2024-02-16 97 浏览
這道菜以其獨特的味道令我驚艷。火鴨絲炆得非常入味,肉質鮮嫩多汁。雪菜的酸甜與火鴨的香氣相互融合,營造出一種令人垂涎欲滴的口感。米飯軟糯,完美地吸收了鴨肉的精華,使整道菜更加美味。除了雪菜火鴨絲炆米,他們的三眼仔香葉肉碎飯也非常受歡迎。這道飯菜以獨特的香葉包裹著肉碎,再搭配上米飯,給人一種濃郁的香氣。香葉的香味滲透到肉碎中,使每一口都充滿了美味。這道菜味道豐富,口感細膩,絕對是一個令人回味的選擇。此外,他們還提供海南雞飯。這道經典的菜品在三點三冰室也表現得相當出色。嫩滑的雞肉搭配上香氣四溢的飯,再配以特製的醬汁,味道鮮美。每一口都能品味到雞肉的鮮嫩和米飯的香甜,令人愛不釋手。

2024-02-16 67 浏览
三點三冰室,雖然是茶餐廳類型,但座位非常舒適有梳化卡座。而且餐廳使用深藍色主調令人感到很放鬆。平時如果15:15冇嘢做就去食個下午茶啦。[鐵板晚餐]西冷牛扒🥩(黑椒汁五成熟)烤羊架(三件)兩個主菜也包含薯條/薯仔。兩款肉類都整得非常好。肉質都很軟身及嫩滑,一切便能分開,不會硬身。而且時間煮得剛好唔會因為鐵板最後令肉變老。[特飲]套餐可以升級價轉為雪糕紅豆冰/雪糕梳打,飲品用高身杯賣相精緻岩晒打卡,仲可以食埋雪糕做甜品🍧[小食]紅燒乳鴿賣相漂亮,大點油脂而「令」身,咬落肉質非常嫩滑,唔會太乾太鞋。鹽酥花枝丸小食是即叫即炸,花枝丸的肉質彈牙,外面有層脆皮包住加少少鹽巴,口感豐富。

[鐵板晚餐]
西冷牛扒🥩(黑椒汁五成熟)
烤羊架(三件)

[特飲]

[小食]
紅燒乳鴿

鹽酥花枝丸
2024-02-11 116 浏览
約咗朋友嚟 Airside 逛下,順便買啲賀年禮盒。真係快活不知時日過,行下傾下,眨下眼又到咗晚飯時間。喺B1層見到有間「三點三冰室」,門面以寶藍色為主調,店內裝潢雅致,設有大量梳化座和卡位,環境舒適,今晚就一於喺呢度開餐。嚟到雖然已經過咗三點三,但仍然有好多茶餐美食可供選擇。我哋點咗芝心蝦多士 ($72)、鰻魚滑蛋炸熱狗 ($75)、妙齡乳鴿 ($62@) 同 星洲炒米 ($78)。蝦多士炸到熱辣辣、脆卜卜,內有爆漿流心芝士,蝦肉彈牙有口感,點埋啲沙律醬食,倍添滋味。乳鴿新鮮炸起,大小剛好,皮脆肉嫩又有肉汁,入口香氣充盈,不油不膩,醃得好入味,乳鴿控表示滿意。原條鰻魚滑蛋飯就食得多,但係用嚟配炸熱狗,極具創意。熱狗沾滿麵包糠再炸至金黃色,入口外脆內軟熟,配上肥美鰻魚同香嫩滑蛋,真係無得輸,啱晒相機食先。星洲炒米熱騰騰,上檯時香氣撲鼻,米粉彈牙有鑊氣,配料有蛋絲、叉燒、火腿、蝦仁、韭黃同甜椒,咖喱味道好香濃,但又唔會過辣,做到大酒樓水準。飲品點咗龍鳳檸樂 ($28) 同 黑牛(跟餐+$19),龍鳳檸樂酸酸甜甜,非常醒胃;黑牛即係朱古力雪糕+可樂,入口冰爽暢快,透心涼。
2024-02-11 78 浏览
Airside嘅餐廳通常都偏貴,而依間三點三冰室嘅價錢相對相宜,所以去Airside食呢間都唔錯而且佢當中仲有一個超有特色嘅嘢食,叫做鰻魚滑蛋炸熱狗,可惜我去到嘅時候佢已經賣晒。所以我就叫咗其他嘢食,我首先叫咗個秘制辣雞翼,雖然佢話係辣雞翼,但係個汁其實係瑞士汁,只係喺面頭加辣椒,所以先變辣。而佢加嘅辣椒係非常之香辣,個人覺得好惹味。然後,我哋仲叫咗一份乳鴿同埋鹽酥花枝丸,乳鴿鹹鹹地,食落好香,而且肉質啱啱好,唔會太乾。而且依度嘅菜式名都幾特別,我另外叫咗一印尼姐姐撈麵,雖然佢係印尼撈麵撈麵又炒過,而且仲會有串燒,蝦片,魚片等作為配搭。

而且依度嘅菜式名都幾特別,我另外叫咗一
2024-02-09 77 浏览
啟德新開商場Airside 逢假日都有市集,聽聞幾好行以為高級商場得貴價西餐,原來都有平民茶餐廳晚餐食港式扒都系百零蚊包餐湯同餐飲,價錢合理香燒羊仔架$128三塊羊架都啖啖肉,肉質幾嫩,咬落juicy 配焗薯好大舊,略嫌唔夠醬,食到尾得番薯仔西冷牛扒餐$128西冷扒薄薄地,五成熟岩岩好,唔會太老薯條用左波浪薯條,多肉幾脆口一口西多士$48同平時茶記西多完全唔同口感,軟身勁多蛋漿好香蛋味口感偏soft ,蛋味重,麵包式比較薄狂牛$19雪碧加利賓納加士多啤梨雪糕加爆炸糖,好好食完全系童年回憶
啟德新開商場Airside 逢假日都有市集,聽聞幾好行
以為高級商場得貴價西餐,原來都有平民茶餐廳

晚餐食港式扒都系百零蚊包餐湯同餐飲,價錢合理

香燒羊仔架$128
三塊羊架都啖啖肉,肉質幾嫩,咬落juicy
配焗薯好大舊,略嫌唔夠醬,食到尾得番薯仔

西冷牛扒餐$128
西冷扒薄薄地,五成熟岩岩好,唔會太老
薯條用左波浪薯條,多肉幾脆口

一口西多士$48
同平時茶記西多完全唔同口感,軟身勁多蛋漿好香蛋味
口感偏soft ,蛋味重,麵包式比較薄

狂牛$19
雪碧加利賓納加士多啤梨雪糕加爆炸糖,好好食完全系童年回憶

2024-02-08 91 浏览
三點三會諗起乜.會諗起下午茶 其中喜歡之一當然係港式冰室嘅下午茶 今日嚟到啟德Airside 見到一間叫三點三嘅冰室剛好下午茶時間已過 就食晚餐喇即叫咗平日唔多地方有芝士蝦多士香脆之餘有芝士芯鐵板羊架配焗薯羊架唔show 肉質亦唔韌配焗薯真係用心 送嘅粟米忌廉湯 都好creamy素魚翅蛋白,鮑魚炒飯好睇又好食 蛋白炒飯夠清 有鑊氣瑞士汁雞翼浸得非常嫩滑大推黑牛朱古力雪糕加可樂可以懷舊一番狂牛雜果利賓納士多啤梨雪糕夠特别唔使收+1 响airside Cp值高餐廳三點三冰室 (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖#啟德美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #啟德探店 #香港菜餐廳 #香港好去處 #啟德推薦食品#三點三冰室#hkfoodblog#hkfoodblogger #hkfood #hkfoodie
啟德Airside 見到一間叫三點三嘅冰室
剛好下午茶時間已過 就食晚餐喇
即叫咗平日唔多地方有芝士蝦多士
香脆之餘有芝士芯
鐵板羊架配焗薯
羊架唔show 肉質亦唔韌
配焗薯真係用心
送嘅粟米忌廉湯 都好creamy
素魚翅蛋白,鮑魚炒飯
好睇又好食 蛋白炒飯夠清 有鑊氣
雜果利賓納士多啤梨雪糕
夠特别
唔使收+1
响airside Cp值高餐廳
三點三冰室 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B127號舖
2024-02-08 54 浏览
📍朋友最近搬咗去Airside附近🏡上去佢屋企參觀完就係佢附近開咗餐🍴佢話呢間餐廳唔錯👍餐廳嘅裝修好時尚❤️座位亦都坐得好舒服添🥳🐏香燒羊架餐 : 今晚好想食羊架😋呢個燒完嘅羊架嘅肉質又軟嫩又多汁👍加埋個燒汁仲好惹味添😋跟餐仲有日式粟米湯🌽yummy🥳🦪鮑魚蛋白素翅炒飯 : 淨係睇個賣相都一流😍炒飯鑊氣十足💯飯粒分明😋好好食呀🥳🍧雪糕紅豆冰:雪糕加埋香甜嘅紅豆冰🧋簡直係口味完美嘅融合🫘好喜歡呢杯甜而不膩嗽小清新呢👍🧋凍紅豆杏霜:熱杏霜、凍杏霜我哋就試得多喇😍但係加咗紅豆嘅杏霜就真係第一次試噃👍兩個加埋味道加埋各有特色👍大家都唔會搶咗大家嘅味道❤️好夾呀🥳🥪芝心蝦多士 :必個係必食嘅小食呀💯芝心蝦多士上衣面鋪滿蝦膠🦐咬落口中間有芝士🧀多士炸得仲好鬆脆添✅正呀喂🥳

夠鐘三點三下午茶了⏰吃下午茶都可以食得好豐富要食飽才有氣力去做事我介紹一間性價比不錯的新開張的茶餐廳價格合理,唔會太貴位於最新商場AIRSIDE,我屋企行過去就到無論坐的環境、美食同賣相的水準都好高質味道剛剛好,不會太濃味,適合追求健康的我就快到新年了,我唔食茶餐,而食得豪華食好富貴「二世祖撈丁」不可一世有鮑魚、帶子、冬菇、蠔汁撈出前一丁充滿海鮮香氣,鮑魚好入味又軟嫩再叫我最喜歡吃「海南雞飯」我欣賞整盤上,感覺好整齊海南雞肉零舍嫩滑,肥瘦適中雞皮嫩滑到似啫喱狀,再配上三款醬汁而雞油飯又不算太油膩我想打算叫小菜,就畀「妙齡乳鴿」吸引稍為等一陣,經過高溫生炸絕對做到皮脆內嫩亦不會出現鴿肉質太乾身嘅情況令人吃得很惹味,高級酒樓水準好值得一試啊🥰🥰😍另一款小食就叫了芝士蝦多士內裡有流心熱芝士🧀,🦐蝦肉又好彈牙要經過這麼多重功夫的油炸小吃都係外出食好,唔好自己挑戰去煮我想飲一D清涼又提神嘅飲品呢款薄荷咖啡,薄荷和咖啡味融合得天衣無縫,唔會太過苦澀或只得薄荷味情況令我好想下次約朋友嚟吹水都再飲特飲大家如果下次又去開AIRSIDE商場唔一定食美食廣場,可以試下地庫呢間餐廳
夠鐘三點三下午茶了⏰

吃下午茶都可以食得好豐富
要食飽才有氣力去做事
我介紹一間性價比不錯的新開張的茶餐廳
價格合理,唔會太貴

位於最新商場AIRSIDE,我屋企行過去就到

無論坐的環境、美食同賣相的水準都好高質
味道剛剛好,不會太濃味,適合追求健康的我

就快到新年了,我唔食茶餐,而食得豪華
食好富貴「二世祖撈丁」不可一世
有鮑魚、帶子、冬菇、蠔汁撈出前一丁
充滿海鮮香氣,鮑魚好入味又軟嫩

再叫我最喜歡吃「海南雞飯」
我欣賞整盤上,感覺好整齊
海南雞肉零舍嫩滑,肥瘦適中
雞皮嫩滑到似啫喱狀,再配上三款醬汁
而雞油飯又不算太油膩

我想打算叫小菜,就畀「妙齡乳鴿」吸引
稍為等一陣,經過高溫生炸
絕對做到皮脆內嫩
亦不會出現鴿肉質太乾身嘅情況
令人吃得很惹味,高級酒樓水準
好值得一試啊🥰🥰😍

另一款小食就叫了芝士蝦多士
內裡有流心熱芝士🧀,🦐蝦肉又好彈牙

要經過這麼多重功夫的油炸小吃
都係外出食好,唔好自己挑戰去煮

我想飲一D清涼又提神嘅飲品
呢款薄荷咖啡,薄荷和咖啡味融合得
天衣無縫,唔會太過苦澀或只得薄荷味情況
令我好想下次約朋友嚟吹水都再飲特飲
大家如果下次又去開AIRSIDE商場
唔一定食美食廣場,可以試下地庫呢間餐廳

• 妙齡乳鴿
  • 薄荷咖啡
  • 海南雞飯
2024-02-06 81 浏览
三點三冰室🍖近排經過Airside 行街,同朋友行到咁上下開始覺得有啲肚餓,又想平平哋咁食餐豐富嘅!最後就揀咗呢一間裝修好靚、環境乾淨光猛嘅冰室!由於佢所有餐點價錢都唔貴,所以喺呢度食飯基本上都唔使睇價錢,想食咩就即刻嗌😆😆主菜方面,我哋嗌咗西冷牛扒餐🐮$128、焗豬扒飯🐷 $75、 焗咖喱雞扒飯🐔 $73!西冷牛扒餐已經包咗日式粟米湯🌽🥣、薯條🍟!西冷牛扒都幾大塊,有肉味,鐵板吱吱渣渣咁樣上枱,都真係幾過癮!😝😝我哋仲加咗$14要咗Jumbo檸檬茶,佢哋嘅檸檬茶茶底好香,如果係平常size嘅話真係唔夠飲,加大是常識吧!😎另外兩個焗飯都好靚仔,好足料㗎,真心對得住$7x嘅價錢!另外我哋都叫咗啲小食大家一齊share!包括有瑞士雞翼(五隻)🐔$62 同埋 鹽酥花枝丸🦑(6粒)$42,瑞士雞翼都幾大隻同入味,我同朋友都覺得唔錯😍😍
三點三冰室🍖

2024-02-05 207 浏览
近排好鍾意去airside搵野食~ 鍾意佢地方夠大, 人流又唔會好多, 無論行街食飯都好舒服~今日就揀左食"三點三冰室"~~ 餐廳裝修簡約, 非常光猛, 又有好多CAR位, 坐得舒適食物方便有好多選擇~特別係好多懷舊小食好似好耐冇見咁, 好想食呀!!!芝心蝦多士 $72呢款經典嘅茶餐廳小食外表炸到金黃, 非常吸睛!!!外皮酥脆又冇乜油, 完全係外脆內軟丫~~~蝦肉又香又彈牙, 一咬開仲有濃郁嘅流心芝士, 超好味!! 必食之選鰻魚滑蛋炸熱狗 $75呢道菜式創意十足~~~ 第一次食炸熱狗感覺好新鮮!!炸熱狗外脆內嫩, 一D都唔膩~~鰻魚滑蛋鮮嫩滑溜, 連埋熱狗一齊食, 口感豐富忌廉湯忌廉湯好creamy, 入面仲有粒粒粟米添~~鐵板牛仔骨餐 $118牛仔骨份量都唔少, 件件都好厚肉~~外層帶有微微焦香, 肉質嫩滑多汁醬汁可選黑椒汁/燒汁/蒜蓉汁~海南雞飯 $83海南雞外皮金黃, 雞肉非常幼嫩~配上醬汁同薑蓉, 味道濃郁雞油飯好香, 整個配塔一流!!狂牛 (雜果+七喜+利賓納+士多啤梨雪糕)飲品色彩繽紛~~ 有雜果又有雪糕食, 簡直多重口感整杯甜而不膩, 有獨特嘅飲品體驗龍鳳檸樂龍鳳係指醃漬

食物方便有好多選擇~
特別係好多懷舊小食好似好耐冇見咁, 好想食呀!!!

芝心蝦多士 $72
呢款經典嘅茶餐廳小食外表炸到金黃, 非常吸睛!!!
外皮酥脆又冇乜油, 完全係外脆內軟丫~~~

鰻魚滑蛋炸熱狗 $75
呢道菜式創意十足~~~ 第一次食炸熱狗感覺好新鮮!!
炸熱狗外脆內嫩, 一D都唔膩~~
鰻魚滑蛋鮮嫩滑溜, 連埋熱狗一齊食, 口感豐富

忌廉湯
忌廉湯好creamy, 入面仲有粒粒粟米添~~

鐵板牛仔骨餐 $118
牛仔骨份量都唔少, 件件都好厚肉~~
外層帶有微微焦香, 肉質嫩滑多汁

醬汁可選黑椒汁/燒汁/蒜蓉汁~

海南雞飯 $83
海南雞外皮金黃, 雞肉非常幼嫩~
配上醬汁同薑蓉, 味道濃郁

雞油飯好香, 整個配塔一流!!

狂牛 (雜果+七喜+利賓納+士多啤梨雪糕)
飲品色彩繽紛~~ 有雜果又有雪糕食, 簡直多重口感

整杯甜而不膩, 有獨特嘅飲品體驗

龍鳳檸樂
龍鳳係指醃漬咸檸檬&新鮮檸檬片~~
2者加埋可樂, 完全係口覺既衝擊

酸甜鹹3種口感, 超爽丫~~~~~
  • 龍鳳檸樂
  • 狂牛
  • 海南雞飯
  • 鐵板牛仔骨
  • 鰻魚滑蛋炸熱狗
  • 芝心蝦多士
我嗌咗個凍奶茶,無諗過竟然一杯飲品都唔合格;airside岩岩開,去過一次,都還可以,幾靚環境;但幾個月後,都體驗一般,有時話廚師得返一個,要等半個鐘(搞笑);今次,嚟左杯凍奶茶,竟然係「走甜」,之後我問佢,我係嗌正常,但呢杯無甜,佢幫我換; 換完返來,又係「走甜」,我再問,另一個waiter,佢話「呢杯係正常黎wor」,我話唔甜完全唔甜,佢話「係正常」究竟係佢唔正常,定我唔正常仲要jump水,自己jump,問有冇位,指完個位,坐低,咩都無,又要舉手5分鐘先俾個QR code你自己落單真係我去對面買個包仲開心
究竟係佢唔正常,定我唔正常
真係我去對面買個包仲開心
2024-02-02
2024-02-03 74 浏览
貴為Airside唯一嘅茶餐廳,係咩時間都有人食緊嘢。佢哋除咗一般常餐、午餐,仲有好多係茶餐廳食唔到嘅食物。芝心蝦多士蝦多士脆卜卜,居然仲係蝦膠中間加入流心芝士,點返一啲他他醬,好味到癲。妙齡乳鴿好耐冇食炸乳鴿,呢度居然有得食就即刻叫返隻試吓,又幾Juicy 喎,好似去小菜店食飯咁。二世祖撈丁嚟到Airside呢啲高級商場,梗係食返啲高級嘢。出前一丁都可以食出一個高度。鮑汁撈了加上一隻鮑魚,三隻新鮮帶子、冬菇、西蘭花。食個乾炒牛河都七十幾蚊,加多幾十蚊,豪一下過新年都幾好。

芝心蝦多士

妙齡乳鴿

二世祖撈丁
2024-02-02
午餐
2024-02-03 56 浏览
同朋友去啟德新開新式裝修舒適三點三冰室用餐!真係好有感覺!餐廳裝修得好新穎,好有現代感,令我地覺得心情放鬆,餐廳內有好多卡位,坐得好舒服,唔會擠迫,可以好好傾計。我食左啲餐廳嘅招牌菜同飲品,真係好正呀!首先,香燒羊架餐配蒜蓉汁,羊架燒得好香,肉質鮮嫩多汁,加上蒜蓉汁,味道更加豐富,真係美味到爆!另外,套餐配埋既日式粟米湯都好好味,湯底鮮甜!飲品方面,我地飲咗狂牛同紅豆杏箱。狂牛係一個混合咗雜果、七喜、利賓納同士多啤梨雪糕嘅甜品,非常特別!味道酸甜可口,而且份量十足,真係好滿足。芝心蝦多士都好出色,多士煎得香脆,裡面有鮮蝦同芝士,一口咬落去,口感好豐富。如果你鍾意焗飯焗意粉,推薦焗牛舌芝士意粉!牛舌煮得軟嫩,配上濃郁嘅芝士醬,味道非常濃郁香濃,意粉煮得剛剛好!最後,紅豆杏霜係一個經典嘅飲品。紅豆味道濃郁,配上軟滑嘅杏仁霜,非常之match,係一個完美組合!

2024-02-01 65 浏览
啟德AIRSIDE有間港式茶餐廳,店內光猛,座位好多,地方闊落,裝潢設計新派又搶眼,以藍色木系為主調、食物方面主要提供炒粉飯麵、鐵板餐同特色料理,無小菜,價錢合理,值得一試~ 嚟到呢度必點二世祖西多,鮑魚放面都係第一次見,好鬼搞笑,傳統港式做法,加入蛋漿炸成,口感厚身,外脆內軟,唔油膩,中間有層輕薄嘅牛油餡,配上糖漿簡直係完美😋生炸雞脾唔算好大,外皮脆身,內裏嫩滑多汁,沙律幾開胃,下次可以試試薯條~ 星州炒米同乾炒牛河各有千秋,麵條軟硬同濕潤度適中,炒至入味,配菜口感豐富,整體性價比高!葡汁焗四蔬菜比較普通,醬汁惹味,蔬菜新鮮,建議加點白飯配住食~ 老火湯有驚喜,超甜,好好味,值得加點!最後唔少得呢度嘅飲品,特別推介狂牛,以雜果、七喜、利賓納、士多啤梨雪糕混合而成,打卡必備!

啟德 AIRSIDE 🚇呢間三點三冰室地方闊落,☺️裝修幾新穎,有茶記嘅鐵板餐🍴又有令我幾驚喜嘅芝心蝦🦐多士。我哋叫咗✌️兩個鐵板餐,可以加錢💰轉唔同嘅特飲🍹,雪糕紅豆冰大大杯🍹又香甜。今日跟餐嘅湯🥣係日式粟米湯,香甜 creamy 🤤而且幾濃粟米🌽味。🧀芝心蝦多士十分之有驚喜🤩,面頭係滿滿嘅🍤蝦膠,咬落去中間係流心🧀芝士,加上多士炸得夠鬆脆😍,絕對係必食之選!鐵板西冷牛扒🥩都幾大塊,好有冰室懷舊🥰風味。鐵板香燒🐑羊架肥美肉嫩,配埋🧄蒜蓉汁一齊食又唔會好騷😋,而且份量都幾足👍。雪糕🍞西多士勁有🥚蛋香,加埋個雲呢拿雪糕🍨一齊食好香甜🤤好滋味!

鐵板西冷牛扒🥩都幾大塊,好有冰室懷舊🥰風味。

用餐优惠
試食活動