2018-12-18 809 浏览
2人行去完海港城睇聖誕燈飾~順路過嚟食吓上海菜先~尖沙咀咁多旅客嚟講~佢都唔算多人~等咗兩張就到我地啦~店裡面有D悶局通風麻麻一陣油煙味姥姥家鄉粗炒份量比較少~有:菜心、冬菇片、椰菜絲、豬肉絲一齊炒~ 豬肉絲有D少似素粗炒~生抽有D重手~色比較深~但食落味道好夠鍋氣~粗炒食落好彈牙招牌小籠包一籠四隻熱辣辣~配薑絲加醋~咬落去好多汁豬肉餡原汁原味生煎鍋貼一碟三隻~鍋貼底輕輕煎過幾香口~餡料飽滿好有豬肉味其實上海姥姥都有好多間分店~水平都差唔多

姥姥家鄉粗炒

招牌小籠包

生煎鍋貼一碟三隻~鍋貼底輕輕煎過幾香口~餡料飽滿好有豬肉味
生煎鍋貼
其實上海姥姥都有好多間分店~水平都差唔多
2018-12-14
2018-12-10 523 浏览
如果唔太想去普通茶樓既話,可以選擇去下上海姥姥。嘢食方面都真係好好味😋由其他的口水雞,簡直不得了😍但好似我唔太食得辣既人黎講都真係好辣😂但非常正👍🏽口水雞👍🏽小籠包都不錯,真係皮簿仲有湯水係入面👍🏽膽膽麵就唔覺辣既,但都正

口水雞👍🏽
小籠包都不錯,真係皮簿仲有湯水係入面👍🏽
膽膽麵就唔覺辣既,但都正
2018-12-09 521 浏览
星期六中午在TST 區最怕找地方吃飯,香港人加上遊客,處處都是排長龍⋯所以決定去上海姥姥,始終不在大型商場內,尋位方便一點!真的不用等便可以直接入座!兩口子不是太肚餓,所以只點了三個菜! 雞絲粉皮(標準):大大碟又好味加上花生醬上海炒年糕:比我想像中大碟,年糕好入味及口感不錯👍招牌小籠包:做得不錯,湯汁不會很容易漏出來!

雞絲粉皮(標準):大大碟又好味加上花生醬
雞絲粉皮(標準)

上海炒年糕:比我想像中大碟,年糕好入味及口感不錯👍
上海炒年糕

招牌小籠包:做得不錯,湯汁不會很容易漏出來!
招牌小籠包
雞絲粉皮(標準)
2018-12-02 417 浏览
星期五約朋友去尖咀食飯,唔想排長龍等位,呢排又食得太多西式or 東南亞食物,想轉下口味,見到呢間幾好就入去試下~由於我得二丁友既關係,前菜叫左香辣貢菜,五香燻魚,小菜就叫左黑醋肉,之後就叫左個揚州炒飯,諗緊洗唔洗叫埋個炸銀絲卷,好彩冇叫到,因為d 餸菜黎到比想像中大碟😍香辣貢菜:香辣爽口,推介👍🏻五香燻魚:酸酸甜甜,啖啖肉,幾開胃黑醋肉:d 肉太肥,但個汁做得唔錯揚州炒飯:冇咩特別總括黎講呢間餐廳在旅客區黎講都唔算貴😝待應幫你斟熱水既頻率都算密
香辣貢菜:香辣爽口,推介👍🏻
五香燻魚:酸酸甜甜,啖啖肉,幾開胃
黑醋肉:d 肉太肥,但個汁做得唔錯
揚州炒飯:冇咩特別
2018-11-18 239 浏览
我係附近做野,所以間中同朋友落去食,除左個經理叫好啲之外,啲侍應既態度真係奇差,問佢地野黑口黑面咁都算,有時耍完話轉頭幫我但又無左件事,環境已經唔係好,衛生又麻麻,如果唔信既,落去食多幾次啦

2018-11-18
2018-09-20 509 浏览
因為位處我公司地庫, 每有朋友來午膳, 都會來這一家, 最喜歎他有半碟份量叫, 可多吃幾款; 不喜歡他沒套餐, 價錢較貴。前2月才來過, 叫了小黃魚, 素鵝, 貓耳朵; 小黃魚香脆新鮮,外脆內熱; 冷盤清新。今天再來, 再叫同樣, 加上生煎包,担担麵; 冷盤依舊, 但熱的完全不熱...-小黃魚_奇怪地加了漿來炸, 且內裏並不熱, 還很腥呢!! 結果...太差了-生煎包_等了約十多分鐘, 因為期待即煎,熱辣辣,等囉。 但是等到了...唔熱, 期待的脆卜卜包底-都無, 失望。

2018-05-20 1264 浏览
在車上不小心睡著了座到總站便順便走走突然看到上海那個婆婆變了姥姥於是進去一試人來人往好忙的店旁邊都是人但座得也算是寬敞這個時間(16:00)來食飯的大多是附近店的職員放飯他們時間短食完得閃所以這裡的出品也是滿快的先到的是這個水煮牛牛拉麵點餐時在水煮牛三寶和他之間選擇了很久最後還是食麵感覺份量很小啊?可能是在下自己肚餓@@他沒有很辣是怕大眾食不下吧牛肉大塊多塊比得上叫一客剩水煮牛的麵質正正常常配塔水煮湯汁好好味牛肉食不完湯底香濃而不咸之後來了湯餃皮薄料多得很有很多款菜在裡面但似乎打得太碎欠缺了點咬感和口感上湯不知道是什麼但太好飲了相信已肴制了多小時難得在外面也能喝到喜歡的中式湯好開心呢然後點了客甜品甜品就是好甜啊.......食到花時會有好濃郁的花香味能幫助清潔味蕾內有蘆薈果肉甜和清淡可惜的是服務方面沒有提供額外餐具(在下要求太多)所以用剛食水煮牛的筷子食甜品....再來一碗靚靚魚羹無骨的好開心荀和薑的味道好還能帶出魚的香味這個看似簡單卻不簡單味道層次非常豐富總括而言這個價錢這種品質真是一流值得再訪
在車上不小心睡著了
水煮牛拉麵

先到的是這個水煮牛牛拉麵
點餐時在水煮牛三寶和他之間選擇了很久
最後還是食麵
感覺份量很小啊?
可能是在下自己肚餓@@

難得在外面也能喝到喜歡的中式湯
好開心呢
菊花蘆薈凍糕

然後點了客甜品
甜品就是好甜啊.......
食到花時會有好濃郁的花香味
能幫助清潔味蕾
內有蘆薈果肉
甜和清淡
可惜的是服務方面沒有提供額外餐具
(在下要求太多)
所以用剛食水煮牛的筷子食甜品....
宋嫂魚羹

水煮牛拉麵
素菜湯餃
宋嫂魚羹
2018-03-10 1134 浏览
每逢大時大節尖沙咀海旁一定有好多人今晚亦唔例外行完海旁肚餓求其搵左間上海野食連鎮店叫左個紅油抄手撈麵首先麵底好細 但幾貴雲吞得個3粒 唔係怪,有啲伏囉其實原全唔夠飽 另外亦加左個湯一飲就知落左味精因為愈飲愈口渴愈飲愈想飲水其實普通味精雞湯扮上湯另外其實中叫左小籠包小籠湯包算比較好食落有湯汁 味道ok 熱辣辣服務又唔見得好面口個男人服務員 串串共講野冇乜禮物 又唔洗著製服叫fill 水 黑晒面又fill 得個一次就唔show 人 總結 真係其他地方爆晒先黎食囉
每逢大時大節

講野冇乜禮物 又唔洗著製服
叫fill 水 黑晒面又fill 得個一次就唔show 人

總結 真係其他地方爆晒先黎食囉
2018-03-07 833 浏览
叫左個松子魚、小龍包、蝦仁雪菜上海麵。個魚好味,不過醬汁比較太甜,尚算不錯。仲要系尖沙咀地方都保持水準。小龍包依舊一樣。蝦仁雪菜上海麵就一般,吾系太好食。不過之前食話擔擔麵系好食既,依個都可以叫黎食
2018-02-25
2018-03-02 990 浏览
每次去到尖沙咀HARBOUR 個邊都唔知食咩好,太多貴價餐廳,一係就超級多人。今日忽然醒起有個星光行,即刻去樓下望下,竟然有間上海姥姥,睇個餐牌係呢區黎講真係算幾抵食,就入去。估唔到星期日夜晚都唔使等位,基本上同佢個名一樣,主要食上海野,拉面,粗炒小龍包都齊曬。今日唔肚餓又有D 趕就點佐個豬扒拉面同一個炒年糕兩個人SHARE 食。先黎係個排骨拉面,其實上海野既排骨者係我地講既豬扒,基本見過所有寫住排骨拉面都者係炸豬扒拉面黎到豬扒SIZE 適中啦,個面望落就好似好清咁,但食落個面就一D 都唔會淡而無味,而且個面質口感好好,唔會好膠好粉,幾有彈性。個豬扒都好正,外脆之餘唔會硬,而且個肉質都好嫩,一D 都唔鞋口,仲有D 肉汁﹗再黎係個上海炒年糕,睇圖其實好似有D 粗面係入面,但黎到又真係淨係得年糕,一條面都無~不過整體都OK,唔會好油,年糕亦唔會好誇張咁幾舊痴埋一齊,而且配料都算幾豐富,有齊曬冬姑、菜、肉絲。不過如果真係有埋小小粗炒會更好整體黎講呢間野都算係尖沙咀行街一個好好既選擇,位置近HARBOUR CITY,人流唔算多,坐都幾舒服,同埋佢張枱角亦有個勾俾你去掛野,算係幾細心。以呢個價錢

姥姥手制排骨拉面

上海炒年糕

以呢個價錢係呢一區黎講真係選好抵。而且質素亦唔差﹗
姥姥手制排骨拉面
2018-02-13 674 浏览
尖沙咀碼頭, 海港城, 四處都係人同大量遊客, 要下午1點半去搵食, 真係好難搵到位(而又係100蚊樓下既菜)喺星光行附近行落去,睇下會唔會少人啲啦, 上海姥姥喺咁入面,心諗會少啲人搵到卦, 點知都係好多人, 奇怪既係好多人都係得2-3個待應, 場好大, 有唔少空桌, 但係就咁睇佢地都埶唔切枱, 戥佢地辛苦!!飲食業唔易做上海小菜入面最中意食紅油抄手! 衣個撈面唔肥利~少少辣, 仲可以加少少以下依個醬!加配好食!依個價錢, 係尖沙咀食都算係咁,  侍應們好忙但都會不停加茶, 服務真係好好,

2018-01-14
  • 紅油抄手撈面
2017-12-07 1068 浏览
今晚去咗尖沙咀睇燈飾,行到攰攰地諗住去星光行意粉屋,因長期有枱,不用等,點知意粉屋執咗,開咗間新嘢~上海姥姥,可能又係上海婆婆果d系列,入到去侍應生真的態度一般,未至於差,但感覺不好,因有好多吉位,想要坐 4人枱,她說不可以,2人只可坐2人枱,但今晚實坐行得太累了,照坐,就試試你們的菜式怎麽樣呢!點了~醉豬手,貢菜,擔擔麵,小籠包,素鵝,蟹粉賽旁蟹,黃金魚塊,酒襄丸子,桂花蘆薈糕,總共9碟,2人膳用豐富極了。最後,好食的只有黃金魚塊,其他只是一般也吧 !
最後,好食的只有黃金魚塊,其他只是一般也吧 !
2017-10-29 1067 浏览
較早前睇到宣傳片介紹上海姥姥出左d大閘蟹菜式 咁岩今日經過尖沙咀間上海姥姥 一於就同朋友入去試下😋食個下午茶先!去到見到唔洗等位,就即刻入去啦!我地得2個人,所以點左2個前菜,蟹粉小籠包同埋蟹粉拌麵,前菜都係普通既雞絲粉皮同小青瓜,而個蟹粉小籠包咬落去冇想像中咁多汁,但好香既蟹香味,除左小籠包頂上有蟹糕外,入面既餡都有,另外個蟹粉拌麵就隨麵附上雞湯一碗,蟹粉拌麵一黎到已經聞到陣陣既蟹味😋正呀!撈埋d麵一齊食,好夾,食落又有蟹肉同蟹膏,好味!下次有機會都要再試埋其他蟹菜式!服務員的確會不停加茶,讚!

去到見到唔洗等位,就即刻入去啦!
下次有機會都要再試埋其他蟹菜式!

服務員的確會不停加茶,讚!
2017-10-29
  • 蟹粉拌麵
2017-10-01 1064 浏览
是日在尖沙咀星光行地庫晚餐,兩個女生點了四個菜式。.雞絲粉皮$38一小碟,由於有大量芝麻醬所以唔會點出事。.小籠包$40,皮薄而湯汁飽滿,但敗筆是醋好稀,一點也不濃欠醋味。.蟹粉炒年糕$98,年糕不會過厚過硬,切得薄而軟糯,蟹粉味好濃甚至有點過鹹。.蔥油餅$34是四款食物中最美味最便宜的,新鮮熱辣,酥脆可口,蔥味濃郁。
是日在尖沙咀星光行地庫晚餐,
兩個女生點了四個菜式。

雞絲粉皮$38一小碟,
由於有大量芝麻醬所以唔會點出事。
小籠包$40,皮薄而湯汁飽滿,
但敗筆是醋好稀,一點也不濃欠醋味。
蟹粉小籠包

蟹粉炒年糕$98,年糕不會過厚過硬,
切得薄而軟糯,蟹粉味好濃甚至有點過鹹。

蔥油餅$34是四款食物中最美味最便宜的,
新鮮熱辣,酥脆可口,蔥味濃郁。
2017-10-01
2017-08-31 872 浏览
因為上海姥姥就喺公司樓下, 有時都會去食飯, 今次就聽同事講話佢嗰度有水煮牛肉,所以就今日就同同事嚟食。 最後我哋一人一碗,大約每人58蚊 ,整體味道都唔錯,但係因為我叫咗佢加辣,但辣到就有啲失望, 幸好麻味都夠,而 牛肉比較鞋身而且牛肉味欠奉, 幸好係拉麵嘅質地唔錯,食落去都 吸曬辣味,而且仲保持到口感 。這裡服務態度都唔錯,因為知道我哋趕時間,所以佢都會盡快幫我哋出這個面,整體可以接受,但係如果水煮牛肉嘅牛肉質素更加好。