2020-03-29 429 浏览
近期少了外出吃飯,喜歡叫外送,這次就試試上海姥姥的外送😊。有幾款小菜套餐供選擇,套餐包括小菜、湯羹及飲品。飲品有幾款供選擇,湯羹可選酸辣湯或宋嫂魚羹。我選了一個C餐,黑醋脆魚塊配白飯,配宋嫂魚羹及熱豆漿。脆魚塊頗大塊,啖啖肉,份量足。 醋味是有的,略嫌有點鹹。 宋嫂魚羹有少量魚肉粒,似芡多過湯羹,我不太喜歡。熱豆漿對我來說甜了些少。套餐加錢要了兩件招牌小籠包。 之前有點擔心蒸品送到來會變成怎樣。 這店很細心,蒸餃不會黏在一起,第一層膠盤以下,還加上熱水保溫。 所以送到來還是暖的,口感也不錯。小籠包多汁,肉餡份量適中,味道幾好。風味素菜餃,餃子皮厚薄適中,素菜都夠多, 對我來說又嫌鹹了些少,扣了些少分。另外再叫了輕盈版雞絲粉皮。粉皮很滑,長度適中😄, 醬料份量適中,雞絲就少了些少。 我覺得好味。以上食物兩個人吃已很飽足😃。整體來說這店的食物不錯,相信堂食味道會更佳。
近期少了外出吃飯,喜歡叫外送,這次就試試上海姥姥的外送😊。

我選了一個C餐,黑醋脆魚塊配白飯,配宋嫂魚羹及熱豆漿。

脆魚塊頗大塊,啖啖肉,份量足。 醋味是有的,略嫌有點鹹。

宋嫂魚羹有少量魚肉粒,似芡多過湯羹,我不太喜歡。

熱豆漿對我來說甜了些少。

套餐加錢要了兩件招牌小籠包。
之前有點擔心蒸品送到來會變成怎樣。
風味素菜餃及招牌小籠包

小籠包多汁,肉餡份量適中,味道幾好。

另外再叫了輕盈版雞絲粉皮。

以上食物兩個人吃已很飽足😃。
整體來說這店的食物不錯,相信堂食味道會更佳。

2020-03-25
外卖送餐
用餐时段
2019-12-31 744 浏览
將軍澳的FOOD COURT Cook Deli 結業已有一段時間,取而代之的幾間連鎖餐廳分別是米線陣、大家樂、意粉屋和上海姥姥,先前過來試過意粉屋,今次再來是周末的下午,試試上海姥姥。一向喜歡吃炒年糕,不過接納老公提議,今次便試試比較無咁常見的<老上海炒飯>。這個<老上海炒飯>真的非常出色,表面看是一幫肉鬆在面,底下是很整齊較深色的炒飯,心想沒甚麼材料好似「伏伏地」咁…. 點知,一放進口真係返唔到轉頭,好美味!而且唔咸、仲甜甜地,每粒飯都炒透。有時候食物不能單從材料的價值計算,技巧都好重要。用一樣的食材,自己是煮不出一樣的味道,所以下次再來,我都必定會再點。另外我們也點了四川擔擔麵和小籠包,其實都好有水準,但還是<老上海炒飯>最能令人難忘。

老上海炒飯

四川擔擔麵

2019-12-28
等候时间
3 分钟 (堂食)
老上海炒飯
四川擔擔麵
2019-09-13 663 浏览
今日午餐去左食上海姥姥。🙂佢既 lunch set 都幾抵,$78 加一包曬前菜、湯麵同埋餐飲。😀前菜我地叫左四喜烤麩同埋雞絲粉皮。兩個前菜都好大份🥰。四喜烤麩係熱既,唔會太咸得黎又好入味😍。佢個雞絲粉皮好香花生味,粉皮多但雞絲都唔少,足料🥳!主食我地叫左兩個姥姥手製排骨拉麵。佢個拉麵係手工製作,所以每一條既粗幼都有少少唔同,口感特別得黎幾好食🤩。佢既排骨炸得唔錯,炸粉唔多😋,但勝在係新鮮炸既,所以香脆得黎又唔會太油膩😝。可惜排骨唔大塊,好想再食就要再加單😗。佢既凍豆漿好好飲,唔會太甜😜。不過可能係因為個到冷氣太大,令個豆漿變得太凍😅。整體而言,上海姥姥既午餐係平靚正,一定會再 encore👍🏻!
今日午餐去左食上海姥姥。🙂
2019-09-13
用餐时段
夜晚收工 去左popcorn 搵野食上海姥姥傳來一陣香氣 吸左我地入去🖤涼拌牛展 (半份)成日都話想食 終於完左心願每塊都切得厚 啲汁入哂牛展最重要係重蒜!🖤老上海炒飯 $8x呢個炒飯份量十足 有肉碎 椰菜 肉鬆為主開頭見到個色水 仲怕會好咸添好彩只係老抽成分居多食落一啲都唔咸 好惹味 唔同平時炒飯咁飯上面d 肉鬆頗為出色 令到每啖飯都食得好滋味!🖤干糄四季豆炒得好有獲氣 d 肉碎好香口四季豆吸哂d 汁 帶有微辣既味道我食唔停呀完全只是份量稍微與價錢不太成對比
夜晚收工 去左popcorn 搵野食
上海姥姥傳來一陣香氣 吸左我地入去

🖤涼拌牛展 (半份)
成日都話想食 終於完左心願

開頭見到個色水 仲怕會好咸添
好彩只係老抽成分居多
食落一啲都唔咸 好惹味 唔同平時炒飯咁
飯上面d 肉鬆頗為出色
令到每啖飯都食得好滋味!

🖤干糄四季豆
炒得好有獲氣 d 肉碎好香口
四季豆吸哂d 汁 帶有微辣既味道
我食唔停呀完全
只是份量稍微與價錢不太成對比
2019-08-21 417 浏览
午市套餐🤤🤤🤤真係好抵食$78/88加一,有小食,主食,飲品抵!今次覺得比較出色係上海排骨麵,排骨嫩滑,汁夠曬惹味!最鍾意麵底,夠彈牙。另外,服務覺得可以主動d,我地好多碗碟都要要求先收走😢😢
2019-07-05 594 浏览
黎到PopCorn搵食,來來去去都係連鎖食店,最後揀左上海姥姥,婆婆食得多,姥姥都係第一次。17:45到,由於時間比較早,去到就即刻有位,食完7點半,已排左30-40人,如果唔想排隊,不妨早少少去。一行二人最初點左小籠包、排骨湯麵和新出的干貝海蔘豆腐魚羹,諗住早食飯唔需要叫咁多,點知碗羹真係細到不得了,雖然都幾好味,但$68一碗羹真係貴左少少,下次應該唔會再點。由於唔夠食,最後點多碟上海粗炒。干貝海蔘豆腐魚羹味道唔錯,只係太細碗,有點貴相片與實物不相符小籠包合格,但如果皮可再薄一點更好排骨麵的麵幾好食,軟硬適中,排骨一般上海粗炒唔錯,但咸左少少,大廚手輕d會更好

干貝海蔘豆腐魚羹味道唔錯,只係太細碗,有點貴
干貝海蔘豆腐魚羹

相片與實物不相符

小籠包合格,但如果皮可再薄一點更好
小籠包

排骨麵的麵幾好食,軟硬適中,排骨一般

上海粗炒唔錯,但咸左少少,大廚手輕d會更好
2019-06-23
干貝海蔘豆腐魚羹
2019-06-25 427 浏览
今晚同阿女兩個人撐枱腳叫咗一碗四川擔擔麵小辣追加豬扒 一客小籠包 雞絲粉皮 '擔擔麵叫咗小辣 麵身都幾彈口 建議快啲食 放耐咗會淋身啲 個人口味覺得小籠包幾好味皮薄多汁至於雞絲粉皮就覺得芝麻醬 比較厚身可掛住粉皮味濃 整體上非常滿意 阿女話好味 見到同場仲有好多其他美食
2019-06-09 519 浏览
早排見到popcorn個food court裝修完 開左幾間新野 就同屋企人去試下~一入去就見到排曬長龍既上海姥姥 因為算早到所以等左十五分鐘左右就入得上菜速度都幾快 同埋員工服務態度好好 雖然一睇menu價錢小貴 但質素對得住價錢第一次試呢個黃金蝦仁炒飯 超水準 咸香味十足 令人想食多幾碗咸肉菜炒飯都係另一個唔錯既選擇 唔好睇啲肉細細粒 但非常夠味仲有叫左小籠包同奶油津白 前者係有水準既 值得叫 後者就奶香味重 但汁太濃稠 視乎個人喜好啦 素菜餃都係另一用心之作而醉雞 燻魚同水煮牛肉就不過不失啦整體而言是略有驚喜的

而醉雞 燻魚同水煮牛肉就不過不失啦

奶油津白
水煮牛肉
2019-06-08
等候时间
15 分钟 (堂食)
素菜餃
咸肉菜炒飯
黃金蝦仁炒飯
2019-05-30 635 浏览
今晚同屋企人去試下新開的上海姥姥,知道佢係大家樂集團,都知道可能係快餐店水平。我地大概8:15pm去到,奇怪見到好多人排隊,但其實望入去係有好多位。(因為成間餐廳都好開放式,好似快餐店咁)原來呢度係冇自助排隊攞飛系統,而係靠門口帶位果位哥仔去逐個客問幾多位,然後用人手寫低落張紙度。但望下同佢同一集團的米線陣,同隔離添好運,都有自助擺飛系統,變咗就慳返門口帶位果位哥仔的時間,唔會做到好多人排隊,然後入面又大量吉位的情況。我唔明點解要咁?製造排隊人潮?好啦,講下啲嘢食,老實講唔算差,但又唔講得特別好食,可以自己睇相。至於講到服務差勁,啲侍應每次上菜嘅時候,都會「掟碟」。我明白啲碗碟係有啲重,但係都唔使掟碟,個人認為咁樣做有啲冇禮貌。第二,侍應大概9pm開始收起浙醋同辣椒醬。我明白餐廳係10pm閂門,但係明明佢哋9:30pm先 last order,點解咁早要收起佢呢?我見有啲9pm入座嘅食客,係連浙醋同辣椒醬都冇嘅。第三,好多時候啲侍應都會問你:「呢碟嘢仲要唔要呀?」然後先拎走你個碟。但係頭先我哋都未食完,侍應就走嚟想拎走碟點水餃小籠包嘅醋,仲要冇問就想拎走。我地提出要保留的時候,佢仲問「

第三,好多時候啲侍應都會問你:「呢碟嘢仲要唔要呀?」然後先拎走你個碟。但係頭先我哋都未食完,侍應就走嚟想拎走碟點水餃小籠包嘅醋,仲要冇問就想拎走。我地提出要保留的時候,佢仲問「下你地仲要㗎?」未食完仲要有咩問題?

我哋今日嚟食,其實已經距離新開張有幾個禮拜,但佢地啲人手安排同服務態度,好似啱啱營運同未有足夠訓練,感覺上大部份員工都係好新手,希望遲啲會有改善。

最後都講下有咩好:老實講張凳都坐得幾舒服,同埋雖然有茶飲,但係唔使計茶錢。

不過以同區將軍澳,其實上海菜有好多選擇,有翡翠拉麵小籠包、金滿庭、樂天王朝,價錢都唔係差好遠,呢場仗上海姥姥應該係挨打。
招牌小籠包
雪菜鮮魚湯拉麵
姥姥家鄉粗炒
生煎鍋貼
古法香蔥芝麻餅
酸辣湯雲吞
2019-05-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
雪菜鮮魚湯拉麵
生煎鍋貼
古法香蔥芝麻餅
酸辣湯雲吞
2019-05-19 1614 浏览
從前美食區轉變到今時今日食肆商場終於明白原來food court在這裏是攪不成氣候,知道新店子加入當然第一時間約老爺去試、「上海姥姥」其實早已不是第一次幫襯,但在popcorn這邊箱郤是第一次,哪就看看這邊大厨的功力好了。。。由帯位到装修其實都比人一個中級版餐廳,厚厚精美餐牌漂亮食照完完全全打動你落單心情,先上枱給老爺雪菜雲呑拉麵HK$60.雲呑質感嘴嚼中全完是「梅」肉,ロ感上已先行失敗未有問客巳斷定自行要「剪」,這點有些過於細心碎濕濕的麵條口感自己絶不喜歡、老爺辛苦你了~叧一款紅油抄手拉麵HK$60.同出一事賣相完全像比人「大兜亂」完再比你食,麵條被剪刀剪到「一忽忽」這點我會較為喜歡「翡X」師傅的『一刀剪』~附送的杞子清雞湯亦不過於清,杞子味道蕩然無存~至於素菜蒸餃HK$36.紅蘿白/冬菇樣樣齊亦沒有一夾爆口跡象,味道中平~回頭念屬於「零」,連加一要上HK$170.多元兩人,自己就覺失望,可能連鎖式就是這様?年結拉上補下營業額好睇就過骨!@@

雪菜雲呑拉麵

這點我會較為喜歡「翡X」師傅的『一刀剪』~
紅油抄手拉麵

附送的杞子清雞湯亦不過於清,杞子味道蕩然無存~

素菜蒸餃

年結拉上補下營業額好睇就過骨!@@