2024-07-22 533 浏览
在popcorn搵Dinner。發現這個二人餐牌,有湯有小食有小菜有飯有甜品,可以解決選擇困難症,所以全家在此晚餐。餐湯先上干貝魚肚羮       小米點的宋嫂魚羮     魚肉碎碎很少,主要是蛋白。扮魚肉? 再配菇菌類。雲吞雞湯    小米之父點的。小食     雞絲粉皮 麻醬勁多香煎素鵝      腐皮金黃色很平均,但好多油,也許是炸出來的。  入口熱辣辣,加熱的油溫很高,小心!要攤凍少少先至好食。老壇酸菜鯛魚片   小米表示這個辣度帶有苦味。花椒過度加熱就變苦辣了。酸菜,不是平一般酸菜魚的酸菜,感覺不協調。幸好鯛魚肉爽脆滑滑。糖醋魚塊      魚肉容易咬,方便咀嚼 ,但又想有少少花款,所以點糖醋魚。應該係果隻魚柳,沾包漿再炸。紅燒黃金獅子頭 只有二粒,    肉丸口感不彈牙,中間有蛋黃。青蒜回鍋肉   本以為是青蒜苗炒回鍋肉,原來是椰菜炒回鍋肉。青蒜在哪裡?   剛嚐過酸菜魚,所以覺得回鍋肉辣度不高。豆沙鍋餅    特地在系統中選擇<後上>。 金黃外皮的色澤十分平均勻,沒有煎過的焦焦位。熱辣辣上枱,很燙口,以何方式來加熱,心照。  豆沙不太甜,外皮脆口。但實在需要一杯熱茶解膩。
在popcorn搵Dinner。
發現這個二人餐牌,
有湯有小食有小菜有飯有甜品
可以解決選擇困難症,
所以全家在此晚餐。
餐湯先上
干貝魚肚羮       小米點的
宋嫂魚羮
宋嫂魚羮
魚肉碎碎很少,主要是蛋白。扮魚肉?
再配菇菌類。
雲吞雞湯
雲吞雞湯
小米之父點的。

小食
雞絲粉皮 麻醬勁多
香煎素鵝
腐皮金黃色很平均,但好多油,也許是炸出來的。
入口熱辣辣,加熱的油溫很高,小心!
要攤凍少少先至好食。
老壇酸菜鯛魚片
小米表示這個辣度帶有苦味。
花椒過度加熱就變苦辣了。
酸菜,不是平一般酸菜魚的酸菜,感覺不協調。
幸好鯛魚肉爽脆滑滑。
糖醋魚塊
魚肉容易咬,方便咀嚼 ,
但又想有少少花款,所以點糖醋魚。
應該係果隻魚柳,沾包漿再炸。
紅燒黃金獅子頭
只有二粒,    肉丸口感不彈牙,中間有蛋黃。
青蒜回鍋肉
青蒜回鍋肉
本以為是青蒜苗炒回鍋肉,原來是椰菜炒回鍋肉。
青蒜在哪裡?   剛嚐過酸菜魚,所以覺得回鍋肉辣度不高。
豆沙鍋餅
豆沙鍋餅
特地在系統中選擇<後上>。
金黃外皮的色澤十分平均勻,沒有煎過的焦焦位。
熱辣辣上枱,很燙口,以何方式來加熱,心照。
豆沙不太甜,外皮脆口。
但實在需要一杯熱茶解膩。
桂花酒釀丸子
桂花酒釀丸子
小米之父吞左。

有茶位每位8個大洋,還有加一服務費,
埋單四百几,全家都食得很飽。
糖醋魚塊
屋企人鍾意食上海菜,經過上海姥姥見佢新出咗個春日menu「姥姥江湖行」,入面啲菜色都幾特別。餐廳有卡位,環境都算坐得舒服,價錢大眾化。翠玉鮮蝦小籠包(4件) $48呢款新推出嘅小籠包,外皮加咗翠玉瓜汁所以帶綠綠哋色,非常特別。入面嘅餡料都非常有特色,用咗翠玉瓜同鮮蝦,比一般嘅小籠包更加有口感,皮薄多汁。姥姥肉棗配士多啤梨醬 $68呢味肉棗以潮州名菜蝦棗蟹棗為基礎,將豬肉混合馬蹄泥炸到香脆,配上酸甜士多啤梨醬,非常有特色。繁花排骨年糕 $88年糕同炸排骨嘅配搭非常夾,年糕吸收哂濃郁嘅醬汁,口感煙靭黏糯。厚切排骨肉質腍嫩,食落啖啖肉。姥姥辣椒炒肉 $88用咗嚟自湖南嘅青螺絲椒去炒肉,味道香辣惹味。鍋上滿滿嘅青螺絲椒加上入哂味嘅豬腩肉片,色、香、味都有十足嘅湘菜風味。黑糖芝麻湯圓流心酥(3件) $49甜品就叫咗呢道非常特別嘅湯圓流心酥。入口先係食到雷沙,跟住係酥脆嘅外層,同埋雪白軟糯嘅湯圓皮,最後就有香甜嘅黑芝麻流心餡,口感層次非常豐富。番石榴茉莉花茶(熱/凍) $28飲品方面我哋就叫咗番石榴茉莉花茶,有買一送一優惠非常之抵。飲落有香濃番石榴果味,配搭茉莉花茶同原片番石榴果肉,味道清香。。。

翠玉鮮蝦小籠包(4件) $48

姥姥肉棗配士多啤梨醬 $68

繁花排骨年糕 $88

姥姥辣椒炒肉 $88

黑糖芝麻湯圓流心酥(3件) $49

番石榴茉莉花茶(熱/凍) $28

上海姥姥 (港九新界都有分店)
將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G50D號舖

@shanghailaolao @boxingpromotionshk
#上海姥姥 #春日餐牌 #姥姥江湖行 #手製心造 #姥姥味道 #香港好去處 #hkfood #hkfoodie
@shanghailaolao meticulously crafting dishes 🥟 with love and dedication as Lao Lao (grandmothers) 💗 launches a new spring menu 🌸 features signature dishes and diverse flavours 💫 across the vast regions of China 🥢上海姥姥 @shanghailaolao 寓意好似「姥姥」一樣精心製作菜餚 🥟 秉持「 手製 · 心造 」理念 💗 新推出春日餐牌:姥姥江湖行 🌸 特色菜餚 地道風味 💫 食遍大江南北 🥢 🥟 翠玉鮮蝦小籠包(4件) HKD$48steamed pork and shrimp dumpling with jade melon (xiao long bao)上海姥姥每季都推出新款小籠包 手工製造 外皮薄軟肉餡加入翠玉瓜 🥒 原隻鮮蝦 🦐鮮嫩爽滑 滿滿鮮甜湯汁🍖 繁花排骨年糕 HKD$88rice cake with pork ribs in shanghai style

🥟 翠玉鮮蝦小籠包(4件) HKD$48

stir-fried pork in chili
地道湖南風味 肉片 🐖 白雲耳 🍄 大蒜 🧄 醬油爆香
滿滿螺絲椒 🫑 嫩綠爽脆 🌶️ 香辣惹味

🍓姥姥肉棗配士多啤梨醬 HKD$68
deep fried pork meatball with water chestnuts in homemade strawberry jam
靈感黎自潮州名菜 蝦棗同蟹棗
酥脆腐皮 包住豬肉碎 🐖 蝦米 🦐 馬蹄 🌰 肉嫩爽脆
配士多啤梨醬 🍓酸甜清新 香脆而不膩

🖤 黑糖芝麻湯圓流心酥(3件) HKD$49
pastry with sesame filling glutinous rice dumplings
外層酥皮鬆脆 💫 上層灑上黑糖 底層鋪滿白芝麻
中間流心湯圓 煙靭軟糯 🤍 黑芝麻餡 香濃幼滑🖤
粒粒飽滿 甜入心頭

🍵 番石榴茉莉花茶(熱/凍) HKD$28
jasmine tea with guava
香甜番石榴果香🍈 而家近期仲做緊優惠 買一送一 ‼️
熱飲 清香暖胃 🍵 凍飲 清甜解渴 🧊

📍 @popcorn.tko 將軍澳唐俊街9號PopCorn 2地下G50D號舖🇭🇰
2024-06-29 144 浏览
今晚陪友人過來買野, 之後去吃晚飯, 揀左上海姥姥, 喜歡食上海菜的我倆😅 望住餐牌真係有d選擇😂困難症, 之後揀左黑🐷醋骨, 松🐟子魚, 欖菜肉鬆🫛四季豆, 上海肉鬆🍚炒飯, 鍋貼🥟擂沙湯圓, 友人用QR code落單, 等左一陣炒飯先上, 炒得唔錯唔算好油, 佢加左d豬🐽肉鬆, 所以食落幾香口, 之後來黑🐷醋骨, 原來一碟都幾多, 不過我覺得炸得太乾又骨多, 食落感覺好硬😅, 再來松🐟子魚, 真係N年前無食過, 份量真係超大😜下次二個人都係唔好叫, 炸得來都食到d魚味, 個汁酸酸甜甜幾開胃👍👍, 幾好食, 但適宜3-4人吃較好, 亦叫左🥟鍋貼, 又係好少食, 平時食蒸或湯餃多, 佢食落真係熱辣辣, 入面d肉餡😍都多, 食落都唔算好油, 欖菜肉鬆🫛四季豆, 食落好🤩野味, 豆亦無渣唔老, 不過就咸左dd同油左dd, 最後友人想吃甜品, 叫左擂沙湯圓, 又係好耐無食, 入面芝麻餡都唔係太甜🤭 大家喜歡上海菜都可以去其他分店試下😸
上海炒飯
上海炒飯
松子魚
鍋貼
2024-05-27 236 浏览
天氣開始和暖,又係時候品嚐輕盈清爽嘅中菜。最近「上海姥姥」推出咗春日餐牌 – 姥姥江湖行,故事來源於姥姥由南到北磨練廚藝嘅經歷,最終成就今次嘅春日餐牌。上海姥姥春日餐牌– 姥姥江湖行繁花排骨年糕香脆嘅排骨配搭煙煙韌韌嘅年糕,年糕吸引哂醬油濃厚嘅味道,令到味道更加豐富。翠玉鮮蝦小籠包(4件)好嘅小籠包一定要皮薄餡靚,翠玉鮮蝦小籠包輕易夾起都唔會漏汁,內餡有鮮蝦和上湯,每一啖都係蝦嘅鮮味。姥姥肉棗配士多啤梨醬如果食個潮州菜,一定會見過蝦棗和蟹棗,今次大廚就配搭咗士多啤梨醬,充滿肉香又唔會油膩。姥姥辣椒炒肉驚喜嘅地方係大廚用上湖南螺絲椒,營造出湖南傳統嘅香辣味道。熱鍋上鋪滿肉片,辣中帶香。黑糖芝麻湯圓流心酥(3件)雪白嘅湯丸包含流心嘅黑芝麻,甜中帶芝麻香。番石榴茉莉花茶番石榴和茉莉花茶嘅清香,啱晒夏天消暑解渴。六款菜式都好適合同屋企人又或者朋友一齊試,呢個夏日一定唔可以錯過啦。

上海姥姥春日餐牌– 姥姥江湖行

繁花排骨年糕

翠玉鮮蝦小籠包(4件)

姥姥肉棗配士多啤梨醬

姥姥辣椒炒肉

黑糖芝麻湯圓流心酥(3件)
雪白嘅湯丸包含流心嘅黑芝麻,甜中帶芝麻香。

番石榴茉莉花茶
番石榴和茉莉花茶嘅清香,啱晒夏天消暑解渴。

春暖花開,呢排更係品嚐清爽小菜嘅好時機。上海姥姥新推出春日餐牌—姥姥江湖行😉源於姥姥對烹飪的熱誠,🧑🏻‍🍳決心遊歷四方,一路北行拜訪名廚,經過日以繼夜地苦練,成就出過人的廚藝,其中就包括呢道春日餐牌——姥姥江湖行🫶🏻🐷繁花排骨年糕香脆排骨🍖醬汁濃厚入味,加上軟糯的年糕,口感豐富。🥢翠玉鮮蝦小籠包每季都會有新品小籠包,小籠包皮薄餡鮮,具有:手、薄、鮮、滴的特點。🦐鮮蝦小籠餡,小巧可愛。🍓姥姥肉棗配士多啤梨醬靈感黎自潮州名菜蝦棗及蟹棗。肉棗帶出潮州風味,士多啤梨醬香甜清新。🔥姥姥辣椒炒肉為咗保留當地風味,指定採用湖南螺絲椒,令味道&賣相同湖南食到嘅一模一樣🤩鍋上滿滿青螺絲椒同肉片,香辣開胃。💗黑糖芝麻湯圓流心酥外層香酥,入邊包住雪白粘糯嘅湯圓,輕輕咬開,湯圓中烏黑嘅芝麻餡,絲滑濃香。🍹番石榴茉莉花茶(熱/凍)熱花茶上檯後等幾分鐘先飲用,番石榴嘅清香會更出😙凍飲味道清甜,果茶連番石榴巧妙融合,倍感清涼。每一道新品都可以讓食客感受到姥姥對美食的熱愛和用心,快啲去上海姥姥試下啦!🤓

🐷繁花排骨年糕
香脆排骨🍖醬汁濃厚入味,加上軟糯的年糕,口感豐富。

🥢翠玉鮮蝦小籠包

🍓姥姥肉棗配士多啤梨醬

🔥姥姥辣椒炒肉

💗黑糖芝麻湯圓流心酥

🍹番石榴茉莉花茶(熱/凍)

✨繁花排骨年糕✨濃厚嘅醬汁將年糕嘅味道變得豐富,年糕嘅黏糯同排骨嘅香脆非常合拍!✨翠玉鮮蝦小籠包(4件)✨上海姥姥每季都會出新嘅小籠包,特點:手、薄、鮮、滴。今次亦好令人期待!翠玉鮮蝦小籠包皮薄餡鮮,帶有少少家鄉味道,皮下係若隱若現嘅鮮蝦小籠餡,一咬開就爆開鮮甜湯汁,濃汁濃味,的骰又可愛!✨姥姥肉棗配士多啤梨醬✨靈感黎自潮州名菜蝦棗及蟹棗。肉棗配甜醬,係潮州一貫嘅食法。✨姥姥辣椒炒肉✨為咗堅持當地嘅味道,師傅指定採用湖南螺絲椒,務求喺味道及賣相上都同湖南食到嘅一模一樣。鍋上滿滿青螺絲椒同肉片,一上檯份量十足,啱晒各位大胃王!✨黑糖芝麻湯圓流心酥(3件)✨酥酥嘅外層內係雪白粘糯嘅湯圓,咬開湯圓後流出烏黑絲滑嘅芝麻餡,黑白相融,甜入心坎。✨番石榴茉莉花茶(熱/凍)✨石榴裙下,果香繚繞!味道清甜,果茶連番石榴一併享用,倍感清涼。
✨繁花排骨年糕✨

✨翠玉鮮蝦小籠包(4件)✨

✨姥姥肉棗配士多啤梨醬✨
靈感黎自潮州名菜蝦棗及蟹棗。肉棗配甜醬,係潮州一貫嘅食法。

✨姥姥辣椒炒肉✨

✨黑糖芝麻湯圓流心酥(3件)✨

✨番石榴茉莉花茶(熱/凍)✨
2024-05-20
2024-04-09 213 浏览
分享吓,一行三人嚟食晚餐,叫咗個套餐,首先嚟咗個迷你雞絲粉皮,第二隻餸竟然係甜品酒釀丸子,我哋問甜品嚟㗎喎,店員就話電子落單冇特別註明’甜品後’,所以全部同一時間出,係喎!電子QRcode入單冇註明甜品後上,真係我唔啱喎,店員鬧得我啱。感謝店員解釋攞返入去,仲話一陣間都係攞返出嚟。 食物味道非常一般,其他服務還可以,商場冷氣唔夠。
2024-03-17 197 浏览
夜晚食飯成場冇幾台 工作人員係咁話忙,連幫手上菜都係橫沖直撞,只係叫幫手添水,又瘋狂撞到我哋個BB凳都唔知有心報復定點後來更直接撞我哋啲BB凳,差d出事冇心機就唔好做生意啦 垃圾店
夜晚食飯成場冇幾台
都唔知有心報復定點
後來更直接撞我哋啲BB凳,差d出事
冇心機就唔好做生意啦 垃圾店
2023-08-25 676 浏览
姥姥厚切排骨手製拉麵 $72金黃色的厚切排骨令人食指大動 表面香脆 但仍可以保留豬扒肉汁 肉質不乾 調味剛剛好 配上彈牙的手製拉麵同清甜的湯底 味道很不錯紅油抄手拌麵 $69飽滿的豬肉雲吞加上酸辣汁 開胃惹味 紅油抄手的酸辣汁令到平平無奇的幼麵變得更美味 每一條幼麵都均勻地沾上了酸辣汁 在夏天食仍然令人十分有食慾干貝鮮魚魚肚豆腐羹 $58豆腐羹可以食到不同的食材及口感 鮮味幼滑的魚肉 加上干貝 魚肚 豆腐 有滿滿的海鮮鮮味 調味不會太鹹 茶位 $12/位以晚餐而言 價錢相宜 食物味道不錯
姥姥厚切排骨手製拉麵 $72

姥姥厚切排骨手製拉麵
紅油抄手拌麵
干貝鮮魚魚肚豆腐羹
2023-07-25 439 浏览
其實一些集團式嘅餐廳,酒樓,中菜館,會越做越差!每況愈下!今時今日,上海菜館,越開越多!味道也越來越差!這間同樣是集團式嘅上海菜館,可以叫做還可以 keep 住水準!希望可以繼續保持!
其實一些集團式嘅餐廳,酒樓,中菜館,會越做越差!每況愈下!

今時今日,上海菜館,越開越多!味道也越來越差!

2023-05-07 633 浏览
母親節前夕,路經姥姥不用等位,又突然好想食小籠包,一於決定食上海嘢。同Honey左諗右諗終於Order兩款冷菜:鎮江肴肉和醉雞。還選心愛嘅小籠包、菜肉雲吞,紅油五香牛肉伴麵和豆漿。先講鎮江肴肉,有標準和輕盈size我選擇輕盈,原來有5件$50我個人稍嫌淡口,不夠濃味,但可以接受。當家花雕醉雞上碟排放好靚,可惜碟底放了好多雞的下欄嘢,例如:雞肚位置肥膏,雞爪對上一段的雞腳骨,整碟雞骨多個雞肉,花雕酒沒有花雕酒的香濃味,雞有陣陣雞腥羶味,雞皮厚,令人非常失望。小籠包,皮太厚,汁不夠多,肉沒有肉鮮味,假如你一心一意因吃小籠包先幫襯,你會完全失望而回。菜肉雲吞一樣皮厚,用黃色雲吞皮包,不是用白皮,賣相像鮮蝦雲吞製作,有長長的雲吞尾巴,菜肉雲吞兩端沒有向中間屈摺,雲吞湯中規中矩,沒有驚喜。紅油五香牛肉麵,麵質硬,用紅油,生蒜蓉(有點辣)葱粒撈麵,五香牛肉帶不出五香鹵水味,味道淡口,撈麵醬油一般味道。整體食物質素務及侍應服務態度可一不可再,徹底對姥姥失望。還有收$6元一位茶錢,只給你半杯茶,渴完再叫喚侍應加茶,但都沒有侍應理會,只聽到兩個字、等等的反應。令人氣憤😡快快結帳回家。
先講鎮江肴肉,有標準和輕盈size
我選擇輕盈,原來有5件$50
我個人稍嫌淡口,不夠濃味,但可以接受。
當家花雕醉雞
雲吞湯中規中矩,沒有驚喜。
鎮江肴肉
招牌小籠包
紅油五香牛肉伴麵
2023-05-07
2023-04-06 461 浏览
剛剛去完將軍澳上海佬佬分店,全店職員態度超差。尤其問口掛住*K男職員。黑口黑面 ,叫佢哋浸水更加不在話下。老細請咁概員工等於倒米。我仔仔有帶自備水但仍要收茶錢,問佢點解,佢話計人頭,唔通BB都要計茶錢嗎?絕對不會再去😡
黑口黑面 ,叫佢哋浸水更加不在話下。
老細請咁概員工等於倒米。
絕對不會再去😡
2023-01-31 582 浏览
翻到將軍澳搵野食,本身小編之前已經食過幾次架啦,印象唔差,今次帶b🐷過嚟食嘢醫下肚。我哋2點鐘去到都有唔少客人食緊,嗌左4樣嘢都唔差,又夠飽肚。🫣🫣雞絲粉皮 4.2/5 $44叫左個輕量版既黎食,花生麻醬汁好香濃,又唔會太濃稠撈唔到,清爽既青瓜絲🥒,雞肉絲🐓,伴上掛曬汁既涼粉皮食,好c伏😌😌。香煎素鵝 4/5 $36又係輕量版,有5舊都幾抵食,腐皮卷包住冬菇絲蘿蔔絲🍄🥕,再煎香外皮,食之前點一點喼汁,提升層次既享受。紅油抄手 4.3/5 $59酸辣汁既豬肉雲吞🌶️🥟,一啖一個,食唔停呀。b🐷仲好滿足咁話好好食,個汁撈麵好正。鱻魚湯魚肉餛飩拉麵 🐟🥟🍜3/5 $69原本對魚湯好大期待,以為好夠魚味又香又乘,但飲落好啖,對比其他菜真係比下去,但4粒雲吞都幾大粒,手打拉麵又有誠意,擺盤幾令既😊😊。個湯淡到搞到小編要溝紅油落去😂😂。地點:位於Popcorn二期既地下食市區,附近有米線陣,大家樂,成個集團放咗係個到。環境:入面都幾大又舒服,枱面都幾大,同隔離都保持距離,有私隱度。價錢:240蚊食到質素幾好既菜式,好滿意🤭🤭。茶位6蚊,加一。服務:自助式手機落單,埋單要出去counter搞,叫人黎先

雞絲粉皮 4.2/5 $44

香煎素鵝 4/5 $36

紅油抄手 4.3/5 $59

鱻魚湯魚肉餛飩拉麵 🐟🥟🍜3/5 $69

地點:

環境:

入面都幾大又舒服,枱面都幾大,同隔離都保持距離,有私隱度。

價錢:

240蚊食到質素幾好既菜式,好滿意🤭🤭。茶位6蚊,加一。

服務:

自助式手機落單,埋單要出去counter搞,叫人黎先有人斟茶🧐🧐。
2023-01-08 377 浏览
今日突然之間好想食上海嘢,所以嚟到屋企就近嘅Popcorn度食兩個人嗌咗4樣餸雞絲粉皮,素鵝,兩條小黃魚,小籠包小籠包一籠四隻,佢個皮好薄,個湯鹹鹹地,應該普通雞湯,不過不失,唔會話好好食,但係個皮已經好過出面好多嘅地方,唔會一夾就穿小黃魚🐟之前喺第二度食過,好熱好滑,嚟試佢呢度,係會有少少辣椒蒜頭喺上面都幾惹味,不過就唔係特別熱唔係特別脆呢度嘅小食都係可以揀半份或者一份,我就叫左半份5舊,裏面餡料都係木耳素為主,入口好熱,但係都幾油應該就唔係即炸雞絲粉皮,個人好鍾意食粉皮,醬好多然後配有青瓜雞絲,除咗麻醬嘅香味仲有少少嘅鹹味,個鹹味好少少奇怪,佢同麻醬一啲都唔夾,你食入口食到最後先有一種鹽嘅味整體來講唔算好難食,但都唔係特別好食,佢最大嘅賣點係啲嘢嚟得快
兩個人嗌咗4樣餸
雞絲粉皮,素鵝,兩條小黃魚,小籠包
椒鹽小黃魚

素鵝