羊肉味道一般 雖然唔羶但over-cooked-🌭鰻魚滑蛋炸熱狗 $75當晚所見 好多人叫鰻魚飯 如果唔駛晚飯一定要有米落肚嘅話 食呢款炸熱狗仲有特色 賣相勁似潛艇三文治 炒蛋七成熟 有蛋香 蛋汁混和炸包食入口 唔會太乾亦唔油膩 good🥹-🍡鹽酥花枝丸 $42花枝丸唔夠彈牙-📍三點三冰室九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖
🥢Airside茶記新貴🥢

📍三點三冰室
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖
  • 鰻魚滑蛋炸熱狗
2024-04-03 38 浏览
三點三冰室☕️自從啟德airside商場開咗之後,就多咗去嗰邊行街,意外發現咗呢間食物有質素,而且食物嘅款式好創新嘅餐廳!❤️🉐🉐同爸爸媽媽三個人一齊食,每人叫做一個飯麵,分別係咖喱安格斯牛肉飯🐮 $88、焗咖喱雞扒飯 🐔🍛$78、大辣老虎蟹避風塘炒麵(軟殼蟹、虎蝦) $98,三款飯麵都有唔同嘅驚喜!❤️咖喱安格斯牛肉真係唔係得個名,味道比起平時嘅咖喱牛肉飯更加好,真係有牛味㗎!雞扒焗飯當然唔少得炒飯底,令到成個飯更加香更加好食,呢啲小細節呢間餐廳都做得好好!最後大辣避風塘炒麵最有驚喜,足足有一大隻軟殼蟹同埋勁大隻蝦,軟殼蟹入面仲要有膏添!同埋佢係辣嘅炒麵,食落特別惹味!🤤🤤小食方面,我哋就要咗沙嗲牛肉西多士 🐮$52 同埋 瑞士雞翼 🐔$62,估唔到沙嗲牛肉同西多士,睇落好似點都撈唔埋,食落又冇乜違和感幾得意喎!🥰🥰飲品方面,我哋特別推介凍薄荷朱古力 🍫+$14,呢個飲品嘅味道同細個超市買到嗰隻薄荷朱古力一樣味,個人覺得幾有驚喜!🉐🉐
三點三冰室☕️

2024-03-31 93 浏览
今日時間關係,趕唔切行遠d, 結果就試下三點三。坐低左,望望兩旁客人既食物,已經明顯中伏。硬住頭皮,叫左個蕃茄牛肉通(轉米粉),牛肉貌似好多,又大塊,但‘’拿‘得好緊要,唔好食。米粉d口感質地難食cheap野,蕃茄湯好稀。另外,包,蛋,腸仔正常,冇好食,亦唔難食。點解我話睇兩旁枱客就覺中伏呢,旁邊一位叫左蒸牛扒, 個樣又拿過,又多筋,位女士食淨好多。另一位食公仔麵,睇個麵質就覺得唔方好食。轉出前/辛辣麵加$6。

另外,包,蛋,腸仔正常,冇好食,亦唔難食。

蕃茄牛米粉
2024-03-29 66 浏览
鐵板牛仔骨 ($118)蒜蓉汁鐵板牛仔骨配薯條,牛仔骨味道濃郁,香味份量十足,應該一個女仔食唔晒🤣🤣🤣🤣香燒羊架餐($128)羊架有三支骨啖啖肉,配燒汁十分惹味,重有配菜忌廉焗薯仔,中間有少少煙肉粒配忌廉汁,真係Perfect match💕,如果唔鍾意食焗薯嘅朋友仔都可以揀配薯條芝心蝦多士 ($78)細個最鍾意食呢個小食,蝦多士香脆,中間有芝心真係唔錯狂牛 ($38)見餐牌呢杯幾特別就叫咗,原來係雜果加士多啤梨雪糕加利賓納同七喜,賣相幾靚凍牛古力($22)唔太甜👍🏻
鐵板牛仔骨 ($118)

香燒羊架餐($128)

芝心蝦多士 ($78)

細個最鍾意食呢個小食,蝦多士香脆,中間有芝心真係唔錯

狂牛 ($38)

凍牛古力($22)
唔太甜👍🏻
2024-03-26 57 浏览
去Airside發現「三點三冰室」,真係平靚正👍🏻 餐廳氛圍舒適,而且價格相宜,可以盡情享受港式美食。菠菜吞拿魚焗通粉,通粉配上菠菜同吞拿魚,健康又好味😋頭抽乾炒牛河,茶餐廳必點,牛肉炒得鮮嫩,配上炒得乾身又入味嘅河粉,帶來口感的享受。避風塘海鮮炒麵,海鮮有蝦、魚柳、魷魚,配上炒得入味的麵條,絕對令人垂涎欲滴。XO醬豬扒炒烏冬,豬扒煎得香嫩多汁,配上炒得入味嘅烏冬,帶來一種味覺的刺激。雪糕西多士同蜂蜜紅豆西多士,西多士煎得酥脆金黃,配上香濃的雪糕同紅豆,絕對是甜品愛好者嘅最愛!🍽️🍜🍛🍨「三點三冰室」係品嚐地道港式美食嘅好地方🍜🍛🍨💯💫

菠菜吞拿魚焗通粉,通粉配上菠菜同吞拿魚,健康又好味😋

「三點三冰室」係品嚐地道港式美食嘅好地方🍜🍛🍨💯💫
2024-03-24 133 浏览
今晚去啟德新開既商場睇戲食飯,諗住睇完戲就搵間餐廳諗住去睇吓有啲咩食啦!跟住去到basement嗰層就見到好多餐廳,眼見有間茶記咁咪入去囉。坐低諗住睇吓有啲咩食啦,嗰陣時都九點幾啦,跟住就叫咗個夠薑牛肉炒飯跟餐飲嘅另外一個雪菜火鴨絲炆米。唔使10分鐘返嚟啦見到個夠薑牛肉炒飯以為好好食咁就滿心歡喜去食啦,但發現牛肉係碎牛嚟嘅,仲要啲飯生米又唔夠熱,淨剩係得啲翠玉瓜粒蛋粒,就收我80幾蚊。咁都算啦。跟手嚟過雪菜火鴨絲炆米,都算正常不過份量唔係太多。周圍其實都知呢間餐廳唔係for一啲本地人食㗎啦,明就明唔明就答第二個啦食評。點解咁講呢,價錢上只係食遊客。不過都有啲嘢贊嘅,但係環境裝修都算OK乾淨至少冇小強。

跟手嚟過雪菜火鴨絲炆米,都算正常不過份量唔係太多。

點解咁講呢,價錢上只係食遊客。不過都有啲嘢贊
嘅,但係環境裝修都算OK乾淨至少冇小強。
2024-03-23
  • 雪菜火絲炆米
同朋友👩🏻‍⚖️👩🏻‍🌾一齊喺呢個商場🏬,大家都肚仔餓,行個圈見到呢間冰室,朋友👩🏻‍⚖️話啱食,於是我哋3個人👩🏻‍⚖️👩🏻‍🌾🥷就入去開餐😆$72「三蔥油豬扒煎蛋飯」 :豬扒煎得幾香口,配埋煎蛋再加埋蔥油一齊撈飯食,幾夾😋$72 嘅「芝心蝦多士(6件)」:蝦多士炸到脆脆哋,非常香口,又輕身唔會好滯,特別嘅係裏邊有啲熱溶咗嘅流心芝士🤩$102 嘅「二世祖撈丁」:出前一丁就梗好食啦😆,仲好似係撈咗瑞士汁所以甜甜哋🤣,加埋鮑魚同帶子,幾豪華又幾有趣😆,仲有兩隻大花菇都幾好食😋$62「妙齡乳鴿」:幾香口👍$52「沙嗲牛肉西多士」:兩片西多士中間夾住沙嗲牛肉,就咁食鹹鹹哋幾香口幾有趣😁,餐廳仲提供一碟蜜糖,沾埋蜜糖就變得又鹹又甜,更加有趣😋跟飯餐加 $19 「檸檬🍋百香果茶(少甜)(少冰)」;跟麵餐加 $14「Jumbo 檸檬茶🍋🍹(少甜)(少冰)」:兩杯都幾清新,仲有好多片檸檬🍋🤩

$62「妙齡乳鴿」:幾香口👍

2024-03-21 73 浏览
今日去開啟德嗰邊,再訪Airside 超級好食茶記,價錢唔貴,性價比好高點解叫三點三冰室呢,可能係因為呢度幾時都可以食到下午茶嘅Menu喇,岩曬鐘意得閒tea 一tea 的你香燒羊架餐$128三大件羊架啖啖肉,配燒汁好好食薯條係波浪形薯條,薯條肉比薯條更加多肉唔想咁熱氣,亦都可以改配焗薯二世祖撈丁$108二世祖梗係要食好啲,就算係出前一丁都要配鮑魚、帶子、冬菇,瑞士汁撈丁甜甜地好滋味雪糕西多士$48晚餐好少何有地方可以食西多士,注意三點三嘅西多士分得好細緻雪糕西多士中間係冇花生醬㗎,要食花生醬餡要叫法蘭西多士滷水雞翼$62滷得好入味,雞肉好淋

香燒羊架餐$128
三大件羊架啖啖肉,配燒汁好好食
薯條係波浪形薯條,薯條肉比薯條更加多肉
唔想咁熱氣,亦都可以改配焗薯

二世祖撈丁$108

雪糕西多士$48
晚餐好少何有地方可以食西多士,注意三點三嘅西多士分得好細緻
雪糕西多士中間係冇花生醬㗎,要食花生醬餡要叫法蘭西多士

滷水雞翼$62
滷得好入味,雞肉好淋

2024-03-20 117 浏览
不可一不可再係新商場難得找到間冰室,而店舖名啱晒我要食下午茶時間,一於試下。入到坐底後,所有野都係全自助😏,沒問題,睇下餐牌先。 睇完基本都係茶餐廳既食物,少有地飲品有 黑牛白牛之類,咁既然難得,加d 錢都飲下啦,之後叫左蕃茄餐肉通既茶餐+黑牛,同一個焗豬扒飯。上餐都算快既,但上來既通粉就唔算熱,似係擺左一陣咁,點解會咁諗,因為呢頭落完單,唔夠5分鐘就先上個餐肉通,但奄列同方包比餐肉通後上,不過都算啦,茶記你仲想點,佐敦茶記名店都係咁上下。之後成篇重點既黑牛上檯,我當堂嚇一跳然後只能苦笑🤣,個杯成杯都係冰面加半球雪糕,可以飲到既可樂分分鐘少過一罐mini coke 飲左兩三啖已經得返杯冰。其實加錢唔係問題,可以有返d 良心。真係個杯裝到幾多冰就裝咁多,等人飲兩啖完就好走。 最後雖然杯黑牛有d 失望整體食物質素係ok ,焗豬扒飯都唔錯,但往事只能回味,我不會再有勇氣再入店了。
不可一不可再

係新商場難得找到間冰室[平時食開都係屋邨商場/街鋪既多],而店舖名啱晒我要食下午茶時間,一於試下。

入到坐底後,所有野都係全自助😏,沒問題,睇下餐牌先。 睇完基本都係茶餐廳既食物,少有地飲品有 黑牛白牛之類,咁既然難得,加d 錢都飲下啦[而家茶餐廳真係唔係間間有黑牛,有既方便留言話我知],之後叫左蕃茄餐肉通既茶餐+黑牛,同一個焗豬扒飯。

真係個杯裝到幾多冰就裝咁多,等人飲兩啖完就好走。

下午茶
2024-03-19 92 浏览
今日同老公嚟啟德AIRSIDE食飯,呢間茶記裝修好有特色,地方大坐得又舒服,仲有招牌鐵板餐~ 落咗單之後已經好快有得食,上菜速度好快~鹽酥花枝丸 $42花枝丸好大粒,外皮炸得幾香,內裏好有咬口,爽口彈牙,仲食到好多魷魚粒粒,外面曬左鹽酥粉好惹味🥘三點三雜扒餐 $108食肉獸最愛,裏面有豬扒🐷,雞扒,司華力腸,煙肉🥓,夠晒厚肉大份~ 加入黑椒汁後吱吱渣渣出晒煙,就係食鐵板餐嘅風味~跟餐配埋日式粟米湯,薯條/焗薯~ 飲品可以半價轉特飲,我選左🍋檸檬百香果茶,清新開胃解膩~ XO醬豬扒炒烏冬 $78炒得幾有鑊氣,豬扒份量都幾多~ 🧀芝心蝦多士(6件) $72賣相幾吸引,蝦多士炸得酥脆,咬開裏面有芝士軟心~ 🐦妙齡乳鴿外皮脆卜卜,內裏熱辣辣和多肉汁,肉質細嫩又唔會太肥,有油香味道又唔會太鹹~

鹽酥花枝丸 $42

🥘三點三雜扒餐 $108

XO醬豬扒炒烏冬 $78
炒得幾有鑊氣,豬扒份量都幾多~

🧀芝心蝦多士(6件) $72
賣相幾吸引,蝦多士炸得酥脆,咬開裏面有芝士軟心~

🐦妙齡乳鴿

2024-03-16 87 浏览
四川宮爆肉丁飯。肉質鮮嫩多汁,配上微辣的宮爆醬汁,將飯菜的口感提升到了另一個層次。飯菜的份量控制得剛剛好,讓人吃得飽又不會覺得沉重。迷你炸饅頭和秘制辣雞翼作為小吃。迷你炸饅頭外皮酥脆,內裡鬆軟,搭配上鮮嫩的豬肉餡料,非常美味。而秘制辣雞翼則是辣味十足,皮脆肉嫩,每一口都充滿了辣椒和香料的風味,非常開胃。妙齡乳鴿的肉質鮮嫩多汁,搭配上酥脆的皮膚,口感絕佳。濃湯海南雞絲米粉的湯底鮮濃,配上滑嫩的雞絲和Q彈的米粉,是一道濃郁的美食享受。蔥花火腿炒蛋則是一道簡單卻美味的家常菜

2024-03-16 66 浏览
今日接媽咪收工,無諗過商場既冰室都幾好食,小食都好打卡🥸 仲有懷舊茶記特飲,好多兒時回憶番哂黎!@3.3cafehk -妙齡乳鴿肉質鮮滑不乾柴,油分充足,夠Juicy。-炸饅頭加埋煉奶冇得輸😌另外仲附上黑糖可以蘸。-芝士蝦多士 金黃脆卜卜,以蝦為餡料,食落酥脆,岩哂多人分享。-頭抽乾炒牛河乾炒牛河質地油潤,頭抽味道香濃,但又唔覺膩,食落夾雜住蔥香,非常適合我既口味😍 牛肉都幾香口,口感都ok! 呢碟牛河係我心中都幾高分!-黑牛|雪糕紅豆冰多款懷舊特飲,記得細細個個陣好鍾意黑牛,姐係可樂加雪糕😜

-妙齡乳鴿
肉質鮮滑不乾柴,油分充足,夠Juicy。

-炸饅頭
加埋煉奶冇得輸😌另外仲附上黑糖可以蘸。

-芝士蝦多士
金黃脆卜卜,以蝦為餡料,食落酥脆,岩哂多人分享。

-頭抽乾炒牛河

-黑牛|雪糕紅豆冰
多款懷舊特飲,記得細細個個陣好鍾意黑牛,姐係可樂加雪糕😜
2024-03-15 136 浏览
AIRSIDE 嘅食店眾多,朋友住响附近,幫襯過不同類型嘅食店,但係佢始終 都係喜歡去呢間冰室,因為貪佢有地道平價嘅港式美食,以及進階版嘅豪華美食,就好似佢經常推介嘅二世祖西多士及點都要食系列我哋難得去到呢間冰室,當然要試下朋友推介嘅食品喇😋下午茶時段(14:30-18:00)🥢二世祖西多(鮑魚西多士)$55 厚厚嘅西多士,外面炸得香脆,內裡軟綿,口感唔錯,而且食落唔會好甜,配上沙律菜及Q彈鮑魚,食落有罪惡感🤣,但係完全冇油膩感👍,果然好味😋,推介👍🥢生炸雞髀薯條$48雞皮炸得香脆,肉質彈牙juicy,味道帶有孜然香味,正😋飲品加配價: 凍飲$10 🥤凍咖啡🥤凍奶茶點都要食系列(11:30-21:30)🥢二世祖撈丁(鮑魚 帶子) $102撈丁用上嘅醬油甜香,撈得清爽唔笠身,鮑魚Q彈唔黐牙,帶子大大粒又爽口,撈丁都可以咁豪華,果然係二世祖級別🤩🥢避風塘炒麵 (軟殼蟹 虎蝦)$98 醬油色水靚而且炒得非常惹味乾身並帶微辣,麵質爽口,配料多包括有芽菜、青椒、紅椒、洋蔥及韭黃;虎蝦大大隻超爽彈,軟殼蟹炸得鬆化香脆,推介之選😋飲品加配價:特飲半價🍹龍鳳檸樂(半價$14)咸檸、鮮檸與可樂的組合,飲

我哋難得去到呢間冰室,當然要試下朋友推介嘅食品喇😋

下午茶時段(14:30-18:00)
🥢二世祖西多(鮑魚西多士)$55

🥢生炸雞髀薯條$48
雞皮炸得香脆,肉質彈牙juicy,味道帶有孜然香味,正😋

飲品加配價: 凍飲$10
🥤凍咖啡
🥤凍奶茶

點都要食系列(11:30-21:30)
🥢二世祖撈丁(鮑魚 帶子) $102

🥢避風塘炒麵 (軟殼蟹 虎蝦)$98

飲品加配價:特飲半價
🍹龍鳳檸樂(半價$14)
咸檸、鮮檸與可樂的組合,飲落即gur,冇得輸

🍹檸檬百香果茶(半價$19)
清新百香果與酸爽檸檬嘅組合,清新解膩

冰室光猛開揚,好多卡位,坐得舒服,仲設有自助水區,冷熱水都有

2024-03-14 67 浏览
朋友很喜歡三點三冰室的焗豬扒飯,蕃茄芝士加烤焗的雙倍濃郁感應該許多人也喜愛吧。香濃的蕃茄芝士剛送上桌就有著濃厚香氣,直接把豬扒加在炒飯和蕃茄芝士裡面一起焗,一湯匙舀下吃得到豬扒與蕃茄醬混著濃濃的芝士、粒粒分明的炒飯享受。咖哩安格斯牛肉飯咖哩香料濃稠,帶點微辣感,富層次迷人香味,安格斯牛肉本身鮮嫩好咬,配上咖哩簡直是絕配,充足的醬汁能讓米飯變得更加濕潤滑順不乾澀,入口散發溫潤的咖哩香,挑起深層的食慾,想多吃幾口飯。每次見到避風塘美食總會點上一盤,老虎蟹避風塘炒麵剛好中我的菜,避風塘軟殼蟹和虎蝦跟炒麵極之合拍,大火快炒沒有油膩感,炒麵乾爽,大量避風塘炸蒜提香,飽滿細緻的軟殼蟹與虎蝦肉感十足,蟹肉、蝦肉散發著自然海味。妙齡乳鴿不愧是三點三冰室主打品項之一,鴿皮底部的油脂在口中化開,鴿肉口感不乾柴,妙齡乳鴿比想中的還要軟嫩,完全是心目中紅燒乳鴿的最佳範本。瑞士雞翼是港式冰室必點的人氣小食,瑞士雞翼滷得入味,雞皮滑溜,雞肉飽滿,細細咀嚼瑞士雞翼,鮮甜濃香的雞汁精華從中一湧而出,隨著肉香縈繞舌尖,甘醇滋味讓人不禁吮指。吃了火辣辣的老虎蟹避風塘炒麵和咖哩安格斯牛肉飯,忽然熱了起來,當然要來杯冰涼的薄

吃了火辣辣的老虎蟹避風塘炒麵和咖哩安格斯牛肉飯,忽然熱了起來,當然要來杯冰涼的薄荷朱古力降溫一下,薄荷朱古力一入口先感受到薄荷的涼感,接著尾韻散發出朱古力的甜美,薄荷朱古力喝起來絲滑順口。

至於朋友則喝熱檸蜜,熱檸蜜以菜蜜作為基底,再加入檸檬塊,甘甜的菜蜜與多汁酸美的檸檬激盪清新迷人的果香,大口啜飲時,輕盈清爽,是老少咸宜都會喜愛的解渴飲品。

2024-03-13 179 浏览
約咗朋友在啟德AIRSIZE (三點三冰室)tea 吓,冰室裝潢新派設計,座位空間寬敞,卡位又多,食好嘢之餘又可以坐得舒舒服服。👍👍❣️黑椒牛仔骨飯焗牛仔骨肉質鮮嫩多汁,搭配濃郁的黑椒醬汁,帶來微辣的香氣。米飯融合了牛仔骨的精華,口感香糯。❣️老虎蟹避風塘炒麵一老虎蝦鮮嫩多汁,搭配軟殼蟹的酥脆口感,炒麵中的每一口都充滿了濃郁的海鮮香氣。麵條彈牙有嚼勁,與蝦和蟹的滋味融合在一起❣️妙齡乳鴿肉質細嫩多汁。皮薄肉厚,咬下去有一種獨特的彈性和滋味。豐盈的肉汁讓肉香更上一層樓,帶有微微的甜味。❣️芝士蝦多士口感酥脆,蝦肉鮮嫩彈牙。外層金黃酥脆,內裡蝦肉鮮美,搭配濃郁的芝士香氣,口感豐富。芝士融化在口中,帶來濃濃的奶香味道。❣️鹽酥花枝丸花枝丸經過炸製後,表面金黃酥脆,內部花枝彈牙鮮嫩多汁,配上適量的鹽酥調味,讓整體味道更加豐富。 ❣️狂牛飲品七喜溝利賓納顏色淡淡粉紅非常耀眼,配上雜果再加上一球士多啤梨味雪糕,飲品加甜品“正”😋
約咗朋友在啟德AIRSIZE (三點三冰室)

❣️黑椒牛仔骨飯焗

❣️老虎蟹避風塘炒麵