2017-06-08 296 浏览
難得同老婆兩個都收早, 我又係觀塘收工, 所以決定唔煮飯係觀塘食完飯再係APM睇套戲先返屋企老婆話想食小籠包, 咁我當然即上OPENRICE搵下附近邊度有得食啦 最後決定去官塘廣場呢間一品香試下, 因為見呢間上海菜評價唔錯, 小籠包仲一籠有八隻都幾多人排隊, 我地等左半個鍾左右排到, 仲要坐係商場走廊我地叫左個二人餐, 兩餸一湯份量都好多, 再加小籠包一人食四隻, 飽到要捧住個肚去睇戲小籠包皮唔算薄, 不過都多汁, 唔差個魚就咸左少少呢個菜同油豆腐清清地酸辣湯太大碗飲唔哂

都幾多人排隊, 我地等左半個鍾左右排到, 仲要坐係商場走廊

小籠包皮唔算薄, 不過都多汁, 唔差

個魚就咸左少少

呢個菜同油豆腐清清地

酸辣湯太大碗飲唔哂
2017-05-14 462 浏览
對於觀塘廣場,我只知地下有個馬會。今次跟朋友來食上海菜,價錢非常平,但朋友說已經是貴了不少。餐廳生意好好,店外亦擺放了枱侍客。雖然多人排隊,但伙記安排得頗有秩序和快手。叫了三菜一湯才 $200,真是很平!白飯就另外再加。花雕醉雞酒味頗濃,很入味。雞肉很滑,不過肉不多。回鍋近乎看不到肉,不過個汁撈飯一流。稍稍有點油。湯羹很大的一窩,豆腐牛肉都多。平是很平,不過不好吃。完全沒有湯汁,非常乾爭爭的小籠包。

叫了三菜一湯才 $200,真是很平!白飯就另外再加。

花雕醉雞

花雕醉雞酒味頗濃,很入味。雞肉很滑,不過肉不多。

回鍋豬肉

回鍋近乎看不到肉,不過個汁撈飯一流。

清炒時蔬

稍稍有點油。

西湖牛肉羹
西湖牛肉羹

湯羹很大的一窩,豆腐牛肉都多。

上海小籠包
平是很平,不過不好吃。完全沒有湯汁,非常乾爭爭的小籠包。
花雕醉雞
回鍋豬肉
2017-05-13 3011 浏览
有時候懂得走總好過強行留,人生無論係感情事,事業又或者運用上都適用的一個想法。多渴望今次吃散水飯的是我,但我那性格,何時才能決繼。。一行十二人到了這裡,今天人多,點了一個套餐。姐姐說套餐已經夠十二個人食,不夠才點。吃到尾真的很夠,還有一個麵是吃極不完,還要打包。說幾樣我愛吃的。冷盤小吃,有雞絲涼皮,燻魚,醉雞,海哲。燻魚好吃,甜甜的帶點煙燻味。涼皮所配的花生醬真的要提,很香,只拌飯的話也能吃幾碗。鱔糊,每一個都說是極品,最然我不今吃,但都提一提大家這是好吃。雲吞雞湯,我最愛吃的一個湯。湯有濃郁雞湯味,經過時間煮製,不是味精。雞煮過後肉還嫩,不錯。小籠包是那種皮厚的,但入面還有不少的肉汁,味道還好。這個鴻圖湯面可以不吃,味道不太好,又普通。食完之後姐姐先講原來可以將呢個面轉做擔擔麵,我相信擔擔麵嘅味道應該好食好多,因為擔擔麵都係用涼拌海蜇嗰隻花生醬應該勁正。蕾沙湯圓作為甜品,個人就覺得唔係咁好食,雖然係熱辣辣整出嚟,但係個皮就唔夠煙韌。 最後12個人單1200蚊左右,叫多咗兩支豆漿同埋一個小籠包,平均每人$100。以呢個水準的確係好。

小籠包是那種皮厚的,但入面還有不少的肉汁,味道還好。

2017-03-03 1358 浏览
好耐無食呢間 上海一品香菜館 咁岩果日 Friend 話想食上海野, 就諗起呢間喇!!位於觀塘鬧市中, 觀塘廣場樓上既小店, 位置唔明顯但係成日都好多人旺既時候, 出面既台都坐滿曬, 仲要等位添!好! 開餐  3個人叫左6個菜首先黎既係 雞絲粉皮, 雞絲幼嫩, 粉皮岩岩好, 配埋香口濃郁既麻醬, 真係好好食 酥炸小饅頭... 一D 都唔脆.... 成個饅頭淋既.... 點酥炸法......上海酸辣湯, 都幾夠酸, 朋友幾鍾意食, 不過我一向麻麻地酸辣湯~ XD 不過都食左兩碗, 唔錯呢個排骨好普通, 無咩特別楊州炒飯味道唔錯, 炒得好香但又唔會好油, 不過細碟左D 南翔小籠包唔知係唔係今晚有D 失準, 之前食過都覺得唔錯, 今次食覺得太厚皮, 肉汁唔多, 而且唔太夠熱, 有少少失望 (最愛既小籠包啊....)埋單都係 $2XX , 除番3個人每人先幾十蚊, 食到6個菜, 係幾抵食既
好耐無食呢間 上海一品香菜館

咁岩果日 Friend 話想食上海野, 就諗起呢間喇!!
旺既時候, 出面既台都坐滿曬, 仲要等位添!
好! 開餐
 3個人叫左6個菜
雞絲粉皮
首先黎既係 雞絲粉皮,

雞絲幼嫩, 粉皮岩岩好, 配埋香口濃郁既麻醬, 真係好好食
酥炸小饅頭
上海酸辣湯

不過都食左兩碗, 唔錯
排骨
呢個排骨好普通, 無咩特別
楊州炒飯
楊州炒飯味道唔錯, 炒得好香但又唔會好油, 不過細碟左D
南翔小籠包

唔知係唔係今晚有D 失準, 之前食過都覺得唔錯,

2017-02-21
雞絲粉皮
上海酸辣湯
楊州炒飯
2017-02-28 880 浏览
在觀塘區工作,最正係不愁衣食,有apm咁大個商場俾你shopping,食店更是林林總總,豐儉由人想食乜都有, 而我地班同事一講到食上海嘢就一定會嚟呢間,因為除咗平之外,就算舖頭坐滿了之後都可以開枱坐喺商場出面,非常方便話明上海菜緊係有客飯啦,好抵食㗎蝦仁炒蛋~$41雖然是最簡單的材料,但係火候同速度的掌握還是很重要!這裡炒得出蛋的軟鬆嫩以及蝦仁的彈牙口感 回鍋肉~$39醬汁濃郁辣味到位,豬腩肉又爽口,不覺肥膩咕嚕雞~$43酸酸甜甜,外脆內嫩,比咕嚕肉更啖啖肉

話明上海菜緊係有客飯啦,好抵食㗎

蝦仁炒蛋~$41

回鍋肉~$39
醬汁濃郁辣味到位,豬腩肉又爽口,不覺肥膩

咕嚕雞~$43
酸酸甜甜,外脆內嫩,比咕嚕肉更啖啖肉

2016-12-17 1336 浏览
呢間一品香好多年前已經鐘意嚟食. 老字號上海菜, 出名價廉物美. 最近食返, 幾失望. 擔擔麵不如改名叫花生醬麵, 一D料都冇, 上海粗炒冇味嘅, 小籠包D肉質感唔好. 坐喺lift 門口感覺好怪. 價錢已不是特別平, 味道又差了很多, 好失望, 不會再來了...

2016-11-08 1210 浏览
今日經過,朋友住左觀塘廿幾年話呢間小店好食,我就去食下,點知中伏了小龍包好厚皮,裡面啲肉好肥啊,幾乎食左一啖就吐晒出黎。冇下次雞絲粉皮算係好食,但啲麻醬好似花生醬咁倒落去,好似食緊花生醬咁不過粉皮滑。之後叫左個湯同豆沙鍋餅,冇影相。豆沙鍋餅好食,即製外脆內餡又不太甜,唔錯啊。仲有一個上湯菜,幾好味,湯濃浸啲菜都好食過人。
不過粉皮滑。

仲有一個上湯菜,幾好味,湯濃浸啲菜都好食過人。
2016-10-13
2016-09-05 2152 浏览
今日同三個同事仔,一齊到觀塘嘅上海一品香菜館,梗係黎試吓佢嘅上海菜啦其實我都好鍾意食上海野架呢度最吸引之處,就係好多選擇,同埋價錢相宜非常抵食我哋揀咗三個飯,一個上海粗炒首先就係嚟咗一個例湯,火腿冬瓜鳳爪湯有少少咸~不過唔似落左味精(希望真係無喇)不過個湯大碗到,其實6個人都夠飲架跟住就來蝦仁炒蛋佢啲蛋係半生熟,滑嘟嘟個種感覺好似同雞蛋錫錫咁跟住就嚟咗一個我最鍾意嘅回鍋肉飯味道有少少辣,好野味不過個人認為好多油,比較油膩不過味道係好食既仲有個酸甜咕嚕雞呢個就比較渣少少因為啲汁好傑菠蘿就有啲酸仲有上海粗炒呢個係一早炒定,所以就有啲乾點啲辣椒漿都ok既最後梗係要介紹下價錢啦超級抵食自己睇啦地址

其實我都好鍾意食上海野架

呢度最吸引之處,就係好多選擇,同埋價錢相宜
非常抵食
我哋揀咗三個飯,一個上海粗炒

首先就係嚟咗一個例湯,火腿冬瓜鳳爪湯

有少少咸~不過唔似落左味精

(希望真係無喇)

不過個湯大碗到,其實6個人都夠飲架
跟住就來蝦仁炒蛋

佢啲蛋係半生熟,滑嘟嘟個種

感覺好似同雞蛋錫錫咁
跟住就嚟咗一個我最鍾意嘅回鍋肉飯

味道有少少辣,好野味

不過個人認為好多油,比較油膩

不過味道係好食既
仲有個酸甜咕嚕雞

呢個就比較渣少少
因為啲汁好傑
菠蘿就有啲酸
仲有上海粗炒

呢個係一早炒定,所以就有啲乾

點啲辣椒漿都ok既
最後梗係要介紹下價錢啦

超級抵食
自己睇啦
地址
2016-09-05
  • 回鍋肉
2016-08-17 1912 浏览
一位疑似老闆的職員常站收銀處 口吻似X社會 講嘢囂張拔扈,請問佢少少嘢不想答不得止仲吋吋貢吋個客和想講嘢爆人的姿態, 落order悔氣, 咀臉不屑兼不可一世的模樣,明白生意難做, 亦明白老店總是係會悔氣少少, 但今次食得好不愉快,比這個價錢不是要求服務好,只不過只係一個合理的態度都比不到,我寧願佢粒聲唔出仲好,唔係想袜黑人地亦無必要,大家都係開心食嘢做生意,但咁嘅態度生意想好都幾難,貴店自求多福..
2016-08-06 1710 浏览
住官塘區有咁上下年份的人,都應該試過官廣的一品香,以街坊價錢食到比酒樓更出色的上海菜。每逢人多時,放枱的情景更是壯觀。所以就算工廠區多咗幾多新食店,佢嘅生意仍然依舊。回鍋肉,每次嚟一品香必點之菜,呢道嘅回鍋肉一直都比出現一啲酒樓好食好多。最出色之處係鍋氣夠,醬汁調味。不過呢度啲水準都唔係次次咁穩定,時多菜,時多肉,仲有時濃時淡,真係要睇你運數。雞絲粉皮,青瓜絲、雞肉絲、粉皮搭上涼拌醬時,各自的份量是得重要的,缺一不可。今次呢一碟就好出色,冇得批評。南翔小籠包,幾乎每個人食上海菜必叫的,皮的薄度還可以,因為太薄會易穿,而且中國人為了飽肚,所以上海小籠包的外皮一定比台灣的厚。而包內的肉汁不算太多,可以為了大家的健康,選用了瘦一點的豬肉做餡料。酸辣湯,幾本上每兩次,都會叫一次,酸辣的調味出色,不會太出位,而且內裡的用粉超足,一啲都冇偷工減料,而且兩餸一湯餐,都俾你大大大碗。
2016-07-29
2016-06-18 1682 浏览
位於觀塘地鐵站出口嘅觀塘廣場,入面除左係以電子產品為主,還有一些賣衣服,找換店和餐廳小食店。位於三樓嘅呢間上海一品香在角落頭,位置不算易找,但係食開嘅都會知道點去,做熟客為主。我食左幾次,今次特登上open rice 到睇下,原來除左呢間之外,另外還有2家分店的。我幾次都係中午成大班人去食,叫一個8人餐,再加多加少嘢食,剛好。今次得3個人去食,所以選左個有湯嘅3人餐。三餸一湯配白飯。上海菜必食回鍋肉。屋企點炒都炒唔到嘅送,出面食特別好食,夠鑊氣,豆瓣醬嘅味道,菇菇加菜,再配塊五花腩,罪惡感之選(☆_☆)魚香茄子,我嘅最愛。呢到嘅魚香茄子加左d榨菜絲,令成碟嘅感覺更加豐富。軟軟嘅茄子,加d汁,撈飯食嘅首選。蝦仁炒蛋。呢到嘅炒蛋唔似得出面依家好興嘅滑蛋(不似牛乳滑蛋,不會還有蛋汁流出嚟)。係傳統性炒蛋,中式風味。再配上爽口蝦仁,正!呢到好在除了有一大班人嘅餐之外,有套餐,一人能計起,方便自己一條友食飯。溫馨提示一下,我地呢個3人餐,每人白飯就剩係得一碗,平時一定要食多飯嘅,麻煩自己額外叫一碗,9元。又或者拒有d一人餐,係每人包兩碗飯嘅,但碟送就會細dd,就睇你中意食送定係飯多d,任君選擇。

2016-05-07 1233 浏览
係觀塘上完堂,經過觀塘廣場,就同朋友去呢間上海菜館食飯,兩個人叫左三碟餸回鍋牛肉,牛肉炒得都好"林", 好易咬,雜菜還可以,算新鮮,味道又夠濃四季豆白葉,幾乎每次食上海野都會叫既一個菜,味道清得黎都有啲味,豆新鮮,白葉冇沙,好味雞絲粉皮,唔係即叫即係雪櫃拎出黎果啲,青瓜新鮮爽口,雞肉都滑,配合醬perfect
2016-04-27
2016-02-26 1611 浏览
一品香瑟縮在觀塘廣場的一角, 以前更”衰”, 餐廳對了開了一間”四仔店”, 經過時都有點尷尬.現在四仔店沒了, 一品香仍然屹立不倒, 而且, 不論以前或現在, 都是門庭若市的. 要坐在店外也實在在所難免.餐牌飽歷風霜, 似乎使用了良舊.依舊不變的, 還有是食物的價錢, 對食客而言是好事吧!上海粗炒麵 ($44)一貫上海菜濃油赤醬的風味, 多油多豉油是必然的. 但鑊氣夠, 粗麵炒得夠乾身, 食落不會油溼溼. 粗麵略帶一點鹼水味, 但還可以接受. 配料只有椰菜, 但仍然惹味得可以令人”自隊”一碟.南翔小籠包 ($38/ 8隻)香港人有點被台灣的小籠包”薰陶”了, 總覺得小籠包的外皮要越薄越好.其實我在上海吃小籠包, 其外皮有著一定的厚度. 想想也是呢, 古時候的人, 不多吃一點麵團, 不多吃一點澱粉質, 又怎夠氣力去勞動呢?而一品香是後者, 外皮有點厚重, 咬下去, 會有一點麵粉的味道, 但又不會惹人討厭. 而內餡是鮮嫩而柔軟的豬肉餡, 沒有誇張的爆汁效果, 只有些少的肉汁, 但已經足夠令人回味.雲腿津白 ($55)試了一口雲腿, 鹹到不得了, 但又鮮香十足, 真是忍不住口, 大塊大塊的吃
餐牌飽歷風霜, 似乎使用了良舊.
依舊不變的, 還有是食物的價錢, 對食客而言是好事吧!
上海粗炒麵 ($44)
上海粗炒麵
上海粗炒麵
南翔小籠包 ($38/ 8隻)
南翔小籠包
雲腿津白 ($55)
試了一口雲腿, 鹹到不得了, 但又鮮香十足, 真是忍不住口, 大塊大塊的吃呢!
當雲腿碰上津白, 味道是難以形容的匹配.
津白本身是味淡但吸味的蔬菜, 與味道偏鹹的雲腿同煮, 雲腿的鹽份就會被津白吸收, 達到相輔相成之效.
雲腿津白
擂沙湯圓 ($32/ 6隻)
湯圓是店方自家包製的, 食味跟現成的湯圓大大不同. 外皮格外煙韌, 而芝麻餡亦做得起沙而甜度得宜, 而花生粉亦很細緻.
擂沙湯圓
擂沙湯圓
茶錢$2 /位, 兩人$180 也不用, 真是時光倒流的價錢吧!
2016-02-19
雲腿津白
  • 南翔小籠包
2015-08-05 1504 浏览
舊式上海鋪食最舊式原始風味, 沒新式上海鋪的精緻包裝, 賣的都是粗糙既外表。雞絲粉皮: 普通味, 沒特別奶油津白: 比奶油淹沒, 食到落底都仲有好多奶油, 好足料, 但有少少漏小籠包: 雖然未至於皮滑多汁, 但都可以做到皮不厚, 有肉汁, 但食到最後覺得有DD咸, 但整體都可以
雞絲粉皮: 普通味, 沒特別
2015-08-05
2015-07-22 1289 浏览
住左咁多年觀塘,一直都冇留意過觀廣入面的一品香菜館~咁岩同朋友今日經過就去試下~餐廳好快出菜.但坐得有D迫賽螃蟹賣相都唔錯~食落口唔會好咸,但都夠味,仲整得幾滑~唔錯喎!擔擔麵D麵都幾彈牙,個湯花生味幾重,不過真係幾辣, 建議唔食得辣的唔好試~醉雞好濃的酒味,食落口D雞好滑,不過就細隻左D囉三鮮炒年糕年糕都幾夠味,但冇咩驚喜總括黎講.如果只係想快快趣食完走人就OK,但如果想慢慢食下傾下計就唔好啦~
住左咁多年觀塘,一直都冇留意過觀廣入面的一品香菜館~
咁岩同朋友今日經過就去試下~餐廳好快出菜.但坐得有D迫
賽螃蟹
賣相都唔錯~食落口唔會好咸,但都夠味,仲整得幾滑~唔錯喎!
擔擔麵
醉雞
好濃的酒味,食落口D雞好滑,不過就細隻左D囉
三鮮炒年糕
年糕都幾夠味,但冇咩驚喜